EPA
Πολιτισμός

National Geographic: Αποκαλύφθηκε η ηλικία του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ

Τι αποκαλύπτουν νεότερες μελέτες γύρω από τον τάφο

Λύνεται πλέον το μυστήριο που καλύπτει τον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ; 

 

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι κατά τη διάρκεια των αιώνων, υπέστη βίαιες επιθέσεις, πυρκαγιές και σεισμούς.

 

Καταστράφηκε ολοσχερώς το 1009 και στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε. Αυτό οδήγησε τους σύγχρονους μελετητές να αναρωτηθούν μήπως θα μπορούσε, ενδεχομένως, να είναι ο τόπος ταφής του Χριστού πριν από περίπου 17 αιώνες.

 

Τώρα, τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών που έχει στην κατοχή του το National Geographic, φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι τα υπολείμματα ασβεστολιθικού σπηλαίου που βρίσκεται εντός της εκκλησίας είναι απομεινάρια του τάφου.

 

Από το αρχικό ασβεστολιθικό τμήμα του τάφου και από μια μαρμάρινη πλάκα που το καλύπτει, το κονίαμα χρονολογείται γύρω στο έτος 345. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, ο τάφος ανακαλύφθηκε από τους Ρωμαίους  γύρω στα 326.

 

Μέχρι τώρα, τα πρώτα αρχιτεκτονικά στοιχεία που βρέθηκαν μέσα και γύρω από τον τάφο χρονολογούνται την περίοδο των Σταυροφόρων (δηλαδή όχι παλαιότερα από 1.000 χρόνια). 

 

Ενώ αρχαιολογικά είναι αδύνατο να πούμε ότι ο συγκεκριμένος τάφος είναι ο τόπος ταφής του Ιησού, ο οποίος σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη σταυρώθηκε στην Ιερουσαλήμ στις 30 ή 33, νέα αποτελέσματα χρονολόγησης έθεσαν την αρχική κατασκευή του κατά την εποχή του Κωνσταντίνου, του πρώτου χριστιανικού αυτοκράτορα της Ρώμης.

 

EPA

 

Ο τάφος άνοιξε για πρώτη φορά έπειτα από αιώνες τον Οκτώβριο του 2016, όταν στο ιερό που περιβάλλει τον τάφο, γνωστό ως κουβούκλιο, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική αποκατάσταση από μια διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

 

Η ιστορία φαίνεται να πηγαίνει κάπως έτσι: όταν οι εκπρόσωποι του Κωνσταντίνου έφτασαν στην Ιερουσαλήμ γύρω στο 325 για να εντοπίσουν τον τάφο, φέρεται να υπέδειξαν έναν ρωμαϊκό ναό που χτίστηκε περίπου 200 χρόνια νωρίτερα.

 

Ο ρωμαϊκός ναός καταστράφηκε και οι ανασκαφές αποκάλυψαν έναν τάφο σε μια ασβεστολιθική σπηλιά. Η κορυφή του σπηλαίου ήταν κομμένη κάνοντας εμφανές το εσωτερικό του τάφου και το κουβούκλιο που χτίστηκε γύρω από αυτόν.

 

Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του τάφου είναι το «ταφικό κρεβάτι», το οποίο σύμφωνα με την παράδοση φιλοξενούσε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά τη σταύρωση. Πρακτική που ήταν συνηθισμένη τον 1ο αιώνα για τους τάφους πλούσιων Εβραίων της Ιερουσαλήμ. 

 

EPA

 

Όταν ο τάφος ανοίχτηκε το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου 2016, οι επιστήμονες στάθηκαν έκπληκτοι με αυτό που βρήκαν κάτω από την μαρμάρινη επένδυση: μια παλαιότερη, σπασμένη μαρμάρινη πλάκα πάνω στην οποία είχε χαραχθεί ένας σταυρός.

 

Κάποιοι ερευνητές θεώρησαν ότι αυτή η πλάκα μπορεί να έλκει την καταγωγή της από την περίοδο των Σταυροφόρων, ενώ άλλοι πρότειναν μια παλαιότερη ημερομηνία, υποδηλώνοντας ότι πιθανόν να υπήρχε ήδη και να έσπασε όταν η εκκλησία καταστράφηκε το 1009. Κανείς όμως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό είναι το παλαιότερο ρωμαϊκό ιερό στην περιοχή.

 

Νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι η κατώτερη πλάκα πιθανότατα τοποθετήθηκε στα μέσα του τέταρτου αιώνα υπό τις διαταγές του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου. Κάτι που αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για όσους μελετούν την ιστορία του ιερού μνημείου.

 

«Προφανώς η ημερομηνία αυτή έχει άμεση σχέση με τον Κωνσταντίνο», λέει ο αρχαιολόγος Martin Biddle, ο οποίος δημοσίευσε μια σπουδαία μελέτη για την ιστορία του τάφου το 1999. 

 

EPA

 

Κατά τη διάρκεια της μακράς αποκατάστασης του κουβουκλίου, οι επιστήμονες ήταν επίσης σε θέση να προσδιορίσουν ότι ένα σημαντικό μέρος της ταφικής σπηλιάς παρέμεινε κλεισμένη μέσα στα τοιχώματα του ιερού. Τα δείγματα κονιάματος που ελήφθησαν από υπολείμματα του νότιου τοίχου της σπηλιάς χρονολογούνται στα 335 και το 1570.

 

Κάτι που παρέχει επιπλέον στοιχεία για τα κατασκευαστικά έργα κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και την τεκμηριωμένη αποκατάσταση κατά τον 16ο αιώνα. Το κονίαμα που ελήφθη από την είσοδο του τάφου χρονολογείται στον 11ο αιώνα και είναι σύμφωνο με την ανακατασκευή του κουβουκλίου μετά την καταστροφή του το 1009.

 

Με πληροφορίες από το National Geographic 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλεκτρονική δημοπρασία έργων τέχνης και αντικειμένων για την ενίσχυση του Μουσείου Μπενάκη

Πολιτισμός Ηλεκτρονική δημοπρασία έργων τέχνης και αντικειμένων για την ενίσχυση του Μουσείου Μπενάκη

5.12.2020
Ο «Γκάνταλφ» και ο «Μπίλμπο» θέλουν να μετατρέψουν το σπίτι του Τόλκιν σε μουσείο

Πολιτισμός Ο «Γκάνταλφ» και ο «Μπίλμπο» θέλουν να μετατρέψουν το σπίτι του Τόλκιν σε μουσείο

4.12.2020
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Lincoln Center μεταμορφώνουν έναν ανοιχτό χώρο σε αρχαία αγορά

Πολιτισμός Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Lincoln Center μεταμορφώνουν έναν ανοιχτό χώρο σε αρχαία αγορά

4.12.2020
Metallica: Η παγκόσμια περιοδεία του 2013 έγινε επιτραπέζιο της Monopoly

Πολιτισμός Metallica: Η παγκόσμια περιοδεία του 2013 έγινε επιτραπέζιο της Monopoly

4.12.2020
Η Ορχήστρα της Γης: Για πρώτη φορά στην ιστορία μουσικοί από 197 χώρες ηχογραφούν ένα μοναδικό τραγούδι

Πολιτισμός Η Ορχήστρα της Γης: Για πρώτη φορά στην ιστορία μουσικοί από 197 χώρες ηχογραφούν ένα μοναδικό τραγούδι

4.12.2020
Βαλτική: Δύτες βρήκαν τυχαία σπάνια μηχανή κρυπτογράφησης Enigma από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Πολιτισμός Βαλτική: Δύτες βρήκαν τυχαία σπάνια μηχανή κρυπτογράφησης Enigma από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

4.12.2020
Η Warner Bros θα βγάλει το Matrix 4, το Dune και όλες τις ταινίες της σε streaming το 2021

Πολιτισμός Η Warner Bros θα βγάλει το Matrix 4, το Dune και όλες τις ταινίες της σε streaming το 2021

3.12.2020
Πέθανε η ηθοποιός Δάφνη Σκούρα

Πολιτισμός Πέθανε η ηθοποιός Δάφνη Σκούρα

2.12.2020
Αμαζόνιος: Χιλιάδες βραχογραφίες 12.000 ετών - Ζώα που έχουν εξαφανιστεί και άνθρωποι που χορεύουν

Πολιτισμός Αμαζόνιος: Χιλιάδες βραχογραφίες 12.000 ετών - Ζώα που έχουν εξαφανιστεί και άνθρωποι που χορεύουν

2.12.2020
Το Μουσείο του Λούβρου δημοπρατεί μια μοναδική ευκαιρία να δείτε τη Μόνα Λίζα από πάρα πολύ κοντά

Πολιτισμός Το Μουσείο του Λούβρου δημοπρατεί μια μοναδική ευκαιρία να δείτε τη Μόνα Λίζα από πάρα πολύ κοντά

2.12.2020
13 Σχόλια
avatar
Zante 28.11.2017 | 16:15
Ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε στις 30 ή 33 ? Τι σημαίνει αυτό ? Έτσι αναφέρεται στο αγγλικό κείμενο ?
Ο Νοών... νοείτω 29.11.2017 | 06:27
Γι' αυτό το Πάσχα, ημερολογιακά, είναι κινητή γιορτή, από τότε ψάχνανε μία μόνιμη ημέρα...!
zaketa 30.11.2017 | 08:26
Καθόλου περίεργο,
ακόμη να ψάχνεις μόνιμη ημέρα,
όταν μιλάμε για έτη κι εσύ ψάχνεις μέρα :D

Μα τι ποιητής που είμαι! Δεν ξέρω αν το πρόσεξες! :D
Ο Νοών... νοείτω 1.12.2017 | 06:00
@ zaketa 30.11.2017 | 08:26

Καλό! Μου αρέσει! :)
zaketa 1.12.2017 | 18:38
Thanks :)
zaketa 28.11.2017 | 16:43
Ίσως. Αλλά πάλι, πως πιστοποιείται από τη μελέτη ότι το κονίαμα αυτό που εξετάστηκε δεν εφαρμόστηκε μερικές εκατοντάδες χρόνια μετά, στα πλαίσια κάποιας συντήρησης ή της αναμόρφωσης του χώρου που έγινε τότε; Όπως περίπου γίνεται και τώρα δηλαδή.

Μπορεί ο τάφος να είναι σύγχρονος του Ιησού ή και παλαιότερος ακόμα και απλά το 335 να προέκυψε η ανάγκη ή να θέλησε κάποιος και να εφάρμοσε το κονίαμα κάνοντας κάποιες μετατροπές. Από το κείμενο φαίνεται πως υπάρχει κάποια ασβεστολιθική σπηλιά που χρησιμοποιήθηκε ως βάση για τον τάφο. Η σπηλιά αυτή φαντάζομαι πως έχει πολύ-πολύ μεγαλύτερη ηλικία. Πως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν χρησιμοποιούνταν ως τάφος και παλιότερα, σε μία πιό απλοϊκή μορφή;
avatar
tktk 29.11.2017 | 00:19
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο "αγιος" Κωνσταντίνος ήταν αδιστακτος αυτοκρατορας και μεγας προπαγανδιστής. Είχε ήδη φαει τους υπόλοιπους συναυτοκρατορες, η ελιτ της Ρώμης τον μισούσε θανάσιμα, ήταν αουτσάιντερ και ειχε μεγάλη ανάγκη μια καινούρια θρησκεία για να ισχυροποιήσει τη δυναστία του. Μαζί με τους αδίστακτους εξουσιολάγνους της εκκλησίας, έθεσαν τις βάσεις.
Το θαύμα είναι ότι ισχυουν ακόμη στον κόσμο εν έτει 2017
avatar
Γράφων 30.11.2017 | 09:57
Ο Μέγας Κωνσταντίνος, για τον οποίο δεν υπάρχει κανένα ιστορικό στοιχείο ότι βαφτίστηκε χριστιανός, επέλεξε την ενότητα έναντι της διαίρεσης.

Πως το έκανε αυτό;
Μετέφερε την πρωτεύουσά του στην ανατολή. Κατάργησε το δόγμα του Roma mobilis. Ο αυτοκράτορας πλέον έπρεπε να κυριαρχεί στην πρωτεύουσα και όχι να ανακηρύσσεται κάπου. Η Ρώμη δεν ήταν όπου ήταν ο αυτοκράτορας αλλά αυτοκράτορας ήταν όποιος ήταν στην Κωνσταντίνου Πόλη. Επέλεξε τη θρησκεία στην οποία πίστευε ήδη η πλειονότητα των κατοίκων της ανατολής. Και ήταν μια βολική θρησκεία: έτσι όπως υπάρχει ένας θεός, υπάρχει ένας αυτοκράτορας. Η μονοθεΐα έφερε μια ηρεμία πρωτόγνωρη στο εσωτερικό της αυτοκρατορίας για πάρα πολλά χρόνια.

Κατά τα λοιπά ήταν ένας κυβερνήτης όπως πολλοί: σκότωσε, δολοπλόκησε, πολέμησε, φορολόγησε, έχτισε, κυβέρνησε. Αλλά είχε την ευφυία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ενότητα, πράγμα που είναι η βάση της πολιτικής συνέχειας αλλά και της αριστείας: ένας θεός, ένας βασιλιάς, μία πρωτεύουσα. Αυτό ήταν το μεγαλείο του Κωνσταντίνου.

Η αγιότητα είναι το ευχαριστώ της εκκλησίας για την αναγνώριση της ανεξιθρησκίας και την υποστήριξη του χριστιανισμού.
Ο Νοών... νοείτω 1.12.2017 | 06:15
Την εκκλησία (μας) δεν την ενδιαφέρει ως πολιτιστικό κεφάλαιο, αλλά ως θρησκευτικό.
Όσο για το Πατριαρχείο που βοηθάει την Ελλάδα (!!!), δεν τα γνωρίζεις καλά... Μάθε πρώτα και μετά γράψε.
Σε ό,τι αφορά τους (σκληροπυρηνικούς) Μουσουλμάνους που νομίζουν ότι είμαστε οι συνεχιστές της βυζαντινής αυτοκρατορίας, είναι άλλο ένα στοιχείο που υποδηλώνει τον σκοταδισμό τους.
Τέλος, «Παπάδες και Θερμοπύλες», είναι, νοητικώς, πλήρως ασύμβατα μεταξύ τους...!


σ.σ: Ορθόδοξοι... Ταλιμπάν ρωτούσαν, προσπαθώντας να μάθουν αν κατά την ανασκαφή και την ανακάλυψη του ταφικού μνημείου, το σημείο μοσχοβολούσε Άγιο μύρο...!
avatar
Γράφων 1.12.2017 | 16:09
@ νοών νοείτω

Τρικυμία εν κρανίω:

Η εκκλησία (μας) είναι δικό μας πολιτιστικό και οικονομικό κεφάλαιο. Δες τον θρησκευτικό τουρισμό στην Ελλάδα.

Το Πατριαρχείο υψώνει ελληνική σημαία και φροντίζει να ακούγονται τα ελληνικά σε μια γη που ακούγονται όλο και πιο σπάνια τα τελευταία δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Αν αυτό δεν είναι προβολή και κατ' επέκταση βοήθεια δεν ξέρω τι αναμένεις.

Δεν μίλησα ποτέ για σκληροπυρηνικούς μουσουλμάνους. Μίλησα για κράτη που όταν απέκτησαν ανεξαρτησία φυσικά είδαν ότι οι ορθόδοξες μονές ανήκουν στην Ελλάδα. Αφού ελληνικά μιλάνε οι παπάδες τους...

Παπάδες και Θερμοπύλες είναι ταυτόσημες έννοιες: μόνο αν πιστεύεις δογματικά σε κάτι εξυπηρετείς έναν σκοπό όπως η φύλαξη των Θερμοπυλών. Αν το σκεφτείς λογικά λάκησες. Θέλει μια αυταπάρνηση.

Οι ορθόδοξοι ταλιμπάν έχουν το δικαίωμα να είναι επιστημονικά υπανάπτυκτοι. Αυτό δεν εμποδίζει σε τίποτα να είναι χρήσιμοι. Για πολιτιστικούς λόγους τους χρειάζεσαι. Όχι για επιστημονικό προσωπικό στο Δημόκριτο.
avatar
giorgos1234 1.12.2017 | 14:39
Αποπροσανατολιστικό σχόλιο εντελώς.
Ο Νοών... νοείτω 29.11.2017 | 22:19
Ιερουσαλήμ. Η «Ντίσνεϋλαντ» των... αγίων. Όλα συγκεντρωμένα τριγύρω... ..με το παραδάκι θρησκευτικού τουρισμού και την θεομπαιξία καλά να κρατούν αιώνες τώρα...!
avatar
Γράφων 30.11.2017 | 10:05
Έχουμε στα χέρια μας ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο, και άρα εν δυνάμει οικονομικό, κι εμείς ασχολούμαστε με τρίχες (αν ο Κωνσταντίνος έκανε το ένα και αν οι παπάδες κάνουν το άλλο).

Όταν έφυγαν οι Βρετανοί από τη Μέση Ανατολή τα νεοσυσταθέντα κράτη απευθύνθηκαν στην Ελλάδα για τη διοίκηση των ορθοδόξων μονών. Αυτό που ξέρουν οι μουσουλμάνοι της Μέσης Ανατολής το αγνοούμε επιδεικτικά εμείς: είμαστε η συνέχεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας (με όλη την κατάντια μας, αναντίρρητα) και πρέπει να το ξέρουμε, να το υποστηρίζουμε και να το εκμεταλλευόμαστε προς όφελός μας.

Έχεις κάθε δικαίωμα να είσαι άθεος, άθρησκος, αγνωστικιστής, βουδιστής. Δεν έχεις δικαίωμα να μην βλέπεις ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα σήμερα, όπως και τη βοηθάει. Είναι κάποιοι παπάδες εκεί που φυλάνε Θερμοπύλες μέσα στο Ισλάμ, με κόστος ακόμα και τη ζωή τους.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια