Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ
Πολιτισμός

Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας: Εντόπισαν κείμενο σε κομμάτια που θεωρούσαν «κενά»

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ εντόπισαν κείμενο σε «κενά» κομμάτια από τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

Αποσπάσματα κειμένου, σε εβραϊκά και αραμαϊκά, εντοπίστηκαν σε τέσσερα κομμάτια από τα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» τα οποία εδώ και δεκαετίες θεωρούνταν κενά. 

 

Τα κομμάτια της περγαμηνής είχαν βρεθεί σε ανασκαφή από αρχαιολόγους και δωρίστηκαν σε έναν Βρετανό ερευνητή κατά τη δεκαετία του 1950, γεγονός που ενίσχυσε την αυθεντικότητά τους σε μια εποχή που υποτιθέμενα κομμάτια από τα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» αποδεικνύονται πλαστά.

 

Με τον όρο «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» περιγράφεται μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα και αφορά μια συλλογή περίπου 900 Ιουδαϊκών χειρογράφων σε περγαμηνή και πάπυρο γραμμένα στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε σπήλαια και αρχαία ερείπια της ερήμου της Ιουδαίας.

 

Κατά τις δεκαετίας του 1940 και του 1950 Βεδουίνοι και αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αυτά τα κείμενα στις σπηλιές του Κουμράν, μια τοποθεσία περίπου 12 μίλια ανατολικά της Ιερουσαλήμ στη Δυτική Όχθη, με θέα στη Νεκρά Θάλασσα. 

 

Πριν από λίγα χρόνια, μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε να μελετά αντικείμενα από τα σπήλαια του Κουμράν τα οποία βρίσκονταν διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές σε όλο τον κόσμο. «Κατά το πρώτο διάστημα της έρευνας, στη δεκαετία του '50 και του '60, οι ανασκαφείς δώριζαν πολλά αντικείμενα, συνήθως κεραμικά, σε συνεργαζόμενα μουσεία», λέει ο Dennis Mizzi, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας.

 

Ο Mizzi και οι συνάδελφοί του υποψιάστηκαν ότι κάποια στοιχεία από τα σπήλαια μπορεί να έχουν χαθεί ή να «παραβλεφθεί» καθώς τα αντικείμενα αυτά αποσπάστηκαν από το αρχικό τους πλαίσιο. Η ομάδα, παρά τα αντικείμενα που εντόπιζε και μελετούσε, δεν σκόπευε να αναζητήσει «χαμένα κείμενα». 

 

Οι ερευνητές ωστόσο επανεξέτασαν μια συλλογή από υποτιθέμενα άγραφα κομμάτια που η κυβέρνηση της Ιορδανίας έδωσε στο πανεπιστήμιο του Leeds κατά τη δεκαετία του 1950. Η συλλογή πέρασε στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το 1997. Τα κομμάτια αυτά, καθώς οι ειδικοί πίστευαν πως ήταν «κενά», θεωρούνταν άχρηστα για τους μελετητές των κειμένων, αλλά ιδανικά για να πραγματοποιηθούν χρονολογήσεις.

 

Κατά την προσεκτικότερη εξέταση ενός κομματιού της συλλογής, η ερευνήτρια Joan Taylor, από το King's College του Λονδίνου διέκρινα αμυδρά ένα γράμμα. Μετά από αυτή την υπόδειξη υποβλήθηκαν σε φωτογράφηση 51 φαινομενικά κενά κομμάτια που το μέγεθός τους ξεπερνούσε το ένα εκατοστό.

 

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε πολυφασματική απεικόνιση, μια τεχνική που καταγράφει διαφορετικά μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αόρατων με γυμνό μάτι. Τα αποτελέσματα έδειξαν εμφανή σημάδια κειμένου σε τέσσερα από τα κομμάτια. 

 

«Μερικές λέξεις είναι εύκολα αναγνωρίσιμες, όπως η λέξη "Σσαμπάτ"», λέει ο Mizzi που υποστηρίζει ωστόσο ότι είναι νωρίς για την ανασύνθεση της ευρύτερης εικόνας. «Εργαζόμαστε ακόμα για να κατανοήσουμε τα γράμματα που είναι ορατά στα θραύσματα», λέει. Η ομάδα θέλει να πραγματοποιήσει περαιτέρω δοκιμές για να διευκρινίσει στοιχεία που αφορούν τόσο μελάνι όσο και την περγαμηνή.

 

Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ

 

Η εύρεση νέων αυθεντικών κομματιών από τα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» θεωρείται κάτι σπάνιο πλέον. Η ιστορία των συγκεκριμένων κομματιών είναι καλά τεκμηριωμένη με τους ερευνητές να γνωρίζουν πως βρέθηκαν στο Σπήλαιο 4 στο Κουμράν, όπου μαζί με τα περισσότερα από τα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» και χιλιάδες αποσπάσματα από περίπου 500 κείμενα.

 

Πριν από μερικούς μήνες 16 κομμάτια από τα «Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας» που είχε αποκτήσει ένας Αμερικανός επιχειρηματίας έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού αποδείχθηκαν πλαστά, σύμφωνα με έρευνα ειδικών

 

 

Με πληροφορίες από smithsonianmag.com

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

5 παραστάσεις του Θεάτρου Νέου Κόσμου σε μίνι καλοκαιρινή περιοδεία

Πολιτισμός 5 παραστάσεις του Θεάτρου Νέου Κόσμου σε μίνι καλοκαιρινή περιοδεία

3.7.2020
Οι φωτογραφίες του Πάρι Ταβιτιάν στο LifO Shop

Πολιτισμός Οι φωτογραφίες του Πάρι Ταβιτιάν στο LifO Shop

3.7.2020
4 ταινίες μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Καννών στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση

Πολιτισμός 4 ταινίες μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Καννών στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση

3.7.2020
Δείτε το πρόγραμμα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου

Πολιτισμός Δείτε το πρόγραμμα του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου

3.7.2020
Ζωγράφου Summer Festival 2020: Το αναλυτικό πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων

Πολιτισμός Ζωγράφου Summer Festival 2020: Το αναλυτικό πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων

3.7.2020
H «Οδυσσέως σχεδία» με τον Κώστα Αρζόγλου περιοδεύει σε Πελοπόννησο, Αττική & Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός H «Οδυσσέως σχεδία» με τον Κώστα Αρζόγλου περιοδεύει σε Πελοπόννησο, Αττική & Θεσσαλονίκη

2.7.2020
8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Το πρόγραμμα για το 2020 - Οι προβολές στην Αθήνα

Πολιτισμός 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Το πρόγραμμα για το 2020 - Οι προβολές στην Αθήνα

2.7.2020
Πικάσο: Το «κρυμμένο» πορτρέτο της ερωμένης του για πρώτη φορά σε δημοπρασία- Το κράτησε ως το τέλος της ζωής του

Πολιτισμός Πικάσο: Το «κρυμμένο» πορτρέτο της ερωμένης του για πρώτη φορά σε δημοπρασία- Το κράτησε ως το τέλος της ζωής του

2.7.2020
Μενδώνη για Αγία Σοφία: Επιθετική η κίνηση Ερντογάν

Πολιτισμός Μενδώνη για Αγία Σοφία: Επιθετική η κίνηση Ερντογάν

2.7.2020
 Ο θρύλος της κωμωδίας Καρλ Ράινερ κατείχε το μυστικό της δημιουργικής μακροζωίας

Πολιτισμός Ο θρύλος της κωμωδίας Καρλ Ράινερ κατείχε το μυστικό της δημιουργικής μακροζωίας

2.7.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια