ΑΘΗΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΗΣ Η συναυλία που δεν τελείωσε ποτέ

Ο Γιάννης Πετρίδης ήταν παρών όταν μερικά κόκκινα γαρίφαλα έδωσαν την αφορμή στην Ελληνική Αστυνομία να διώξει τους Rolling Stones από τη σκηνή.
28.3.2013
Ο τελευταίος χορός: Τα κόκκινα γαρίφαλα που πέταξε ο Τζάγκερ στο κοινό διέλυσαν τη συναυλία τέσσερις μέρες πριν από τη χούντα.

 

Η είδηση ότι θα έρχονταν οι Rolling Stones στην Ελλάδα ενθουσίασε όσους άκουγαν τέτοιου είδους μουσική εκείνη την περίοδο. Ήταν κάτι αξεπέραστο. Δεν έρχονταν τότε συγκροτήματα. Τη δεκαετία του ’60 τα πράγματα ήταν πολύ περιορισμένα. Η πληροφορία έφτανε απ’ ό,τι ακούγαμε από ξένους σταθμούς και απ’ ό,τι γραφόταν στα ψιλά γράμματα ορισμένων εφημερίδων. Βέβαια, ο αντίκτυπος των Stones εκείνη την εποχή δεν ήταν ίδιος μ’ αυτόν που είχαν τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας. Βασίλευε μια κοροϊδευτική διάθεση για όσους ακούγανε ροκ: οι γιεγιέδες με τα μακριά μαλλιά. Ήταν όμως σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής και μόλις είχαν βγάλει το «Ruby Tuesday». Δηλαδή στο απόγειο της καριέρας τους.

 

Η συναυλία γινόταν τη Δευτέρα 17 Απριλίου του 1967 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Τέσσερις μέρες πριν από την επιβολή της δικτατορίας. Τους έφερε ο Νίκος Μαστοράκης. Ήταν ο Νο 1 στον χώρο της μουσικής. Ήδη έκανε συναυλίες με γκρουπ όπως οι Forminx, ήταν γνωστός στο ραδιόφωνο και είχε ξεκινήσει και ένα γραφείο παραγωγής το 1966. Οι Stones ήταν οι πρώτοι που έφερνε και για τους επόμενους μήνες είχαν προγραμματιστεί οι Animals, ίσως οι Kinks, και μάλιστα έλεγε ότι θα φέρει και τους Beatles. Εγώ τότε υπηρετούσα στη Λάρισα και δεν ήμουν, φυσικά, αυτός που είμαι τώρα. Πήρα άδεια ώστε να κατέβω να τους δω. Το πρωί πήγαμε στο αεροδρόμιο να τους δούμε την ώρα που θα φτάνανε. Εκεί μας περίμενε μια ισχυρή αστυνομική δύναμη που μας απώθησε. Έγινε κάτι σαν καταδίωξη και φύγαμε κακήν κακώς από το Ελληνικό. Πήραμε μια πρώτη γεύση τού τι θα επακολουθούσε το βράδυ.

 

Το στάδιο το βράδυ ήταν σχεδόν γεμάτο. Πρώτα βγήκαν κάποια ελληνικά συγκροτήματα (Loubogg, MGC, Idols, Τάσος Παπασταμάτης, Δάκης και We Five). Θυμάμαι ότι έτρεχα από δω και από κει προσπαθώντας να βρω άκρη για να μπω στα παρασκήνια. Κάποια στιγμή βγήκαν οι Stones. Πρέπει να έπαιξαν περίπου μισή ώρα. Απ’ όσα έχει συγκρατήσει η μνήμη μου, ο Τζάγκερ πλησίασε προς την κερκίδα που κάθονταν συνήθως οι φανατικοί φίλοι του Παναθηναϊκού (Θύρα 13). Εκεί δημιουργήθηκε μια αναστάτωση, στο πλαίσιο πάντα μιας συναυλίας. Δηλαδή σήμερα δεν θα μας έκανε εντύπωση. Πριν παίξουν το «Satisfaction», ο μάνατζερ της μπάντας άρχισε να πετάει στο κοινό κόκκινα τριαντάφυλλα. Αυτό εκνεύρισε κάποιους αστυνομικούς, που έσπασαν στο ξύλο τον μάνατζερ και απώθησαν τον Τζάγκερ. Η μπάντα αποχώρησε και δεν ξαναβγήκε ποτέ. Υπήρξε κάποια αναστάτωση, ακούστηκαν γιουχαΐσματα και για να ηρεμήσουν τα πλήθη η διεύθυνση του σταδίου έκλεισε τον γενικό. Μέσα στο σκοτάδι φυγαδεύτηκε η μπάντα. Μέρος του κοινού διαδήλωσε μέχρι το Χίλτον, απαιτώντας από τον Τσιλιχρήστο, διευθυντής της αστυνομίας, να παραιτηθεί. Λίγες μέρες μετά, στρατός και αστυνομία θα αναλάμβαναν πραξικοπηματικά τη διακυβέρνηση της χώρας.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
9 Σχόλια
KillUncle 28.3.2013 | 20:16
ουτε που γνωριζα οτι οι stones ειχαν παιξει στην αθηνα, και δε μαζι με τον brian jones... pure history
avatar
Ανώνυμος/η 29.3.2013 | 23:39
ντροπη.... :P
avatar
Cercum 28.3.2013 | 20:23
Ποτέ δεν τα Πήγαιναν Καλά με την Τέχνη αυτοί οι ΤΑΝΚικοί...
Xenia78 29.3.2013 | 12:41
Ίσως γι' αυτό το 1998 που επιτέλους ξαναήρθαν, απαγορευόταν οι φωτογραφίες, κάμερες ακόμα και τα κινητά ήταν μπλοκαρισμένα. Αργότερα βγήκε σε βιντεοκασέτα η συναυλία της Κωνσταντινούπολης. Θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο που στα 18 μου τότε ταξίδεψα από Σάμο μόνο για αυτή τη συναυλία. Ήταν μοναδική....
oddlabs 29.3.2013 | 13:12
άρα είχαμε χούντα, πριν...τη χούντα;; (;)
ein Steppenwolf 29.3.2013 | 15:44
> Τα κόκκινα γαρίφαλα που πέταξε ο Τζάγκερ στο κοινό διέλυσαν τη συναυλία

> Πριν παίξουν το «Satisfaction», ο μάνατζερ της μπάντας άρχισε να πετάει στο κοινό κόκκινα τριαντάφυλλα.

Γαρίφαλα ή τριαντάφυλλα;

Τα πέταξε ο Τζάγκερ ή ο μάνατζερ;
βλαχάκι (το) 30.3.2013 | 12:27
Γαρίφαλα, τριαντάφυλλα ή μήπως τουλίπες;...

Μα, έχει καμία σημασία;

Ή μήπως καθόντουσκαν όλες με το κιάλι να εξακριβώσουν την ακριβή μορφολογία του άνθους;

ein Steppenwolf 30.3.2013 | 14:26
> Μα, έχει καμία σημασία;

Το κάθε άνθος έχει και διαφορετικό συμβολισμό.
βλαχάκι (το) 30.3.2013 | 16:24
... φυσικά κι έχουν διαφορετικούς συμβολισμούς.
Αν και δεν ξέρω κατά πόσο οι «αρχές» θα ήταν τόσο λεπτολόγες ή αν θα κοίταγαν κι αυτές τα άνθη με το κιάλι ή αν θα τους ενδιέφερε -καν- να μην βαφτίσουν παπαρούνες ως γαρίφαλα.

Επίσης, ως γνωστόν, άλλες μιλούν για ανθοδέσμες, άλλες για λουλούδια γενικώς, άλλες για γαρίφαλα κ.ο.κ.. Όπως τα θυμάται η κάθε παριστάμενη, με το πέρασμα των δεκαετιών και με μία χούντα που ακολούθησε αμέσως μετά κατά την οποία -προφανώς- θα επηρεάστηκε η ενημέρωση/ καταγραφή.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια