Η Τέχνη ως θεραπεία - Τα μουσεία σ' ένα νέο, καινοτόμο ρόλο
Πολιτισμός

Η Τέχνη ως θεραπεία - Τα μουσεία σ' ένα νέο, καινοτόμο ρόλο

Πολλά μουσεία έχουν ήδη αρχίσει να συνεργάζονται με γιατρούς για θεραπευτικές δράσεις

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο είναι μια από τις μεγάλες απολαύσεις της ζωής, αλλά φέτος, η είδηση πως αυτό μπορεί να είναι θεραπευτικό, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση.

 

Σήμερα, μερικά μουσεία χρησιμοποιούνται ως τόπος θεραπείας και αυτό αποτελεί εκτός από καινοτομία και μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση σχετικά με το ρόλο της Τέχνης και των ιδρυμάτων που την φιλοξενούν.

 

Το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο στον Καναδά έχει αρχίσει πρόσφατα να προσφέρει δωρεάν είσοδο σε όσους φέρουν ιατρική συνταγή ή ιατρική παραπομπή.

 

Η ιδέα προωθείται ως μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος ενός έτους από το Υπουργείο Υγείας του Οντάριο και ιατρικούς φορείς.

 

Σύμφωνα με το Forbes, αντίστοιχες πρωτοβουλίες μικρότερης έκτασης είχαν παρθεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρόμοιες μη ιατρικές παρεμβάσεις βοήθησαν με ορισμένα ζητήματα  εργαζόμενους της κοινότητας. Και αυτό ήταν που έδωσε την έμπνευση στο μουσείο του Καναδά να δοκιμάσει την τέχνη ως θεραπεία.

 

Στο Μόντρεαλ, μια πρόσφατη συνεργασία μεταξύ γιατρών, φορέων και του Μουσείου Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ, επιτρέπει στους γιατρούς να συνταγογραφήσουν επισκέψεις σε μουσεία ως μέρος της θεραπείας.

 

«Το πρόγραμμα MMFA-MFdC Museum Prescriptions είναι ένα νέο εργαλείο θεραπείας που καθιστά τις επισκέψεις σε μουσεία προσβάσιμες σε χιλιάδες ασθενείς που υποφέρουν από διάφορα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας», αναφέρει μια δήλωση στην ιστοσελίδα του MMFA.

 

«Με την ελεύθερη είσοδο σε ένα ασφαλές, φιλόξενο μέρος, μια χαλαρωτική, αναζωογονητική εμπειρία, μια στιγμή ανάπαυσης και μια ευκαιρία για ενίσχυση των δεσμών με τους αγαπημένους, οι MMFA-MFdC Museum Prescriptions συμβάλλουν στην ευημερία και την αποκατάσταση του ασθενούς. το μουσείο αφιερώνει ακόμη και συγκεκριμένους τομείς στην τέχνη της θεραπείας, καθώς προσφέρει και αίθουσα ιατρικών συμβουλών».

 

Ορισμένα μουσεία έχουν εξελίξει την ιδέα της θεραπείας μέσω της τέχνης ακόμη περισσότερο με τη θεραπεία που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει εκείνους που έχουν πληγεί από την κρίση των οπιούχων.

 

Το Currier Museum of Art στο Νιου Χάμσαϊρ προσφέρει ένα πρόγραμμα «Τέχνη της Ελπίδας» σε όσους έχουν μέλη οικογένειας που υποφέρουν από εθισμό σε ουσίες.

 

«Οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν έργα που μπορούν να μιλήσουν για την οδυνηρή φύση του εθισμού τους στα ναρκωτικά και τις παράπλευρες ζημίες που μπορεί να προκαλέσει αυτό στους αγαπημένους τους», δηλώνει το μουσείο.

 

Στην Ιντιάνα, το Μουσείο Eskenazi ξεκινά μια παρόμοια πρωτοβουλία το 2019 με ένα πιλοτικό πρόγραμμα ευεξίας για τα παιδιά που έχουν παραμεληθεί ή κακοποιηθεί, παρέχοντας θεραπεία βασισμένη στην τέχνη.

 

 

Παρόλο που κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι τα μουσεία κινούνται πολύ πέρα από το πεδίο τους, στα πεδία της ιατρικής επιστήμης, αυτά τα προγράμματα ξεκαθαρίζουν πως προορίζονται να συμπληρώσουν και όχι να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές μορφές θεραπείας.

 

 

«Δεν είμαστε νοσοκομεία. Δεν προσποιούμαστε ότι είμαστε νοσοκομεία», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Eskenazi Ντέιβιντ Μπρενμένμαν.

 

To σίγουρο είναι πως αυτά τα προγράμματα έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών πολιτιστικών ιδρυμάτων και πως μέσα στο 2019 αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένονται και σε άλλα μουσεία του κόσμου.

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Τι μου έμαθε ένα Χταπόδι» στη Θεσσαλονίκη με ελεύθερη είσοδο

Πολιτισμός Παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Τι μου έμαθε ένα Χταπόδι» στη Θεσσαλονίκη με ελεύθερη είσοδο

8.7.2020
Δύο έργα από τη σχολή του Πορεία θα παρουσιαστούν στη σκηνή του θεάτρου - Το ένα κωμωδία μιας 18χρονης σπουδάστριας

Πολιτισμός Δύο έργα από τη σχολή του Πορεία θα παρουσιαστούν στη σκηνή του θεάτρου - Το ένα κωμωδία μιας 18χρονης σπουδάστριας

8.7.2020
Προϊστορικός τάφος 5.000 ετών «πέρασε» στο Minecraft - Από έναν αρχαιολόγο και την κόρη του

Πολιτισμός Προϊστορικός τάφος 5.000 ετών «πέρασε» στο Minecraft - Από έναν αρχαιολόγο και την κόρη του

8.7.2020
H Αργυρώ Χιώτη παρουσιάζει το «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο» στο Ρομάντσο

Πολιτισμός H Αργυρώ Χιώτη παρουσιάζει το «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο» στο Ρομάντσο

8.7.2020
10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (9-15/7)

Πολιτισμός 10 πολιτιστικά events που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα (9-15/7)

8.7.2020
Google: Αφιερωμένο στη σπουδαία ζωγράφο Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι το σημερινό doodle

Πολιτισμός Google: Αφιερωμένο στη σπουδαία ζωγράφο Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι το σημερινό doodle

8.7.2020
Άνοιξε τις πύλες του το Λούβρο: Μάσκες, αποστάσεις, αλλά και διάχυτος ενθουσιασμός

Πολιτισμός Άνοιξε τις πύλες του το Λούβρο: Μάσκες, αποστάσεις, αλλά και διάχυτος ενθουσιασμός

6.7.2020
Ο Τεχνοχώρος Cartel μεταφέρεται σε νέο χώρο στην περιοχή του Ρέντη

Πολιτισμός Ο Τεχνοχώρος Cartel μεταφέρεται σε νέο χώρο στην περιοχή του Ρέντη

6.7.2020
Πέθανε ο συνθέτης Ένιο Μορικόνε

Πολιτισμός Πέθανε ο συνθέτης Ένιο Μορικόνε

6.7.2020
Πέθανε η αρχιτέκτονας Σουζάνα Αντωνακάκη

Πολιτισμός Πέθανε η αρχιτέκτονας Σουζάνα Αντωνακάκη

5.7.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια