Το φετινό Outview Film Festival φιλοξενεί όχι μόνο το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Mr Gay Syria» αλλά και τον πρωταγωνιστή του, Mahmoud Hassino.
Σινεμά

Queer πρόσφυγες, σεξ-εργασία, μισαναπηρισμός: 3 πάνελ συζητήσεων στο φετινό Outview Film Festival

Οι συζητήσεις που θα πλαισιώσουν τα αντίστοιχα κινηματογραφικά αφιερώματα του 12ου Outview Film Festival που έρχεται στην Ταινιοθήκη

Το Outview Film Festival επιστρέφει για 12η χρονιά στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη, από τις 11 έως τις 17 Απριλίου με ταινίες και ντοκιμαντέρ που θίγουν σημαντικά σύγχρονα ζητήματα αλλά και θεματικές συζητήσεις, ειδικές εκδηλώσεις, parties και DJ sets.

 

Με το σύνθημα «Το προσωπικό είναι πολιτικό», το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αφιερώματα που καταπιάνονται με θέματα όπως τις ζωές queer ανθρώπων σε καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, τα νέα δεδομένα στη σεξ-εργασία αλλά και την αναπηρία στην Ελλάδα της κρίσης.

 

Τα αφιερώματα:

 

Hate Crime Refugees

Πάνελ συζήτησης: Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Μια σειρά συγκλονιστικών ντοκιμαντέρ η οποία αφηγείται τις ζωές queer ανθρώπων σε καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, όπου η ομοφοβία δεν τους αφήνει περιθώρια παραμονής στον τόπο τους και η απειλή του θανάτου (λόγω της διαφορετικής τους σεξουαλικής ταυτότητας) είναι διαρκής. Αυτοί οι πρόσφυγες των εγκλημάτων μίσους δίνουν τεράστιες μάχες διαφυγής και κάποιοι τα καταφέρνουν.

 

Το φετινό Outview Film Festival φιλοξενεί όχι μόνο το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ Mr Gay Syria αλλά και τον πρωταγωνιστή του, Mahmoud Hassino.

 

Παράλληλα στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Re-Births που δίνει φωνή σε τέσσερις queer ανθρώπους από τέσσερις διαφορετικές ηπείρους, οι οποίοι βρίσκουν καταφύγιο στο Παρίσι. Ένα από τα ελάχιστα ντοκιμαντέρ φτιαγμένο από και για queer μετανάστες.

 

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με το Birds of the Borderlands, μια ταινία για την προσωπική ελευθερία και την ελπίδα για επιβίωση με φόντο την Ιορδανία.

 

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή του ΣΥΔ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών) και θα συμπεριληφθούν μαρτυρίες από ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, οι οποίοι έχοντας βρει υποστήριξη στο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε νομικό και κοινωνικό επίπεδο στην Ελλάδα. Στη συζήτηση επίσης θα συμμετέχει ο ίδιος ο Mahmoud Hassino. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξενμπουργκ.

 

Birds of the Borderlands

 

Sex is My Business

Πάνελ συζήτησης: Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Είναι η σεξ-εργασία μια πράξη σωματικής αυτοδιάθεσης και προσωπικής επανάστασης; Μπορεί να είναι φεμινιστική πράξη ή ούσα εν γένει πατριαρχικός θεσμός δεν δύναται να ξεφύγει από την αντρική ματιά και την απόλαυση του άντρα; Είναι το μοντέλο της νομιμοποίησης της εργασίας στο σεξ, με όλους τους αυστηρούς του κανονισμούς και συχνά τον αποκλεισμό των τρανς ατόμων, βιώσιμο;

 

Είναι το σουηδικό μοντέλο με την μετατόπιση της ευθύνης από τον εργάτη στον αγοραστή με τελικό σκοπό την εξάλειψη της πορνείας πιο ανθρωποκεντρικό; Ή είναι λανθάνων πουριτανισμός μασκαρεμένος σε συμπόνια και προοδευτικότητα;

 

Μήπως όλα αυτά τα μοντέλα είναι πλέον παρωχημένα; Μήπως τελικά ένας ριζικός επαναπροσδιορισμός της εργασίας στο σεξ είναι πλέον αναγκαίος;

 

Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος Sex is My Business, με κεντρική θεματική την σεξ-εργασία στον 21ο αιώνα. Στο πάνελ συμμετέχουν:

 

Jonathan Agassi: Διεθνούς φήμης πορνοστάρ, εργάτης του σεξ και πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ Jonathan Agassi Saved My Life

Pia Hellenthal: Σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ Searching Eva, το οποίο αποτελεί και την πρώτη της μεγάλου μήκους απόπειρα

Eva Collé: Πρωταγωνίστρια του ντοκιμαντέρ Searching Eva, μοντέλο, blogger, αλλά και εργάτρια στην βιομηχανία του σεξ

Άννα Απέργη: Ακτιβίστρια και αντιπρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)

Μπέτυ: Ακτιβίστρια, συγγραφέας, ηθοποιός

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γρηγόρης Βαλιανάτος, δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Πρεσβείας του Ισραήλ.

 

Κατά του Μισαναπηρισμού

Στην Ελλάδα ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, αποτελώντας ένα 10% του συνολικού πληθυσμού.

 

Την τελευταία πενταετία πολλά έχουν αλλάξει στην κοινωνική και στην επιδοματική πολιτική σε σχέση με τα ΑμεΑ. Σε αυτές ακριβώς τις αλλαγές αναφέρεται η Γιώτα Καραγιάννη όταν μιλά για «μισαναπηρισμό» στο βιβλίο της «Η αναπηρία στην Ελλάδα της κρίσης».

 

Πρόκειται για αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια αξιοπρέπειας, τον εξευτελισμό και την αμφισβήτηση –και πολλές φορές την εσκεμμένη υποτίμηση– της αναπηρίας των προαναφερθέντων ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί παλεύουν να επιβιώσουν σε ένα κράτος μηδενικής πρόνοιας και προοδευτικά αυξανόμενης αδιαφορίας.

 

Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κατά του Μισαναπηρισμού», ήρθε η ώρα να δοθεί φωνή σε αυτή την αφανή αλλά τεράστια κοινωνική ομάδα, η οποία ίσως και να έχει βουλιάξει όσο καμία άλλη λόγω της κρίσης. Συμμετέχουν:

 

Ανδρέας Μπαρδάκης: Συνήγορος των ΑμεΑ.

Παναγιώτα Καραγιάννη: Λέκτορας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου: Ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ιδρύτρια της ΜΚΟ «Λάρα» για την εκπαίδευση σκύλων-οδηγών για τυφλούς.

Αντώνης Ρέλλας: Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ: «Μηδενική Ανοχή».

 

Info

12o Outview Film Festival

11-17 Απριλίου

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα τραγουδήσει στο ΚΠIΣΝ

Πολιτισμός Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα τραγουδήσει στο ΚΠIΣΝ

28.5.2020
Canto Human Voice Festival: Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ έρχεται στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

Πολιτισμός Canto Human Voice Festival: Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ έρχεται στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου

28.5.2020
Η πρώτη drive-in συναυλία στην Ελλάδα - Η Νατάσα Θεοδωρίδου στη Γλυφάδα

Πολιτισμός Η πρώτη drive-in συναυλία στην Ελλάδα - Η Νατάσα Θεοδωρίδου στη Γλυφάδα

28.5.2020
Έρχεται η πρώτη εικαστική έκθεση στο Ηρώδειο: Εγκατάσταση του Διονύση Καβαλλιεράτου

Πολιτισμός Έρχεται η πρώτη εικαστική έκθεση στο Ηρώδειο: Εγκατάσταση του Διονύση Καβαλλιεράτου

28.5.2020
Στο σφυρί σπάνιες φωτογραφίες της Μέριλιν Μονρόε - Ανάμεσά τους και ένα γυμνό

Πολιτισμός Στο σφυρί σπάνιες φωτογραφίες της Μέριλιν Μονρόε - Ανάμεσά τους και ένα γυμνό

28.5.2020
Online η σουρεαλιστική έκθεση του Somerset House για τα μανιτάρια

Πολιτισμός Online η σουρεαλιστική έκθεση του Somerset House για τα μανιτάρια

28.5.2020
Ο Κρίστοφερ Νόλαν έκανε μία «παρορμητική αγορά» αεροπλάνου και το έριξε πάνω σε κτήριο για το Tenet

Πολιτισμός Ο Κρίστοφερ Νόλαν έκανε μία «παρορμητική αγορά» αεροπλάνου και το έριξε πάνω σε κτήριο για το Tenet

27.5.2020
Το εκδοτικό τοπίο σήμερα: 307 εκδότες, συγγραφείς & πανεπιστημιακοί εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον του βιβλίου

Πολιτισμός Το εκδοτικό τοπίο σήμερα: 307 εκδότες, συγγραφείς & πανεπιστημιακοί εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον του βιβλίου

27.5.2020
Στη δημοσιότητα το φιλμ της Billie Eilish για το body-shaming - «Το σώμα μου δεν είναι αυτό που θέλετε;»

Πολιτισμός Στη δημοσιότητα το φιλμ της Billie Eilish για το body-shaming - «Το σώμα μου δεν είναι αυτό που θέλετε;»

27.5.2020
e-Week: Η πολιτιστική εβδομάδα online (27/5-3/6)

Πολιτισμός e-Week: Η πολιτιστική εβδομάδα online (27/5-3/6)

27.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια