Διαλέγοντας ερωτικές ταινίες στην ταράτσα της Στέγης

και τα διλήμματα της αχανούς μοντέρνας Erotica.
17.6.2015

Μarina Abramovic: Balkan Erotic Story

 

Η ιδέα ήταν της Αφροδίτης Παναγιωτάκου. Να διαλέξει η LiFO ταινίες ενός διημέρου Erotica. Ο κλήρος έπεσε σ' εμένα, ίσως επειδή είναι γνωστή η αγάπη μου προς το ερωτικό σινεμά. Από τις πιο καμπ –έως και πορνογραφικές– εκφράσεις του, μέχρι τη δυναμική χρήση του σε έργα μεγάλης καλλιτεχνικής πνοής.


Μπερδεύτηκα λίγο, ακριβώς εξαιτίας της μεγάλης βεντάλιας που απλώνεται. Δεν έχει μεγάλη σχέση το Σαλό με το Κρυφό Υπόγειο της Αγγέλας. Ένα γυμνό σώμα που φωτίζεται ερεθισμένο για να ερεθίσει με τη σειρά του ένα παιδί πεινασμένο για σεξ, παραδίπλα αποκτά ποιητικό νόημα.


Πώς το λέει ο Μιχαήλ Άγγελος;

 

Στη γη άλλο από το κάλλος δεν με ευφραίνει
Και ζωντανό στα ουράνια με ανεβάζει
Μέσα στα πιο εκλεκτά τα πνεύματα με βάζει...


Το κάλλος, λοιπόν, που είναι πάντα γυμνό και πάντα σωματικό, με λίγο σπέρμα επάνω του γίνεται κάτι αμαρτωλό και βρόμικο. Είτε εξιδανικευμένο, όμως, είτε αμαρτωλό (είτε με τη θεϊκή λάμψη που του δόθηκε στην αρχαία Αθήνα, είτε με την ταπείνωση και τα αγκάθια που του φόρεσε ο χριστιανισμός), είναι η πιο δυνατή εικόνα του πολιτισμού. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεις ένα γυμνό ανθρώπινο σώμα και να μη γυρίσεις το κεφάλι. Λογικό, αφού από αυτό ξεκινάνε όλα: η ζωή και ο πόλεμος.

 

Αυτή η σχεδόν απολυταρχική του δύναμη ήταν το προσόν και η κατάρα του. Το γυμνό σώμα έγινε ιμπρεσιονιστικό φως και εμπορική ατμομηχανή· ναζιστικό ιδανικό και μέσο κοινωνικής απελευθέρωσης. Έγινε ποίημα και σκουπίδι. Ειρωνεία και τραγούδι αγάπης.


Ωστόσο, καθώς περνούν τα χρόνια, νομίζω ότι συγκλίνουν τα δύο άκρα της Erotica: η εξιδανικευμένη με την πιο βάναυση εκδοχή της – κι αυτό νομίζω ότι οφείλεται στην απενοχοποίηση που έφερε η γενικευμένη χρήση της ψηφιακής πορνογραφίας. Αυτό έκανε ακόμα πιο εύκολη την απόφασή μας να ανακατέψουμε την τράπουλα, λουλούδια, αγκάθια, όλα ένα.


Η αρχική μου λίστα είχε 100 ταινίες. Οι μισές ήταν δυσεύρετες ή πολύ εξειδικευμένες (τότε ήταν που άρχισα να ψάχνω τα Νυχτολούλουδα της Αλόμα). Κατέληξα σε 30, που συμπλήρωναν ένα κάποιο ψηφιδωτό της πλατιάς Erotica. Άφησα την Αφροδίτη να αποφασίσει τι μπορεί να βρει και τι όχι.


Βρήκαμε αυτά. Ελπίζω να σας αρέσουν.

 

 

www.facebook.com/stathis.tsagar
Η/Μ/Ε/Ρ/Ο/Λ/Ο/Γ/Ι/Ο: http://www.lifo.gr/team/diary

1 Σχόλια
avatar
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 2.7.2015 | 17:41
ΑΝ ΒΡΙΣΚΑΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ (ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΡΑΓΕ;) ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΑΝ ΣΥΜΠΟΝΟΙΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ (ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΚΗ, Ε!) ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ Ή ΤΗΝ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΓΛΥΚΟΣ ΥΠΝΟΣ. ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ, ΒΕΒΑΙΑ (ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΡΑΓΕ;). ΜΑ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΥΛΟ ΕΊΝΑΙ ΑΝΕΦΙΚΤΟΣ. ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΕΡΝΑΜΕ ΜΟΝΟΙ, ΤΟΣΟ ΘΑ ΜΑΤΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΤΣΙ ΜΑΣ, ΤΟΣΟ ΘΑ ΓΔΕΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΤΟΥΒΑΡΙ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΝΥΧΙΑ. (kotsilies.blogspot.gr)
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια