Εικονογράφηση: Κριστιάν Τιφέ
Πολιτισμός

Χαμένες ομοερωτικές ιστορίες του Προυστ εκδίδονται για πρώτη φορά

Γραμμένες στα τέλη της δεκαετίας του 1890 αλλά ανέκδοτες μέχρι σήμερα, οι εννιά ιστορίες πρόκειται να κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο με τον τίτλο «Ο Μυστηριώδης Ανταποκριτής»

Εννέα ιστορίες που ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ φέρεται να κράτησε κρυμμένες εξαιτίας της θεματολογίας τους, πρόκειται να εκδοθούν για πρώτη φορά το φθινόπωρο.

 

Οι θεματικές των ιστοριών άπτονται της ομοφυλοφιλίας και γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890, όταν ο συγγραφέας ήταν λίγο μεγαλύτερος από 20 ετών και σταχυολογούσε τα ποιήματα και τις μικρές ιστορίες που θα συμπεριλάμβανε στη συλλογή νεανικών διηγημάτων του «Ηδονές και Μέρες» (Plaisirs et les jours). Τελικά αποφάσισε να απορρίψει τις συγκεκριμένες ιστορίες. 

 

Εκείνες ανακαλύφθηκαν από τον μελετητή του, Bernard de Fallois, του οποίου ο οίκος Editions de Fallois πρόκειται να τις εκδώσει τον Οκτώβριο, 97 χρόνια μετά τον θάνατο του Προυστ, με τον τίτλο «Ο Μυστηριώδης Ανταποκριτής» (Le Mystérieux Correspondant).

 

Ο γαλλικός εκδοτικός οίκος ανακοίνωσε ότι οι ιστορίες που περιλαμβάνουν μια μίξη από παραμύθια, φαντασία και διαλόγους με τους νεκρούς, φανερώνουν τις απαρχές του αριστουργήματος του Προυστ «Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο», που εκδόθηκε σε 7 τόμους ανάμεσα στο 1913 και το 1927.

 

«Όλες τους παρέμειναν μυστικές, ο συγγραφέας δεν μίλησε ποτέ γι' αυτές» έγραψαν οι Éditions de Fallois. «Ο Προυστ είναι κοντά στα 20 και στις περισσότερες αναφέρεται στη συνειδητοποίηση της ομοφυλοφιλίας του, με έναν σκοτεινό και τραγικό τρόπο, σαν κατάρα. Ο νεαρός συγγραφέας προβάλλει εδώ με διαφορετικές μεθόδους, κάποιες φορές ωμά, το προσωπικό του ημερολόγιο που δεν μπορούσε να συγγράψει».

 

Ο Προυστ ποτέ δεν παραδέχτηκε δημόσια την ομοφυλοφιλία του, έχοντας μάλιστα βρεθεί σε μονομαχία με έναν κριτικό που είχε υπαινιχθεί ότι είναι γκέι. «Την ίδια στιγμή που ήταν πρόθυμος να κάνει έρωτα με άλλους νεαρούς άντρες, ήταν εξίσου αποφασισμένος να αποφύγει την ταμπέλα του ομοφυλόφιλου» γράφει ο Edmund White στη βιογραφία του για τον Γάλλο συγγραφέα. «Χρόνια μετά θα πει στον Αντρέ Ζιντ ότι κάποιος μπορεί να γράφει για την ομοφυλοφιλία, ακόμα και εκτενώς, αρκεί να μην την αποδίδει συγκεκριμένα σε ένα πρόσωπο. Αυτή η μικρή λογοτεχνική συμβουλή είναι συνεπής με τη γενικότερη μυστικοπάθεια του Προυστ, που γινόταν όλο και πιο παράλογη, αφού όλοι γύρω του γνώριζαν ότι ήταν γκέι».

 

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου Luc Fraisse έχει επιμεληθεί και σχολιάσει τις ιστορίες στην επερχόμενη έκδοση 176 σελίδων. «Ένα ερώτημα εγείρεται από την αρχή: γιατί ο Προυστ απέρριψε αυτά τα κείμενα από τις "Ηδονές", ενώ τα αναφέρει στην αρχική περίληψη;» γράφει ο Fraisse. «Χωρίς αμφιβολία, πίστευε ότι εξαιτίας της θεματολογίας τους, θα μπορούσαν να προσβάλουν ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου οι ισχυρές ηθικές αξίες επικρατούσαν. Πρόκειται λοιπόν εν μέρει, κάτω από το πέπλο της μυθοπλασίας, για ένα προσωπικό ημερολόγιο του συγγραφέα».

 

Σύμφωνα με τον Fraisse, ο Προυστ εδώ έχει ήδη τελειοποιήσει τον τρόπο έκφρασής του. «Αυτές οι αδημοσίευτες σελίδες δεν διαθέτουν την τελειότητα του "Χαμένου Χρόνου", αλλά μας βοηθούν να τον καταλάβουμε καλύτερα, δείχνοντας τις ρίζες του».

 

Ο Μαρσέλ Προυστ πέθανε το 1922 σε ηλικία 51 ετών, από πνευμονία.

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε τις πύλες του το Λούβρο: Μάσκες, αποστάσεις, αλλά και διάχυτος ενθουσιασμός

Πολιτισμός Άνοιξε τις πύλες του το Λούβρο: Μάσκες, αποστάσεις, αλλά και διάχυτος ενθουσιασμός

6.7.2020
Ο Τεχνοχώρος Cartel μεταφέρεται σε νέο χώρο στην περιοχή του Ρέντη

Πολιτισμός Ο Τεχνοχώρος Cartel μεταφέρεται σε νέο χώρο στην περιοχή του Ρέντη

6.7.2020
Πέθανε ο συνθέτης Ένιο Μορικόνε

Πολιτισμός Πέθανε ο συνθέτης Ένιο Μορικόνε

6.7.2020
Πέθανε η αρχιτέκτονας Σουζάνα Αντωνακάκη

Πολιτισμός Πέθανε η αρχιτέκτονας Σουζάνα Αντωνακάκη

5.7.2020
Παρίσι: Έκθεση αναπαριστά τις τελευταίες ώρες της Πομπηίας

Πολιτισμός Παρίσι: Έκθεση αναπαριστά τις τελευταίες ώρες της Πομπηίας

5.7.2020
Θεσσαλονίκη: 13χρονος μαθητής κατέκτησε το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης

Πολιτισμός Θεσσαλονίκη: 13χρονος μαθητής κατέκτησε το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης

5.7.2020
ΑΠΘ: «Θησαυροί» μεγάλων ευεργετών, φυλαγμένοι σε ένα υπόγειο 1.300 τετραγωνικών μέτρων

Πολιτισμός ΑΠΘ: «Θησαυροί» μεγάλων ευεργετών, φυλαγμένοι σε ένα υπόγειο 1.300 τετραγωνικών μέτρων

5.7.2020
Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε το σερβίρισμα του σούσι

Πολιτισμός Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε το σερβίρισμα του σούσι

4.7.2020
Το μουσείο του Λούβρου ανοίγει με «συγκεκριμένη διαδρομή» στο εσωτερικό - Κλειστά τμήματα λόγω πανδημίας

Πολιτισμός Το μουσείο του Λούβρου ανοίγει με «συγκεκριμένη διαδρομή» στο εσωτερικό - Κλειστά τμήματα λόγω πανδημίας

4.7.2020
Cash rebate: Οικονομικό κίνητρο για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα

Πολιτισμός Cash rebate: Οικονομικό κίνητρο για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα

4.7.2020
1 Σχόλια
avatar
stelios6dia 8.8.2019 | 20:37
Αυτοί και αυτές που θα σπεύσουν να αγοράσουν το βιβλίο, άραγε, έχουν διαβάσει το "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο"; Με αυτήν την ευκαιρία,πόσοι και πόσες θα προχωρήσουν στην "περιπέτεια" αυτή;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια