Το νόμιμο και το ηθικό

Εσύ, τι θα διάλεγες: να εξοφληθεί έγκαιρα η επόμενη δόση του ΔΝΤ ύψους 750 εκατ. ευρώ ή να πεινάσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι προκειμένου να επιτευχθεί αυτό;
27.5.2015
Αν το ΔΝΤ φανεί τώρα υποχωρητικό απέναντι στις ελληνικές αιτιάσεις, αν τυχόν δεν λάβει εμπρόθεσμα μία, έστω, δόση, το κύρος και η ισχύς του θα δοκιμαστούν εκ νέου, γι' αυτό και... λυσσάει. Δεν ξέρω πόσο χρειαζόμαστε τα καινούργια δανεικά του. Πιθανόν πολύ, γι' αυτό ο Γιάνης δήλωσε χτες πως «πρόβλημα ουδέν» με την καταβολή. Φωτο: Phil Ipparis / SOOC

 

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω!». Το γνωστό αντιμνημονιακό σύνθημα-κίνημα αντιτάσσει η κυβέρνηση στις εξουθενωτικές απαιτήσεις του ΔΝΤ, που, «χαλαρό» μεν στα δημοσιονομικά, αδιαπραγμάτευτο όμως σε ό,τι αφορά εργασιακά-ασφαλιστικά (διότι έχουμε, βλέπεις, και μια αρτηριοσκληρωτική νεοφιλελέ ιδεολογία να υπερασπίσουμε με τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια, άσχετα με το πόσο ρεαλιστικό ή, έστω, λειτουργικό είναι αυτό), παρουσιάζεται ως ο πλέον αδιάλλακτος «θεσμός», προειδοποιώντας πως μη καταβολή της επόμενης δόσης στις 5/6 συνιστά χρεοκοπία. Όμως «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» – κυβερνητικές αστοχίες, εσωτερική «παύση» πληρωμών, φυγή καταθέσεων και κεφαλαίων, αλλά κυρίως η έξωθεν εκπορευόμενη οικονομική ασφυξία εν είδει ενός δημοκρατικότατα ωμού εκβιασμού άδειασαν τα δημόσια ταμεία κι αυτήν τη φορά η κατάσταση δείχνει πραγματικά σοβαρή.


Ύστερα, λοιπόν, από τέσσερις μήνες εξοντωτικών διαπραγματεύσεων που πέρασαν από χίλια κύματα, ήρθε πιθανόν η ώρα να αντιμετωπίσουμε και το... τσουνάμι. Η ρήξη που ως τώρα αποφεύχθηκε είναι ξανά ορατή. Αλλά, αλήθεια, πίστευε κανείς στα σοβαρά ότι θα καταφέρναμε μια συμφωνία καλύτερη από την προηγούμενη «αβρόχοις ποσί»; Ότι το σύγχρονο ευρωπαϊκό κατεστημένο δεν είναι παρά μια «χάρτινη τίγρη» που θα το έριχναν μ' ένα φύσημα ο Αλέξης κι ο Γιάνης; Όχι βέβαια. Και επειδή δεν γίνεται ομελέτα δίχως να σπάσεις αβγά ή, τουλάχιστον, να καταστήσεις σαφές πως είσαι αποφασισμένος να το κάνεις, αν ο συνομιλητής σου επιμένει σε αξιώσεις παράλογες και δοκιμασμένα άκυρες. Διότι δώσαμε, ξαναδώσαμε, πισωπατήσαμε, αποδεχτήκαμε φορομπηχτικά και υφεσιακά μέτρα, κάναμε τις περισσότερες «κόκκινες γραμμές» μας... ροζ, όμως το παιχνίδι μοιάζει να έφτασε στο «ως εδώ». Οποιαδήποτε άλλη υποχώρηση θα ακύρωνε τελεσίδικα όχι μόνο την περίφημη λαϊκή εντολή αλλά και την ίδια την κυβέρνηση, που και να θέλει –η τελευταία ψηφοφορία στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι το μισό κόμμα σχεδόν αντιτίθεται σφόδρα– δεν μπορεί να κατεβάσει τελείως τα βρακιά, τουλάχιστον όχι αμαχητί. Και, πάντως, όχι στο ΔΝΤ, που, αντίθετα από τους άλλους δύο θεσμούς (Ε.Ε.-ΕΚΤ), δεν είναι καν «δικό μας», δηλαδή ευρωπαϊκό, κι ας έχει Γαλλίδα πρόεδρο. Είναι, επιπλέον, το πλέον... αμαρτωλό, χώρια που έχει συμμαχήσει με τον Σόιμπλε και τους άλλους σκληροπυρηνικούς της λιτότητας.

 

Αν, όμως, η τελική επιλογή είναι το γάλα του μωρού ή η δόση του τοκογλύφου, η απάντηση είναι, νομίζω, ευνόητη. Φτάνει να συνοδευτεί από εκείνες τις ρηξικέλευθες πολιτικές που θα αντισταθμίσουν τις μετασεισμικές αναταράξεις.

 

Ιδρύθηκε στην Ουάσινγκτον το 1945 προκειμένου να επιβλέπει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, να παρακολουθεί τις ισοτιμίες, τα ισοζύγια πληρωμών και να προσφέρει τεχνική βοήθεια όταν χρειαστεί, ώστε να αποφευχθεί μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Ούτε το τελευταίο όμως επετεύχθη, ενώ σύντομα το ΔΝΤ έγινε συνώνυμο αδιαφάνειας, διαφθοράς, αμοραλισμού και επιβολής αυταρχικών πολιτικών τύπου «Δόγμα του Σοκ». Όπου ανακατεύτηκε ως τώρα ψαλίδισε βάναυσα δημοκρατικές κατακτήσεις, ανθρώπινα κι εργασιακά δικαιώματα, γι' αυτό άλλωστε στοχοποιήθηκε ιδιαίτερα από το κίνημα κατά της (οικονομικής) παγκοσμιοποίησης: Αργεντινή, Ταϊλάνδη, Ινδονησία, Μεξικό, Ισλανδία, Ουγγαρία, Ρωσία, Ουκρανία, Λετονία... Το ίδιο αντιτάσσει στις επικρίσεις ότι η δημοκρατία προϋποθέτει οικονομική σταθερότητα, στην πράξη όμως όπου, ελέω ΔΝΤ, ευημέρησαν οι δείκτες και οι αριθμοί, οι άνθρωποι (συγκεκριμένα, οι μη προνομιούχοι) φτώχυναν, υπέφεραν, εξαθλιώθηκαν – ακόμα και στα θεωρούμενα επιτυχημένα παραδείγματα (Βραζιλία, Τουρκία), εκείνοι που ευνοήθηκαν πραγματικά ήταν το διεθνές κεφάλαιο και οι ντόπιες ελίτ. Η τύπου «μαζί τα φάγαμε» υψηλή φορολογία και η ασφυκτική λιτότητα είναι, άλλωστε, για την πλέμπα.


Και ενώ μια δεκαετία πριν η αξιοπιστία του κατέρρεε διαρκώς –ακόμα και ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζόζεφ Στίγκλιτς θεωρεί το ΔΝΤ παρωχημένο θεσμό–, η τελευταία μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση το ξανάφερε στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1976, οπότε είχε υπαχθεί εκεί η Βρετανία. Τα αποτελέσματα, εμφανή – ακόμα και όπου τηρήθηκαν κατά γράμμα οι υποδείξεις του, η ανεργία αυξήθηκε, η ανέχεια επίσης, ο κοινωνικός ιστός δοκιμάστηκε και όσο για την ανάπτυξη, όπου υπήρξε, φλέρταρε και φλερτάρει έντονα με τη «φούσκα» σαν το δικό μας περσινό «success story».


Το ΔΝΤ απέτυχε και εδώ, άσχετα με το ότι δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος. Αυτό, άλλωστε, το έχει αναγνωρίσει η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ. Αν όμως φανεί τώρα υποχωρητικό απέναντι στις ελληνικές αιτιάσεις, αν τυχόν δεν λάβει εμπρόθεσμα μία, έστω, δόση, το κύρος και η ισχύς του θα δοκιμαστούν εκ νέου, γι' αυτό και... λυσσάει. Δεν ξέρω πόσο χρειαζόμαστε τα καινούργια δανεικά του. Πιθανόν πολύ, γι' αυτό ο Γιάνης δήλωσε χτες πως «πρόβλημα ουδέν» με την καταβολή. Αν, όμως, η τελική επιλογή είναι το γάλα του μωρού ή η δόση του τοκογλύφου, η απάντηση είναι, νομίζω, ευνόητη. Φτάνει να συνοδευτεί από εκείνες τις ρηξικέλευθες πολιτικές που θα αντισταθμίσουν τις μετασεισμικές αναταράξεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
25 Σχόλια
12
avatar
atman 27.5.2015 | 11:27
Το οτι τιθενται τα λαθος ερωτηματα ειναι ενδεικτικο οτι δεν μπορουμε να προχωρησουμε σαν χωρα...

Το διλημμα, ετσι οπως εχει προκύψει ειναι ψευδο. Η επιλογή ειναι αν θα πληρωθει η επομενη δοση στο ΔΝΤ και θα πληρωθουν μισθοι και συνταξεις (ορισμένες σε ακομα υψηλο επιπεδο), σε ευρώ ή αν δεν θα πληρωθει η δοση στο ΔΝΤ και θα πληρωθουν μισθοι και συνταξεις σε IOUs, αγοραστικής αξίας χαρτοπολέμου.

Το δευτερο σκελός δεν το γραφεί κανεις. Και φυσικα μια οικονομια που εχει προετοιμαστει επι 20ετια σε σταθερη ισοτιμια με ξενο συναλλαγμα, η αλλαγη απροετοιμαστα σε μια νυχτα σε IOUs θα προκαλεσει ραγδαια πτωση, του ήδη υποτιμημενης, αγοραστικής δύναμης.

Το δε αλλο οτι θα μπουν με την μια capital controls, δηλαδη και να πληρωνεσαι σε ευρω, δεν θα μπορεις να τα παρεις, ενω το αναφερει ευρυτατα ο Λαπαβιτσας και ο Μηλιός, εδώ ξανά δεν αναφερεται.

Το ενδιαφερον ειναι οτι την λύση την ειχε αναφερει καποια στιγμη ο Βαρουφακης: περικοπή μισθων συνταξεων, λογω εκτακτης ανάγκης, ξεκινοντας απο ψηλά...

Ας συνειδητοποιησουμε οτι μας εχουν στην γωνια, αυτη τη στιγμη, οπως ελεγε ενα αρθρο του καραμπελια, αλλο κολωτουμπα αλλα τακτικη κινηση.
Δεν φταιει η κυβερνηση για αυτο, ηταν προδιεγεγραμενο, φταιει οτι επιταχυνε τις εξελίξεις, εκλογές, λίγο πριν τον διεθνες περιβαλλον ειναι οντως πιο ευνοικο, και τωρα θα χρησιμευσει για scape goat.
den katalabaino tipota 27.5.2015 | 11:37
Ποιες ειναι ρηξικέλευθες πολιτικές που θα αντισταθμίσουν τις μετασεισμικές αναταράξεις?

Θεμος 27.5.2015 | 11:50
Δεν σου περναει απο το μυαλο οτι η "δοση του τοκογλυφου" ειναι το γαλα καποιων αλλων μωρων;

Τα λεφτα που θα "δωσουμε" στο ΔΝΤ ειναι λεφτα αλλων, πιο φτωχων, μερικων, απο μας, και περιμενουν να πληρωθουν για να αγορασουν το γαλα του δικου τους μωρου.

Αν υπαρχει κινδυνος να πεινασει κανενας στην Ελλαδα, ας εντεινουμε τις προσπαθειες μας για αλληλεγγυη αλλα ας μη σταθουμε εμεις η αιτια να πεινασουν αλλοι (εκεινοι που μας βοηθησαν).
Double Helix 27.5.2015 | 12:05
Πολύ απλοικός είστε κ.Αντωνόπουλε. Είναι εύκολο να θέτουμε τέτοια ερωτήματα, τύπου: ρήξη ή πληρωμή με θυσίες αλλά μην ξεχνάτε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα (με εξαίρεση την διαδικασία χρεωκοπίας) τι ακριβώς θα γίνει με την περιβόητη ρήξη που τόσο αναπαράγουν όλοι. Ο Σύριζα ανέβηκε στην εξουσία με συστηματική προπαγάνδα βασιζόμενη στον λαϊκισμό και στην αερολογία και τώρα που βρίσκεται προ των ευθυνών του καλό θα ήταν να είμαστε πιο συγκεκριμένοι απλά "δημιουργικά ασαφείς" όπως ο αγαπημένος Βαρουφάκης. Δεκτό το να μην πληρώσουμε τους τοκογλύφους κόβοντας το γάλα των παιδιών, το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει όταν πάψουμε να κατεβάζουμε γάλα, κάτι που ήδη γίνεται. Θεωρείτε ότι ο Ελληνικός λαός είναι έτοιμος για μια "ρήξη"; Για έξοδο από Ευρωπαϊκή Ένωση; Για χρεωκοπία;
Renton 27.5.2015 | 13:11
μωρέ διπλέ πέλεκυ, και
ο Σύριζα να μην έβγαινε κυβέρνηση, δεν μπορείς να καταλάβεις ότι το ίδιο θα γινόταν? όχι η πλειοψηφία δεν θέλει να πληρώνονται οι δόσεις για να πεινάνε οι ίδιοι και όχι με το να μην ππληρώνεις τη δόση δεν προκαλείς τη πείνα κάποιου άλλου γτ πολύ απλά το τραπεζικό, το τοκογλυφικό και το τζογαδότικο σύστημα δεν θρέφονται με γάλα. Το ισχνό προεκλογικό πρόγραμμα του σύριζα ήταν το αποτέλεσμα της κοινωνικής πίεσης και όχι το μέσο εξαπάτησης (άλλο αν τελικά το χρησιμοποίησε και καρπώθηκε τα οφέλη). Κανείς δεν αισθάνεται υπόχρεος για πληρωμή δόσεων οι οποίες αφενός πάνε σε απρόσωπους χρηματιστικούς κύκλους ή εθνικά τραπεζικά συστήματα και αφετέρου τα δάνεια των οποίων τους τόκους καλούμαστε εμείς να πληρώσουμε, χρησιμοποιούνται για την οικονομική θωράκιση των εγχώριων τραπεζών οι οποίες κρατάνε τη ρευστότητα στους 4 τοίχους των θησαυροφυλακίων τους. Είστε μια ισχνή μειοψηφία εσείς που θεωρείτε στη βάση μιας ακραίας χριστιανικής ηθικής ότι η αποπληρωμή των υπέρογκων δανείων τοποθετείται πάνω από την κοινωνική ευημερία και απορώ πως σας συναρπάζει αυτό το ιδεολόγημα, λες και δεν ζείτε στον πραγματικό κόσμο με το 1/3 του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας και με ένα ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, αλλά ρεμβάζετε από το παράθυρο του πύργου σας τρώγοντας παντεσπάνια. Η κοινωνική ευημερία εν έτει 2015 είναι το πιο αυτονοητο και το πιο απλό που μπορεί να πραγματοποιηθεί και δω συζητάμε την αναγκαιότητα αποπληρωμής τοκογλύφων λες και μεις προοριζόμαστε να ζήσουμε άλλες δέκα ζωές οπότε δεν παίζει πρόβλημα να χάσουμε τη μία.
Double Helix 27.5.2015 | 15:18
Πολύ όμορφη η τοποθέτηση σου αγαπητέ. Θα συμφωνήσω στα περι Σύριζα αλλά στα υπόλοιπα να με συγχωρέσεις αλλά θεωρώ ότι λές γενικότητες και αερολογίες, όπως άλλωστε κάθε φιλοκομμουνιστής. Είσαι γελασμένος αν θεωρείς ότι όσοι πιστεύουν στην αποπληρωμή των χρεών της χώρας θεωρούν ότι πρέπει να θυσισαστεί η κοινωνική ευημερία (άραγε τι ορίζουμε ως κοινωνική ευημερία)για να πληρώσουμε τους τοκογλύφους. Θα ήθελα να σε ενημερώσου περί αυτού ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε φίλους, συγγενείς αλλά και οι ίδιοι βρισκόμαστε σε σχετικά άσχημη οικονομική κατάσταση. Παρόλα αυτά, αυτό που δεν απαντάτε είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευθεί η λεγόμενη κοινωνική ευημερία: θεωρείς ότι με οικονομικό αποκλεισμό από τις Ευρωπαικές δυνάμεις η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει; Μάλλον καλύτερα, θεωρείς τους Έλληνες έτοιμους να ζήσουν σε ένα σοσιαλιστικό παράδεισο ανάλογο με αυτόν της Βενεζουέλας, όπου θα ξε%#$%#%@αι με αξιοπρέπεια; Δεν καταλαβαίνεις εσύ και λοιποί ότι με έναν οικονομικό αποκλεισμό η χώρα δεν θα μπορέσει όχι μόνο να φέρει την κοινωνική ευημερία αλλά οι πολίτες θα χάσουν και αυτονόητες ελευθερίες προκειμένου να λειτουργήσει η κρατική μηχανή.

Για να μην κουράζω θα έλεγα ότι είναι μια υπέροχη ρομαντική σκέψη η περιβόητη ρήξη αλλά αν θέλουμε να είμαστε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε το επίπεδο ζωής μας τώρα και το πως θα διαμορφωθεί με ψευτολεονταρισμούς και δήθεν μαγκιές.
Ανήθικος αυτουργός 27.5.2015 | 12:12
Δηλαδή, θα πεινάσει κόσμος αν σταματήσουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αν κοπούν τα εφά(ρ)παξ και αν τα ρετιρέ του δημοσίου μπουν στο ενιαίο μισθολόγιο;!!!
Μπαχαχαχαχαχαχα!
Κόσμος θα πεινάσει αν το γυρίσουμε στη δραχμή και μειωθεί μέσα σε μια μέρα το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 50-60% από την υποτίμηση!
ΑΛΛΑ δεν θα είναι οι κηφήνες του δημοσίου οι πεινασμένοι οπότε στα @@ σας.
Renton 27.5.2015 | 15:36
εσένα και τους ομοίους σου δεν σας νοιάζει εξάλλου τι θα κάνει η πλέμπα, ο όχλος, οι συνταξιούχοι που ζουν με 200-500 ευρώ ή του δημοσίου με 900. Σας παίρνει τάχαμου ο πόνος για τον ιδιωωτικό κλάδο. Και κει τα ίδια λέτε, γιατί απεργούν και δίωχνουν τις ''επενδύσεις''. Άηντε ρε
avatar
max.demian 27.5.2015 | 18:11
@Renton

Από ότι βλέπω ο Ανηθικος Αυτουργός δε μιλά ούτε για πλέμπα ούτε για μικροσυνταξιούχους ούτε 900 ευρώ του δημοσίου. Αυτός μιλά για κερατιάτικα εφάπαξ που τα έχεις πληρώσει μόνο αν είσαι ασφαλισμένος στο δημόσιο και για ρετιρέ μισθών. Εσύ τα εξισώνεις με την πλέμπα.

Και επειδή πολλά δραματικά λέγονται για γάλατα και τοκογλύφους και παραπάνω ο Renton μιλα για πλειοψηφίες, η πλειοψηφία των Ελλήνων ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΕΙ, η μειοψηφία είναι που πεινά. Από τους υπόλοιπους κάποιοι απλώς κακοπερνάνε (ναι, απλώς. Όταν δεν πεινάς και δίπλα σου μια σημαντική μερίδα πληθυσμού πεινάει, *απλώς* κακοπερνάς) και κάποιοι περνάνε μια χαρά αλλά κλαίγονται για τον ΕΝΦΙΑ του εξοχικού. Εμείς πρέπει να φροντίσουμε να μην πεινάνε οι συμπολίτες μας, δεν είναι δουλειά ούτε του ΔΝΤ ούτε κανενός άλλου.
avatar
Κόμης Δράκουλας 27.5.2015 | 12:22
Eίναι εντελώς λανθασμένο το ερώτημα που τίθεται δλδ "πληρώνουμε το ΔΝΤ ή το χαμηλοσυνταξιούχο;" Διότι, μην πληρώνοντας το ΔΝΤ υπάρχει κίνδυνος εξελίξεων τέτοιων που θα οδηγήσουν στο να πεινάσει ούτως ή άλλως ο χαμηλοσυνταξιούχος.

Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που ακόμα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρόλες τις προεκλογικές εξαγγελίες της μέχρι στιγμής πληρώνει ΚΑΝΟΝΙΚΑ τους δανειστές της χώρας. Ούτα αναλγησία είναι ούτε τίποτε απλά φοβούνται τις συνέπειες της μη πληρωμής.

Άλλωστε αν σκεφθείτε λογικά (έστω για μια στιγμή) θα δείτε ότι αν δεν υπήρχαν συνέπειες, τότε το επόμενο λεπτό κανείς δεν θα πλήρωνε κανέναν (όχι μόνο η Ελλάδα) και το σύστημα θα κατέρρεε στο λεπτό με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Όσο για τα υπόλοιπα που γράφετε περί ΔΝΤ απλώς απηχούν τις παρωχημένες ιδέες της μαρξιστικής ιντελιγκέντσιας της χώρας που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Το ότι βρήκατε έναν οικονομολόγο επικριτικό απέναντι στο ΔΝΤ δεν λέει κάτι. Ούτε λέει κάτι η παραδοχή ότι το ΔΝΤ δεν τα κάνει όλα σωστά. Προφανώς και δεν τα κάνει όλα σωστά. Το ερώτημα είναι αν η διεθνής οικονομία θα ήταν καλύτερη αν την επόμενη στιγμή το καταργούσαμε....

Ξέρετε, η συμμετοχή των χωρών στο ΔΝΤ είναι εθελοντική. Δεν εξαναγκάζεται κανείς ούτε να συμμετέχει ούτε να ζητάει οικονομική βοήθεια. ΠΡΟΦΑΝΩΣ όμως τα κράτη κρίνουν ότι τα ΣΥΜΦΕΡΕΙ να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια του Ταμείου αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Renton 27.5.2015 | 13:15
ξέρεις τι μου θυμίζεις? Στους Simpsons όταν συνεδριάζουν οι ρεπουμπλικάνοι, ως οι κατεξοχήν εκπρόσωποι του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, σε ένα σκοτεινό κάστρο, στην οποία συνεδρίαση μετέχουν ο Burns, ο Τεξανός δισεκατομμυριούχος κτλ και επικεφαλής είναι ο Κόμης Δράκουλας. Απορώ εδώ στην Ελλάδα, που συνεδριάζετε?
avatar
Κόμης Δράκουλας 27.5.2015 | 14:58
Εμένα πάντως μου θυμίζεις κάτι αριστερούς ξερόλες στο πανεπιστήμιο που μας είχαν πρήξει τα μέζεα με τον νεοφιλευθερισμό και το παγκόσμιο καπιταλισμό, τις πολυεθνικές κτλ. Οι ίδιες χιλιοειπωμένες καραμέλες...
Δον Ιδιώτης 27.5.2015 | 12:43
Κε Αντωνόπουλε το θέμα είναι τι θα γίνει αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ. Αν το αποτέλεσμα είναι έξοδος απ' το ευρώ και άτακτη χρεοκοπία τότε νομίζω δεν υπάρχει δίλημμα. Αναγκαστικά το πληρώνουμε γιατί αλλιώς οι συνέπειες για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα είναι πολύ χειρότερες.

Το ΔΝΤ είναι ένας διεθνής οργανισμός που χρηματοδοτεί χώρες πτωχευμένες. Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει πτωχευμένη χώρα; Είναι μια χώρα που αδυνατεί να πληρώσει το κόστος λειτουργίας της, οπότε η άμεση προτεραιότητα σε αυτές τις χώρες είναι οι πληρωμές μισθών σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς (σώματα ασφαλείας) προκειμένου να μην υπάρξει ολοκληρωτική κατάρρευση και όχι οι συντάξεις. Το ΔΝΤ χρηματοδοτείται από όλα τα κράτη που μετέχουν σε αυτό και είναι φυσικό να θέλει τέτοιες πολιτικές ώστε να είναι σίγουρο ότι θα πάρει τα λεφτά του πίσω. Μην κατηγορείτε το ΔΝΤ για τις ολέθριες πολιτικές που έκαναν την Ελλάδα πτωχευμένη χώρα. Στο κάτω κάτω δεν είναι φιλανθρωπικός οργανισμός, δίνει λεφτά και τα θέλει πίσω.

Οι μισθοί και οι συντάξεις ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ θα πέσουν στο επίπεδο που μπορούν να χρηματοδοτούνται απ' τους φόρους των Ελλήνων πολιτών, δεν γίνεται ΚΑΝΕΙΣ άλλος να μας χρηματοδοτεί το συνταξιοδοτικό μας σύστημα. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι μας ώστε να μην τρέφουμε φρούδες ελπίδες. Αλλιώς πάμε σε δραχμή αλλά αν θυμάστε επί δραχμής οι μισθοί στο δημόσιο ήταν "τρεις κι εξήντα" και αναγκαστικά εκεί θα πέσουν πάλι, ειδικά με δραχμή της πτωχευμένης Ελλάδας.

Γνώμη μου είναι ότι δημοσιογράφοι και πολιτικοί πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τι ακριβώς θα συμβεί σε κάθε περίπτωση γιατί ο ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει και πρέπει να κατέβει απ' το ροζ συννεφάκι του όσο είναι καιρός...
Double Helix 27.5.2015 | 15:22
φίλε Δόν οφείλεις να γνωρίζεις ότι οι απανταχού δήθεν αριστεροί σχολιαστές, ως επι το πλείστον σχολιάζουν εκ του ασφαλούς καθοδηγούμενοι από την ανάγκη παρουσίασης μιας "αριστερής" αντισυμβατικής εικόνας στα μέσα μαζικής δικτύωσης. Οι περισσότεροι προσεύχονται αργά το βράδυ για "έντιμο συβιβασμό" ώστε να μπορέσουν από τις επάλξεις να θριαμβολογούν για τα υγρά όνειρα κοινωικής επανάστασης.
Θοδωρής Αντωνόπουλος 28.5.2015 | 10:54
Ενταξει, θα σας σκεφτομαι και σας στις εκ του ασφαλους προαευχες μου.
avatar
Pavlos100 27.5.2015 | 13:33
Δεν θέλω να είμαι γέρος,άρρωστος,πένης,βλαξ και άσχημος.Καλύτερα νέος,υγιής,πλούσιος,πανέξυπνος,όμορφος.
Μα είναι ερωτήματα αυτά;Θα μού πείτε...συριζέικα...Τότε εντάξει.Κύριοι τού σύριζα.Μάς κάνετε να ζούμε έναν εφιάλτη.Γειά σου Μπαλτά τής ρετσινιάς!
Anais Marvellous 27.5.2015 | 14:55
Αν μια χωρα επιθυμεί να προσφέρει στους πολίτες δωρεαν υγεία, δωρεάν βρεφονηπιακούς, δωρεάν σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλία, συντάξεις και εφάπαξ δυσανάλογα των εισφορών πρέπει να μπορεί να ανταπεξέλθει. Δεν είναι λιγο ευκολο να δανείζεται από χωρες που δεν παρέχουν τα παραπανω στους πολίτες τους και να μην πληρώνει μετα? Νομιζα οτι ήμασταν περήφανος λαός και όχι τζαμπατζήδες
avatar
Ανδρέας Κ 27.5.2015 | 14:58
Είναι απλό,
Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι πολίτες της χώρας που ψηφίσαμε για να μας εκπροσωπήσουν κάνανε ότι κάνουμε όλοι μας. Φρόντισαν την πάρτη τους και αγνόησαν το κοινωνικό σύνολο.
Πάραυτα τους δώσαμε το δικαίωμα να κάνουν ότι έκαναν άρα η συμφωνία με τους δανειστές σωστή και πρέπει να εκπληρωθεί.-
Τα χρήματα όμως δεν πρέπει να τα παίρνει το κράτος μόνο από αυτούς που δεν μπορούν να αμυνθούν αλλά από αυτούς που τα πήραν και τα καταχώνιασαν ανά τον κόσμο.
Ελληνικό Κράτος γίνε δίκαιο. Μάζεψε τα όλα πίσω, μην ασχολήσαι να αποδοθή τάχα δικαιωσύνη. Αλλα φέρτα όλα τα χρήματα πίσω και εάν τα χρήματα είναι σπίτια ασε ένα για να μένουν και κατάσχεσε τα αλλα 10.
Γιατί δηλαδή είναι σήμερα δίπλα στους Κινέζους οι Ελληνες οι καλύτεροι πελάτες για ακριβά ακίνητα στο Βερολίνο, γιατί μπορούν συγγενείς και φίλοι που βοήθησα να κάνουν έναν λογαριασμό στην Γερμανία να βγάζουν έξω ποσά που εγώ ποτέ δεν μπόρεσα να φανταστώ ότι θα μπορούσα να μαζέψω δουλεύοντας σαν χημικός σε υψηλότατο πόστο στην Γερμανία.

Τελικά το να πληρώσουμε είναι και νόμιμο και ηθικό.
Το να τα παίρνει το κράτος μόνο άπο όπου μπορεί είναι ανήθικο.

Καλημέρα, τέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια μέσα!
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια