Σερφάροντας στην Αττική

Τα μέρη, οι παραλίες, οι σχολές, τα κύματά, οι αέρηδες και τα θαλάσσια σπορ που μεταμορφώνουν την Αττική σε Καλιφόρνια.
Από τους Φώτη Βαλλάτο, Βασίλη Καψάσκη και Παναγιώτη Χριστόπουλο
11.7.2012

WINDSURF

Ο δημοσιογράφος και δεινός windsurfer Παναγιώτης Χριστόπουλος, όταν κλείνει τον υπολογιστή, φορτώνει τη σανίδα στο αυτοκίνητο και ψάχνει στα παράλια της Αττικής για τον ιδανικό αέρα.

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις σε μακρινά νησιά κι εξωτικές παραλίες, αν θες να δοκιμάσεις το πιο απολαυστικό από τα καλοκαιρινά αθλήματα. Γιατί, όταν πιάνει το μελτεμάκι, η Αττική διαθέτει μερικά από τα κορυφαία windsurfing spots για κάθε γούστο. Θα το κάνω ακόμη καλύτερο: δεν χρειάζεται καν να περιμένεις το καλοκαίρι. Οι δυνατοί νοτιάδες του χειμώνα φουσκώνουν

μια χαρά αέρα στα πανιά σου - θα χρειαστείς, βέβαια, μια στολή για να μην ξεπαγιάσεις. Το μόνο που αλλάζει -εκτός από τη θερμοκρασία του νερού και τον πληθυσμό των surf girls με τα μπικίνι που σε χαζεύουν από την παραλία- είναι η κατεύθυνση του αέρα. Αλλά, αν ξέρεις τα βασικά από γεωγραφία, θα προσανατολιστείς γρήγορα ως προς το πού πας και με τι καιρό.

Αλλά τώρα έχουμε καλοκαίρι. Και το καλοκαίρι ο αέρας που κάνει την Ελλάδα τόσο ποθητό προορισμό για τους φαν του windsurf είναι το περίφημο μελτέμι. Ένας βορειοδυτικός, δυνατός άνεμος (βορειοανατολικός στη Βόρεια Ελλάδα και συνήθως και στην Αττική) που φυσάει από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου κάθε τόσο, για 3-4 μέρες σε όλο το Αιγαίο, για να διώχνει λίγο τον καύσωνα μακριά (και, δυστυχώς, να φουντώνει τις πυρκαγιές). Η λέξη «μελτέμι» είναι τουρκική και σημαίνει κάτι σαν «κάθε χρόνο». Είναι μεν πιστό στο ραντεβού του χρονικά, αλλά, δυστυχώς για εμάς τους windsurfers, δεν έχει πάντα την ίδια διάρκεια ή ένταση.

Και για να απολαύσεις το windsurf, τα θες και τα δύο. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια σημεία που πιάνει πάντα λίγο πιο δυνατός αέρας από αλλού. Και που βολεύουν και από άποψη πρόσβασης αλλά και από άποψη σταθερότητας του ανέμου (μπορεί κάπου να φυσάει διαρκώς και με ένταση, αλλά τοπικά εμπόδια, όπως ένας λόφος, να δημιουργούν προσωρινά κενά αέρος, τις λεγόμενες «σπηλιάδες»). Και στην Αττική τα τρία ιδανικότερα σημεία για windsurfing είναι τα Νησάκια στη Λούτσα, ο Σχοινιάς και η Ανάβυσσος.

Μπορείς να πας κι αλλού. Το Θορικό, για παράδειγμα, λίγο πριν από το λιμάνι του Λαυρίου, θα ήταν ένα τέλειο spot, αν δεν ήταν τόσο μολυσμένο, η Βάρκιζα είναι επίσης αγαπημένο σημείο, η παραλία της Λούτσας, πιο νοτιοανατολικά από τα Νησάκια, αλλά πρακτικά μπορείς να μπεις στη θάλασσα και από καμιά δεκαπενταριά ακόμη παραλίες. Οι τρεις πρώτες, όμως, που προανέφερα είναι και οργανωμένες, με surf shops, σχολές, ναυαγοσώστες κ.λπ. Βολεύουν όλα τα επίπεδα φίλων του σπορ. Όταν φυσάει αέρας από τον Βορρά, οι βόρειες παραλίες (Νησάκια, Σχοινιάς, Λαύριο) έχουν περισσότερο κύμα, αλλά οι νότιες είναι flat. Το αντίθετο, φυσικά, συμβαίνει όταν φυσάει Νοτιάς -και οι δύο περιπτώσεις έχουν τις εξαιρέσεις τους. Π.χ. στα Νησάκια μπορείς να κάνεις windsurf και σε κύμα και σε flat σε δύο spots που απέχουν λίγα μόλις μέτρα μεταξύ τους.

Ο γενικός κανόνας είναι απλός: οι αρχάριοι θέλουν flat, όπως και οι λάτρεις της ταχύτητας, οι «μεσαίοι» θέλουν μικρό κυματάκι, παιχνιδιάρικο, αλλά όχι επικίνδυνο, οι experts θέλουν κύμα-πλυντήριο, για άλματα και άλλα τέτοια. Δείτε την ένταση και την κατεύθυνση του ανέμου, υπολογίστε τις δυνάμεις σας και επιλέξτε αναλόγως.

 

Φωτό: mk
SURF

Είναι πολλοί που θεωρούν αστείο ακόμα και το να μιλάει κάποιος για surf στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στην Αττική, μια και το είδος και το ύψος των κυμάτων που μπορεί να συναντήσει κανείς στις ελληνικές θάλασσες δεν συγκρίνεται με αυτά των ωκεανών. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια ακόμα και η Αττική έχει αποκτήσει αρκετούς surfers, που όταν δεν ταξιδεύουν για να πιάσουν το reef στην Πορτογαλία, τη Σρι Λάνκα ή τη Χαβάη, βολεύονται και με το μικρό κυματάκι των αττικών ακτών. «Η πιο γνωστή παραλία για surf εντός της Αττικής είναι η Βουλιαγμένη, μπροστά από την Ωκεανίδα, ενώ ακολουθούν η παραλία της Βάρκιζας, του Αγίου Δημητρίου, της Βραυρώνας-Χαμολιών και της Ραφήνας, έξω από το λιμάνι, και λίγο πιο κάτω, στο Κόκκινο Λιμανάκι», λέει ο surfer Κωστής Μίγκος. «Με νότιους ανέμους άνω των 5 μποφόρ οι surfers πηγαίνουν στη Βουλιαγμένη, στη Βάρκιζα και στον Άγιο Δημήτριο. Όταν οι άνεμοι είναι βόρειοι και άνω των 6-7 μποφόρ κατευθύνονται προς Ραφήνα και Βραυρώνα. Το κύμα πρέπει να είναι “καθαρό”, δυνατό, δηλαδή αρκετά κάθετο, να προσφέρει τη δυνατότητα μεγάλης διαδρομής, όταν ο surfer είναι πάνω σε αυτό, και να μην έχει αέρα κοντά στην ακτή. Όποια παραλία έχει τα περισσότερα από τα παραπάνω είναι κατάλληλη για surf».

Όσοι ξεκινούν για πρώτη φορά θα πρέπει να επικοινωνήσουν πρώτα με κάποια από τις σχολές που υπάρχουν, ενώ, όσον αφορά τους αρχάριους, ο Κωστής Μίγκος συμβουλεύει να μη δοκιμάζουν να κάνουν surf σε μεγάλα κύματα και σε παραλίες με πολλά βράχια, γιατί σίγουρα θα τρομάξουν. «Γι’ αυτόν το λόγο, καλό θα ήταν πρώτα να συμβουλευτούν κάποιον πιο έμπειρο, για να τους δώσει οδηγίες ασφαλείας και προτεραιοτήτων, καθώς και τρόπους για να πιάσουν το πρώτο τους κύμα. Επίσης, μια μεγάλη σανίδα τύπου mini Malibu ή long board σίγουρα θα τους βοηθήσει περισσότερο στα πρώτα τους βήματα».

 

KITESURF

Από την άλλη, το kitesurf (ένας συνδυασμός windsurf, waterski, wakeboard, paraglide) έχει τεράστια άνοδο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ συγκεντρώνει και πολύ κόσμο από το εξωτερικό, που προτιμάει τις ελληνικές ακτές. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα θαλάσσια σπορ, δεν χρειάζεται και πολύ αέρα, αφού ακόμα και με 2-3 μποφόρ μπορεί κάποιος να κάνει τα σχετικά κόλπα.

«Στην Αττική οι καταλληλότερες παραλίες για kitesurf είναι η Λούτσα, όταν έχει βοριάδες, ο Σχοινιάς, η Ανάβυσσος, όταν έχει νοτιάδες, και ο Ωρωπός, όπου πηγαίνουμε όταν έχει γενικά άπνοια, επειδή εκεί εντοπίζεται ένα τοπικό φαινόμενο που λέγεται θερμικός αέρας», λέει ο Γιώργος Αργυριάδης που διευθύνει το κατάστημα Kitesurf in Athens (Πλάτωνος 7, Χαλάνδρι, τηλ: 210 8049508) και είναι και ο ίδιος kitesurfer.

«Οι παραλίες επιλέγονται με βάση την κατάλληλη κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου, ενώ παραλίες με βράχια και λουόμενους καλό είναι να αποφεύγονται για λόγους ασφαλείας. Μπορούμε να κάνουμε kite με οποιαδήποτε κατεύθυνση του ανέμου, αρκεί να μην είναι τελείως off shore,

δηλαδή να μη φυσάει τελείως προς τα μέσα στη θάλασσα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούμε να επιστρέψουμε με το kite στην ακτή, αν πέσει η ένταση του ανέμου ή έχει υπερβολικά πολύ αέρα. Το κύμα δεν ενοχλεί, αντιθέτως μπορεί να κάνει το kite πολύ διασκεδαστικό». Όσον αφορά τους αρχάριους, ο Γιώργος συμβουλεύει πως χρειάζεται απαραίτητα καθοδήγηση για να μάθει κανείς και να αποφύγει τα ατυχήματα. «Γι’ αυτόν το λόγο κάποιος που θέλει να μάθει πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά μαθημάτων από κάποιον έμπειρο δάσκαλο, από σχολή. Η διαδικασία εκμάθησης περιλαμβάνει εξοικείωση με έναν εκπαιδευτικό αετό στη στεριά και εκμάθηση των βασικών αρχών της θεωρίας του kite. Στη συνέχεια μαθαίνουμε να χειριζόμαστε τον κανονικό αετό και τα συστήματα ασφαλείας. Κατόπιν, κάνουμε πλεύση στο νερό με τον κανονικό αετό, αλλά χωρίς τη σανίδα (body drag), και, τέλος, κάνουμε προσπάθειες να πλεύσουμε με τη σανίδα. Ο αρχάριος που έχει τελειώσει τα μαθήματα κι έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τον δάσκαλό του πρέπει να μην υπερεκτιμά τις δυνατότητές του και να μην κάνει kite όταν έχει πάρα πολύ αέρα. Πάντα χρειάζεται προσοχή και σύνεση, ιδιαίτερα όταν είμαστε σε επίπεδο αρχαρίου, γιατί όταν έχει πολύ αέρα, ένα μικρό λάθος μπορεί να καταλήξει μεγάλο».

 

PLUS

Μερικά ακόμα θαλάσσια σπορ που μπορείς να κάνεις στις παραλίες της Αττικής.

 

PADDLE BOARD

Γίνεται πάνω σε κανονική σανίδα surf, με τη διαφορά ότι ο χρήστης κάθεται όρθιος και κάνει κουπί.

 

BAREFOOT

Στην ουσία πρόκειται για waterski όπου, αντί να φοράει πέδιλα, ο αναβάτης είναι ξυπόλυτος.

 

WAKESURF

Surf με μηχανική υποστήριξη. Η σανίδα δένεται πίσω από κινούμενοσκάφος που, καθώς κινείται, δίνει την αίσθηση θαλάσσιου κύματος.

 

WAKEBOARD

Τα πέδιλα του waterski αντικαθίστανται από μια σανίδα που σου επιτρέπει μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις.

 

 

ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

 

TONY FREY WINDSURFING ACADEMY

«κινητή σχολή» (6944 666923, www.tonyfrey.gr), windsurf

 

ΑΙΟΛΟΣ

Λούτσα (22940 26326, www.aiolosclub.gr), kitesurf windsurf, scuba diving,paddle board

 

ΚΟΥΡΟΣ

Ανάβυσσος (www.kourosclub. gr), windsurf, surf

 

ΚΑΡΑΒΙ

Σχοινιάς (22940 55950, www.karavi.gr), windsurf, kitesurf

 

ΜΩΡΑΪΤΗΣ

Σχοινιάς (22940 55965, www.moraitis-sports.gr), windsurf

 

ΝΗΣΑΚΙΑ

Λούτσα (www.nissakia.gr), windsurf, kitesurf

 

RICCI DI MARE

Λούτσα (22940 29138, www.riccidimaresurfclub.gr). windsurf, kitesurf

 

KITEBOARDING ACADEMY

(Αθήνα, 210 6856937): kitesurf, landboard, snowkite

 

YA  SURFAKI

(6983 609573, yasurfaki.gr) surf, windsurf

 

SECRETSPOT

[Ομήρου 70 & Υψηλάντου (στάση μετρό Αγ. Δημητρίου, 210 9739384)]. Κατάστημα για είδη surf και windsurf που κανονίζει και μαθήματα με έμπειρους δασκάλους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
1 Σχόλια
Orestes 14.7.2012 | 11:02
Ωραίο και χρήσιμο άρθρο-οδηγός.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια