Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης: Διακρίσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς δημιουργικής γραφής
Market News

Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης: Διακρίσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς δημιουργικής γραφής

Οι μαθητές του σχολείου κέρδισαν πρώτα, δεύτερα και τρίτα βραβεία, ενώ β' βραβείο έλαβε μία μαθήτριά του με ποίημα στα Αγγλικά.

Τα σημερινά παιδιά συχνά κατηγορούνται ότι δεν αφιερώνουν χρόνο στο διάβασμα, ότι αδιαφορούν για το βιβλίο γενικά και για τη λογοτεχνία ειδικά και ότι αποφεύγουν να γράφουν –εκτός αν πρόκειται για μηνύματα και σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, κι εκεί βαριούνται και προτιμούν τα φωνητικά μηνύματα ή τα emoji.


Το θέμα αυτό ξανάρθε στην επικαιρότητα λόγω των πανελλήνιων εξετάσεων: στην εξέταση του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας δόθηκαν στους υποψηφίους κείμενα που σχετίζονταν με την ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, τη (συγ)γραφή και την ποίηση, και τους ζητήθηκε, μεταξύ διαφόρων άλλων θεμάτων, να γράψουν για τη δική τους στάση απέναντι στην ανάγνωση λογοτεχνίας και πόσο αυτή επιδρά στη διαχείριση του προσωπικού τους χρόνου.

 


Σίγουρα, η εικόνα που έχει σχηματιστεί για τους νέους ως προς την ανάγνωση βιβλίων, και δη λογοτεχνικών, και ειδικότερα ποιητικών, δεν είναι ενθαρρυντική. Τα αποτελέσματα πρόσφατων διαγωνισμών δημιουργικής γραφής για παιδιά δημοτικού, ωστόσο, δείχνουν κάτι διαφορετικό.


Στους διαγωνισμούς αυτούς έλαβαν μέρος εκατοντάδες μαθητές δημοτικού και η συγγραφική τους παραγωγή ήταν εντυπωσιακή. Το Αρσάκειο Δημοτικό Θεσσαλονίκης, ειδικότερα, έχει κάθε λόγο να περηφανεύεται για τη συμμετοχή του σε αυτούς τους διαγωνισμούς, αφού φέτος σάρωσε τα βραβεία, με τους μαθητές του να κερδίζουν πρώτα, δεύτερα και τρίτα βραβεία, ενώ β' βραβείο έλαβε μία μαθήτριά του με ποίημα στα Αγγλικά –στον 6ο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής στα Αγγλικά. (Λεπτομέρειες για τους παραπάνω διαγωνισμούς θα βρείτε εδώ.)

 


Όπως επισημαίνει η Άννα Φωτίου, υπεύθυνη του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής του Αρσακείου Δημοτικού Θεσσαλονίκης, τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζουν γραπτώς τα συναισθήματά τους και τις ιδέες τους, να ενεργοποιούν τη φαντασία τους και να αναπτύσσουν ένα θέμα με πιο ελεύθερο τρόπο απ' ό,τι στο παραδοσιακό μάθημα της έκθεσης, το οποίο είναι αρκετά τυποποιημένο. Συνεπώς, μέσω της δημιουργικής γραφής τα παιδιά αγαπούν το διάβασμα και τη συγγραφή, διότι αισθάνονται ότι δεν μπαίνουν σε ασφυκτικά καλούπια και η γραπτή αποτύπωση των σκέψεων, των ιδεών και των συναισθημάτων τους γίνεται ευχάριστα, πολλές φορές μέσα από παιγνιώδεις τεχνικές και εν τέλει με πραγματικά απολαυστικό και δημιουργικό τρόπο.


Έτσι, η δημιουργική γραφή έρχεται και «δένει» με τη φιλαναγνωσία, την αγάπη της ανάγνωσης.


Και εδώ το μήνυμα είναι αισιόδοξο.


Φυλλομετρώντας την έντυπη έκδοση του Αρσακείου-Τοσιτσείου Νηπιαγωγείου Εκάλης με τίτλο «Ταξιδεύοντας στη χώρα των βιβλίων», μια τυπωμένη αποτύπωση του Διαθεματικού Πολιτιστικού Προγράμματος Φιλαναγνωσίας των νηπίων, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει κανείς πόσα πράγματα μπορεί να κάνει ένα σχολείο, όταν θέλει να εμφυσήσει στα παιδιά από τόσο μικρή ηλικία την αγάπη για το βιβλίο.

 

Σύμφωνα με την Κατερίνα Ζαγκανά, Συντονίστρια των Αρσακείων-Τοσιτσείων Νηπιαγωγείων Εκάλης, «Στόχος μας ήταν η ένταξη του βιβλίου στην καθημερινή ζωή της τάξης με κάθε αφορμή, έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν ότι η ανάγνωση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. [...] Τα παιδιά άκουσαν αφηγήσεις πολλών παραμυθιών και ιστοριών, έπαιξαν θέατρο, τραγούδησαν, δραματοποίησαν πολλές σκηνές από παραμύθια, ζωγράφισαν τους αγαπημένους τους ήρωες, ταυτίστηκαν συναισθηματικά μαζί τους και εξέφρασαν επιθυμίες και σκέψεις που δύσκολα θα μπορούσαν να εκφράσουν».

 

Και καταλήγει επισημαίνοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχε στα νήπια το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας: «Εμπλουτίστηκε ο προφορικός και γραπτός λόγος των παιδιών, αναπτύχθηκε η γλωσσική τους ευαισθησία, συγκροτήθηκε περισσότερο η σκέψη τους, κινητοποιήθηκε η φαντασία και η εφευρετικότητά τους, αναπτύχθηκε η δεξιότητα της επικοινωνίας και ενδυναμώθηκε η συναισθηματική τους νοημοσύνη».

Market News

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εταιρεία Μασούτης επικοινωνεί μηνύματα για την Ελλάδα μέσα από ένα ξεχωριστό δημιουργικό σε αεροδρόμια

Market News Η εταιρεία Μασούτης επικοινωνεί μηνύματα για την Ελλάδα μέσα από ένα ξεχωριστό δημιουργικό σε αεροδρόμια

5.8.2020
Η Sony ανακοινώνει ότι οι τρέχουσες σειρές τηλεοράσεων BRAVIA™ είναι ιδανικές για το PlayStation®5

Market News Η Sony ανακοινώνει ότι οι τρέχουσες σειρές τηλεοράσεων BRAVIA™ είναι ιδανικές για το PlayStation®5

31.7.2020
To brand Havaianas παρουσιάζει τη συλλογή Tradi Zori ως μία επανασχεδίαση του εμβληματικού σχήματος των flip flops

Market News To brand Havaianas παρουσιάζει τη συλλογή Tradi Zori ως μία επανασχεδίαση του εμβληματικού σχήματος των flip flops

31.7.2020
Άη Στράτης: Ο πρώτος σταθμός της δράσης «Το νερό είναι στα χέρια μας»

Market News Άη Στράτης: Ο πρώτος σταθμός της δράσης «Το νερό είναι στα χέρια μας»

31.7.2020
Βραβεία Βιβλίου Public 2020  Η ανακοίνωση των μεγάλων νικητών

Market News Βραβεία Βιβλίου Public 2020 Η ανακοίνωση των μεγάλων νικητών

31.7.2020
Για λίγο ακόμη ο διαγωνισμός smartphone φωτογραφίας της Huawei “Next Image Awards 2020” δέχεται τις δικές σου μοναδικές εικόνες

Market News Για λίγο ακόμη ο διαγωνισμός smartphone φωτογραφίας της Huawei “Next Image Awards 2020” δέχεται τις δικές σου μοναδικές εικόνες

30.7.2020
Προκήρυξη υποτροφίας από τo I.IEK της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και τη Upfield Hellas ΜΕΠΕ - ΑΛΤΙΣ

Market News Προκήρυξη υποτροφίας από τo I.IEK της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και τη Upfield Hellas ΜΕΠΕ - ΑΛΤΙΣ

30.7.2020
Η Nespresso δημιουργεί ειδικές ποικιλίες καφέ για μοναδικές Freddo συνταγές

Market News Η Nespresso δημιουργεί ειδικές ποικιλίες καφέ για μοναδικές Freddo συνταγές

30.7.2020
Το efood βρίσκεται πλέον και στη Θεσσαλονίκη

Market News Το efood βρίσκεται πλέον και στη Θεσσαλονίκη

30.7.2020
Λήγουν σήμερα οι συμμετοχές για το Idea Platform του CapsuleT

Market News Λήγουν σήμερα οι συμμετοχές για το Idea Platform του CapsuleT

30.7.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια