ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2015 Λόγος και διάλογος πάνω στις σουίτες του Μπαχ

Ο διακεκριμένος τσελίστας Δήμος Γκουνταρούλης συμπράττει επί σκηνής με τον διάσημο Βραζιλιάνο χορευτή Ισμαέλ Ίβο ερμηνεύοντας την πέμπτη σουίτα του Μπαχ.
10.6.2015

Στο δεύτερο μέρος ο σπουδαίος τσελίστας θα ερμηνεύσει την πέμπτη σουίτα του Μπαχ για σόλο βιολοντσέλο και ο Ισμαέλ Ίβο θα ερμηνεύει ένα χορευτικό σόλο...

 

Γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1970 αλλά τα τελευταία 20 χρόνια ζει στη Βραζιλία. Ο βιολοντσελίστας έχει ειδικευτεί στην ερμηνεία της μπαρόκ μουσικής σε έργα για τσέλο, αλλά ερμηνεύει δεξιοτεχνικά έργα τόσο κλασικής όσο και σύγχρονης μουσικής, συχνά συνεργαζόμενος με κορυφαίους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα. Το 2011 ηχογράφησε τις 6 σουίτες για σόλο βιολοντσέλο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, παίρνοντας ενθουσιώδεις κριτικές. Τον Οκτώβριο του 2013 τις ερμήνευσε επί σκηνής στο Σάο Πάολο, σε μια συνάντηση με τίτλο «Logos - Dialogos / 6 Suites for violoncello solo and dance by J.S. Bach», στην οποία έξι από τους πιο σημαντικούς Βραζιλιάνους χορογράφους (Ismael Ivo, Deborah Colker, Luis Arrieta, Henrique Rodovalho, Jorge Garcia, Tindaro Silvano) ανέλαβαν να χορογραφήσουν και να χορέψουν το έργο που ταίριαζε καλύτερα στην προσωπικότητα και τη γλώσσα τους.

 

Τότε βρέθηκα μπροστά σε μια νέα πρόκληση: να μετατρέψω τις σουίτες γαλλικών χορών, που ασφαλώς δεν είχαν φτιαχτεί για να χορεύονται –δηλαδή, μια μουσική δωματίου εσωστρεφή, με εντελώς προσωπικό ύφος–, σε μια παράσταση χορού...


«Όταν ηχογραφήθηκαν οι σουίτες, ένιωσα ότι έκλεινε ένας μεγάλος κύκλος. Τότε βρέθηκα μπροστά σε μια νέα πρόκληση: να μετατρέψω τις σουίτες γαλλικών χορών, που ασφαλώς δεν είχαν φτιαχτεί για να χορεύονται –δηλαδή, μια μουσική δωματίου εσωστρεφή, με εντελώς προσωπικό ύφος–, σε μια παράσταση χορού. Να αναδείξω με τον δικό μου σύγχρονο τρόπο την αρχέγονη ποιότητα που διέθεταν, επιστρέφοντας στον γερο-Μπαχ το δώρο που μας έδωσε. Να περάσω από τον εσωτερικό μονόλογο του μοναχικού τσελίστα στον συνεχή και σε πολλαπλά επίπεδα διάλογο που το εγχείρημα αυτό προτείνει. Έναν διάλογο ανάμεσα στο παλιό και στο καινούργιο, ανάμεσα στη μουσική και στον χορό, ανάμεσα στον ήχο και στην κίνηση, ανάμεσα στην αναπαράσταση και στην αφαίρεση» σημειώνει ο Δ. Γκουνταρούλης. Πάνω στην ιδέα εκείνης της συναυλίας-παράστασης είναι το έργο για τσέλο και χορό που θα δούμε στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 13 και 14 Ιουνίου. Στο πρώτο μέρος της ο Δήμος Γκουνταρούλης θα ερμηνεύσει τη δεύτερη σουίτα για σόλο βιολοντσέλο του Γ.Σ. Μπαχ, μαζί και παλιούς και νέους αυτοσχεδιασμούς πάνω στο έργο.


Στο δεύτερο μέρος ο σπουδαίος τσελίστας θα ερμηνεύσει την πέμπτη σουίτα του Μπαχ για σόλο βιολοντσέλο και ο Ισμαέλ Ίβο θα ερμηνεύει ένα χορευτικό σόλο, σε μια εμπνευσμένη συνάντηση του υπέροχου ήχου του βιολοντσέλου, της ιδιοφυούς μουσικής του Μπαχ (στην καινοτόμα και ριζοσπαστική ανάγνωση του Γκουνταρούλη) και της πλαστικότητας της κίνησης του Ίβο. Σημειωτέον ότι ο Βραζιλιάνος χορευτής και χορογράφος έχει ασχοληθεί τόσο με το χοροθέατρο όσο και με το είδος της περφόρμανς κι έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς δημιουργούς των παραστατικών τεχνών απ' όλο τον κόσμο, από τον Ούσιο Αμαγκάτσου, χορευτή μπούτο και επικεφαλής των Σανκάι Τζούκου, έως τον Χάινερ Μίλερ, τον Τζορτζ Ταμπόρι και τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

 

Δήμος Γκουνταρούλης & Ισμαέλ Ίβο
Λόγος - Διάλογος Σουίτα αρ. 2, Σουίτα αρ. 5 του Γ.Σ. Μπαχ για βιολοντσέλο και χορό
13 & 14 Ιουνίου
Ώρα: 21.00


Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθ. «Ν. Σκαλκώτας»
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
(Μετρό: Μέγαρο Μουσικής)
210 7282333

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια