Η Ισπανία έχει το δικό της υποβρύχιο Στόουνχεντζ
Βίντεο

Η Ισπανία έχει το δικό της υποβρύχιο Στόουνχεντζ

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έφεραν στην επιφάνεια ένα μοναδικό μνημείο στην πόλη Καθέρες της Ισπανίας.

Ένα άγνωστο μνημείο αποκάλυψε η περσινή, ακραία ξηρασία που έπληξε περιοχές της Ισπανίας.

 

Το καλοκαίρι του 2019 ήταν ένα από τα πιο θερμά στην ιστορία της Ευρώπης. Τον Ιούνιο στην Ισπανία σημειώθηκαν ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ανάλογες ήταν οι συνθήκες τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο, καθώς σημειώθηκαν αλλεπάλληλα κύματα ξηρασίας. 


Ένα από τα πράγματα που αποκάλυψαν αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες στην πόλη Καθέρες ήταν ένα κυκλικό μνημείο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το «Στόουνχεντζ της Ισπανίας». Το μνημείο αυτό εμφανίστηκε λόγω της ξηρασίας στον ποταμό Τάγο, στη μέση του νησιού Valdecañas. 

Πρόκειται για ένα μεγαλιθικό μνημείο που αποτελείται από 100 μεγάλες πέτρες από γρανίτη, ύψους 1,8 μέτρων, οι οποίες σχηματίζουν έναν κύκλο με διάμετρο 26 μέτρα. Το συγκεκριμένο μέρος κατά πάσα πιθανότητα ήταν ναός ή χώρος ταφής, ενώ υπάρχει μια πιθανότητα να ήταν ακόμη και σημείο όπου γίνονταν εμπορικές συναλλαγές, κυρίως λόγω της στρατηγικής του θέσης δίπλα στις όχθες του ποταμού Τάγου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο χώρος αυτός στη συνέχεια λεηλατήθηκε από τους Ρωμαίους. 

Τη δεκαετία του '20, ο Γερμανός ερευνητής Hugo Obermaier διεξήγαγε μια ανασκαφή στην περιοχή απ'όπου και πήρε ορισμένα αντικείμενα για μελέτη στο Βερολίνο. Οι μελέτες του, όμως, δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι και τη δεκαετία του '60. Τρία χρόνια αργότερα, η περιοχή πλημμύρισε λόγω της κατασκευής του "Valdecañas Reservoir", ενός πρότζεκτ που είχε ως στόχο να τροφοδοτήσει με ρεύμα και νερό τα λιγότερα ανεπτυγμένα μέρη της περιοχής. 

 

Σταδιακά, όμως, εμφανίστηκαν αυτοί οι τεράστιοι πέτρινοι όγκοι, ιδίως τα καλοκαίρια που η στάθμη της θάλασσας κατέβαινε. Βέβαια, οι ξηρασίες που έγιναν το καλοκαίρι του 2019 ήταν ο πιο ουσιαστικός λόγος που οδήγησε στην πλήρη αποκάλυψη του "θησαυρού του Guadalperal", όπως συνηθίζεται να αποκαλείται. 

Πέρα από το ότι το μνημείο έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των τουριστών, έχει προκαλέσει συγχρόνως και ορισμένες ανησυχίες. Λόγω του ότι δεν υπάρχει επιτήρηση γύρω από τις πανύψηλες πέτρες, οι επισκέπτες είναι πιθανό να τις αγγίξουν ή ακόμη και να τις καταστρέψουν. 

Μετά από ολόκληρες δεκαετίες κάτω από το νερό, είναι λογικό ότι οι πέτρες έχουν υποστεί αλλοιώσεις, ενώ ορισμένες έχουν σπάσει ή πέσει κάτω. Αυτό το γεγονός κινητοποίησε μια ομάδα πολιτών της Peraleda de la Mata, της πόλης όπου βρίσκεται το μνημείο, να πιέσει την Ισπανική κυβέρνηση να μεταφέρει τους βράχους σε ένα πιο ασφαλές μέρος για λόγους συντήρησης αλλά και μελέτης. 

Για την ακρίβεια, έχουν δημιουργήσει μια online φόρμα με υπογραφές, την οποία έχουν υπογράψει προς το παρόν 44.000 άνθρωποι. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού της χώρας σε συνδυασμό με το υπουργείο που ασχολείται με θέματα οικολογίας και μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Extremadura φαίνεται πως είναι αντίθετα με αυτή την απόφαση, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ζημιές στο μνημείο. 

Επί του παρόντος, υπάρχει μια προσπάθεια να ανακηρυχθεί το μνημείο ως «προϊόν πολιτιστικού ενδιαφέροντος», που αποτελεί τη μέγιστη προστασία που μπορεί να λάβει ένα μνημείο στην Ισπανία. Βέβαια, λόγω των βροχοπτώσεων το περασμένο φθινόπωρο, το ύψος της θάλασσας στο νησί Valdecañas έφτασε πάλι στα κανονικά του επίπεδα και, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει, ο "θησαυρός του Guadalperal" είναι ξανά  - έστω και προσωρινά -  κάτω από το νερό. 

Με πληροφορίες από BBC

 

 

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακούστε πρώτοι το νέο κομμάτι των 1000mods

Πολιτισμός Ακούστε πρώτοι το νέο κομμάτι των 1000mods

28.3.2020
Φεστιβάλ Αθηνών: Τη Δευτέρα η Κατερίνα Ευαγγελάτου θα ενημερώσει διαδικτυακά για το φετινό πρόγραμμα

Πολιτισμός Φεστιβάλ Αθηνών: Τη Δευτέρα η Κατερίνα Ευαγγελάτου θα ενημερώσει διαδικτυακά για το φετινό πρόγραμμα

27.3.2020
Κάθε βράδυ μια συναυλία ανεβαίνει στη σελίδα του Μεγάρου Μουσικής στο Facebook

Πολιτισμός Κάθε βράδυ μια συναυλία ανεβαίνει στη σελίδα του Μεγάρου Μουσικής στο Facebook

27.3.2020
Online δραστηριότητες για ενήλικες από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Πολιτισμός Online δραστηριότητες για ενήλικες από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

27.3.2020
Η Ριάνα κυκλοφόρησε νέο κομμάτι με τον Partynextdoor - Ακούστε εδώ

Πολιτισμός Η Ριάνα κυκλοφόρησε νέο κομμάτι με τον Partynextdoor - Ακούστε εδώ

27.3.2020
Το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας ανεβάζει παραστάσεις κάθε Πέμπτη στο YouTube

Πολιτισμός Το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας ανεβάζει παραστάσεις κάθε Πέμπτη στο YouTube

27.3.2020
Smartify: Δωρεάν όλες οι ηχητικές περιηγήσεις των μουσείων για το υπόλοιπο του 2020

Πολιτισμός Smartify: Δωρεάν όλες οι ηχητικές περιηγήσεις των μουσείων για το υπόλοιπο του 2020

27.3.2020
Ο Μπομπ Ντίλαν κυκλοφόρησε τραγούδι 17 λεπτών για τη δολοφονία Κένεντι

Πολιτισμός Ο Μπομπ Ντίλαν κυκλοφόρησε τραγούδι 17 λεπτών για τη δολοφονία Κένεντι

27.3.2020
Το Mubi, η πλατφόρμα για τους ταγμένους σινεφίλ, προσφέρει τρεις μήνες streaming με το ποσό των 0.99€

Πολιτισμός Το Mubi, η πλατφόρμα για τους ταγμένους σινεφίλ, προσφέρει τρεις μήνες streaming με το ποσό των 0.99€

27.3.2020
Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Παπαδόπουλος, o καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Πολιτισμός Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Παπαδόπουλος, o καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

27.3.2020