5 εκθέσεις που αξίζει να δείτε αυτή την περίοδο στο Κολωνάκι

Ασπρόμαυρη φωτογραφία, αρχαιολογία, σύγχρονη τέχνη και ζωγραφική.
29.4.2015

 

1.

Ίασις στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ίασις

 

Mία από τις σημαντικότερες εκθέσεις της χρονιάς φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της. Η έκθεση «Ίασις» παρουσιάζει την εξέλιξη των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας τη μετάβαση από τη μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική. Περιλαμβάνει 280 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οκτώ οι ενότητες της έκθεσης, ένα μακρύ ταξίδι στην ιστορία και σε ένα θεμελιώδες ζήτημα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανθρώπινη υπόσταση και φύση. Υγεία-Υγιεινή, Νόσος, Ομηρική Ιατρική, Θεουργική Ιατρική, Αναθήματα, Επιστημονική Ιατρική, Φάρμακα και Εργαλεία, Μνημεία Ιατρών. Όλα τα αντικείμενα, που χρονολογούνται από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο μ.Χ. αι., αναδεικνύονται έξοχα με μουσειολογική, παραστατική και διδακτική αρτιότητα, καθώς συγκροτούν έναν θαυμαστό μικρόκοσμο, στον οποίο αναμειγνύονται η ανθρώπινη επιθυμία, η επιστημονική γνώση, η δεισιδαιμονία και η ελπίδα.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, 210 7228321-3, έως 31/5

 

2.

Οικογένεια στο Μουσείο Μπενάκη

Oικογένεια

 

Πρόκειται για μία ομαδική έκθεση φωτογραφίας με έργα των μελών του σωματείου «Φωτογραφικός Κύκλος». Παρά την κοινή θεματική, η προσέγγιση του θέματος είναι αφηρημένη και γενική. Απεικονίζονται πρόσωπα, κατοικίες ή αντικείμενα που δίνουν την αίσθηση μιας οικογένειας. Η έκθεση επιχειρεί να υπογραμμίσει τη στροφή πολλών φωτογράφων στον προσωπικό τους περίγυρο. Στην έκθεση συμμετέχουν 33 φωτογράφοι με 300 φωτογραφίες. Η επιμέλεια είναι του Πλάτωνα Ριβέλλη.

Moυσείο Μπενάκη - κεντρικό κτίριο, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, 210 3671000, έως 24/05, www.benaki.gr

 

3.

O Jack Burton στην Elika gallery

Jack Burton

 

Η πρώτη έκθεση του Ουαλού καλλιτέχνη στην Ελλάδα περιλαμβάνει μία σειρά από φωτογραφίες που περιστρέφονται γύρω από τα ζητήματα της αγάπης, του πόθου, της λαχτάρας και του αισθησιασμού. Το κύριο σώμα της έκθεσης αποτελείται από κατασκευασμένα τοπία που αντανακλούν μια αίσθηση νοσταλγίας και ρομαντισμού και συμπληρώνονται από εικόνες που μαρτυρούν τις συναντήσεις ενός φανταστικού ζευγαριού, που είναι και ο πρωταγωνιστής της έκθεσης.

Elika gallery, Ομήρου 27, 210 3618045, έως 6/6

 

4.

O Wolf Suschitzky στο κτίριο πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Wolf Suschitzky

 

Γεννημένος στη Βιέννη την εποχή που η δύναμη του φασισμού ολοένα αυξανόταν, ο σημαντικός Βρετανός φωτογράφος και κινηματογραφιστής μετανάστευσε αρχές του '30 στη Μεγάλη Βρετανία. Το 1960 βρέθηκε στην Ελλάδα και αποτύπωσε με τον φακό του τον ελληνικό χώρο αλλά και τις ασχολίες και τις παραδόσεις που τον περιέβαλλαν, λίγο πριν από την αναπόφευκτη αλλοίωσή του. Η έκθεση περιλαμβάνει 48 πρωτότυπες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη Σκιάθο, την Ύδρα και την Αθήνα, που απεικονίζουν εικόνες αγροτικής ζωής, γιορτές και παραδόσεις, καθώς και πορτρέτα καθημερινών ανθρώπων που υφαίνουν το σκηνικό μιας νοσταλγικής Ελλάδας.

Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Πινακοθήκης Γκίκα, Κριεζώτου 3, 210 3615702, έως 27/6

 

5.

Ο Daniel Egneus στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Daniel Egneus

 

Η ατομική έκθεση του Σουηδού καλλιτέχνη έχει τίτλο «As I walked out one morning» και περιλαμβάνει σχέδια και digital prints με θέμα την Αθήνα. Με έμπνευση και έναυσμα το προσωπικό του καθημερινό δρομολόγιο από το σπίτι στη δουλειά, ο Egneus ξεκίνησε να εικονογραφεί τους αθηναϊκούς περιπάτους του μέσα από γνωστά μέρη και δρόμους του ιστορικού κέντρου, όπως η οδός Πιττάκη, η Αθηνάς, η πλατεία Αγ. Ειρήνης, η Βαρβάκειος Αγορά κ.ά.

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, πλ. Κολωνακίου, 210 3608278, έως 6/6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια