O Φινλανδός εικαστικός Jani Leinonen επίσης ζήτησε να κατέβει «άμεσα» το έργο του επειδή είναι υποστηρικτής του κίνησης πολιτιστικού μποϊκοτάζ του Ισραήλ
Πολιτισμός

Απομακρύνεται το «βλάσφημο» άγαλμα του McJesus από μουσείο του Ισραήλ

Το έργο που παρουσιάζει ως εσταυρωμένο τον κλόουν - μασκότ της αλυσίδας ΜcDonald’s αποκαθηλώνεται τελικά από το Μουσείο Τέχνης στη Χάιφα

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή κυρίως Παλαιστίνιων Χριστιανών και τα εκτεταμένα επεισόδια που ακολούθησαν την περασμένη Τετάρτη, είχε ανακοινωθεί εκ μέρους των υπεύθυνων του Μουσείου Τέχνης στη Χάιφα όπου φιλοξενείται το επίμαχο έργο, ότι δεν προτίθενται να υποκύψουν σε πιέσεις και να το απομακρύνουν.

 

Ο διευθυντής του Μουσείου μάλιστα Nissim Tal είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση: «Αν κατεβάσουμε αυτό το έργο, την επόμενη μέρα θα γεμίσει το Μουσείο πολιτικούς που θα απαιτούν να κατεβάσουμε κι άλλα "ύποπτα" έργα και στο τέλος θα μείνουμε μόνο με πίνακες λουλουδιών στους τοίχους».

 

Ακολούθως όμως, η δήμαρχος της πόλης Einat Kalisch-Rotem δήλωσε σε αυστηρό τόνο ότι το έντονα αμφιλεγόμενο γλυπτό θα κατέβει οπωσδήποτε «τις προσεχείς μέρες», προκαλώντας τις διαμαρτυρίες ποικίλων οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Η κοινότητα των Αράβων Χριστιανών του Ισραήλ από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει προσβλητικό το άγαλμα και ζητά την άμεση απομάκρυνσή του, ενώ αντίστοιχο αίτημα υπέβαλλαν και οι τοπικοί εκπρόσωποι της Ελληνορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

 

Το φυσικού μεγέθους άγαλμα του εσταυρωμένου Roland McDonald υποτίθεται ότι συμβολίζει την αιρετικού τύπου λατρεία του καπιταλισμού

 

Το έργο βρισκόταν ανάμεσα στα εκθέματα πολλούς μήνες χωρίς να εκδηλωθεί καμιά διαμαρτυρία.

 

Το φυσικού μεγέθους άγαλμα του εσταυρωμένου Roland McDonald υποτίθεται ότι συμβολίζει την αιρετικού τύπου λατρεία του καπιταλισμού και σύμφωνα με τον διευθυντή του Μουσείου στη Χάιφα, βρισκόταν ανάμεσα στα εκθέματα πολλούς μήνες χωρίς να εκδηλωθεί καμιά διαμαρτυρία.

 

Στη διένεξη ενεπλάκη και ο δημιουργός του γλυπτού, ο Φινλανδός εικαστικός Jani Leinonen, ο οποίος επίσης ζήτησε να κατέβει «άμεσα» το έργο του για διαφορετικούς λόγους όμως. Όπως δήλωσε, είναι υποστηρικτής του κίνησης πολιτιστικού μποϊκοτάζ του Ισραήλ και κατά συνέπεια εναντίον κάθε παρουσίασης έργων του στη χώρα.

 

 

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το τέλος του κόσμου»: Διαγωνισμός σεναρίου από την Marni Films

Πολιτισμός «Το τέλος του κόσμου»: Διαγωνισμός σεναρίου από την Marni Films

10.4.2020
Πέθανε στα 91 του ο Mort Drucker, αξεπέραστος μαιτρ της καρικατούρας του περιοδικού Mad

Πολιτισμός Πέθανε στα 91 του ο Mort Drucker, αξεπέραστος μαιτρ της καρικατούρας του περιοδικού Mad

10.4.2020
Ένα μικροσκοπικό μουσείο για χάμστερ «εγκαινιάστηκε» στο Λονδίνο

Πολιτισμός Ένα μικροσκοπικό μουσείο για χάμστερ «εγκαινιάστηκε» στο Λονδίνο

10.4.2020
Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή κάνει open call για παιδιά και εφήβους

Πολιτισμός Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή κάνει open call για παιδιά και εφήβους

9.4.2020
Open Call: Η Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση αναζητά καλλιτεχνικές προτάσεις

Πολιτισμός Open Call: Η Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση αναζητά καλλιτεχνικές προτάσεις

9.4.2020
Εθνικό Θέατρο: Οι δωρεάν προβολές αυτής της εβδομάδας

Πολιτισμός Εθνικό Θέατρο: Οι δωρεάν προβολές αυτής της εβδομάδας

9.4.2020
Οι Radiohead κάθε εβδομάδα προβάλλουν και ένα live show τους για όσο διαρκέσει η καραντίνα

Πολιτισμός Οι Radiohead κάθε εβδομάδα προβάλλουν και ένα live show τους για όσο διαρκέσει η καραντίνα

9.4.2020
Δωρεάν προσβάσιμα χιλιάδες βιβλία, διαλέξεις και εκθέσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας

Πολιτισμός Δωρεάν προσβάσιμα χιλιάδες βιβλία, διαλέξεις και εκθέσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας

9.4.2020
Παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έρχονται στην ΕΡΤ και online

Πολιτισμός Παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έρχονται στην ΕΡΤ και online

9.4.2020
Famelab: Γρήγορες και διασκεδαστικές επιστημονικές παρουσιάσεις από το British Council

Πολιτισμός Famelab: Γρήγορες και διασκεδαστικές επιστημονικές παρουσιάσεις από το British Council

9.4.2020
6 Σχόλια
Αριάνα Γράνδε 20.1.2019 | 22:54
Γιατί δεν βάζει κι έναν McΜωάμεθ αφού είναι τόσο άνετος; Όχι;;;
avatar
boxer 21.1.2019 | 10:35
Δεν υπάρχει καμία απεικόνιση του Μωάμεθ, παρά μόνο τα τελευταία χρόνια βασισμένα σε υποθέσεις. Αντίθετα ο Χριστός έχει παρουσιαστεί υπέρ του δέοντος σε πολλές μορφές της τέχνης.
βλαχάκι (το) 21.1.2019 | 10:52
Ο Ronald Mc Donald και το "M" των Μc Donalds είναι σύμβολα πασίγνωστα στην υφήλιο που -εκτός της εταιρικής τους χρήσης- έχουν κατ' επανάληψιν χρησιμοποιηθεί στην τέχνη, προσδίδοντας κριτική στάση στον άκρατο καπιταλισμό, την εκφύλιση των ιδανικών e.t.c.. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης ασχολείται μ" αυτά τα θέματα, την φτωχοποίηση κ.λπ. (http://elzimaraki.gr/jani-leinonen-the-art-of-disobedience/).

Για την έκθεση "sacred goods" πληροφορίες εδώ: https://www.hma.org.il/eng/Exhibitions/6236/Sacred_Goods
Και η περιγραφή αρχίζει ως εξής: "This exhibition focuses on the responses of contemporary artists to issues of religion and faith in the contemporary global reality, which is dominated by the consumer culture (...)". Εννοείται σ' αυτήν την έκθεση δεν μετέχει μόνο ο jani με ανάλογα έργα, αλλά απ'την φωτό εδώ βλέπω πως έχει φτιάξει, επίσης έναν mcbuddha, έναν mclenin και αν είναι ελαχίστως παρατηρητικός, κανείς, θα διαπιστώσει πως το έργο/ταμπέλα που είναι πεσμένη προς τα κάτω λέει "Αλλάχ" (اللّٰه).

Αντιλαμβάνομαι ότι η κατάσταση εκεί κάτω πέρα (χριστιανοί παλαιστίνιοι/ισραήλ/εβραίοι/μουσουλμάνοι) δεν είναι εύκολη, αλλά όταν αντιμάχεσαι κάτι, καλό είναι να ξέρεις, τουλάχιστον, τι αντιμάχεσαι και γιατί το αντιμάχεσαι.
βλαχάκι (το) 21.1.2019 | 18:36
Οι 2 τελευταίες φωτό, βέβαια, δεν είναι απ' την παρούσα έκθεση, αλλά απ' το "Disobedience | Kiasma Museum of Contemporary Art | Artsy
Past show featuring works by Jani Leinonen at Kiasma Museum of Contemporary Art Helsinki, Mannerheiminaukio 2 Sep 4th, 2015 – Jan 31st, 2016" για να ξέρουμε και τι βλέπουμε δηλαδή.
avatar
Ηροστρατος 21.1.2019 | 08:13
Α, τωρα δε σας χαλαει η "πολιτικη ορθοτητα" ετσι;
Maggelan 21.1.2019 | 10:21
Δεν υπάρχει στον πλανήτη προσωπικότητα που να έχει υποστεί χειρότερο buylling από τον Ιησού Χριστό. Ο κάθε κακομοίρης όταν θέλει να κάνει κάτι για να ασχοληθούν μαζί του προσβάλει τον Εσταυρωμένο Ιησού.
Όποιος 'καλλιτέχνης' θέλει να ξεχωρίσει μπορεί να ανέβει ο ίδιος σε έναν ξύλινο σταυρό, να του καρφώσουν τα χέρια και τα πόδια με δέκα πόντους καρφιά και μετά να εκτεθεί ως ζωντανό έκθεμα σε Μουσείο.
Έτσι θα τον παραδεχθώ ότι κάνει όντως 'τέχνη'.