Υποτροφίες λυρικού τραγουδιού «Μαρία Κάλλας»: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός
Πολιτισμός

Υποτροφίες λυρικού τραγουδιού «Μαρία Κάλλας»: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός

Το Σωματείο Υποτροφίες Μαρία Κάλλας προκήρυξε διαγωνισμό για υποτροφίες λυρικού τραγουδιού

Με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, ιδρυτή και Προέδρου του Σωματείου Υποτροφίες Μαρία Κάλλας, το Διοικητικό Συμβούλιο αφιερώνει στη μνήμη του τη νέα υποτροφία λυρικού τραγουδιού που προκήρυξε για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

 

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, «οι υποψήφιοι, Ελληνίδες και Έλληνες, ηλικίας μέχρι 27 ετών οι γυναίκες και μέχρι 29 ετών οι άνδρες», μπορούν να ενημερωθούν για τους όρους του Διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής www.sfm.gr.

 

Με την «Υποτροφία Μαρία Κάλλας» σπούδασαν μερικοί από τους εκλεκτότερους Έλληνες λυρικούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων (χρονολογικά) οι: Aγνή Μπάλτσα, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Σόνια Θεοδωρίδου, Ειρήνη Καράγιαννη, Mario Zeffiri, Τζούλια Σουγλάκου, Μαρία Μητσοπούλου, Μάτα Κατσούλη, Δήμητρα Θεοδοσίου, Δημήτρης Τηλιακός, Χάρης Ανδριανός, Άρης Αργύρης, Λένια Ζαφειροπούλου, Διονύσης Σούρμπης, Χριστίνα Πουλίτση, Άννα Στυλιανάκη, Κωνσταντίνος Κληρονόμος, Αλέξανδρος Σταυρακάκης, Βάσια Αλάτη.

 

Το Συμβούλιο των Υποτροφιών Μαρία Κάλλας αποτελείται σήμερα από τους: Κωνσταντίνο Πυλαρινό, Ζανέτ Πηλού, Γιώργο Κουρουπό, Λουκά Καρυτινό και Κυριάκο Λουκάκο. Στην Επιτροπή του Διαγωνισμού συμμετέχουν ακόμη η Δάφνη Ευαγγελάτου και ο Άρης Χριστοφέλλης.

 

Tο Σωματείο Υποτροφίες Μαρία Κάλλας, που εδώ και πενήντα χρόνια απονέμει υποτροφίες για τελειοποίηση σπουδών στο εξωτερικό σε νέους Έλληνες λυρικούς καλλιτέχνες, είναι ο μόνος θεσμός που φέρει το όνομα της μεγάλης καλλιτέχνιδος έχοντας ιδρυθεί από την ίδια.

 

Ευαίσθητη στις ανάγκες των νέων καλλιτεχνών, η Μαρία Κάλλας πρόσφερε την αμοιβή από τις εμφανίσεις της στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (1960 και 1961) για τη θέσπιση υποτροφιών σε νέους Έλληνες με ταλέντο στο λυρικό τραγούδι. Την πραγματοποίηση αυτού του οράματος εμπιστεύθηκε σε διακεκριμένους φίλους της, μεταξύ των οποίων, ο τότε Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωστής Μπαστιάς, η λυρική καλλιτέχνις Αλεξάνδρα Τριάντη - Κυριακίδη, η συγγραφέας Μαρία Π. Ράλλη, ο τότε Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών Μενέλαος Παλλάντιος, ο ε κδότης Χρήστος Λαμπράκης και η Άρντα Μαντικιάν, φίλη και συμμαθήτρια της Κάλλας στην τάξη της Elvira de Hidalgo και Πρόεδρος του Σωματείου από το 1976 μέχρι το θάνατό της, το Νοέμβριο του 2009.

 

Από το Δεκέμβριο του 2009, μετά τη διπλή απώλεια της Άρντας Μαντικιάν και του Χρήστου Λαμπράκη, το Διοικητικό Συμβούλιο των «Υποτροφιών Μαρία Κάλλας» συνεχίζει το έργο σύμφωνα με τις παρακαταθήκες των ιδρυτών του. Απαρτίζεται από τους: Κωνσταντίνο Δ. Πυλαρινό (Πρόεδρο), Ζανέτ Πηλού (Αντιπρόεδρο), Κυριάκο Λουκάκο (Γραμματέα), Γιώργο Κουρουπό (Ταμία) και Λουκά Καρυτινό (Μέλος). Από το 1991, τα γραφεία του Σωματείου στεγάζονται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

To Σωματείο λειτουργεί χάρη στις γενναιόδωρες χορηγίες των Μελών του και άλλων φίλων της λυρικής τέχνης και με την πολύτιμη στήριξη του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής".

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Interfaces στη Στέγη: Ένα διεθνές συνέδριο φέρνει κοντά όλη τη δημιουργική Ευρώπη

Πολιτισμός Interfaces στη Στέγη: Ένα διεθνές συνέδριο φέρνει κοντά όλη τη δημιουργική Ευρώπη

28.2.2020
Την Τρίτη η πολιτική κηδεία της Άλκης Ζέη

Πολιτισμός Την Τρίτη η πολιτική κηδεία της Άλκης Ζέη

28.2.2020
Κυκλοφόρησε το «Stupid Love» της Lady Gaga

Πολιτισμός Κυκλοφόρησε το «Stupid Love» της Lady Gaga

28.2.2020
Η Ισπανία έχει το δικό της υποβρύχιο Στόουνχεντζ

Πολιτισμός Η Ισπανία έχει το δικό της υποβρύχιο Στόουνχεντζ

28.2.2020
Onward: Η πρώτη ταινία της Disney με ανοιχτά ομοφυλόφιλο χαρακτήρα

Πολιτισμός Onward: Η πρώτη ταινία της Disney με ανοιχτά ομοφυλόφιλο χαρακτήρα

28.2.2020
Μενδώνη για Άλκη Ζέη: «Ήταν η λατρεμένη γιαγιά αλλά και η απολύτως νεανική παρουσία»

Πολιτισμός Μενδώνη για Άλκη Ζέη: «Ήταν η λατρεμένη γιαγιά αλλά και η απολύτως νεανική παρουσία»

28.2.2020
Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία συγγραφέας Άλκη Ζέη

Πολιτισμός Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία συγγραφέας Άλκη Ζέη

28.2.2020
 Σύσσωμο το προσωπικό του ιστoρικού κινηματογραφικού περιοδικού Cahiers du Cinema παραιτείται μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας

Πολιτισμός Σύσσωμο το προσωπικό του ιστoρικού κινηματογραφικού περιοδικού Cahiers du Cinema παραιτείται μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας

28.2.2020
Lady Gaga: Στη δημοσιότητα νέο teaser από το βίντεο κλιπ του Stupid Love

Πολιτισμός Lady Gaga: Στη δημοσιότητα νέο teaser από το βίντεο κλιπ του Stupid Love

27.2.2020
«Αυτή η τραγωδία με ωρίμασε απότομα»: Ο γιος του Nick Cave μιλάει για την καριέρα του στην οθόνη και για το νεκρό αδελφό του

Πολιτισμός «Αυτή η τραγωδία με ωρίμασε απότομα»: Ο γιος του Nick Cave μιλάει για την καριέρα του στην οθόνη και για το νεκρό αδελφό του

27.2.2020