EPA
Πολιτισμός

Το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες εκτίθεται στη Μπιενάλε της Βενετίας

Το σκάφος βυθίστηκε τον Απρίλιο του 2015 σε ένα ναυάγιο με εκατοντάδες μετανάστες νεκρούς, τώρα τα απομεινάρια του πλοίου μεταφέρθηκαν στη Βενετία για τη Μπιενάλε

Στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας υπάρχει ένα μάλλον ασυνήθιστο έκθεμα, τοποθετημένο στη γειτονιά με τους παλιούς ταρσανάδες της πόλης. 

 

Πρόκειται για τα απομεινάρια μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες  στη Μεσόγειο, ένα ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε 700 έως 1100 ανθρώπους. Το μήκους 30 μέτρων αλιευτικό σκάφος που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λιβύης και του νησιού της Λαμπεντούζα τον Απρίλιο 2015.

 

Η βύθιση έγινε μετά από σύγκρουση με άλλο σκάφος το οποίο είχε ανταποκριθεί στο σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το πλοίο με  τους μετανάστες . Από το ναυάγιο σώθηκαν μόνο 28 άνθρωποι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που χάθηκαν παγιδεύτηκαν αφότου το αλιευτικό σκάφος αναποδογύρισε. 

 

 

Η τεράστια καταστροφή έκανε τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας να συγκρίνει την κατάσταση των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη με εκείνη των μουσουλμάνων της Βοσνίας στη Σρεμπρένιτσα, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στα Βαλκάνια. «Πριν είκοσι χρόνια, εμείς και η Ευρώπη κλείσαμε τα μάτια μας σε όσα συνέβαιναν στη Σρεμπρένιτσα. Τώρα δεν είναι δυνατόν να κάνουμε το ίδιο και απλά να τιμούμε τη μνήμη τέτοιων γεγονότων. 

 

Το κουφάρι του πλοίου βρίσκεται πια στη Βενετία και αποτελεί το βασικό κομμάτι ένος πρότζεκτ του Ελβετο- ισλανδού καλλιέχνη Κρίστο Μπίχελ. Ο Μπίχελ αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία το 2017, όταν συμμετείχε σε ένα καλλιτεχνικό δρώμενο στο Παλέρμο. Όμως το να έρθει το σκάφος στη Βενετία αποδείχθηκε πολύ πιο πολύπλοκο από όσο φανταζόταν ο οποιοσδήποτε. 

 

Το 2016 το σκάφος ανασύρθηκε από το βυθό και μεταφέρθηκε στο ναύσταθμο του Μελίνι στη Σικλεία. Εκεί αφαιρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα πτώματα των μεταναστών, μια τεράστια επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν ιατροδικαστές και άλλοι ειδικοί. Ο καπετάνιος του πλοίου, ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Αλί Μάλε κρίθηκε αργότερα ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. 

 

Υπήρξαν αρκετές ιδέες  για το τι έπρεπε να συμβεί με το σκάφος. Τελικά στις 29 Απριλίου αποφασίστηκε το πρότζεκτ με το όνομα Barca Nostra (το σκάφος μας). Πρόκειται για συνεργασία της ομάδας του Μπίχελ, του δημοτικού συμβουλίου της σικελικής πόλης Αουγκούστα  και άλλων. Η Βενετία θα είναι ο πρώτος σταθμός για τον νέο ρόλο του σκάφους. Στο μέλλον υπάρχουν σχέδια το πλοίο να μετατραπεί σε ένα «κήπο μνήμης» στην Αουγκούστα. 

 

Η συνεργάτιδα του Μπίχελ, η επιμελήτρια Μαρία Κιάρα Ντι Τράπανι περιγράφει τις γραφειοκρατικές δυσκολίες του εγχειρήματος. «Κανένας δεν είναι επίσημος ιδιοκτήτης του σκάφους. «Η κυβέρνηση το ανέσυρε αλλά επισήμως το υπουργείο Άμυνας δεν είναι ιδιοκτήτης. Υπήρξαν τεράστιες δυσκολίες για να μπορέσει να εγκριθεί η παρουσία του στη Βενετία» λέει η Τραπάνι και στέκεται και στο συμβολισμό της παρουσίας του σκάφους στη Μπιενάλε σε μια εποχή που ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι θέλει να εμποδίζει τα πλοία των μεταναστών να φτάνουν στα ιταλικά λιμάνια. 

 

«Ζούμε σε μια τραγική στιγμή χωρίς μνήμη. Βλέπουμε τις ειδήσεις, όλα μοιάζουν τόσο μακριά. Κάποιος πεθαίνει στη θάλασσα και εμείς απλά αλλάζουμε κανάλι» Ελπίζει πως η φυσική παρουσία του ναυαγίου στη Μπιενάλε θα βοηθήσει στο να αλλάξει αυτό. «Μακάρι οι επισκέπτες να δείξουν σεβασμό και να το κοιτάξουν σιωπηρά, μόνο δύο λεπτά σιωπής ώστε να καταλάβουν τι έγινε». 

 

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πίνακας «Η Κυρία με τη γούνα» δεν είναι του Ελ Γκρέκο - Αποκάλυψη για το διάσημο έργο

Πολιτισμός Ο πίνακας «Η Κυρία με τη γούνα» δεν είναι του Ελ Γκρέκο - Αποκάλυψη για το διάσημο έργο

12.11.2019
«Ευτυχία»: Νέο trailer για την ταινία με την ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου

Πολιτισμός «Ευτυχία»: Νέο trailer για την ταινία με την ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου

12.11.2019
Στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Σι Τζινπίνγκ: Θα στηρίξω την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Πολιτισμός Στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Σι Τζινπίνγκ: Θα στηρίξω την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

12.11.2019
Ο A$AP Rocky θα επιστέψει στη Σουηδία για συναυλία μετά την καταδίκη του για ξυλοδαρμό

Πολιτισμός Ο A$AP Rocky θα επιστέψει στη Σουηδία για συναυλία μετά την καταδίκη του για ξυλοδαρμό

12.11.2019
Efsynema στον Μικρόκοσμο-Το νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Εφημερίδας των Συντακτών

Πολιτισμός Efsynema στον Μικρόκοσμο-Το νέο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Εφημερίδας των Συντακτών

12.11.2019
Έπαθλο του Σπύρου Λούη στον πρώτο Μαραθώνιο του 1896 επιστρέφει στην Ελλάδα

Πολιτισμός Έπαθλο του Σπύρου Λούη στον πρώτο Μαραθώνιο του 1896 επιστρέφει στην Ελλάδα

12.11.2019
Ένα μνημειώδες κτίριο από 1.000 χάρτινα κιβώτια στήθηκε στην Ελευσίνα

Πολιτισμός Ένα μνημειώδες κτίριο από 1.000 χάρτινα κιβώτια στήθηκε στην Ελευσίνα

11.11.2019
Yoga στο Μουσείο: Ξεκινάνε τα πρωτότυπα μαθήματα στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Πολιτισμός Yoga στο Μουσείο: Ξεκινάνε τα πρωτότυπα μαθήματα στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

11.11.2019
Ρεκόρ για τον Banksy και στο Discogs - 10.256 δολάρια για δίσκο που σχεδίασε το εξώφυλλό του

Πολιτισμός Ρεκόρ για τον Banksy και στο Discogs - 10.256 δολάρια για δίσκο που σχεδίασε το εξώφυλλό του

11.11.2019
Οι καινούργιες ταινίες της εβδομάδας (από 14/11)

Πολιτισμός Οι καινούργιες ταινίες της εβδομάδας (από 14/11)

11.11.2019