Για την κοινότητα της LΙFO στο facebook, που αύριο μεθαύριο ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο.

Ώρα για γιορτή και κάποιες εξηγήσεις
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟ
24.6.2015

Ερωδιός σερφάρει στη ράχη ενός κροκόδειλου: κάπως έτσι προσπαθούμε να σερφάρουμε κι εμείς στα αγριεμένα social media

 


Αύριο μεθαύριο,
η επίσημη σελίδα της LIFO θα ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο φίλους. Έχουμε γίνει πολλοί – πάρα πολλοί. Και επειδή εύλογα ένα τόσο μεγάλο πλήθος δεν μπορεί να είναι ομοιογενές, συνυπάρχουν άνθρωποι που ενδεχομένως έχουν αντιδιαμετρικές απόψεις.


Αυτό θα μπορούσε να είναι κακό, αλλά είναι καλό. Οι αντιθέσεις προάγουν τη συζήτηση, την αντιπαράθεση. Και ο δημόσιος διάλογος γίνεται πλέον εδώ: στις ισχυρές κοινωνικές ιστοσελίδες, στα σχόλια των άρθρων μας. Αυτά που ειλικρινώς απασχολούν την κοινωνία δεν συζητιούνται πλέον στα καφενεία (ποια καφενεία;), στις πλατείες (ποιες πλατείες;), ούτε καν στη Βουλή (ποια Βουλή;). Στη Βουλή παίζεται το παιχνίδι εξουσίας μιας παράλληλης πραγματικότητας – η Ζωή είναι αλλού!


Για να συνυπάρξουμε, τόσοι πολλοί άνθρωποι, πρέπει να συμφωνήσουμε σε μερικά εκ των ων ουκ άνευ – πείτε το και κόκκινες γραμμές.

 

Γι' αυτό και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την κοινότητα της σελίδας μας κάτι αντίθετο από τη γενικευμένη αγριότητα που επικρατεί στο facebook.


Όλοι είμαστε ελεύθεροι να εκφράζουμε τις απόψεις, τις αντιρρήσεις μας, τις διαφωνίες μας – αλλά,


— Δεν έχουμε δικαίωμα να κηρύττουμε το μίσος εναντίον όποιου διαφωνεί μαζί μας.


— Δεν επιτρέπεται ο ρατσιστικός λόγος εναντίον όποιου είναι διαφορετικός.


— Ακόμη πιο ειδικά, είναι ανεπίτρεπτος ο ρατσισμός κάθε είδους –για το φύλο, τη σεξουαλικότητα, την καταγωγή, την ηλικία, τη σωματική διάπλαση, την εθνικότητα, τη θρησκεία ή τη μη θρησκεία κ.ο.κ.–, πιο συγκεκριμένα όταν μεταμφιέζεται με διάφορες πονηρές ή χοντροκομμένες σάτιρες, χοντρά ανέκδοτα κ.λπ.


— Δεν επιτρέπεται το bullying εναντίον προσώπων, η στοχοποίησή τους, το λιντσάρισμά τους.


— Θα σας παρακαλέσουμε να αποφεύγονται οι χυδαιολογίες – τα πράγματα εννοούνται σαφέστερα όταν λες κυριολεκτικά τι σε ενοχλεί.

 

--Tέλος,  δεχόμαστε την κριτική στα άρθρα μας όσο φορτισμένη κι αν είναι, αλλά όχι τις προσβολές και τις ύβρεις. 


Αυτό το κάνουμε γιατί η δική μας πολιτική δεν είναι αυτή που ασκείται από τα χρεοκοπημένα κόμματα (ακόμα και το πιο ωραίο κίνημα, μόλις πάρει την εξουσία, αρχίζει και νοσεί). Είναι μέσα από τα ακηδεμόνευτα κινήματα και τις ιδέες της κοινωνίας που μετασχηματίζεται το μυαλό των ανθρώπων. Το κάνουν πιο ελεύθερο, δίκαιο και ανοιχτό. Αν αυτό δεν το κατακτήσουμε πρώτα μεταξύ μας, στην κοινότητά μας, στον τρόπο που μιλάμε μεταξύ μας, δεν θα το κατακτήσουμε ούτε ως κοινωνία. Θα αντιγράφουμε εσαεί (σαν το χέρι του Escher) η μία γενιά τα λάθη της προηγούμενης.


Γι' αυτό και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την κοινότητα της σελίδας μας κάτι αντίθετο από τη γενικευμένη αγριότητα που επικρατεί στο facebook. Τα βάναυσα σχόλια θα σβήνονται, όσοι επιμένουν, δυστυχώς, θα αποκλείουν τον εαυτό τους από την παρέα μας.


Όσοι πιστεύουν στο ελάχιστο ότι δεν είμαστε φίλοι για να συμφωνούμε, κι ότι είναι ανθρώπινη κατάντια το bullying και ο ρατσισμός, ας μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι.


Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.


THE LIFO TEAM

 

Υ.Γ. Στις επόμενες ώρες, θα σας ανακοινώσουμε και ένα καταπληκτικό δώρο, με την αφορμή της γιορτής.

 

www.facebook.com/stathis.tsagar
Η/Μ/Ε/Ρ/Ο/Λ/Ο/Γ/Ι/Ο: http://www.lifo.gr/team/diary

5 Σχόλια
chrysalifourfour 24.6.2015 | 13:57
και αν γίνεται να σταματήσει το tagging παρακαλώ, διότι δεν εξυπηρετεί τους αναγνώστες και είναι πολύ εκνευριστικό
Άρης Δημοκίδης 24.6.2015 | 20:11
Τι ακριβώς εννοείς; Ώστε να το διορθώσουμε
chrysalifourfour 25.6.2015 | 16:04
Άρη καλημέρα, ίσως δεν το διατύπωσα σωστά: εννοώ τα σχόλια αναγνωστών που απλά βάζουν κάποιο όνομα, αντί πραγματικού σχολιασμού, οπότε η έκκληση πάει στους αναγνώστες περισσότερο. Δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος να το ελέγξετε ή να το περιορίσετε, αλλά σίγουρα θα ήταν ωφέλιμο -τουλάχιστον για μας που αρεσκόμαστε να διαβάζουμε σχόλια (πείτε το και διαστροφή!)
Aahaladita 24.6.2015 | 20:35
Αν κατάλαβα καλά αυτό που εννοείς, αυτό είναι δυνατότητα του fb. Γιατί να παρέμβει το lifo;
avatar
Sternahirundo 24.6.2015 | 14:45
Δεν είναι Πελαργός. Είναι είδος Ερωδιού.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια