Τα «όχι» του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στους κυβερνητικούς στόχους για το Υπ. Πολιτισμού
Πολιτισμός

Τα «όχι» του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στους κυβερνητικούς στόχους για το Υπ. Πολιτισμού

Την αντίθεσή του στους κυβερνητικούς στόχους για το υπουργείο Πολιτισμού εξέφρασε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Την αντίθεσή του στους πρώτους κυβερνητικούς στόχους για το υπουργείο Πολιτισμού εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

 

Ειδικότερα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στην ανακοίνωσή του αφού «καλωσορίζει τη νέα υπουργό Πολιτισμού, εύχεται επιτυχία στο έργο της και ευελπιστεί για μία καλή συνεργασία, στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων και των δημόσιων ακινήτων που εξυπηρετούν με οποιονδήποτε τρόπο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, παράλληλα με την διασφάλιση του επιστημονικού-ερευνητικού, διοικητικού και διαχειριστικού ρόλου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», προβαίνει σε κάποιους σχολιασμούς.

 

«Η κυβερνητική εξαγγελία για "επέκταση του μοντέλου λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης", στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και σε άλλα μουσεία της χώρας, μάς βρίσκει διαχρονικά αντίθετους. Όχι γιατί αρνούμαστε την ανάγκη για μουσεία που λειτουργούν άρτια ως πόλος έλξης και εργαλείο παιδείας Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, αλλά γιατί προτάσεις όπως αυτές υπονομεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα της προστασίας της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς, αποδυναμώνουν τον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο των μουσείων και διασπούν την ενιαία συγκρότηση και λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία αποτελεί αδιαίρετο σύνολο, με ενιαία στρατηγική, φιλοσοφία και οικονομική διαχείριση», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΑ.

 

«Σε πλήρη, επίσης, αντίθεση με την πάγια ομόφωνη θέση του Συλλόγου μας είναι και κάθε προσπάθεια εκχώρησης της διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε τρίτους, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του σωματείου "Διάζωμα". Το τελευταίο, μάλιστα, από την περιγραφή των καταστατικών του στόχων, έρχεται να αμφισβητήσει το θεσμικό πλαίσιο και να διεκδικήσει ρόλο στη διαχείριση μνημείων και την υλοποίηση έργων συναφών με τους σκοπούς του», προσθέτει ο ΣΕΑ, διευκρινίζοντας ότι «δεν αντιτίθεται σε όποιον επιθυμεί να υποστηρίξει τη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του ενιαίου στρατηγικού της σχεδιασμού με ένα σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο ιδιωτικής πολιτιστικής χορηγίας. Όμως, θα σταθεί απέναντι σε οποιονδήποτε επιθυμεί να την υποκαταστήσει στον θεσμικό της ρόλο».

 

«Θεωρούμε, ωστόσο», καταλήγει ο ΣΕΑ, «ότι η συνάντηση, την οποία έχουμε ζητήσει από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, θα αποτελέσει το προοίμιο μιας συνεργασίας που θα οδηγήσει στην επίλυση των εγνωσμένων ζητημάτων, εφόσον κοινή μας αφετηρία αποτελεί η ενδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η θεσμική θωράκιση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως δημόσιου αγαθού».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα επόμενα βήματα για τις εργασίες στο Τατόι -Τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού

Πολιτισμός Τα επόμενα βήματα για τις εργασίες στο Τατόι -Τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού

29.3.2020
Τα νούφαρα του Κλωντ Μονέ στο Διαδίκτυο: Εικονική περιήγηση στο Musée de l'Orangerie

Πολιτισμός Τα νούφαρα του Κλωντ Μονέ στο Διαδίκτυο: Εικονική περιήγηση στο Musée de l'Orangerie

29.3.2020
Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος Πολωνός συνθέτης Κριστόφ Πεντερέτσκι

Πολιτισμός Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος Πολωνός συνθέτης Κριστόφ Πεντερέτσκι

29.3.2020
Δωρεάν πρόσβαση σε 1,4 εκατομμύρια βιβλία για τους αναγνώστες που μένουν σπίτι

Πολιτισμός Δωρεάν πρόσβαση σε 1,4 εκατομμύρια βιβλία για τους αναγνώστες που μένουν σπίτι

29.3.2020
Ακούστε πρώτοι το νέο κομμάτι των 1000mods

Πολιτισμός Ακούστε πρώτοι το νέο κομμάτι των 1000mods

28.3.2020
Φεστιβάλ Αθηνών: Τη Δευτέρα η Κατερίνα Ευαγγελάτου θα ενημερώσει διαδικτυακά για το φετινό πρόγραμμα

Πολιτισμός Φεστιβάλ Αθηνών: Τη Δευτέρα η Κατερίνα Ευαγγελάτου θα ενημερώσει διαδικτυακά για το φετινό πρόγραμμα

27.3.2020
Κάθε βράδυ μια συναυλία ανεβαίνει στη σελίδα του Μεγάρου Μουσικής στο Facebook

Πολιτισμός Κάθε βράδυ μια συναυλία ανεβαίνει στη σελίδα του Μεγάρου Μουσικής στο Facebook

27.3.2020
Online δραστηριότητες για ενήλικες από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Πολιτισμός Online δραστηριότητες για ενήλικες από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

27.3.2020
Η Ριάνα κυκλοφόρησε νέο κομμάτι με τον Partynextdoor - Ακούστε εδώ

Πολιτισμός Η Ριάνα κυκλοφόρησε νέο κομμάτι με τον Partynextdoor - Ακούστε εδώ

27.3.2020
Το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας ανεβάζει παραστάσεις κάθε Πέμπτη στο YouTube

Πολιτισμός Το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας ανεβάζει παραστάσεις κάθε Πέμπτη στο YouTube

27.3.2020
5 Σχόλια
avatar
AthanBXL 18.7.2019 | 14:17
Καλά, πριν θα είχαμε και τόσο ξεκάθαρη δήλωση για την αιτία της κατάντιας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, της μεγαλύτερης Γλυπτοθήκης του κόσμου με το πιο φτωχό κατάστημα πωλήσεων που θα μπορούσε να υπάρξει.
Ελπίζω η νέα κυβέρνηση να αφήσει πισω αυτές τις συντεχνιακές φωνές του παρελθόντος και να προχωρήσει το σχέδιο της... Μήπως και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο περάσει στον 21ο αιώνα...
avatar
mouse 18.7.2019 | 15:06
Το ένα και βασικό πρόβλημα των δημόσιων μουσείων είναι ότι έχουν ελάχιστη χρηματοδότηση.Και παρ' όλα αυτά διοργανώνουν εκθέσεις που γίνονται blockbusters.
Αν κατά τη γνώμη σας οι καθ' ύλην αρμόδιοι, δηλαδή οι αρχαιολόγοι και το λοιπό επιστημονικό προσωπικό των μουσείων είναι απλώς "συντεχνιακές φωνές", τότε μάλλον εσείς πρέπει να αλλάξετε επειγόντως αιώνα.
Όσο για τα νομικά πρόσωπα/μουσεία, με τους υπεραιωνόβιους αιώνιους διευθυντές, να τα χαίρεστε κι αυτά και την "πρόοδό" τους.
και όμως γυρίζει 18.7.2019 | 15:20
Έχει εμπεδωθεί πλέον στην συνείδηση του κόσμου ότι το παρόν κρατικό μοντέλο απλώς ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ !

Ας αφήσομε κάποιους να δοκιμάσουν αλλιώς. Το Μουσείο Ακρόπολης, το Διάζωμα, η ΔιαΝΕΟσις, η Λυρική Σκηνή με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος δοκιμάζουν το διαφορετικό. Αρνητικό αποτέλεσμα αποκλείεται να έχουν.
Οι υπόλοιποι δοκιμαστήκατε γιά δεκαετίες. Αρκετά.
avatar
mouse 18.7.2019 | 21:39
Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν μουσεία δημόσια και μουσεία ιδιωτικά. Στην Ελλάδα διαπιστώσατε ότι το παρόν κρατικό μοντέλο δεν λειτουργεί;
Α και για την ιστορία ούτε η Λυρική Σκηνή είναι μουσείο που διαχειρίζεται συλλογές, ούτε το ΔΙΑΖΩΜΑ. Ξεκαθαρίστε πρώτα στο κεφάλι σας τι είναι μουσείο και ποια είναι η αποστολή του και μετά μπορείτε να συμβουλεύετε τους εξειδικευμένους επιστήμονες για το ποιο μοντέλο είναι το πιο σωστό.
και όμως γυρίζει 19.7.2019 | 09:33
κάθε προσπάθεια εκχώρησης της διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε τρίτους, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του σωματείου "Διάζωμα" Πηγή: www.lifo.gr
Το παραπάνω απόσπασμα σας ξεκαθαρίζει αρκετά αυτό που θέλω να πω;Η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς από το κράτος και μόνο δεν λειτουργεί και πάντως δεν λειτουργεί εδώ. Πλησιάστε από μέσα οποιαδήποτε κρατική υπηρεσία να δείτε πως αλλοτριώνει κάθε "εξειδικευμένο επιστήμονα". Ακόμα και η Λυρική Σκηνή και Πολιτιστική κληρονομιά διαχειρίζεται, όπως μπορείτε να δείτε στο πρόγραμμα που μόλις εξήγγειλε.