ΕΡΑ
Πολιτισμός

Βραβεία Σεζάρ: Μπαράζ παραιτήσεων στα «γαλλικά Όσκαρ» μετά τις 12 υποψηφιότητες Πολάνσκι

Η σύσσωμη παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου των βραβείων Σεζάρ προκάλεσε μούδιασμα στον καλλιτεχνικό κόσμο της Γαλλίας

Την παραίτηση του υπέβαλε το διοικητικό συμβούλιο των βραβείων Σεζάρ, γνωστά και ως «Γαλλικά Όσκαρ», στον απόηχο των δώδεκα υποψηφιοτήτων της νέας ταινίας του Ρόμαν Πολάνσκι

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC η διοίκηση των βραβείων Σεζάρ (Césars) παραιτήθηκε την Πέμπτη λόγω του θορύβου που προξένησε η απόφαση να τιμηθεί το φιλμ «J'accuse». Η τελευταία ταινία του Ρομάν Πολάνσκι αφηγείται την ιστορία του Άλφρεντ Ντρέιφους, ενός Γαλλοεβραίου αξιωματικού που κατηγορήθηκε άδικα ότι ήταν κατάσκοπος της Γερμανίας τη δεκαετία του 1890. Η ταινία ήταν πρώτη στις υποψηφιότητες των «Γαλλικών Όσκαρ» και μάλιστα σε μεγάλες κατηγορίες όπως «Καλύτερης Ταινίας» και «Σκηνοθεσίας». Η πρόθεση για βράβευση του Πολάνσκι εξαγρίωσε τις φεμινιστικές ομάδες που απηύθυναν εκκλήσεις για μποϊκοτάζ υποστηρίζοντας ότι τα κινηματογραφικά βραβεία Σεζάρ δίνουν αξία σε έναν «φυγόδικο βιαστή». 

 

Το 1978, ο σκηνοθέτης έφυγε από τις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στην Γαλλία, αφού παραδέχθηκε τις σεξουαλικές επαφές του με ένα 13χρονο κορίτσι. Έκτοτε, διαφεύγει του αμερικανικού δικαστικού συστήματος, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να εκδοθεί εκεί. Εκατοντάδες ηθοποιοί, παραγωγοί και σκηνοθέτες, από την πλευρά τους, απηύθυναν έκκληση για αλλαγές στην Γαλλική Ακαδημία, και με ανοιχτή επιστολή καταγγέλλουν τη «δυσλειτουργία» και αδιαφάνεια του θεσμού. Η απόφαση για μαζική παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου αποτέλεσε ψυχρολουσία καθώς υποβλήθηκε λίγο πριν την 45η τελετή του θεσμού που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 28 Φεβρουαρίου. 

 

Σε ανακοίνωσή του, το βράδυ της Πέμπτης, το διοικητικό συμβούλιο της Γαλλικής Ακαδημίας ανέφερε πως «ομόφωνα αποφάσισε να παραιτηθεί» ώστε «να τιμήσει εκείνους τους άνδρες και τις γυναίκες που έκαναν κινηματογράφο το 2019» αλλά και «να διασφαλίσουν πως το φεστιβάλ κινηματογράφου παραμένει απλά ένα φεστιβάλ κινηματογράφου». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «αυτή η συλλογική απόφαση θα επιτρέψει την πλήρη ανανέωση του συμβουλίου».  

 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το νέο διοικητικό συμβούλιο θα εκλεγεί μετά από την τελετή και από γενική συνέλευση ενώ αναμένεται να εξετάσει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού. Ο υπουργός Πολιτισμού, Franck Riester δήλωσε ότι ο θεσμός πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά, με ανοιχτό πνεύμα, διαφάνεια και ισοτιμία. Τις υποψηφιότητες Πολάνσκι σχολίασε και η υπουργός ισότητας της Γαλλίας, Marlène Schiappa. Ενώ εγκωμίασε τις προσπάθειες των Σεζάρ για την αναγνώριση του γαλλικού #MeToo δήλωσε ότι είναι αδιανόητο μία ολόκληρη κινηματογραφική αίθουσα να χειροκροτεί την ταινία ενός άνδρα που έχει κατηγορηθεί τόσες φορές για βιασμό. 

 

Από την πλευρά τους, τα βραβεία Σεζάρ υπερασπίστηκαν τις υποψηφιότητες, υποστηρίζοντας ότι ο θεσμός «δεν πρέπει να παίρνει ηθικές θέσεις» δίνοντας βραβεία. Ο ίδιος ο Πολάνσκι δήλωσε στο Paris Match τον Δεκέμβριο ότι προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις προσκλήσεις για μποϊκοτάζ της ταινίας του. «Για χρόνια, οι άνθρωποι αποπειράθηκαν να με κάνουν σαν ένα τέρας. Είμαι συνηθισμένος στη συκοφαντία και έχω γίνει χοντρόπετσος, είναι σα να έχω αποκτήσει κέλυφος». 

 

Έλλειμμα δημοκρατίας 

 

Η Γαλλική Ακαδημία αριθμεί 4.680 μέλη και της έχει ασκηθεί κριτική καθώς κυριαρχούν οι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες. Μόνο το 35% των μελών είναι γυναίκες. Όλα τα μέλη που έχουν καταβάλει τις συνδρομές τους παίρνουν μέρος σε μυστική ψηφοφορία και αποφασίζουν για τις υποψηφιότητες και για τα βραβεία. Ο Alain Terzian, πρόεδρος της ακαδημίας από το 2003, διακρίθηκε για τις ταινίες του στη δεκαετία του '80 και του '90, αλλά δέχεται σκληρή κριτική κατά τους τελευταίους μήνες.

 

Σε ανοικτή επιστολή αυτή την εβδομάδα, εκατοντάδες επαγγελματίες κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένων ηθοποιών και διευθυντών, ζήτησαν «ριζική μεταρρύθμιση» του θεσμού ενώ διαμαρτυρήθηκαν για έλλειψη δημοκρατίας στο θεσμικό όργανο. Παράλληλα ζήτησαν εκσυγχρονισμό του καταστατικού. Σε απάντηση, το διοικητικό συμβούλιο της ακαδημίας δήλωσε ότι θα ζητήσει να διοριστεί ένας διαμεσολαβητής από το Υπουργείου Πολιτισμού που θα επιβλέπει τις μεταρρυθμίσεις. 

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολλανδία: Μουσείο κατήγγειλε την κλοπή αυθεντικού Βαν Γκογκ εν μέσω lockdown

Πολιτισμός Ολλανδία: Μουσείο κατήγγειλε την κλοπή αυθεντικού Βαν Γκογκ εν μέσω lockdown

30.3.2020
Οι Backstreet Boys «επανενώθηκαν» για μία συναυλία από τα σαλόνια τους

Πολιτισμός Οι Backstreet Boys «επανενώθηκαν» για μία συναυλία από τα σαλόνια τους

30.3.2020
Η παράσταση «Ουρλιαχτό» ανέβηκε στο διαδίκτυο

Πολιτισμός Η παράσταση «Ουρλιαχτό» ανέβηκε στο διαδίκτυο

30.3.2020
Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020: Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα

Πολιτισμός Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020: Αυτό είναι το αναλυτικό πρόγραμμα

30.3.2020
Πέθανε από κορωνοϊό ο Alan Merrill, που έγραψε και ερμήνευσε το θρυλικό «I Love Rock 'n Roll»

Πολιτισμός Πέθανε από κορωνοϊό ο Alan Merrill, που έγραψε και ερμήνευσε το θρυλικό «I Love Rock 'n Roll»

30.3.2020
«Μαζί ξανά»: Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης τραγουδά για την ημέρα που θα τελειώσει η πανδημία

Πολιτισμός «Μαζί ξανά»: Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης τραγουδά για την ημέρα που θα τελειώσει η πανδημία

29.3.2020
Εθνικό Θέατρο: Οι εργαζόμενοι φτιάχνουν μάσκες για τον κορωνοϊό

Πολιτισμός Εθνικό Θέατρο: Οι εργαζόμενοι φτιάχνουν μάσκες για τον κορωνοϊό

29.3.2020
Τα επόμενα βήματα για τις εργασίες στο Τατόι -Τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού

Πολιτισμός Τα επόμενα βήματα για τις εργασίες στο Τατόι -Τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού

29.3.2020
Τα νούφαρα του Κλωντ Μονέ στο Διαδίκτυο: Εικονική περιήγηση στο Musée de l'Orangerie

Πολιτισμός Τα νούφαρα του Κλωντ Μονέ στο Διαδίκτυο: Εικονική περιήγηση στο Musée de l'Orangerie

29.3.2020
Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος Πολωνός συνθέτης Κριστόφ Πεντερέτσκι

Πολιτισμός Έφυγε από την ζωή ο σπουδαίος Πολωνός συνθέτης Κριστόφ Πεντερέτσκι

29.3.2020