Σχολείο στη Βαρκελώνη κόβει την Κοκκινοσκουφίτσα και άλλα 200 «τοξικά» παιδικά βιβλία
Πολιτισμός

Σχολείο στη Βαρκελώνη κόβει την Κοκκινοσκουφίτσα και άλλα 200 «τοξικά» παιδικά βιβλία

Σύμφωνα με την El País, κι άλλα σχολεία της πόλης προτίθενται να ακολουθήσουν το παράδειγμα, αποκλείοντας από τις βιβλιοθήκες τους «στερεοτυπικά σεξιστικές» εκδόσεις

Μετά από τις σχετικές εισηγήσεις Καταλανικών εκπαιδευτικών φορέων πολλά σχολεία στη Βαρκελώνη σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σχολής Tàber που απομάκρυνε από την παιδική βιβλιοθήκη της γύρω στα 200 βιβλία, το ένα τρίτο δηλαδή των τίτλων (!).

 

Σύμφωνα με την αιτιολογία της απόφασης, οι συγκεκριμένες εκδόσεις πασίγνωστων βιβλίων όπως «Η Κοκκινοσκουφίτσα» και «Η Ωραία Κοιμωμένη» περιέχουν στερεοτυπικούς έμφυλους ρόλους και σεξιστικό περιεχόμενο το οποίο ακυρώνει την παιδαγωγική αξία τους, ειδικά όταν οι αναγνώστες είναι παιδιά νηπιακής ηλικίας.

 

Όπως δήλωσε στην El País, η Anna Tutzó, μητέρα μαθητή αλλά και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των παιδικών βιβλίων που έχει συσταθεί από εκπαιδευτικούς φορείς της Καταλανίας, «η κοινωνία αλλάζει και αποκτά συνείδηση ζητημάτων φύλου, τα οποία δεν αντανακλώνται στις ιστορίες που μαθαίνουν τα μικρά παιδιά, που σ΄ αυτή την προσχολική ακόμα ηλικία - αντίθετα από τα μεγαλύτερα παιδιά του δημοτικού - αφομοιώνουν τα πάντα χωρίς κρίση και αποδέχονται ως κανόνα τα πιο παρωχημένα στερεότυπα ανδρικής επιβολής».

 

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Mother των Pink Floyd σε εκδοχή καραντίνας από τον Ρότζερ Γουότερς - «Η χαρά να ανήκεις σε μπάντα»

Πολιτισμός Το Mother των Pink Floyd σε εκδοχή καραντίνας από τον Ρότζερ Γουότερς - «Η χαρά να ανήκεις σε μπάντα»

22.5.2020
Πέθανε ο σπουδαίος Αφρικανός μουσικός Mory Kanté - Τραγουδιστής του «Yéké Yéké»

Πολιτισμός Πέθανε ο σπουδαίος Αφρικανός μουσικός Mory Kanté - Τραγουδιστής του «Yéké Yéké»

22.5.2020
Οι τουριστικοί οδηγοί του Βρετανικού Μουσείου για τις αρχαίες πόλεις: Πότε να πας, τι να δεις, πώς να περάσεις καλά

Πολιτισμός Οι τουριστικοί οδηγοί του Βρετανικού Μουσείου για τις αρχαίες πόλεις: Πότε να πας, τι να δεις, πώς να περάσεις καλά

22.5.2020
Επιλεγμένα αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη και οι ιστορίες τους στα βίντεο της σειράς Close Ups

Πολιτισμός Επιλεγμένα αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη και οι ιστορίες τους στα βίντεο της σειράς Close Ups

22.5.2020
Tenet: Το τρέιλερ της νέας ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν έκανε «πρεμιέρα» στο Fortnite

Πολιτισμός Tenet: Το τρέιλερ της νέας ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν έκανε «πρεμιέρα» στο Fortnite

22.5.2020
Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας: Εντόπισαν κείμενο σε κομμάτια που θεωρούσαν «κενά»

Πολιτισμός Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας: Εντόπισαν κείμενο σε κομμάτια που θεωρούσαν «κενά»

22.5.2020
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Περιφέρεια Αττικής συνεργάζονται για την ανάδειξη πολιτιστικών, ιστορικών και τουριστικών σημείων

Πολιτισμός Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Περιφέρεια Αττικής συνεργάζονται για την ανάδειξη πολιτιστικών, ιστορικών και τουριστικών σημείων

22.5.2020
Ακούστε το νέο τραγούδι της Lady Gaga με τη συμμετοχή της Αριάνα Γκράντε

Πολιτισμός Ακούστε το νέο τραγούδι της Lady Gaga με τη συμμετοχή της Αριάνα Γκράντε

22.5.2020
Στην πρόβα του Εθνικού Θεάτρου ο Μητσοτάκης: Η Τέχνη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους αγοράς

Πολιτισμός Στην πρόβα του Εθνικού Θεάτρου ο Μητσοτάκης: Η Τέχνη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους αγοράς

22.5.2020
Φεστιβάλ Αθηνών: Γιατί αναβλήθηκε η παράσταση «ΙΧΝΕΥΤΑΙ» - Βασικός γνώμονας οι συνθήκες

Πολιτισμός Φεστιβάλ Αθηνών: Γιατί αναβλήθηκε η παράσταση «ΙΧΝΕΥΤΑΙ» - Βασικός γνώμονας οι συνθήκες

21.5.2020
8 Σχόλια
Αριάνα Γράνδε 21.4.2019 | 18:40
Ενώ όλα τα άλλα παραμύθια δεν περνούν καθαρά σεξιστικά πρότυπα όπου κάθε γυναικούλα περιμένει τον άντρακλα να την σώσει και να την κάνει ευτυχισμένη κάνοντάς της καμιά δεκαριά κουτσούβελα για να εκπληρώσει το σκοπό της πάνω στη γη, η κοκκινοσκουφίτσα τους μάρανε. Ωστόσο, μου αρέσει που νομίζουν πως αυτά είναι τα σημαντικότερα που διαμορφώνουν την κοινωνία μας κι όχι η έκθεση από τα μικράτα μας σε ταινίες, παιχνίδια βίας, βίντεο τρομοκρατικών επιθέσεων και αποκεφαλισμών στο ίντερνετ και τα social media και ειδήσεις που το μόνο που δεν κάνουν είναι να ενημερώνουν. Κοινώς, βρήκαν να ασχολούνται εκεί στην Βαρκελώνη.
avatar
giorgos1234 21.4.2019 | 18:41
Index Librorum Prohibotorum...
avatar
boxer 21.4.2019 | 20:24
Μπαίνουμε σιγά-σιγά σε ένα καινούργιο Μεσαίωνα με συνεχείς απαγορεύσεις.
Μη κοιτάξεις, μη μιλήσεις, μη προσβάλλεις, μην ακουμπήσεις, μη διανοηθείς να υπονοήσεις κάτι, περνάει γυναίκα και εσύ το κεφάλι κάτω μη δώσεις το παραμικρό δικαίωμα, βλέπεις παιδάκια και περνάς στο απέναντι πεζοδρόμιο, μη τυχόν καμιά γειτόνισσα βάλει κάτι στο άρρωστο μυαλό της, παιδικά πρόσωπα σβησμένα σε φωτογραφίες, σόσιαλ μίντια που απαγορεύουν ακόμα και την τέχνη, η παραμικρή υπόνοια γυμνού είναι καταδικαστέα, διαφημίσεις με γυμνά κορμιά πλέον σοκάρουν, οι γυμνιστές έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται, προσωπικός χώρος απαραίτητος γύρω από τον καθένα και κυρίως από την καθεμία.
Μη διαβάζεις παραμύθια, μη χρησιμοποιείς αρσενικά και θηλυκά άρθρα, άλλαξε λέξεις αιώνων, περπάτα και μη κοιτάς στο πλάι, κοίτα εμπρός μη τυχόν και παρεξηγηθεί καμιά, μη καθήσεις δίπλα σε γυναίκα στο λεωφορείο - εννιά στις δέκα φορές θα σε κοιτάξει ενοχλημένη - μη μπαίνεις στο ασανσερ με γυναίκα, μη ξεμοναχιάζεσαι με καμία γυναίκα , πάντα να έχεις και άλλους τριγύρω για μάρτυρες.
Μια έτσι για πλάκα να φωνάξει βιασμός ή σάτυρος, θα δημιουργηθεί ένας άγριος όχλος, όπως παλιά όταν φώναζαν μάγισσα ή σατανιστής.
Όπισθεν ολοταχώς πιστεύοντας ότι προοδεύεις.
Τάχιστη ταλιμπανοποίηση. Και χωρίς πολέμους και πραξικοπήματα.
mr. pinkeyes 21.4.2019 | 21:30
Το θεωρώ θετικό.. πρόσφατα είδα σε κινούμενα σχέδια την Κοκκινοσκουφίτσα και βρήκα απαίσια τη σκηνή που τρώει ο λύκος τη γιαγιά κ μετά τρώει την Κοκκινοσκουφίτσα.. κ επίσης απαίσια τη σκηνή όπου ο κυνηγός κόβει την κοιλιά του λύκου και μέσα βάζει πολλές πέτρες και την ράβει...δεν ήταν το ανώδυνο σκάσιμο των χαρακτήρων του Disney.. η σκέψη μου ήταν ότι είχα χρόνια να δω θρίλερ και μόλις είδα.
Φερόμενος 21.4.2019 | 23:32
Μα, δεν το έκοψαν λόγω της βίας που περιέχει...
Φερόμενος 21.4.2019 | 23:34
Δεν το κάνουν καλά. Ξέχασαν την μεγάλη φωτιά και το πατροπαράδοτο κάψιμο των σατανικών παραμυθιών.
avatar
Ανώνυμος/η 22.4.2019 | 07:14
Zήτω τα ευτυχισμένα κουνελάκια στα παραμύθια!

(Μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι τα αληθινά κουνέλια γεννοβολάνε συνέχεια, και ότι για να συμβεί αυτό πρώτα πρέπει να... συνευρεθούν σαν κουνέλια! Κι άσε τι κάνει μετά ο μπαμπάς κούνελος άμα μείνει στο ίδιο κλουβί, και μετά θα κόψουμε και τα κουνελάκια από τα παραμύθια, και θα κρατήσουμε μόνο, ξέρω 'γω, τις παπαρουνίτσες! Έχει πέσει σε κανενός την αντίληψη κάτι μεμπτό στον χαρακτήρα των παπαρουνών; Αχ! Όχι γμτ! Υπάρχει ποικιλία πονηρή! Θεούλη μου, τι θ' απομείνει στα παραμύθια; Για τι είναι ασφαλές να μιλάμε στα παιδιά; Βοήθεια! Το βρήκα! Ας μην κάνουμε καλύτερα!)
Μιχάλης Κ. 24.4.2019 | 17:23
Ο Λύκος τώρα δικαιώνεται! !
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια