Μια τούφα από τα μαλλιά του Ντα Βίντσι ίσως δώσει πολλές απαντήσεις 500 χρόνια μετά το θάνατό του
Πολιτισμός

Μια τούφα από τα μαλλιά του Ντα Βίντσι ίσως δώσει πολλές απαντήσεις 500 χρόνια μετά το θάνατό του

Η τούφα του Ντα Βίντσι θα ερευνηθεί και θα δώσει απαντήσεις

Δύο ιταλοί εμπειρογνώμονες πρόκειται να προχωρήσουν σε εξέταση DNA σε μια τούφα μαλλιών που θεωρούν ότι ανήκαν στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

 

Η τούφα βρέθηκε σε ιδιωτική συλλογή στις ΗΠΑ και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο μουσείο Ideale Leonardo da Vinci στο Vinci (στην πόλη της Τοσκάνης όπου γεννήθηκε ο καλλιτέχνης), από τις 2 Μαΐου, με αφορμή την 500η επέτειο του του θανάτου του μεγάλου ζωγράφου.

 

 

«Βρήκαμε, μια τούφα μαλλιών η οποία είναι καταγεγραμμένη ως η τούφα του Ντα Βίντσι (Les Cheveux de Leonardo da Vinci) και αυτό το εξαιρετικό κειμήλιο θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στην αναζήτηση για το DNA του Ντα Βίντσι», δήλωσαν ο Alessandro Vezzosi, διευθυντής του μουσείου και η Agnese Sabato, πρόεδρος του Ιδρύματος Κληρονομιάς του Ντα Βίντσι.

 

 

Η τούφα θα παρουσιαστεί επίσης σε συνέντευξη Τύπου στη βιβλιοθήκη Leonardiana την Πέμπτη, καθώς γίνονται όλο το χρόνο εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού για να τιμήσουν τον ζωγράφο.

 

Οι ερευνητές θεωρούν πως η τούφα έχει παραμείνει κρυμμένη σε μια αμερικανική συλλογή όλα αυτά τα χρόνια και λένε πως θα εκτεθεί για πρώτη φορά μαζί με έγγραφα που πιστοποιούν την γαλλική προέλευσή της.

 

«Αυτό το λείψανο είναι αυτό που χρειαζόμασταν για να κάνουμε την ιστορική μας έρευνα πιο έγκυρη από επιστημονική άποψη», δήλωσε ο Sabato. «Σχεδιάζουμε να διεξάγουμε ανάλυση DNA και να το συγκρίνουμε με τους ζωντανούς απογόνους του Ντα Βίντσι, αλλά και με τα οστά που βρέθηκαν σε ταφή τα τελευταία χρόνια».

 

Η έρευνα για το DNA του Ντα Βίντσι θα μπορούσε να δώσει τέλος στη διαμάχη σχετικά με τον τάφο του Ντα Βίντσι που θεωρείται πως είναι στην Αμπουάζ της Γαλλίας.

 

Ο αρχικός τάφος του καλλιτέχνη ήταν στο παρεκκλήσι του Saint-Florentin στο Chateau d'Amboise στην κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία, αλλά αυτό καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

 

Τα οστά απομακρύνθηκαν από εκεί και θάφτηκαν στο μικρότερο εκκλησάκι του Saint-Hubert, αλλά υπάρχει μόνο εκτίμηση και όχι απόδειξη ότι είναι τα οστά του Ντα Βίντσι.

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκαίνια για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι την 1η Οκτωβρίου

Πολιτισμός Εγκαίνια για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι την 1η Οκτωβρίου

21.9.2019
Στο φως περίτεχνο ψηφιδωτό που απεικονίζει ένα απ' τα γνωστότερα θαύματα του Ιησού - Ανακαλύφθηκε σε ναό στη Θάλασσα της Γαλιλαίας

Πολιτισμός Στο φως περίτεχνο ψηφιδωτό που απεικονίζει ένα απ' τα γνωστότερα θαύματα του Ιησού - Ανακαλύφθηκε σε ναό στη Θάλασσα της Γαλιλαίας

21.9.2019
Ακούστε ένα τραγούδι από το μεταθανάτιο άλμπουμ του Λέοναρντ Κοέν που μόλις ανακοινώθηκε

Πολιτισμός Ακούστε ένα τραγούδι από το μεταθανάτιο άλμπουμ του Λέοναρντ Κοέν που μόλις ανακοινώθηκε

21.9.2019
Η επιτροπή γερμανικού λογοτεχνικού βραβείου ακυρώνει την βράβευση της Καμίλα Σάμσι επειδή η συγγραφέας υποστηρίζει το μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ

Πολιτισμός Η επιτροπή γερμανικού λογοτεχνικού βραβείου ακυρώνει την βράβευση της Καμίλα Σάμσι επειδή η συγγραφέας υποστηρίζει το μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ

21.9.2019
Λογοκρισία στη Τζένιφερ Λόπεζ - Απαγορεύτηκε στη Μαλαισία το Hustlers

Πολιτισμός Λογοκρισία στη Τζένιφερ Λόπεζ - Απαγορεύτηκε στη Μαλαισία το Hustlers

21.9.2019
Ακούστε το The Goal από τον μεταθανάτιο δίσκο του Λέοναρντ Κοέν που κυκλοφορεί τον Νοέμβριο

Πολιτισμός Ακούστε το The Goal από τον μεταθανάτιο δίσκο του Λέοναρντ Κοέν που κυκλοφορεί τον Νοέμβριο

20.9.2019
5 ταινίες που αξίζει να δεις στις Νύχτες Πρεμιέρας αυτό το Σαββατοκύριακο

Πολιτισμός 5 ταινίες που αξίζει να δεις στις Νύχτες Πρεμιέρας αυτό το Σαββατοκύριακο

20.9.2019
Christie's: Σε δημοπρασία δεκάδες επιστολές του Μαρσέλ Προυστ

Πολιτισμός Christie's: Σε δημοπρασία δεκάδες επιστολές του Μαρσέλ Προυστ

20.9.2019
Σκληρές ανακοινώσεις και κόντρα  του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Πολιτισμός Σκληρές ανακοινώσεις και κόντρα του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας

20.9.2019
«Πατέρας» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη: Πρώτες εικόνες από τη σύγχρονη ελληνική διασκευή του έργου του Στρίνμπεργκ

Πολιτισμός «Πατέρας» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη: Πρώτες εικόνες από τη σύγχρονη ελληνική διασκευή του έργου του Στρίνμπεργκ

20.9.2019