EPA
Πολιτισμός

Το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες εκτίθεται στη Μπιενάλε της Βενετίας

Το σκάφος βυθίστηκε τον Απρίλιο του 2015 σε ένα ναυάγιο με εκατοντάδες μετανάστες νεκρούς, τώρα τα απομεινάρια του πλοίου μεταφέρθηκαν στη Βενετία για τη Μπιενάλε

Στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας υπάρχει ένα μάλλον ασυνήθιστο έκθεμα, τοποθετημένο στη γειτονιά με τους παλιούς ταρσανάδες της πόλης. 

 

Πρόκειται για τα απομεινάρια μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες  στη Μεσόγειο, ένα ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε 700 έως 1100 ανθρώπους. Το μήκους 30 μέτρων αλιευτικό σκάφος που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λιβύης και του νησιού της Λαμπεντούζα τον Απρίλιο 2015.

 

Η βύθιση έγινε μετά από σύγκρουση με άλλο σκάφος το οποίο είχε ανταποκριθεί στο σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το πλοίο με  τους μετανάστες . Από το ναυάγιο σώθηκαν μόνο 28 άνθρωποι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που χάθηκαν παγιδεύτηκαν αφότου το αλιευτικό σκάφος αναποδογύρισε. 

 

 

Η τεράστια καταστροφή έκανε τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας να συγκρίνει την κατάσταση των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη με εκείνη των μουσουλμάνων της Βοσνίας στη Σρεμπρένιτσα, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στα Βαλκάνια. «Πριν είκοσι χρόνια, εμείς και η Ευρώπη κλείσαμε τα μάτια μας σε όσα συνέβαιναν στη Σρεμπρένιτσα. Τώρα δεν είναι δυνατόν να κάνουμε το ίδιο και απλά να τιμούμε τη μνήμη τέτοιων γεγονότων. 

 

Το κουφάρι του πλοίου βρίσκεται πια στη Βενετία και αποτελεί το βασικό κομμάτι ένος πρότζεκτ του Ελβετο- ισλανδού καλλιέχνη Κρίστο Μπίχελ. Ο Μπίχελ αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία το 2017, όταν συμμετείχε σε ένα καλλιτεχνικό δρώμενο στο Παλέρμο. Όμως το να έρθει το σκάφος στη Βενετία αποδείχθηκε πολύ πιο πολύπλοκο από όσο φανταζόταν ο οποιοσδήποτε. 

 

Το 2016 το σκάφος ανασύρθηκε από το βυθό και μεταφέρθηκε στο ναύσταθμο του Μελίνι στη Σικλεία. Εκεί αφαιρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα πτώματα των μεταναστών, μια τεράστια επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν ιατροδικαστές και άλλοι ειδικοί. Ο καπετάνιος του πλοίου, ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Αλί Μάλε κρίθηκε αργότερα ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. 

 

Υπήρξαν αρκετές ιδέες  για το τι έπρεπε να συμβεί με το σκάφος. Τελικά στις 29 Απριλίου αποφασίστηκε το πρότζεκτ με το όνομα Barca Nostra (το σκάφος μας). Πρόκειται για συνεργασία της ομάδας του Μπίχελ, του δημοτικού συμβουλίου της σικελικής πόλης Αουγκούστα  και άλλων. Η Βενετία θα είναι ο πρώτος σταθμός για τον νέο ρόλο του σκάφους. Στο μέλλον υπάρχουν σχέδια το πλοίο να μετατραπεί σε ένα «κήπο μνήμης» στην Αουγκούστα. 

 

Η συνεργάτιδα του Μπίχελ, η επιμελήτρια Μαρία Κιάρα Ντι Τράπανι περιγράφει τις γραφειοκρατικές δυσκολίες του εγχειρήματος. «Κανένας δεν είναι επίσημος ιδιοκτήτης του σκάφους. «Η κυβέρνηση το ανέσυρε αλλά επισήμως το υπουργείο Άμυνας δεν είναι ιδιοκτήτης. Υπήρξαν τεράστιες δυσκολίες για να μπορέσει να εγκριθεί η παρουσία του στη Βενετία» λέει η Τραπάνι και στέκεται και στο συμβολισμό της παρουσίας του σκάφους στη Μπιενάλε σε μια εποχή που ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι θέλει να εμποδίζει τα πλοία των μεταναστών να φτάνουν στα ιταλικά λιμάνια. 

 

«Ζούμε σε μια τραγική στιγμή χωρίς μνήμη. Βλέπουμε τις ειδήσεις, όλα μοιάζουν τόσο μακριά. Κάποιος πεθαίνει στη θάλασσα και εμείς απλά αλλάζουμε κανάλι» Ελπίζει πως η φυσική παρουσία του ναυαγίου στη Μπιενάλε θα βοηθήσει στο να αλλάξει αυτό. «Μακάρι οι επισκέπτες να δείξουν σεβασμό και να το κοιτάξουν σιωπηρά, μόνο δύο λεπτά σιωπής ώστε να καταλάβουν τι έγινε». 

 

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Mother των Pink Floyd σε εκδοχή καραντίνας από τον Ρότζερ Γουότερς - «Η χαρά να ανήκεις σε μπάντα»

Πολιτισμός Το Mother των Pink Floyd σε εκδοχή καραντίνας από τον Ρότζερ Γουότερς - «Η χαρά να ανήκεις σε μπάντα»

22.5.2020
Πέθανε ο σπουδαίος Αφρικανός μουσικός Mory Kanté - Τραγουδιστής του «Yéké Yéké»

Πολιτισμός Πέθανε ο σπουδαίος Αφρικανός μουσικός Mory Kanté - Τραγουδιστής του «Yéké Yéké»

22.5.2020
Οι τουριστικοί οδηγοί του Βρετανικού Μουσείου για τις αρχαίες πόλεις: Πότε να πας, τι να δεις, πώς να περάσεις καλά

Πολιτισμός Οι τουριστικοί οδηγοί του Βρετανικού Μουσείου για τις αρχαίες πόλεις: Πότε να πας, τι να δεις, πώς να περάσεις καλά

22.5.2020
Επιλεγμένα αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη και οι ιστορίες τους στα βίντεο της σειράς Close Ups

Πολιτισμός Επιλεγμένα αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη και οι ιστορίες τους στα βίντεο της σειράς Close Ups

22.5.2020
Tenet: Το τρέιλερ της νέας ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν έκανε «πρεμιέρα» στο Fortnite

Πολιτισμός Tenet: Το τρέιλερ της νέας ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν έκανε «πρεμιέρα» στο Fortnite

22.5.2020
Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας: Εντόπισαν κείμενο σε κομμάτια που θεωρούσαν «κενά»

Πολιτισμός Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας: Εντόπισαν κείμενο σε κομμάτια που θεωρούσαν «κενά»

22.5.2020
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Περιφέρεια Αττικής συνεργάζονται για την ανάδειξη πολιτιστικών, ιστορικών και τουριστικών σημείων

Πολιτισμός Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Περιφέρεια Αττικής συνεργάζονται για την ανάδειξη πολιτιστικών, ιστορικών και τουριστικών σημείων

22.5.2020
Ακούστε το νέο τραγούδι της Lady Gaga με τη συμμετοχή της Αριάνα Γκράντε

Πολιτισμός Ακούστε το νέο τραγούδι της Lady Gaga με τη συμμετοχή της Αριάνα Γκράντε

22.5.2020
Στην πρόβα του Εθνικού Θεάτρου ο Μητσοτάκης: Η Τέχνη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους αγοράς

Πολιτισμός Στην πρόβα του Εθνικού Θεάτρου ο Μητσοτάκης: Η Τέχνη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους αγοράς

22.5.2020
Φεστιβάλ Αθηνών: Γιατί αναβλήθηκε η παράσταση «ΙΧΝΕΥΤΑΙ» - Βασικός γνώμονας οι συνθήκες

Πολιτισμός Φεστιβάλ Αθηνών: Γιατί αναβλήθηκε η παράσταση «ΙΧΝΕΥΤΑΙ» - Βασικός γνώμονας οι συνθήκες

21.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια