ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΒΙΒΛΙΟ - ΖΩΕΣ Βeing Jane

H ζωή της Τζέιν Φόντα εξελίχθηκε κάτω από τα φώτα. Τώρα αποφάσισε να τη χωρίσει σε τρεις πράξεις για την αυτοβιογραφία της που θα κυκλοφορήσει από την Ωκεανίδα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ι. ΑΝΕΣΤΗ
9.4.2009

Μπαρμπαρέλλα, ακτιβίστρια σελέμπριτι, η γκουρού του aerobic... Αυτές οι αιχμές οριοθετούν την ομολογουμένως εντυπωσιακή ζωή της Τζέιν Φόντα, που προσπάθησε να τα ζήσει όλα στη ζωή της. Τώρα, με την αυτοβιογραφία της, που έχει το σαφή τίτλο Η ζωή μου, επιχειρεί να μιλήσει για αυτά, ανασύροντας «οχήματα λόγου» και βιώματα που σοφά κατόρθωσε να κατατάξει χάρη στην ψυχανάλυση που χρόνια έκανε και στη διαρκή τάση της για αυστηρή αυτοκριτική. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τις προσεχείς ημέρες από την Ωκεανίδα και στην Ελλάδα, και θα δώσει την ευκαιρία στους αναγνώστες να δουν την ίδια τη Φόντα να ανατέμνει τη ζωή της, εστιάζοντας σε τρεις μεγάλες φάσεις-πράξεις. Στην Πρώτη Πράξη γράφει για την παιδική της ηλικία, τις πρώτες ταινίες και το γάμο της με το Ροζέ Βαντίμ. Αμέσως αναδύεται μια εικόνα: ένα παιδί που γεννήθηκε από το θρύλο του Χόλιγουντ Χένρι Φόντα και τη θελκτική αριστοκράτισσα της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης Φράνσις Σίμορ. Αυτά τα πρώτα χρόνια, όμως, σημαδεύονται από έντονη θλίψη: η ψυχική ασθένεια της μητέρας της και η αυτοκτονία της όταν η Τζέιν είναι μόλις δώδεκα ετών, η συναισθηματική αποστασιοποίηση του πατέρα της και ο προσωπικός της αγώνας να βρει τη θέση της στον κόσμο ως νέα γυναίκα.

Στη Δεύτερη Πράξη η Φόντα ξεκινάει τη δραστηριότητά της ως ακτιβίστρια. Εδώ αφηγείται τους γάμους της με τον Τομ Χέιντεν και τον Τεντ Τέρνερ και εξετάζει την αμφιλεγόμενη και καθοριστική ανάμειξή της στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Καθώς αναπτύσσεται η κινηματογραφική της καριέρα, η Φόντα μαθαίνει να ενσωματώνει στους ρόλους της το μεγάλο όραμά της γι' αυτά που αξίζουν περισσότερο στη ζωή - και στην πορεία κερδίζει δύο Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για τις ταινίες Η Εξαφάνιση και Η Επιστροφή.

Στην Τρίτη Πράξη η Φόντα αρχίζει τη δουλειά που θα διαρκέσει όλη τη ζωή της -να ζει συνειδητά με τρόπο που μπορεί να εμπνεύσει και άλλους που θα διδαχτούν από τη δική της εμπειρία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια