Τι θέλουν όλοι αυτοί οι τουρίστες στην Αθήνα;

Eίναι παντού. Χρησιμοποιούν το μετρό μας. Πάνε στα μουσεία μας. Τρώνε στα εστιατόριά μας, τα πίνουν στα μπαράκια μας! Και είμαστε πολύ ευτυχείς γι' αυτό.
3.12.2014

Οι ξένοι επισκέπτες με μοναδικό προορισμό την Αθήνα αυξήθηκαν κατά 29% το πρώτο εξάμηνο του έτους... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Είχαμε και το 2013 αύξηση στους τουρίστες που επισκέφθηκαν την Αθήνα, όμως τότε μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι μας ευνόησαν οι διεθνείς συγκυρίες – με τις ταραχές σε Αίγυπτο και Τουρκία, μεταξύ άλλων. Φέτος, όμως, με ακόμα περισσότερες αφίξεις από πέρσι, μπορούμε να πούμε με κάποια βεβαιότητα ότι οι τουρίστες επέστρεψαν για τα καλά στην Αθήνα.

 

Ίσως μια καλύτερη στόχευση από πλευράς ΕΟΤ, ακόμα και αυτή η ίδια η αρνητική δημοσιότητα τα χρόνια της κρίσης, που έφερε την Αθήνα στο επίκεντρο των συζητήσεων, σίγουρα οι χαμηλότερες τιμές σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης.


Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων υπολόγισε τις αφίξεις των τουριστών μέσα στο 2014 σε 21-23 εκατομμύρια, αν συνυπολογιστούν οι επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ. Το ίδιο νούμερο το 2013 είχε φτάσει τα 17,9 εκατομμύρια και το 2012 μόλις τα 15,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η άμεση και έμμεση συνεισφορά του τουρισμού στην πραγματική οικονομία φτάνει τα 45,3 δισ. ευρώ, περίπου το 25% του ΑΕΠ, ένα τρομακτικό ποσοστό.

 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων υπολόγισε τις αφίξεις των τουριστών μέσα στο 2014 σε 21-23 εκατομμύρια, αν συνυπολογιστούν οι επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Για να μιλήσουμε συγκεκριμένα για την Αθήνα, κατά τη διάρκεια του φετινού οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου ήρθαν στην Αθήνα 528.000 περισσότεροι τουρίστες από πέρσι –χρονιά που το αντίστοιχο νούμερο είχε σημειώσει και πάλι μεγάλη αύξηση–, ενισχύοντας την αγορά με 143 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 28 εκατ. πήγαν στα ξενοδοχεία και τα 64 στις επιχειρήσεις εστίασης. Οι ξένοι επισκέπτες με μοναδικό προορισμό την Αθήνα αυξήθηκαν κατά 29% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο της Αθήνας έφτασε το 19% και η μέση αύξηση της πληρότητας στα ξενοδοχεία της Αττικής ήταν 28%, με αποτέλεσμα η πληρότητα να ανέβει στο 72%. Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέγραψε αύξηση και μέσα στον Σεπτέμβριο, κατά 23%. Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις καταγράφηκε, μάλιστα, τον Οκτώβριο, αποδεικνύοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο, η επιμήκυνση της σεζόν, παίρνει σάρκα και οστά επιτέλους. Μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα έχουν επισκεφθεί την Αττική 700.000 περισσότεροι τουρίστες από πέρσι.

 

Ξεφεύγοντας λίγο από τους οικονομικούς δείκτες, οι τουρίστες συνεισφέρουν στην κοσμοπολίτικη Αθήνα και με άλλους τρόπους, τονίζοντας τη φυσική εξωστρέφεια των κατοίκων της... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Υπεύθυνοι γι' αυτή την εξέλιξη, πολλοί: ίσως μια καλύτερη στόχευση από πλευράς ΕΟΤ, ακόμα και αυτή η ίδια η αρνητική δημοσιότητα τα χρόνια της κρίσης, που έφερε την Αθήνα στο επίκεντρο των συζητήσεων, σίγουρα οι χαμηλότερες τιμές σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης.

 

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η ανάκαμψη της Αθήνας παρουσιάζεται σε «ζώνες». Το Σύνταγμα, η λεωφόρος Συγγρού, η Μιχαλακοπούλου και το παραλιακό μέτωπο καρπώνονται την αύξηση στις αφίξεις, την ώρα που η περιοχή της Ομόνοιας κινείται με πληρότητα στο 20%. Όμως, σε όλες τις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού υπάρχουν οι περισσότερο και οι λιγότερο «τουριστικές» περιοχές. Και είναι, επίσης, αλήθεια ότι στην περιφέρεια Αττικής από το 2007 έκλεισαν 87 ξενοδοχεία, όμως από τότε έχουν ανοίξει άλλα 36.

 

Χωρίς γραφικά τσιτάτα και υπερβολές, δεν είναι μέγα λάθος να ισχυριστούμε ότι ζούμε σε μια πόλη που σφύζει από ζωή... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Ξεφεύγοντας λίγο από τους οικονομικούς δείκτες, οι τουρίστες συνεισφέρουν στην κοσμοπολίτικη Αθήνα και με άλλους τρόπους, τονίζοντας τη φυσική εξωστρέφεια των κατοίκων της. Χωρίς γραφικά τσιτάτα και υπερβολές, δεν είναι μέγα λάθος να ισχυριστούμε ότι ζούμε σε μια πόλη που σφύζει από ζωή. Όπως θα διαβάσετε και στο υπόλοιπο αφιέρωμα, έχουμε πολλούς λόγους για να αγαπάμε την πόλη μας, οι οποίοι, με αντεστραμμένη οπτική, μπορεί να είναι και οι λόγοι που μας αγαπούν οι τουρίστες που την επισκέπτονται.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
1 Σχόλια
Δον Ιδιώτης 3.12.2014 | 18:58
Και η κυβέρνηση απ' τη χαρά της ετοιμάζεται να ανεβάσει το ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις από 6 σε 10 τοις εκατό, αντί να κλείσει κανένα άχρηστο οργανισμό απ' αυτούς που χρυσοπληρώνουν διάφορους "συμβούλους".
Έτσι, για να σιγουρευτούμε ότι τίποτα δεν πρόκειται να προκόψει σ' αυτή τη χώρα...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια