Η επιστροφή της μούμιας - Η φωνή ενός ιερέα της Αρχαίας Αιγύπτου ακούγεται ξανά
Πολιτισμός

Η επιστροφή της μούμιας - Η φωνή ενός ιερέα της Αρχαίας Αιγύπτου ακούγεται ξανά

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναδημιουργήσουν τη φωνή ενός ιερέα που έζησε στην Αρχαία Αίγυπτο, 3.000 χρόνια μετά τον θάνατό του

Οι επιστήμονες υλοποίησαν την επιθυμία ενός ιερέα της Αρχαίας Αιγύπτου δίνοντας ξανά «ζωή» στη φωνή του, σχεδόν 3000 χρόνια μετά τον θάνατό του. 

 

Ο Αιγύπτιος ιερέας έζησε κατά τη διάρκεια της ασταθούς πολιτικά ηγεμονίας του φαραώ Ραμσή ΙΑ', ανάμεσα στο 1099 και 1069 π.Χ. Ως ιερέας, ο Nesyamun χρειαζόταν δυνατή φωνή για να εκπληρώνει τα καθήκοντα του, ανάμεσα στα οποία ήταν και το τραγούδι. Όταν ο Nesyamun πέθανε, η φωνή του σιώπησε, αλλά περισσότερο από 3.000 χρόνια μετά, μια ομάδα ερευνητών την έφεραν πίσω στη ζωή. Το κατάφεραν δημιουργώντας ένα φωνητικό σύστημα, με τη χρήση εκτυπωτή 3-D, το οποίος κατασκευάστηκε βάσει της φωνητικής οδού του Nesyamun η οποία σαρώθηκε για να προσδιοριστούν οι ακριβείς της διαστάσεις.  

 

Συνδυάζοντας τη φωνητική οδό με έναν τεχνητό λάρυγγα, δημιούργησαν έναν ήχο παρόμοιο με τη φωνή του Nesyamun. Πιστεύεται ότι είναι το πρώτο εγχείρημα στο οποίο δημιουργήθηκε εκ νέου η φωνή ενός νεκρού ανθρώπου με αυτά τα μέσα. Μελλοντικός στόχος των επιστημόνων είναι η εκφορά ολόκληρων προτάσεων με τη φωνή του Nesyamun. Το εγχείρημα, στο οποίο συμμετείχαν ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Γιορκ και το Μουσείο του Λιντς, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports την Πέμπτη.  

 

 

Το εγχείρημα «μας έδωσε τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουμε τη φωνή κάποιου νεκρού», δήλωσε ο Joann Fletcher, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του York, που συμμετείχε στο εγχείρημα. Ο καθηγητής Fletcher είπε στο BBC ότι αποτελούσε επιθυμία του Nesyamun να ακουστεί η φωνή του στην μετά θάνατον ζωή, πεποίθηση που αποτελούσε κομμάτι των θρησκευτικών του πεποιθήσεών. «Ήταν γραμμένο στο φέρετρο του, ήταν αυτό που ήθελε», είπε ο καθηγητής Fletcher. «Με κάποιο τρόπο, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την επιθυμία». 

 

 

Πώς ακριβώς αναδημιουργήθηκε η φωνή του Nesyamun;

 

Φωνητική οδός είναι ο δίαυλος που φιλτράρεται ο ήχος. Ο ήχος παράγεται στον λάρυγγα αλλά μπορεί να ακουστεί μόνο όταν περνάει από τη φωνητική οδό. Για την αναδημιουργία του ήχου που παραγόταν από το φωνητικό σύστημα του Nesyamun, οι ακριβείς διαστάσεις της φωνητικής οδού αποτυπώθηκαν σε τρισδιάστατη μορφή. Μετά τις αποτυπώσεις, δημιουργήθηκε μία τρισδιάστατη φωνητική οδός και η φωνή παράχθηκε από έναν τεχνητό λαρυγγικό ήχο, μία μέθοδος που χρησιμοποιείται συχνά στα σύγχρονα συστήματα σύνθεσης τεχνητής φωνής. 

 

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να χρησιμοποιήσουν μοντέλα υπολογιστών για να παράξουν λέξεις και στη συνέχεια, να συνδέσουν τις λέξεις αυτές σε προτάσεις. «Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε μία εκδοχή των όσων θα έλεγε στον ναό», προσθέτει ο καθηγητής Fletcher.

 

 

Ποιος ήταν ο Nesyamun; 

Ο Nesyamun ήταν ιερέας στον ναό του Amun στις Θήβες της Αρχαίας Αιγύπτου. Ήταν ιερέας waab, που σήμαινε ότι είχε φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο εξαγνισμού και επομένως μπορούσε να πλησιάσει το άγαλμα του Amun στο πλέον ιερό σημείο εσωτερικά του ναού. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο Nesyamun υπέφερε από ασθένεια στα ούλα ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα και στα δόντια.

 

Θεωρείται ότι πέθανε στην ηλικία των 50 ετών, πιθανότατα μετά από μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Ως η μοναδική μούμια που χρονολογείται από τη βασιλεία του φαραώ Ραμσή ΙΑ', ο Nesyamun προσφέρει σημαντικές πληροφορίες και οι αναλύσεις που διεξάγονται συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της αρχαίας Αιγύπτου. Η μούμια του Nesyamun εκτίθεται στο Μουσείο της πόλης του Λιντς. 

 

 

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στηρίζει τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες - Μνημόνιο για εγκατάσταση λογισμικού

Πολιτισμός Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στηρίζει τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες - Μνημόνιο για εγκατάσταση λογισμικού

24.2.2020
Οι καινούργιες ταινίες της εβδομάδας (από 27/2)

Πολιτισμός Οι καινούργιες ταινίες της εβδομάδας (από 27/2)

24.2.2020
«Ασφαλές πέρασμα»: Ο Ai Weiwei κάλυψε με 2.400 σωσίβια προσφύγων την είσοδο μουσείου στη Μινεάπολη

Πολιτισμός «Ασφαλές πέρασμα»: Ο Ai Weiwei κάλυψε με 2.400 σωσίβια προσφύγων την είσοδο μουσείου στη Μινεάπολη

24.2.2020
Αυθεντικό έργο του Ρέμπραντ αποκαλύφθηκε κάτω από στρώσεις βερνικιού

Πολιτισμός Αυθεντικό έργο του Ρέμπραντ αποκαλύφθηκε κάτω από στρώσεις βερνικιού

24.2.2020
Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιάννης Δάλλας

Πολιτισμός Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιάννης Δάλλας

24.2.2020
Άνοιξε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Εντυπωσιακές εικόνες από την έκθεση

Πολιτισμός Άνοιξε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Εντυπωσιακές εικόνες από την έκθεση

24.2.2020
Μια ηρωίδα ρευστού φύλου με ψηλοτάκουνα στη βάρκα των μεταναστών

Πολιτισμός Μια ηρωίδα ρευστού φύλου με ψηλοτάκουνα στη βάρκα των μεταναστών

24.2.2020
Κική Δημουλά: Είχε προταθεί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Ιανουάριο, από την Μενδώνη

Πολιτισμός Κική Δημουλά: Είχε προταθεί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Ιανουάριο, από την Μενδώνη

23.2.2020
Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν αποδεχόμαστε νομή, κατοχή και κυριότητα από το Βρετανικό Μουσείο

Πολιτισμός Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν αποδεχόμαστε νομή, κατοχή και κυριότητα από το Βρετανικό Μουσείο

23.2.2020
Sunday Times σε Μπόρις Τζόνσον: «Να επιστρέψεις τα γλυπτά στην Αθήνα γιατί εκεί ανήκουν»

Πολιτισμός Sunday Times σε Μπόρις Τζόνσον: «Να επιστρέψεις τα γλυπτά στην Αθήνα γιατί εκεί ανήκουν»

23.2.2020