Πολιτισμός

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαντά στην συνέντευξη της Λίνας Μενδώνη στo LIFO.gr

«Είχε μειωμένους ενδοιασμούς στον στόχο της, που ήταν η επιβολή της πολιτικής του τότε κυβερνώντος κόμματος»

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Φωτιές άναψε η συνέντευξη που έδωσε στη LifO η επί δέκα χρόνια (σε δυο διαφορετικές φάσεις) γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με αναφορές τόσα στα πεπραγμένα της περιόδου που βρισκόταν στο υπουργείο, όσο και κυρίως σε γεγονότα, παραλείψεις και προβληματισμούς για την παρούσα κατάσταση. Δυο μέρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης, ο Σύλλογος Αρχαιολόγων εξέδωσε μια εκτενή ανακοίνωση για να καταγγείλει τις δηλώσεις και... καταγγελίες της κυρίας Μενδώνη, εστιάζοντας σε πέντε σημεία. Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση.

  

 

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

σχετικά με όσα αναφέρονται σε συνέντευξη της τέως γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ

 

Είναι γνωστό πως η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, άλλες φορές πιεζόμενη από οικονομικά συμφέροντα κι άλλες φορές προτάσσοντας το κομματικό όφελος της εκάστοτε κυβερνητικής παράταξης, επιχειρεί να χειραγωγήσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα θεσμικά όργανά της. Ιδιαιτέρως ικανή σε αυτή τη δραστηριότητα, ικανότητα που προκύπτει κυρίως από τη μειωμένη παρουσία ενδοιασμών μπροστά στο στόχο της επιβολής της πολιτικής του τότε κυβερνώντος κόμματος, υπήρξε η τέως γενική γραμματέας κα Μενδώνη. Σε πρόσφατη συνέντευξή της, που δημοσιεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2017, η κα Μενδώνη επιχειρεί να προβάλει μια ειδυλλιακή ανασκόπηση της θητείας της ως γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι κατανοητό και συγγνωστό για έναν αξιωματούχο που αναπολεί το αξίωμά του, όμως δεδομένου ότι πολλά από τα ζητήματα που θίγονται στη συνέντευξη αυτή αποτελούν ζητήματα της ενεστώσας πραγματικότητας, η κατάπληξη από την προκλητική ανακρίβεια της δημόσιας παρουσίασής τους είναι αναπόφευκτη.

 

Οι αρχαιολόγοι, όπως κι όλοι οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού βιώσαμε κατά τη διάρκεια του πρωτοφανώς μεγάλου χρονικού διαστήματος, κατά το οποίο η κα Μενδώνη υπήρξε διορισμένη στη θέση της γενικής γραμματέως, μία απολύτως διαφορετική εμπειρία από αυτή που σκιαγραφείται στην εν λόγω συνέντευξη. Η πραγματικότητα είναι πως, δυστυχώς, η κα Μενδώνη είχε πρωταγωνιστική συμβολή στις μελανότερες σελίδες της ιστορίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αυτής της σκοτεινής περιόδου, όσοι εργαζόμαστε στην Υπηρεσία δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις ακόλουθες συμβολές της:

 

• Στελέχη, επιστήμονες και υπαλλήλους να αποπέμπονται αδιακρίτως με «εφεδρείες» και «διαθεσιμότητες» στερώντας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό με στόχο να εκδιωχθούν οι ανεπιθύμητοι και να αποδυναμωθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

 

• Πρωτοφανή διασυρμό του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με απροκάλυπτη χειραγώγηση και πιέσεις ώστε να επιτυγχάνονται οι πολιτικές και άλλες προτεραιότητες που υπηρετούσε πιστά η κα Μενδώνη. Ενδεικτικά να επισημάνουμε την περίπτωση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, όπου στη σπουδή της να απομακρύνει το ταχύτερο δυνατό τα αρχαία, ως πρόεδρος του ΚΑΣ προκάλεσε αλλεπάλληλες συνεδρίες και ψηφοφορίες ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, ξεσηκώνοντας τελικά την διεθνή κατακραυγή. Χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται η κα Μενδώνη τη λειτουργία του ΚΑΣ είναι η απομάκρυνση όλων των μελών του Συμβουλίου που είχαν μειοψηφήσει στην αρχική γνωμοδότηση υπέρ της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων από το σταθμό, αντιτιθέμενοι στη ρητή βούλησή της.

 

• Διεθνή εξευτελισμό της ελληνικής αρχαιολογίας με τη στυγνή και αδίστακτη κομματική εκμετάλλευση της ανασκαφής στον λόφο Καστά της Αμφίπολης. Η κα Μενδώνη πρωτοστάτησε στο να μην συμβεί στην περίπτωση του τύμβου Καστά «το αυτονόητο, όπως γίνεται με κάθε αρχαιολογικό εύρημα», με την επιβολή ρυθμών ανασκαφής που αδιαφορούσαν για τις μεθόδους της επιστημονικής έρευνας και με την οικοδόμηση μιας παρα-αρχαιολογικής δομής για τη διαχείριση της δημοσιότητας του ευρήματος.

 

• Κατάργηση του οργανογράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού εν μία νυκτί και λίγο πριν την κυβερνητική αλλαγή, ώστε η κα Μενδώνη με τον τότε υπουργό να προλάβουν να τοποθετήσουν, χωρίς καμία απολύτως αξιοκρατική διαδικασία, νέους προϊσταμένους Υπηρεσιών και να τιμωρήσουν όσους δεν «συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις».

 

• Εσκεμμένη υπονόμευση του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) για την πολιτιστική κληρονομιά, αφού δεν έγινε καμία σοβαρή προεργασία, ενώ η κα Μενδώνη δεν μερίμνησε ως μόνη αρμόδια, για την εξασφάλιση αυτοτελούς προγράμματος για τον πολιτισμό. Με τον τρόπο αυτό αποσκοπούσε στην αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με απώτερο στόχο το αρχαιολογικό έργο να περάσει σε ιδιωτικές εταιρείες και διαφόρων ειδών ιδρύματα.

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που τοποθετείται απέναντι σε κάθε πολιτική ηγεσία με βάση αποκλειστικά τα πεπραγμένα της, εύχεται και ελπίζει ότι, ανεξαρτήτως της πολιτικής παράταξης που κυβερνά τη χώρα, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν θα ξαναβιώσει αυτές τις αλήστου μνήμης πρακτικές. Μάλιστα έχει καταθέσει μια σειρά από αναλυτικές προτάσεις για τη θεσμική θωράκιση των οργάνων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, περιλαμβανομένου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ώστε να μην είναι δυνατό να ευδοκιμήσουν ξανά φαινόμενα παρόμοια με αυτά που έζησε η Αρχαιολογική Υπηρεσία επί γενικής γραμματείας της κας Μενδώνη. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που σχεδίασαν και υπηρέτησαν τα οργανωμένα σχέδια απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των θεσμών της είναι απλώς ανεπιθύμητοι από όσους εργαζόμαστε σε αυτή.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα τραγούδι για το Αρτσάχ: 26 καλλιτέχνες τραγουδούν για τους πρόσφυγες της Αρμενίας

Πολιτισμός Ένα τραγούδι για το Αρτσάχ: 26 καλλιτέχνες τραγουδούν για τους πρόσφυγες της Αρμενίας

29.11.2020
Star Wars: Πέθανε ο "Darth Vader" της πρώτης τριλογίας, David Prowse

Πολιτισμός Star Wars: Πέθανε ο "Darth Vader" της πρώτης τριλογίας, David Prowse

29.11.2020
Ναυάγιο του 1749 θα μεταμορφωθεί σε υποβρύχιο μουσείο

Πολιτισμός Ναυάγιο του 1749 θα μεταμορφωθεί σε υποβρύχιο μουσείο

28.11.2020
Κλάπτον και Μόρισον κυκλοφόρησαν νέο single κατά του lockdown

Πολιτισμός Κλάπτον και Μόρισον κυκλοφόρησαν νέο single κατά του lockdown

27.11.2020
Πέθανε η μούσα του Dario Argento, Daria Nicolodi

Πολιτισμός Πέθανε η μούσα του Dario Argento, Daria Nicolodi

27.11.2020
Μεγάλες κακίες: Η Γκλεν Κλόουζ αναρωτιέται πώς γίνεται να έχει πάρει Όσκαρ η Γκουίνεθ Πάλτροου

Πολιτισμός Μεγάλες κακίες: Η Γκλεν Κλόουζ αναρωτιέται πώς γίνεται να έχει πάρει Όσκαρ η Γκουίνεθ Πάλτροου

27.11.2020
Νορβηγία: Οι πάγοι λιώνουν και οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν σπάνια ευρήματα 6.000 ετών

Πολιτισμός Νορβηγία: Οι πάγοι λιώνουν και οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν σπάνια ευρήματα 6.000 ετών

26.11.2020
«Τέχνη και Σχολείο»: Πρωτοβουλία για τη στήριξη των καλλιτεχνών - Αναλυτικά η πρόταση

Πολιτισμός «Τέχνη και Σχολείο»: Πρωτοβουλία για τη στήριξη των καλλιτεχνών - Αναλυτικά η πρόταση

26.11.2020
Το Μουσείο του Λονδίνου κάνει συλλογή από τα όνειρα Λονδρέζων εν μέσω πανδημίας

Πολιτισμός Το Μουσείο του Λονδίνου κάνει συλλογή από τα όνειρα Λονδρέζων εν μέσω πανδημίας

26.11.2020
Kid Quick: Αυτός είναι ο νέος nonbinary σούπερ ήρωας της DC

Πολιτισμός Kid Quick: Αυτός είναι ο νέος nonbinary σούπερ ήρωας της DC

26.11.2020
10 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 1.2.2017 | 17:21
Επιτέλους μια ενδιαφέρουσα κόντρα γιατί είχαμε πήξει σε Πολακης Vs ....(προσθέστε τον πιο πρόσφατο )
Boson 1.2.2017 | 17:52
Αυτά μας επέβαλε το Κόμμα να απαντήσουμε και δε θα ήταν τόσο κάρφωμα αν δεν κλείναμε με τη φράση: "Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που σχεδίασαν και υπηρέτησαν τα οργανωμένα σχέδια απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των θεσμών της είναι απλώς ανεπιθύμητοι από όσους εργαζόμαστε σε αυτή". Μα "όσους εργαζόμαστε στην υπηρεσία";! Τόση ομόνοια στις απόψεις τους οι έλληνες είχαν να δουν από τη χούντα. "τα οργανωμένα σχέδια απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας" ας μην τα σχολιάσουμε καν.
avatar
philosopher13 1.2.2017 | 20:50
Οι "κύριοι" αυτοί, αντί να βγάζουν τέτοιες αισχρές ανακοινώσεις, θα ήταν προτιμότερο να συνεχίσουν την δουλειά που γινόταν επί Σαμαρά. Ο κόσμος γνωρίζει πλέον πολύ καλά το "έργο" των συνδικαλιστών. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει!
Ξενια Κοντογιωργακου 1.2.2017 | 21:18
Το να απαντουν δημόσιοι υπάλληλοι συνδικαλιστες ΑΝΤΑΡΣΙΑ σε συνέντευξη γίνεται για πρώτη φορά. Οι λόγοι που σας ωθούν δεν είναι πρωτη φορά αλλά παντως ειστε ατα τελευταία σας....

2012-2014 ειχατε 640 εργα σε ολη την Ελλαδα και απασχολούσε το ΥΠΠΟ 5.000 κοσμο. Σήμερα τεμπέληδες αριστεροι πόσα εργα έχετε με ΕΣΠΑ και πόσο κόσμο;

Η Αμφίπολη είναι η σπουδαιότερη ανάκαλυψη εδω και 40 χρόνια και την θάψατε απο κομματική εμπάθεια! Απάτριδες!!!!!
avatar
Elena42 1.2.2017 | 21:21
Το ΥΠΠΟ δεν προσφέρεται κύριοι συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ για κομματικά παιχνίδια. Εχει έργο ανάδειξης του Πολιτισμού που κληρονομήσαμε και εξαιτίας του οποίου στεκόμαστε στην παγκόσμια κοινότητα. Είστε εσείς αρχαιολόγοι; θα έπρεπε να ντρέπεστε!
avatar
Εύα Γαλανού 1.2.2017 | 21:21
Οι συνδικαλιστές του ΥΠ. Πολιτισμού καλόμαθαν στο καθισιό και ανήρτησαν την παραπάνω ανακοίνωση. Ας μας πουν για τα έργα τους την μετά Μενδώνη εποχή!Αναδείξτε την Αμφίπολη και αφήστε τα συνδικαλιστικά για τα αμφιθέατρα. Μήπως και προχωρήσουμε κάποτε μπροστά.
avatar
christosTsok 1.2.2017 | 21:50
Η Άννα Παναγιωταρέα, μιας και το αναφέρατε, δεν εμφανίστηκε ούτε μία φορά στην τηλεόραση, ούτε έκανε έστω μία δήλωση για την Αμφίπολη. Μιλούσε μόνον στους δημοσιογράφους. Για να ξέρουμε τι λέμε.
avatar
Παρούσα 1.2.2017 | 22:39
Τόση λάσπη από το σύλλογο αρχαιολόγων?? Άνθρωποι που υποτίθεται ασχολούνται με την επιστήμη να χρησιμοποιούν τέτοιο λόγο, καταγγελτικό, με σπόνδες και κατηγορίες, να μας πείσουν για την "ενοχή" της κ. Μενδώνη?? Μας πείσατε συγχαρητήρια. Για τις δικές σας πολιτικές σκοπιμότητες, το επίπεδο και την ποιότητα των σημερινών εκπροσώπων του συλλόγου αρχαιολόγων, την άθλια προπαγάνδα. Ντροπή σας.
avatar
Νεμεσις 2.2.2017 | 13:04
Ο Σύλλογος Αρχαιολόγων τελειώνει με την φράση "...είναι απλώς ανεπιθύμητοι από όσους εργαζόμαστε σε αυτή"!
Βαριές κουβέντες που συμπεριλαμβάνουν ΟΛΟΥΣ!
Τους Αρχαιολόγους?
Τους Εργαζόμενους του Υπουργείου?
Είμαστε σίγουροι για την καθολικότητα της απόφασης?
Η προσέγγιση η δίκη μου λέει ότι αν ο Σύλλογος Αρχαιολόγων λεγόταν Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΗ, αμέσως θα καταλάβαινα ότι τόσο απολυτή ανακοίνωση θα την είχε γράψει μόνο ο Φωτόπουλος!
Στους αρχαιολόγους, δεν ξέρω πρόσωπα, αλλά η συμπεριφορά είναι ανάλογη.
Ευτυχώς κύριοι που δεν έχετε και κάναν διακόπτη εκεί να μας απειλήσετε και με καμιά Διακοπή Ρεύματος...Ααα και ο πολιτισμός είναι λίγο σημαντικότερος νομίζω και απαιτεί, ένα κάποιο ήθος!
Νομίζω...
avatar
Φουσέκης 2.2.2017 | 14:24
Ποιός Σύλλογος Αρχαιολόγων; Η ΚΟΒ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλετε να πείτε...

Που είναι οι ανακοινώσεις του 'Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων' στις παραχαράξεις της Ιστορίας που κάνουν οι Σκοπιανοί ή στους βανδαλισμούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε αρχαιολογικούς χώρους που κάνουν οι Τούρκοι;

Μόνο να καλυφθεί η Αμφίπολη τους νοιάζει, για να μην αναδειχθεί η Ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια