ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολιτισμός

Εγκαινιάστηκε στη Λάρισα, σε ένα κτίριο του 1893, το μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων

Φιλοξενείται στον «Μύλο του Παππά» που τροφοδοτούσε με αλεύρι ολόκληρη τη Θεσσαλίας για έναν σχεδόν αιώνα

Εγκαινιάστηκε σήμερα το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στη Λάρισα, το οποίο λειτουργεί στον Μύλο του Παππά, ένα κτίριο του 1893.

 

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. 

 

Η κυρία Ζορμπά κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ξεναγήθηκε στο χώρο του μουσείου όπου παρουσιάζονται όλες οι παραδοσιακές μηχανές, αλλά και η διαδικασία της παραγωγής του σιταριού κατά τους περασμένους αιώνες στη Θεσσαλία.

 

Στο χαιρετισμό της η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι ο Μύλος του Παππά και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων «είναι ένα σύγχρονο μουσείο μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο αποτελεί το παράδειγμα του πολιτιστικού περιβάλλοντος», ενώ τόνισε πως το κτίριο όπου λειτουργεί το μουσείο «μας μιλάει για τους ανθρώπους που εργάστηκαν, για τα χρόνια που πέρασαν, αλλά και την πίστη που έδειξαν για την ολοκλήρωση του».

 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πορεία του των έργων που αφορούσαν την μετατροπή του κτιρίου σε ένα ολοκληρωμένο μουσείο, υποστηρίζοντας ότι το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων είναι τελευταίο έργο που ολοκληρώνει την αποκατάσταση του διατηρητέου μνημείου του Μύλου του Παππά.

 

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, αναφέρθηκε στις συνέργειες που έχουν υπάρξει για την ολοκλήρωση του Μουσείου, αλλά και του Μύλου του Παππά.

 

Επίσης, τόνισε την σημασία να διατηρείται η μνήμη στο σήμερα, αλλά και τον σημαντικό ρόλο που παίζει το μουσείο αυτό σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Σημειώνεται ότι το Μουσείο Σιτηρών Αλεύρων που λειτουργεί στο Μύλο του Παππά, ξεκίνησε το 1893 ως ο ένας πρωτοποριακός για την εποχή ατμόμυλος. Οι ιδρυτές του ήταν ο Κωνσταντίνος Παππάς, μαζί με τους συνεργάτες του, Κωνσταντίνο Σκαλιώρα και Χρήστο Δημητριάδη.

 

Ο Μύλος του Παππά κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας πορείας του αποτελούσε τον κύριο τροφοδότη αλεύρου ολόκληρης της Θεσσαλίας, μέχρι και το τέλος της λειτουργίας του τη δεκαετία του 1980.

 

Το κτίριο το 1988 αγοράζεται από τον δήμο Λάρισας, ενώ το 1989 χαρακτηρίζεται διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού σαν αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα παραδοσιακής βιομηχανικής εγκατάστασης του 20ου αιώνα.

 

Σήμερα στον Μύλο του Παππά λειτουργεί το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, αλλά και ένα κέντρο πολιτισμού του δήμου Λαρισαίων.

 

Στον χώρο στεγάζονται σήμερα και λειτουργούν το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, σχολή χορού, εργαστήρια εικαστικών τεχνών, μικρό θέατρο χωρητικότητας 150 ατόμων, η φιλαρμονική του δήμου, κινηματογραφική λέσχη, και κουκλοθέατρο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια