EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Πολιτισμός

Εγκαινιάστηκε η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής - Τρεις όροφοι με έναν μοναδικό θησαυρό βιβλίων

Στα ράφια της βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής βρίσκονται περίπου 500.000 βιβλία, πάπυροι και χειρόγραφα, περίπου 20.000 σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις, 3.800 τίτλοι περιοδικών και εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια της νέας κεντρικής βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής.

 

Στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, είναι πλέον διαθέσιμος σε όλους ο «θησαυρός» που αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας από 16 ξεχωριστά Σπουδαστήρια και βιβλιοθήκες που λειτουργούσαν έως τώρα στο κτίριο της Φιλοσοφικής.

 

Με τρεις ορόφους και συνολικό εμβαδόν 7.500 τετραγωνικά, η κατασκευή της βιβλιοθήκης διήρκεσε περίπου 13 χρόνια και υπήρξε όνειρο ζωής για όλους τους πρυτάνεις που ασχολήθηκαν με το εγχείρημα.

 

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

 

Αποπερατώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και ένα μήνα αργότερα άρχισε την πιλοτική λειτουργία της.

 

Στα ράφια της βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής βρίσκονται περίπου 500.000 βιβλία, πάπυροι και χειρόγραφα, περίπου 20.000 σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις, 3.800 τίτλοι περιοδικών, 4.000 τεκμήρια συλλογής οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού, με εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

 

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

 

Οι 400 θέσεις αναγνωστών δεν αφορούν μόνο τους σπουδαστές, αλλά οποιονδήποτε βιβλιόφιλο καθώς το κοινό μπορεί να επισκεφτεί αυτή τη βιβλιοθήκη που είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας μετά την Εθνική.

 

Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη βιβλιοθηκονομία, καθώς περιλαμβάνει αυτόματο μηχάνημα ανταλλαγής βιβλίων.

 

Τη βιβλιοθήκη εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ προηγήθηκε προσφώνηση από τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο και παρουσίαση από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου.

 

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

 

Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής και ξενάγηση στους χώρους της βιβλιοθήκης.

 

Το «παρών» έδωσε επίσης ο Θόδωρος Φορτσάκης, πρώην τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας.

 

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

 

Παυλόπουλος: Εγκαίνια με αναφορές στον Έλιοτ, τον Ρίτσο και τον Μπόρχες

 

«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, να εγκαινιάζω σήμερα την λειτουργία της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτηρίζοντας τη νέα βιβλιοθήκη ως «επίτευγμα ύψιστης σημασίας».

 

«Είμαι βέβαιος ότι η ποιοτική αλλαγή που θα προκύψει στην απόδοση των φοιτητών και των ερευνητών σε μια Σχολή, που θέτει πάντοτε υψηλούς στόχους ακαδημαϊκής διάκρισης με βάση τα πιο αυστηρά διεθνή ακαδημαϊκά κριτήρια, θα καταστεί γρήγορα εμφανής και θα δικαιώσει τους κόπους όλων των συντελεστών της δημιουργίας της ενιαίας Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

 

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

 

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε παράλληλα πως «η καλλιέργεια της φιλοσοφίας, όπως και των λοιπών γνωστικών αντικειμένων που διδάσκονται στην Φιλοσοφική Σχολή, συμμετέχει ουσιωδώς στην διαμόρφωση της συνείδησης του σύγχρονου πολίτη».

 

«Διότι μέσω του Βιβλίου διακινείται η Γνώση και προάγεται η σκέψη, οι οποίες προκύπτουν από την σοβαρή μελέτη του και τον αναστοχασμό πάνω στο περιεχόμενό του», είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε κάνοντας αναφορά στον Τ.Σ. Έλιοτ.

 

«Απολύτως χαρακτηριστική της καθοριστικής σημασίας της αναζήτησης της Γνώσης, αντί της απλής πληροφορίας, είναι η 'θλιμμένη σκέψη' του Τ.Σ. Έλιοτ, στα Δέκα χορικά απ' το 'Βράχο', όπως την αποτυπώνουν οι στίχοι:

 

Που είν' η Ζωή, που τη σπαταλήσαμε ζώντας;

Που είν' η σοφία, που τη χάσαμε μέσα στη γνώση;

Που είν' η γνώση, που τη χάσαμε στις πληροφορίες;

 

«Το βιβλίο είναι, άλλωστε, ένας 'ζωντανός' συνομιλητής μας, όπως μας θυμίζουν οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου, 'και οι λέξεις φλέβες είναι/μέσα τους κυλάει το αίμα', ενώ η αξία του μπορεί να συμπυκνωθεί, με απαράμιλλη πληρότητα, στην πασίγνωστη φράση του Χόρχε Λουίς Μπόρχες: 'Το σύμπαν είναι μια μεγάλη βιβλιοθήκη'», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

«Υπό το πρίσμα αυτό, κάθε βιβλίο αποτελεί μέρος της αλήθειας, κρυφής και φανερής, του κόσμου», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

 

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

 

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

 

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

 

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

 

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε η ηθοποιός Δάφνη Σκούρα

Πολιτισμός Πέθανε η ηθοποιός Δάφνη Σκούρα

2.12.2020
Αμαζόνιος: Χιλιάδες βραχογραφίες 12.000 ετών - Ζώα που έχουν εξαφανιστεί και άνθρωποι που χορεύουν

Πολιτισμός Αμαζόνιος: Χιλιάδες βραχογραφίες 12.000 ετών - Ζώα που έχουν εξαφανιστεί και άνθρωποι που χορεύουν

2.12.2020
Το Μουσείο του Λούβρου δημοπρατεί μια μοναδική ευκαιρία να δείτε τη Μόνα Λίζα από πάρα πολύ κοντά

Πολιτισμός Το Μουσείο του Λούβρου δημοπρατεί μια μοναδική ευκαιρία να δείτε τη Μόνα Λίζα από πάρα πολύ κοντά

2.12.2020
Το ΚΠΙΣΝ φωταγωγήθηκε για τα Χριστούγεννα [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ]

Πολιτισμός Το ΚΠΙΣΝ φωταγωγήθηκε για τα Χριστούγεννα [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ]

1.12.2020
 Γιατί τα Grammy σνόμπαραν φέτος τόσο επιδεικτικά τον Weeknd;

Πολιτισμός Γιατί τα Grammy σνόμπαραν φέτος τόσο επιδεικτικά τον Weeknd;

1.12.2020
Ο Φοίβος Δεληβοριάς «οικοδεσπότης» στη διαδικτυακή χριστουγεννιάτικη γιορτή του ΚΠΙΣΝ

Πολιτισμός Ο Φοίβος Δεληβοριάς «οικοδεσπότης» στη διαδικτυακή χριστουγεννιάτικη γιορτή του ΚΠΙΣΝ

30.11.2020
Στον συγγραφέα Ερβέ Λε Τελιέ το φετινό βραβείο Γκονκούρ

Πολιτισμός Στον συγγραφέα Ερβέ Λε Τελιέ το φετινό βραβείο Γκονκούρ

30.11.2020
Το 1821 αλλιώς - Με φιγούρες Playmobil

Πολιτισμός Το 1821 αλλιώς - Με φιγούρες Playmobil

30.11.2020
Ένα τραγούδι για το Αρτσάχ: 26 καλλιτέχνες τραγουδούν για τους πρόσφυγες της Αρμενίας

Πολιτισμός Ένα τραγούδι για το Αρτσάχ: 26 καλλιτέχνες τραγουδούν για τους πρόσφυγες της Αρμενίας

29.11.2020
Star Wars: Πέθανε ο "Darth Vader" της πρώτης τριλογίας, David Prowse

Πολιτισμός Star Wars: Πέθανε ο "Darth Vader" της πρώτης τριλογίας, David Prowse

29.11.2020
2 Σχόλια
avatar
"Σκιάς όναρ άνθρωπος" 20.3.2019 | 14:55
Θα έπρεπε να ήταν έτοιμη από το 2005. Στους τότε υποψήφιους διδάκτορες είχαν πει πως θα βοηθούσαν το προσωπικό στη μεταφορά των βιβλίων. 2008, έτος εισαγωγής μου στη φιλοσοφική, μας λένε ότι σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμη. 2018: Οι βιβλιοθήκες των τμημάτων της φιλοσοφικής υπολειτουργούν για μήνες, το καλοκαίρι δεν μπορούμε να δανειστούμε βιβλία, το Σεπτέμβρη πάλι υπολειτουργεί, αναγκαστήκαμε να βγάλουμε διπλωματικές χωρίς βιβλιοθήκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των εργασιών μας και των σπουδών μας συνολικά. Μας έβγαλαν την ψυχή και πάλι δε χωράνε όλα τα βιβλία στο νέο κτίριο, συν ότι ακόμα δε μας επιτρέπουν πολυήμερο δανεισμό, παρά μόνο ημερήσιο, ουσιαστικά μόνο για να βγάλουμε φωτοτυπίες. Τόσες μήνες χωρίς βιβλιοθήκη και πάλι δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Δεν ξέρω γιατί καθυστέρησε τόσο το έργο, αν ήταν λόγω τεχνικών λεπτομερειών ή οικονομικών δυσκολιών. Δε με αφορά κιόλας. Με καίει όμως ότι μου βγήκε η ψυχή για τη διπλωματική και με ενοχλεί η κοροϊδία "θα είναι έτοιμο σε δύο μήνες/σε ένα χρόνο" κοκ.
avatar
Ανώνυμος/η 21.3.2019 | 00:28
Εντυπωσιακή! Ελπίζω μόνο σε βάθος χρόνου να μην υποστεί τις γνωστές φθορές από τους μπαχαλάκηδες που δεν σέβονται τίποτα. Συγκρίνω ωστόσο στη σκέψη μου το μεγαλοπρεπές αυτό έργο με σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας τα οποία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Σχεδόν ετοιμόρροπα. Πότε η πολιτεία σκοπεύει να μεριμνήσει γι' αυτά;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια