«Το Θέατρο Τέχνης επιθυμεί να διευκρινίσει ότι το αντίτιμο για την παρακολούθηση των τριών αυτών παραστάσεων του, ορίστηκε για να αποζημιώσει –έστω συμβολικά– τους εργαζόμενους του που δεν πρόλαβαν να πληρωθούν το σύνολο των αποδοχών που θα είχαν αν οι παραστάσεις ολοκλήρωναν τον προγραμματισμένο κύκλο τους».
Πολιτισμός

Η απάντηση του Θεάτρου Τέχνης στον Βασίλη Μπισμπίκη για το σχόλιό του περί «μπίζνας»

Ο Βασίλης Μπισμπίκης εξέφρασε σε συνέντευξή του στο LIFO.gr την αντίθεσή του με τις ψηφιακές αναμεταδόσεις βιντεοσκοπημένων θεατρικών παραστάσεων, ειδικά αν περιλαμβάνουν αντίτιμο, και το Θέατρο Τέχνης απαντά στον ηθοποιό και σκηνοθέτη μέσω επιστολής.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Μπισμπίκης στο LIFO.gr και τον Χρήστο Παρίδη, σχολίασε, μεταξύ άλλων, τις ψηφιακές αναμεταδόσεις βιντεοσκοπημένων θεατρικών παραστάσεων, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην κίνηση αυτή.

 

Ο καλλιτέχνης ανέφερε συγκεκριμένα: «Το άλλο που με ενοχλεί είναι ότι γίνεται κάτι σαν μόδα αυτό με τις παραστάσεις. Κάτι που ίσως έχει συνέπειες για το θέατρο όταν τελειώσει όλο αυτό. Σαν να μαθαίνουν οι άνθρωποι να κάθονται σπίτι και να βλέπουν θέατρο, από τον υπολογιστή ή από την τηλεόραση, δημιουργώντας ένα κακό προηγούμενο, που τους καθηλώνει περισσότερο στο σπίτι. Φοβάμαι ότι ακόμα κι αν ξεφύγουμε από αυτό που ζούμε, θα κάθονται μπροστά σε μια πλάσμα τηλεόραση μεγάλη όσο ο τοίχος τους να παρακολουθούν θέατρο και γενικότερα θα κάνουν τα πάντα από το σπίτι. Κατάλαβες ποιος είναι ο φόβος μου; [...] Κάποιοι έβαλαν και εισιτήριο 3,5 ευρώ. Αυτό είναι εμπόριο. Γενικώς, δεν το βλέπω τόσο ως προσφορά αλλά περισσότερο σαν να θέλουν μερικοί να υπάρξουν, αν και μπορεί να μην ισχύει για όλους. Αλλά το να βάζεις εισιτήριο είναι μπίζνα».

 

Με αφορμή την παραπάνω δήλωση, το Θέατρο Τέχνης επιθυμεί να απαντήσει στον κ. Μπισμπίκη, με τη μορφή μιας επιστολής, διευκρινίζοντας ότι «το αντίτιμο για την παρακολούθηση των τριών αυτών παραστάσεων του, ορίστηκε για να αποζημιώσει –έστω συμβολικά– τους εργαζόμενους του που δεν πρόλαβαν να πληρωθούν το σύνολο των αποδοχών που θα είχαν αν οι παραστάσεις ολοκλήρωναν τον προγραμματισμένο κύκλο τους».

 

Ολόκληρη η επιστολή του Θεάτρου Τέχνης:

 

«Το Θέατρο Τέχνης είναι το μοναδικό θέατρο που χρεώνει με το συμβολικό αντίτιμο των 3,5 ευρώ την παρακολούθηση τριών από τις παραστάσεις του που διεκόπησαν λόγω αναστολής λειτουργίας των θεάτρων και πρόλαβαν να κινηματογραφηθούν για αυτό το σκοπό. Παράλληλα, όπως όλοι σχεδόν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, συνεχίζει να προσφέρει παραστάσεις από το αρχείο του δωρεάν.

 

Το Θέατρο Τέχνης επιθυμεί να διευκρινίσει ότι το αντίτιμο για την παρακολούθηση των τριών αυτών παραστάσεων του, ορίστηκε για να αποζημιώσει –έστω συμβολικά– τους εργαζόμενους του που δεν πρόλαβαν να πληρωθούν το σύνολο των αποδοχών που θα είχαν αν οι παραστάσεις ολοκλήρωναν τον προγραμματισμένο κύκλο τους. Επίσης διευκρινίζεται ότι το σύνολο του ποσού από κάθε πώληση διαδικτυακού εισιτηρίου μοιράζεται με ποσοστό σε ηθοποιούς, συντελεστές αλλά και τεχνικούς και διοικητικούς εργαζόμενους του Θεάτρου. Πρόκειται με λίγα λόγια για μια κίνηση αλληλεγγύης και όχι για κάποιου είδους "μπίζνα". Υπενθυμίζουμε ότι το Θέατρο Τέχνης είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που δε λαμβάνει πάγια επιχορήγηση από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Το Θέατρο Τέχνης –δηλαδή οι άνθρωποί του– ζουν από τα εισιτήρια.

 

Επίσης, το Θέατρο Τέχνης επιθυμεί να τονίσει για άλλη μια φορά ότι η ζωντανή θεατρική διαδικασία είναι και θα παραμείνει αναντικατάστατη. Οποιαδήποτε ψηφιακή δράση, αποτελεί αυτή τη στιγμή προσωρινή λύση ανάγκης και επιβίωσης σε αυτή την ακραία συνθήκη που ζούμε.

 

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της, απειλούν σοβαρά την επιβίωση των καλλιτεχνών και όλων των ανθρώπων που εργάζονται στο θέατρο. Η τέχνη, σε όποια μορφή και αν προσφέρεται αποτελεί προϊόν σκληρής και σύνθετης εργασίας πολλών ανθρώπων. Ας θυμίζουμε στον κόσμο ότι ο κόπος τους πρέπει να αμείβεται. Έστω και με ένα συμβολικό αντίτιμο μέσω διαδικτύου».

 

Η συνέντευξη του Βασίλη Μπισμπίκη εδώ >>>

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κρίστοφερ Νόλαν έκανε μία «παρορμητική αγορά» αεροπλάνου και το έριξε πάνω σε κτήριο για το Tenet

Πολιτισμός Ο Κρίστοφερ Νόλαν έκανε μία «παρορμητική αγορά» αεροπλάνου και το έριξε πάνω σε κτήριο για το Tenet

27.5.2020
Το εκδοτικό τοπίο σήμερα: 307 εκδότες, συγγραφείς & πανεπιστημιακοί εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον του βιβλίου

Πολιτισμός Το εκδοτικό τοπίο σήμερα: 307 εκδότες, συγγραφείς & πανεπιστημιακοί εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον του βιβλίου

27.5.2020
Στη δημοσιότητα το φιλμ της Billie Eilish για το body-shaming - «Το σώμα μου δεν είναι αυτό που θέλετε;»

Πολιτισμός Στη δημοσιότητα το φιλμ της Billie Eilish για το body-shaming - «Το σώμα μου δεν είναι αυτό που θέλετε;»

27.5.2020
e-Week: Η πολιτιστική εβδομάδα online (27/5-3/6)

Πολιτισμός e-Week: Η πολιτιστική εβδομάδα online (27/5-3/6)

27.5.2020
Tα βραβεία του online 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πολιτισμός Tα βραβεία του online 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

27.5.2020
Το 1o Ελληνικό Οnline Φεστιβάλ Drag έρχεται στις οθόνες μας

Πολιτισμός Το 1o Ελληνικό Οnline Φεστιβάλ Drag έρχεται στις οθόνες μας

27.5.2020
Το Rijksmuseum σου μαθαίνει να ζωγραφίζεις σαν τον Βαν Γκογκ και τον Ρέμπραντ

Πολιτισμός Το Rijksmuseum σου μαθαίνει να ζωγραφίζεις σαν τον Βαν Γκογκ και τον Ρέμπραντ

27.5.2020
Lighthouse: Όταν το περιβάλλον προβάλλεται στις προσόψεις ενός κτιρίου - Η εντυπωσιακή εγκατάσταση

Πολιτισμός Lighthouse: Όταν το περιβάλλον προβάλλεται στις προσόψεις ενός κτιρίου - Η εντυπωσιακή εγκατάσταση

26.5.2020
10ο Athens Open Air Film Festival: Θερινοί κινηματογράφοι, υπαίθρια σινεμά και drive-in προβολές

Πολιτισμός 10ο Athens Open Air Film Festival: Θερινοί κινηματογράφοι, υπαίθρια σινεμά και drive-in προβολές

26.5.2020
Ο Νίκος Κουρής διαβάζει το πεζογράφημα «Ιογενής πνευμονία» του Ζήσιμου Λορεντζάτου

Πολιτισμός Ο Νίκος Κουρής διαβάζει το πεζογράφημα «Ιογενής πνευμονία» του Ζήσιμου Λορεντζάτου

26.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια