SNF - Γιώργος Δημητρακόπουλος
Πολιτισμός

Νέα μέλη στο ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Ανακοινώθηκαν τα ονόματα

Πρόεδρος του νέου διοικητικού συμβουλίου θα είναι ο δικηγόρος Βασίλης Καραμητσάνης και αντιπρόεδρος ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,

Τα νέα μέλη του ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που αλλάζει ριζικά μετά τη λήξη της θητείας των μελών του, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Σημειώνεται πως η θητεία του διοικητικού συμβουλίου λήγει στις 20 Νοεμβρίου 2018.

 

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πρόεδρος του νέου διοικητικού συμβουλίου θα είναι ο δικηγόρος Βασίλης Καραμητσάνης και αντιπρόεδρος ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης.

 

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα είναι ο αρχιμουσικός και τσεμπαλίστας Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, η Ελένη Σκάρκου, ex officio ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και ο μουσικολόγος κλαρινετίστας Γιάννης Σαμπροβαλάκης ο οποίος παραμένει ως ex officio εκπρόσωπος του Σωματείου Μουσικών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

 

Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα κληθεί να συνεργαστεί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη, στη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται και κατά την οποία σκοπεύει να αναπτύξει διεθνή παρουσία και ένα κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο.

 

Άξονές της νέας εποχής, είναι η διεύρυνση του ρεπερτορίου της όπερας, οι συνεργασίες διεθνούς εμβέλειας, η αιχμηρή ανάγνωση των κλασικών έργων, η διασύνδεση της λυρικής τέχνης με τα εικαστικά, και το υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

 Τα νέα μέλη 


Ο Βασίλης Καραμητσάνης είναι δικηγόρος. Γεννήθηκε το 1976. Αποφοίτησε από το Λύκειο του Κολλεγίου Αθηνών και από το Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Ρόττερνταμ, Αμβούργου και Αιξ-Μασσαλίας III. Από το 2002 είναι δικηγόρος Αθηνών. Από το 2008 είναι πρόεδρος του Animasyros Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων ενώ από το 2015 εξελέγη πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ - Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων.

 

Το 2018 αναγορεύθηκε Ιππότης του Τάγματος των Γραμμάτων & των Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και αρχιμουσικός και τσεμπαλίστας. Σπούδασε τσέμπαλο με τη Μαργαρίτα Δαλμάτη.

 

Συνέχισε στο Παρίσι με τους Σάλβο Ρομέο και Ολιβιέ Μπωμόν, στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ με τους Κέννεθ Γκίλμπερτ και Ζήγκμπερτ Ράμπε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο της Γενεύης με την Κριστιάν Τζακκοττέ.

 

Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου Latinitas Nostra, με το οποίο έχει παρουσιάσει λυρικά έργα του 17ου αιώνα στο Φεστιβάλ Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνεργαζόμενος με σκηνοθέτες όπως οι Αργυρώ Χιώτη, Αποστολία Παπαδαμάκη, Νίκος Καραθάνος, Θάνος Παπακωνσταντίνου.

 

Έχει διευθύνει την Μπαρόκ Ορχήστρα Βενετίας με θέμα την Ολυμπιάδα του Μεταστάζιο σε έναν διπλό δίσκο (Naive), ο οποίος απέσπασε τη διεθνή διάκριση Choc Musique.

 

Ως μαέστρος έχει συμπράξει επανειλημμένα με Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, αλλά και με σύνολα του εξωτερικού όπως η Irish Baroque Orchestra και το Bach ConsortWien. Έχει εμφανιστεί ως αρχιμουσικός σε Theater an derWien, Ουίγκμορ Χωλ κ.α.

 

Έχει συμμετάσχει ως βοηθός μαέστρου σε πολλές βραβευμένες ηχογραφήσεις για τις εταιρείες MDG, Decca, Sony. Επιμελήθηκε και παρουσίασε την εκπομπή «Παλίμψηστο» στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

 

Ο Θέμελης Γλυνάτσης είναι σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία, αρχαίο θέατρο και θέατρο στην Αγγλία.

 

Έχει σκηνοθετήσει έργα των Χ. Μύλλερ, Σ. Μαλλαρμέ, Σοφοκλή, Μπ. Μ. Κολτές, μεταξύ άλλων. Το 2014 σκηνοθέτησε το έργο «Και τα ψάρια βγήκαν να πολεμήσουν ενάντια στους ανθρώπους» της Α. Λίντελ και την όπερα Cendrillon της Π. Βιαρντό.

 

Το 2014 σκηνοθέτησε το έργο «Και τα ψάρια βγήκαν να πολεμήσουν ενάντια στους ανθρώπους» της Α. Λίντελ στο Φεστιβάλ Αθηνών και την όπερα «Cendrillon» της Π. Βιαρντό.

 

Το 2015 σκηνοθέτησε τον «Ρομαντισμό» στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, τη «Βερενίκη» του Ρακίνα στο Φεστιβάλ Αθηνών, το «Χειμωνιάτικο Ταξίδι» του Φρ. Σούμπερτ στο Θέατρο Τέχνης και τη «Σαλώμη» του Ο. Ουάιλντ στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

 

Το 2016 σκηνοθέτησε την «Αλτσίνα» του Γκ. Φ. Χαίντελ και το «57» του Γ. Κουμεντάκη στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, ενώ το 2017 την παράσταση «Enter Sandman», βασισμένη σε νουβέλα του Ε.Τ.Α. Χόφμαν στο Skrow Theatre.

 

Διετέλεσε συνιδρυτής και υπεύθυνος θεατρικού προγραμματισμού της ΚΝΟΤ Gallery από το 2010 μέχρι το 2013.

 

Η Ελένη Σκάρκου είναι συνθέτης, σολίστ κιθάρας, μουσικολόγος, μουσικοτεχνολόγος, εκπαιδευτικός, οικονομολόγος.

 

Έχει διατελέσει διευθύντρια Μουσικών Εκπαιδευτηρίων, καλλιτεχνική διευθύντρια φεστιβάλ, διευθύντρια Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης Πολυμέσων Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, και το ορχηστρικό έργο της «Για τη φύση» παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής τον Απρίλιο του 2010.

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επεισόδια πριν τα Σεζάρ λόγω Ρομάν Πολάνσκι: «Ντροπή η βιομηχανία να προστατεύει βιαστές»

Πολιτισμός Επεισόδια πριν τα Σεζάρ λόγω Ρομάν Πολάνσκι: «Ντροπή η βιομηχανία να προστατεύει βιαστές»

28.2.2020
Interfaces στη Στέγη: Ένα διεθνές συνέδριο φέρνει κοντά όλη τη δημιουργική Ευρώπη

Πολιτισμός Interfaces στη Στέγη: Ένα διεθνές συνέδριο φέρνει κοντά όλη τη δημιουργική Ευρώπη

28.2.2020
Την Τρίτη η πολιτική κηδεία της Άλκης Ζέη

Πολιτισμός Την Τρίτη η πολιτική κηδεία της Άλκης Ζέη

28.2.2020
Κυκλοφόρησε το «Stupid Love» της Lady Gaga

Πολιτισμός Κυκλοφόρησε το «Stupid Love» της Lady Gaga

28.2.2020
Η Ισπανία έχει το δικό της υποβρύχιο Στόουνχεντζ

Πολιτισμός Η Ισπανία έχει το δικό της υποβρύχιο Στόουνχεντζ

28.2.2020
Onward: Η πρώτη ταινία της Disney με ανοιχτά ομοφυλόφιλο χαρακτήρα

Πολιτισμός Onward: Η πρώτη ταινία της Disney με ανοιχτά ομοφυλόφιλο χαρακτήρα

28.2.2020
Μενδώνη για Άλκη Ζέη: «Ήταν η λατρεμένη γιαγιά αλλά και η απολύτως νεανική παρουσία»

Πολιτισμός Μενδώνη για Άλκη Ζέη: «Ήταν η λατρεμένη γιαγιά αλλά και η απολύτως νεανική παρουσία»

28.2.2020
Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία συγγραφέας Άλκη Ζέη

Πολιτισμός Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία συγγραφέας Άλκη Ζέη

28.2.2020
 Σύσσωμο το προσωπικό του ιστoρικού κινηματογραφικού περιοδικού Cahiers du Cinema παραιτείται μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας

Πολιτισμός Σύσσωμο το προσωπικό του ιστoρικού κινηματογραφικού περιοδικού Cahiers du Cinema παραιτείται μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας

28.2.2020
Lady Gaga: Στη δημοσιότητα νέο teaser από το βίντεο κλιπ του Stupid Love

Πολιτισμός Lady Gaga: Στη δημοσιότητα νέο teaser από το βίντεο κλιπ του Stupid Love

27.2.2020