Ξυπόλητοι και μη!

Απλές συμβουλές για να αποφύγετε τους μύκητες που καιροφυλακτούν τους καλοκαιρινούς μήνες που τα πόδια είναι γυμνά.
ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
29.7.2010

Υπολογίζεται ότι 115.000  χιλιόμετρα είναι η  ελάχιστη απόσταση που ο μέσος άνθρωπος θα διανύσει στη ζωή του. Άρα, αυτό σημαίνει πως ο καθένας από εμάς θα κάνει το γύρο του κόσμου τέσσερις φορές. Το νου σου, Φιλέα Φόγκ.  Με αυτό το στοιχείο θέλω να αναλογιστείτε την στενή επαφή με το έδαφος και τα μικρόβια του, τις αθλητικές κάλτσες, τα  αθλητικά παπούτσια, τους ιδρώτες στις σαγιονάρες, την βρώμικη άμμο στην παραλία, και  φυσικά τα  ψιλοτάκουνα κάθε είδους, που αν ειναι καθαρά  προστατεύουν το γυναικείο πόδι, περισσότερο απ' τους μύκητες  που εποικίζουν το ανδρικό .

Επίσης το ότι γυρίζουμε τέσσερις φορές τον γύρο του κόσμου ΄σ όλη μας τη ζωή σημαίνει ότι διασχίζουμε μια χώρα - κατά προσέγγιση-, κάθε καλοκαίρι. Και το πόδι « στηρίζει»   το ύψος,   το εκτόπισμα  και τα βάρη μας , εν  μέσω  μικροβίων, όπου κι αν βρισκόμαστε, από το βάλτο μέχρι το παρκέ! Οι μύκητες στα πόδια είναι η πρώτη συμβουλή των ειδικών «ποδιάτρων». Πρώτα από όλα δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι η μυρωδιά τους!  Αν δεν αντιμετωπίσετε αποφασιστικά τους μύκητες, με κατάλληλη θεραπεία, η μυρωδιά  θα σας βασανίζει χειμώνα, καλοκαίρι  όσο κι αν θεωρείτε ότι αρκεί  η σωστή υγιεινή.

Χαρακτηριστικά των ενοχλήσεων για την περίπτωση  που η παρουσία τους δεν είναι ορατή ή είναι άοσμη είναι  ο κνησμός, η ξηρότητα, το ξεφλούδισμα και οι κοκκινίλες.  Όλα αυτά δυνητικά  σημάινουν μικρή ή μεγαλύτερη μόλυνση και απαιτούν καταρχήν σχολαστική υγιεινή. Όσο κι αν το ύψος σας δεν σας το επιτρέπει  σκύψτε  με ενδιαφέρον στο πέλμα σας και καθαρίστε τα διαστήματα αναμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Σκουπίστε  μετά το πλύσιμο - που συστήνεται τουλάχιστον δύο φορές  την ημέρα το καλοκάιρι- καλά τα πόδια, επιμένοντας  και στα ευάισθητα σημέια αναμεσα στα δάχτυλα και  κοντά  στα  νύχια. Μάθετε πως οι μύκητες  ζουν σε υγρό περιβάλλον και καλό είναι να τους το στερουμε ολοκληρωτικά .

Επιλέξετε σε συννενεόηση με τον φαρμακοποιό ή τον «ποδίατρο» σας την κατάλληλη κρέμα, που συνήθως αφανίζει  τους  μύκητες  σε  14 ημέρες. Αποφεύγετε όσο βρίσκεστε σε θεραπεία τα αφρόλουτρο και τα έλαια των σπα γιατί μπορεί να αναζωπυρώσουν  τις ενοχλητικές αποικίες των μικροβίων. Αν εξακολουθείτε και νιώθετε  ότι σας πολιορκουν, δια της  οσμωτικής  ή άλλης οδού χρησιμοποιείστε το παραδοσιακό ταλκ, ειδικά το καλοκαίρι  μέσα από αθλητικές κάλτσες για τον ιδρώτα. Πλένετε τα χέρια σας πάντοτε μετά την επαφή τα πόδια. Και ......βαδίστε στον κόσμο με ψηλά το κεφάλι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια