Υπεύθυνο Παιχνίδι: Οι 10 εντολές
Market News

Υπεύθυνο Παιχνίδι: Οι 10 εντολές

Υπεύθυνο παιχνίδι σημαίνει ψυχαγωγία και όχι προσπάθεια για να πλουτίσει αυτός που παίζει

Η ενασχόληση με το στοίχημα και γενικότερα τον τζόγο δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη. Υπεύθυνο παιχνίδι σημαίνει ψυχαγωγία και όχι προσπάθεια για να πλουτίσει αυτός που παίζει. Η βελτίωση των συνθηκών πρόληψης, παρέμβασης ή ακόμη και θεραπείας είναι βασικές αρχές για τον προβληματικό στοιχηματισμό.


Δύο είναι οι βασικοί και απαράβατοι κανόνες που αφορούν το υπεύθυνο παιχνίδι:

 

Μην ξεπερνάτε τα όρια και μην παίζετε όσοι είστε κάτω των 21 ετών.
«Έξω από τις γραμμές δεν υπάρχει παιχνίδι» όπως ανέφερε και η καμπάνια του ΟΠΑΠ Πάμε Στοίχημα την άνοιξη του 2017. Γι' αυτό πριν παίξετε, θα πρέπει να έχετε επίγνωση των κοινωνικών και χρηματικών ζημιών. Είναι απαραίτητο για να προστατέψετε εκ των προτέρων τον εαυτό σας.

 

Ο αυτοέλεγχος του παίκτη

 

Οι 10 εντολές που αφορούν τον παίκτη είναι οι εξής:

 

1. Κεφάλαιο: Το ποσό που διαθέτετε για τυχερά παιχνίδια πρέπει να περισσεύει από το μπάτζετ του μήνα. Αν δεν περισσεύει, καλύτερα να μην τζογάρετε. Μην ξοδεύετε χρήματα που προορίζονται για άλλες ανάγκες και υποχρεώσεις. Πρώτα υπολογίζουμε τα βασικά μας έξοδα και μετά ανοίγουμε τον υπολογιστή για να ποντάρουμε.

 

2. Διασκέδαση: Βεβαιωθείτε ότι το παιχνίδι δεν αποτελεί καθημερινό αυτοσκοπό. Δεν υπάρχει άφθονο χρήμα καθημερινά για να παίξετε. Να είστε σίγουροι ότι το κάνετε για ψυχαγωγία. Κανείς δεν παίζει για να χάσει τα χρήματά του, όχι όμως και για να γίνει πλούσιος.

 

3. Σταθερό ποντάρισμα: Μην ξεφεύγετε ποτέ από το αρχικό πλάνο. Αν χάσετε ένα στοίχημα, δεν χρειάζεται να ποντάρετε στο επόμενο για να καλύψετε τη χασούρα. Υπομονή και σύνεση. Την επόμενη φορά, πάλι με καθαρό μυαλό. Με το ποσό που μπορείτε και είχατε αρχικά σχεδιάσει.

 

4. Διαχείριση χρόνου: Το 24ωρο είναι πολύτιμο. Μην ξοδεύετε αλόγιστα ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή. Να υπάρχει ένα διάλειμμα κάποιων ημερών από το ένα ποντάρισμα στο άλλο. Λίγη ώρα αρκεί για να ευχαριστηθείτε τζογάροντας. Πάντα με μέτρο.

 

5. Δεν είναι εκτόνωση: Αν θέλετε να ξεφύγετε από τα καθημερινά προβλήματα και τις ανησυχίες σας, κάντε γυμναστική. Ο τζόγος δεν είναι εκτόνωση. Αν θεωρείτε ότι έτσι θα ξεφύγετε, είναι επικίνδυνο να χάσετε χρήματα και να δημιουργήσετε στον εαυτό σας καινούρια προβλήματα.

 

6. Ποτέ με δανεικά: Η σταθερότητα στο ποντάρισμα προστατεύει το αρχικό κεφάλαιο. Ακόμη και αν ξεφύγετε μια μέρα και χάσετε αρκετά χρήματα, μην προσπαθήσετε να δανειστείτε για να ξαναπαίξετε. Είναι μεγάλη παγίδα.

 

7. Αυτοαποκλεισμός: Αν αισθανθείτε ότι έχετε ξεπεράσει τα όρια, υπάρχει η επιλογή του αυτοαποκλεισμού. Προσφέρεται από όλες τις εταιρίες αλλά προσέξτε: Είναι πάνω από όλα δική σας επιλογή. Εσείς προστατεύετε περισσότερο από κάθε άλλον τον εαυτό σας. Όταν λοιπόν έχετε χάσει αρκετά χρήματα, μία είναι η διέξοδος. Πατήστε το κουμπί.

 

8. Αλκοόλ και ουσίες: Υπεύθυνο παιχνίδι και αλκοόλ δεν πάνε μαζί. Γενικότερα, μην παίζετε υπό την επήρεια ουσιών. Ο παίκτης του στοιχήματος χρειάζεται δυνατό και καθαρό μυαλό. Παίζει για να χαλαρώσει. Δεν χαλαρώνει με αλκοόλ για να παίξει. Το ίδιο ισχύει και εφόσον έχετε συμπτώματα υπνηλίας. Ο οργανισμός σας επιβάλλεται να είναι σε καλή κατάσταση.

 

9. Απομόνωση: Αν αισθάνεστε θλιμμένοι και έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για τα
αγαπημένα σας πρόσωπα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Αν διαπιστώσετε ότι παίζετε απομονωμένοι και δεν ενδιαφέρεστε για τίποτα άλλο, το παιχνίδι έχει πάψει να είναι διασκέδαση. Δεν γίνεται ο τζόγος να είναι το μοναδικό ενδιαφέρον στη ζωή σας.

 

10. Ζητήστε βοήθεια: Ο παθολογικός εθισμός στον τζόγο είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Αν νιώσετε εξαρτημένοι, ζητήστε βοήθεια. Ο εθισμένος πρέπει να τελειώσει με το παιχνίδι και όχι με το πώς θα καλύψει τα χρέη. Η απεμπλοκή είναι εφικτή μόνο μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα απεξάρτησης. Δείτε περισσότερα εδώ.