Τι μπορεί να κάνει ο δήμος για την ελληνική επιχειρηματικότητα;

Ο Αλέξης Γαληνός, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής της Αθήνας μας μιλάει για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας από τον Δήμο Αθηναίων.
11.6.2015

Μέσω του Δικτύου χαράσσεται η στρατηγική για την επιχειρηματικότητα του Δήμου Αθηναίων και γίνεται μια δομημένη παρακολούθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας...

 

—Καταρχάς, πείτε μας τι είναι ακριβώς το δίκτυο επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων.

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων δημιουργήθηκε με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, με τη συμμετοχή και συνεργασία δημόσιων οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, κλαδικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα. Μέσω του Δικτύου χαράσσεται η στρατηγική για την επιχειρηματικότητα του Δήμου Αθηναίων και γίνεται μια δομημένη παρακολούθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Παράλληλα, έμφαση δίνεται στη στήριξη των επιχειρήσεων σε θέματα εξωστρέφειας, καινοτομίας και τεχνογνωσίας. Βασικές υπηρεσίες του Δικτύου είναι η παροχή εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια και η εξατομικευμένη συμβουλευτική προς επιχειρήσεις και ιδιώτες. Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων εντάσσεται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Έργο: Αθήνα» και υλοποιείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ-www.developathens.gr) που εργάζεται για τη βελτίωση των δομών της πόλης μέσω του σχεδιασμού, προγραμματισμού και της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων. Η ΕΑΤΑ υποστηρίζει την επιχειρησιακή λειτουργία του Δήμου Αθηναίων και υπηρετεί το όραμα του δημάρχου που είναι «Επιστροφή στην Αθήνα». Το έργο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττική 2007-2013 του ΕΣΠΑ.

 

Σε αυτήν τη φάση το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων διενεργεί μια σειρά συνεντεύξεων στις επιχειρήσεις με σκοπό να καταλήξει στα πιο μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην πόλη μας.

 

—Ποιοι ακριβώς αποτελούν τα μέλη του Δικτύου Επιχειρηματικότητας;
Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας υποστηρίζει τις νεοφυείς και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις του Δήμου της Αθήνας, παρέχοντας δωρεάν μια σειρά ανεκτίμητων υπηρεσιών και βοηθώντας τους επιχειρηματίες να πάνε ένα βήμα παραπέρα, είτε αυτό λέγεται ανάπτυξη, χρηματοδότηση ή εξωστρέφεια κ.ο.κ.


Συγκεκριμένα, οι φορείς-μέλη του Δικτύου είναι:
Το Κέντρο Στήριξης της Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων
Tο Innovathens της Τεχνόπολης του Δήμου
H Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων (ΘεΑ) του ΕΒΕΑ
Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)
Το ekinisiLABτου Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Το ΕΠΙ.νοώ, η μονάδα καινοτομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Το Coins του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών


—Τι επιδιώκετε να κάνετε με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο;

Το Συμβούλιο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή με σκοπό τη διαμόρφωση στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα. Είναι ένα θεσμικό όργανο που διαμορφώνει το όραμα, προσδιορίζει τον σκοπό και τους στόχους, σχεδιάζει τη στρατηγική για την επιχειρηματικότητα και συμβάλλει στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων που καθηλώνουν τις προσπάθειες των επιχειρήσεων για ανάπτυξη και εξωστρέφεια. Οι προτάσεις του σε θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης θα αξιοποιούνται από τον Δήμο Αθηναίων για τη χάραξη πολιτικής σχετικά με την επιχειρηματικότητα. Στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι επιχειρήσεων και συλλογικών φορέων. Ο ακριβής σχεδιασμός του θα αναδειχθεί ύστερα από τη μελέτη επιτυχημένων πρακτικών που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές πόλεις (Άμστερνταμ, Γλασκώβη, Ουτρέχτη κ.α.) γύρω από τις πολιτικές στήριξης της επιχειρηματικότητας. Το Συμβούλιο Επιχειρηματικότητας του Δήμου της Αθήνας πρόκειται να αποτελέσει θεσμικό όργανο που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

 

—Τι θα συζητηθεί στο αναπτυξιακό συνέδριο την ερχόμενη Πέμπτη;
Η στρατηγική της επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων και ο ρόλος, ο σκοπός και ο τρόπος λειτουργίας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου θα παρουσιαστούν στο συνέδριο «Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Αθήνας: Αναπτύσσουμε μαζί την τοπική οικονομία». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνελ με αναγνωρισμένους Έλληνες επιχειρηματίες και συζήτηση με το κοινό και φορείς σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο δήμος για να ενισχύσει ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα και τις υπάρχουσες επιχειρήσεις.

 

Βασικές υπηρεσίες του Δικτύου είναι η παροχή εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια και η εξατομικευμένη συμβουλευτική προς επιχειρήσεις και ιδιώτες...

 

—Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των επιχειρήσεων στην Αθήνα;
Σε αυτήν τη φάση το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων διενεργεί μια σειρά συνεντεύξεων στις επιχειρήσεις με σκοπό να καταλήξει στα πιο μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην πόλη μας. Η αυξημένη φορολογία, τα υψηλά δημοτικά τέλη και η ατέλειωτη γραφειοκρατία αποτελούν τα «αγκάθια» των επιχειρηματιών.

 

—Ιδανικά, πού θα μπορούσε να βοηθήσει ο δήμος;
Αυτό είναι ακριβώς το ερώτημα στο οποίο προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση, συζητώντας με επιχειρηματίες και ανθρώπους που είναι μέσα στην αγορά αλλά και μέσω 7 focus groups (Δημιουργική Βιομηχανία, Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίες,Start-ups, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, Πανεπιστήμια, Λιανεμπόριο, Τουρισμός) που έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουν τους επόμενους μήνες. Και, βέβαια, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο κάνουμε και το «Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Αθήνας: Αναπτύσσουμε μαζί την τοπική οικονομία» και καλούμε τους δημότες να έρθουν και να συμβάλουν σε αυτήν τη συζήτηση με τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια