EPA/ROLF VENNENBERND
Πολιτισμός

Η Μάργκαρετ Άτγουντ κατηγορείται για πόλεμο εναντίον των γυναικών - Την χαρακτηρίζουν «κακή φεμινίστρια»

Η άποψη της Καναδής συγγραφέως για δίκαιη διαδικασία για όσους κατηγορήθηκαν για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων στο διαδίκτυο

Η Καναδή συγγραφέας αντιμετωπίζει σφοδρές επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού εξέφρασε ανησυχίες για το κίνημα #MeToo και ζήτησε τη διεξαγωγή δίκαιης διαδικασίας στην περίπτωση ενός πρώην πανεπιστημιακού καθηγητή, κατηγορούμενου για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά.

 

Γράφοντας στο Globe and Mail, η Άτγουντ περιέγραψε το κίνημα #MeToo, το οποίο ξεκίνησε ως απάντηση στο σκάνδαλο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν, μετά από τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον του παραγωγού του Χόλιγουντ, ως μία «τεράστια αφύπνιση» που είναι σύμπτωμα των διαλυμένων νομικών συστημάτων.

 

Παρόλα αυτά, αναρωτήθηκε που οδεύει η βορειοαμερικανική κοινωνία από εδώ και πέρα. «Εάν το νομικό σύστημα παρακάμπτεται επειδή θεωρείται αναποτελεσματικό, τι θα πάρει τη θέση του; Ποιοι θα είναι οι νέοι διαχειριστές δύναμης;» ρωτά η Άτγουντ.

 

Έθεσε την πιθανότητα ότι η απάντηση μπορεί να φέρει διάσπαση στις γυναίκες. «Στις εποχές των άκρων, οι εξτρεμιστές κερδίζουν. Η ιδεολογία τους γίνεται θρησκεία, όποιος δεν ασπάζεται τις απόψεις τους θεωρείται αποστάτης, αιρετικός ή προδότης και οι μετριοπαθείς στη μέση εξολοθρεύονται».

 

Η 78χρονη συγγραφέας του The Handmaid's Tale, έθεσε ένα παραλληλισμό μεταξύ αυτών των ανησυχιών και εκείνων που την κατηγόρησαν ότι ήταν «κακή φεμινίστρια», όταν υπέγραψε ανοιχτή επιστολή πέρσι, ζητώντας τη διεξαγωγή δίκαιας διαδικασίας για έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου British Columbia, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες σεξουαλικής παρενόψλησης.

 

Η διοίκηση του πανεπιστημίου έδωσε στη δημοσιότητα ελάχιστες πληροφορίες για την υπόθεση εναντίον του Στίβεν Γκάλογουεϊ, πρώην προέδρου του προγράμματος δημιουργικής γραφής, λέγοντας μόνο ότι αντιμετώπιζε «σοβαρές καταγγελίες». Μετά από πολύμηνη έρευνα απολύθηκε, όμως τα επίσημα ευρήματα δεν ανακοινώθηκαν ποτέ.

 

Ο σύλλογος διδασκόντων ανέφερε σε δήλωσή του ότι όλες, εκτός από μία από τις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η πιο σοβαρή, δεν τεκμηριώθηκαν.

 

Στο άρθρο της, η Άτγουντ επεσήμανε την έλλειψη διαφάνειας του πανεπιστημίου σχετικά με τις καταγγελίες και σημείωσε ότι ο Γκάλογουεϊ είχε κληθεί να υπογράψει σύμφωνο εμπιστευτικότητας.

 

«Το κοινό - συμπεριλαμβανομένου και εμού - έμεινε με την εντύπωση ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν ένας βίαιος κατά συρροήν βιαστής και ο καθένας ήταν ελεύθερος να του "επιτεθεί" δημόσια, αφού υπό τη συμφωνία που είχε υπογράψει δεν μπορούσε να πει τίποτα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», έγραψε. 

 

«Ένας δίκαιος άνθρωπος θα κράταγε την κρίση του ως προς την ενοχή, μέχρις ότου η έκθεση και τα αποδεικτικά στοιχεία είναι διαθέσιμα για να τα κρίνει».

 

Συνέδεσε την υπόθεση με τις δίκες των μαγισσών του Σάλεμ, όπου αυτοί που κατηγορούνταν θεωρούνταν ένοχοι. Αυτή η ιδέα της ενοχής μέσω κατηγορίας είχε μερικές φορές χρησιμοποιηθεί για να "οδηγήσει σε έναν καλύτερο κόσμο" ή να δικαιολογήσει νέες μορφές καταπίεσης, αναφέρει. «Όμως η κατανοητή και προσωρινή επαγρύπνηση της δικαιοσύνης μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια πολιτισμικά στερεοτυπική συνήθεια λιντσαρίσματος του όχλου, στην οποία ο διαθέσιμος τρόπος δικαιοσύνης πετιέται έξω από το παράθυρο και δημιουργούνται εξωγενείς δομές εξουσίας».

 

Πολλές ήταν η αντιδράσεις σχετικά με την άποψή της στο διαδίκτυο.

 

«Εάν η @MargaretAtwood θέλει να σταματήσει να αγωνίζεται ανάμεσα στις γυναίκες, θα πρέπει να σταματήσει να κηρύττει πόλεμο εναντίον νεότερων, λιγότερο ισχυρών γυναικών και να αρχίσει να ακούει» έγραψε κάποιος στο Twitter. «Στα σημερινά δυστοπικά νέα: Μία από τις πιο σημαντικές φεμινιστικές φωνές των καιρών μας απορρίπτει τις λιγότερο ισχυρές γυναίκες για να διατηρήσει την εξουσία του ισχυρού άνδρα φίλου της», αναφέρει άλλος.

 

Πολλοί κατηγόρησαν την Άτγουντ ότι χρησιμοποιεί τη θέση της για να σιωπήσει εκείνους που είχαν καταθέσει κατηγορίες εναντίον του Γκάλογουεϊ. «"Αναπόδεικτα" δεν σημαίνει αθώος. Σημαίνει ότι δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις για καταδίκη», γράφει άλλος χρήστης στο twitter.

 

Άλλοι υπερασπίστηκαν την Άτγουντ. «Ειλικρινά ανησυχητικό να βλέπει κανείς την Μάργκαρετ Άτγουντ να βρίσκεται υπό πυρά επειδή επεσήμανε ότι η άποψη "αθώος μέχρι να αποδειχτεί ένοχος" είναι το κλειδί για μία πολιτισμένη κοινωνία. Αυτό πρέπει να εξακολουθεί να ισχύει, ναι; Πως ξαφνικά είναι κακό πράγμα;».

 

Σε δήλωσή της στη Guardian, η Άτγουντ επέστησε την προσοχή στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επαναλαμβάνοντας ένα προηγούμενο tweet, στο οποίο υπερασπίστηκε την άποψή της επισημαίνοντας ότι η υιοθέτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους δεν ήταν ισοδύναμη με την καταπολέμηση των γυναικών.

 

Το άρθρο της, είπε, είχε ως στόχο να τονίσει την επιλογή που αντιμετωπίζουμε τώρα. Να διορθώσουμε το σύστημα, να το παρακάμψουμε ή «να το κάψουμε και να το αντικαταστήσουμε με, υποθετικά, ένα άλλο σύστημα».

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κική Δημουλά: Είχε προταθεί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Ιανουάριο, από την Μενδώνη

Πολιτισμός Κική Δημουλά: Είχε προταθεί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Ιανουάριο, από την Μενδώνη

23.2.2020
Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν αποδεχόμαστε νομή, κατοχή και κυριότητα από το Βρετανικό Μουσείο

Πολιτισμός Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν αποδεχόμαστε νομή, κατοχή και κυριότητα από το Βρετανικό Μουσείο

23.2.2020
Sunday Times σε Μπόρις Τζόνσον: «Να επιστρέψεις τα γλυπτά στην Αθήνα γιατί εκεί ανήκουν»

Πολιτισμός Sunday Times σε Μπόρις Τζόνσον: «Να επιστρέψεις τα γλυπτά στην Αθήνα γιατί εκεί ανήκουν»

23.2.2020
«Αγάπη μου»: Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη αποχαιρετά την Κική Δημουλά με ένα τραγούδι - Η ανάρτηση στο Instagram

Πολιτισμός «Αγάπη μου»: Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη αποχαιρετά την Κική Δημουλά με ένα τραγούδι - Η ανάρτηση στο Instagram

23.2.2020
Την Τρίτη η κηδεία της Κικής Δημουλά - Η παράκληση της οικογένειας

Πολιτισμός Την Τρίτη η κηδεία της Κικής Δημουλά - Η παράκληση της οικογένειας

23.2.2020
Γιατί το Λούβρο ακύρωσε τελικά έκθεση βουλγαρικής θρησκευτικής τέχνης - Ποιοι και γιατί αντέδρασαν

Πολιτισμός Γιατί το Λούβρο ακύρωσε τελικά έκθεση βουλγαρικής θρησκευτικής τέχνης - Ποιοι και γιατί αντέδρασαν

23.2.2020
Δημοσία δαπάνη η κηδεία της Κικής Δημουλά

Πολιτισμός Δημοσία δαπάνη η κηδεία της Κικής Δημουλά

22.2.2020
Μητσοτάκης για Δημουλά: Η Ελλάδα χάνει μία από τις πιο σημαντικές ποιητικές φωνές της

Πολιτισμός Μητσοτάκης για Δημουλά: Η Ελλάδα χάνει μία από τις πιο σημαντικές ποιητικές φωνές της

22.2.2020
Μενδώνη για Κική Δημουλά: «Μας χάρισε μια ηρεμία ψυχής, μια χαρμολύπη ευεργετική»

Πολιτισμός Μενδώνη για Κική Δημουλά: «Μας χάρισε μια ηρεμία ψυχής, μια χαρμολύπη ευεργετική»

22.2.2020
«Αντίο κυρία Δημουλά μας»: Το συγκινητικό μήνυμα των εκδόσεων Ίκαρος για την ποιήτρια

Πολιτισμός «Αντίο κυρία Δημουλά μας»: Το συγκινητικό μήνυμα των εκδόσεων Ίκαρος για την ποιήτρια

22.2.2020
8 Σχόλια
Μάνα Κουράγιο 15.1.2018 | 22:40
Εντάξει, οκ, έζησε για να το ακούσει κι αυτό. Τυχερούλα!
SMURFakos 15.1.2018 | 22:58
Ο νέος Μακαρθισμός διαφέρει απ΄τον παλιό μόνο στο αντικείμενο των κατηγόριων. Αντί για κομμουνισμό τώρα έχουμε την παρενόχληση. Κατά τα άλλα κατηγόρια = ενοχή και χάνεις την δουλειά σου χωρίς πολλά πολλά
Τεσπά ευτυχώς ο κόσμος αρχίζει να ξυπνάει σιγά σιγά
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 16.1.2018 | 06:23
Φεμινισμος 2018 = Νεο-Πασοκισμος 1985
Double Helix 16.1.2018 | 08:35
Αν τα φεμινιστικά κινήματα δεν κάνουν την αυτοκριτική τους σύντομα θα καταλήξουν στο βάθρο της γελοιότητας που κατέληξε ο Σύριζα. Έχεις δογματικούς 25άρηδες να κατηγορούν μια γυναίκα που έθετε φεμινιστικά ζητήματα από την δεκαετία του 60, συγχαρητήρια.
avatar
Γράφων 16.1.2018 | 09:28
Θα το πω με ευκρίνεια:

Ο φεμινισμός στη δύση δεν ζητάει, δεν διεκδικεί. Εκδικείται και μισεί. Δεν συνεργάζεται. Πολεμάει.

Είναι ένα από τα πολλά θέματα της δύσης.
zaketa 16.1.2018 | 09:58
Δίκιο έχει κι αυτό επιβεβαιώνεται από την άμεση κατηγορία της ως "κακιά φεμινίστρια". Κάποιοι έχουν φανατιστεί και τυφλωθεί από μίσος, τόσο που αρνούνται ότι έχουν υπάρξει στο παρελθόν και περιπτώσεις που κατηγορήθηκαν άδικα, καταστράφηκαν και δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ. Και θα υπάρξουν και στο μέλλον. Κακοί άνθρωποι υπάρχουν και άντρες και γυναίκες ακόμη και παιδιά δυστυχώς. Αυτοί που ζητάνε δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι και οι πρώτοι που θα διαφυλάξουν τη σωστή λειτουργία της, ώστε να λειτουργεί και για τους ίδιους. Δίκη από τους αρμόδιους και όχι από τον όχλο ή τα κανάλια και τις εφημερίδες. Ισχύ του τεκμηρίου της αθωότητας, δίκαιη και αμερόληπτη δίκη και τότε δεν θα υπάρχει και ανάγκη για αποκατάσταση όσων κατηγορήθηκαν άδικα. Μια μέρα μπορεί να βρεθούν και οι ίδιοι κατηγορούμενοι, δικαίως ή αδίκως για το ίδιο ή για άλλο θέμα.
Σουβλίτσα 16.1.2018 | 11:28
Δυστυχώς οι γυναίκες οδεύουν προς άλλη μια χαμένη ευκαιρία. Το ζητούμενο ήταν η ευαισθητοποίηση ώστε να σπάσει το ταμπού στα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης και να μπορούν τα θύματα να συνειδητοποιήσουν , να μιλήσουν και να καταγγείλουν. Ο στόχος δεν είναι να καταδικάζονται άνθρωποι με συνοπτικές διαδικασίες σε λαϊκά δικαστήρια, αλλά η αναγνώριση της συμπεριφοράς αυτής ως έγκλημα και στη συνείδηση των ανθρώπων και ως τέτοια να παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης. Οι μεγάλοι χαμένοι των ακραίων περιστατικών που συμβαίνουν θα είναι πάλι οι γυναίκες - θύματα που θα φιμωθούν εκ νέου, όταν κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν τις άκριτες καταγγελίες και αναπόδεικτες καταδίκες με αυτό ακριβώς το στόχο. Κρίμα.
avatar
Γράφων 16.1.2018 | 14:01
bull's eye

οιαδήποτε κατάχρηση δικαιώματος μοιραία καταλήγει σε βάρος του υπερ ου το δικαίωμα.