Ο Κώστας σχεδίασε το lettering, εγώ το αντέγραψα με έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο παράθυρο του δωματίου του και την επόμενη μέρα το φωτογράφισε.
Πολιτισμός

Μουσική Δωματίων: 112' λεπτά μουσικής από την καραντίνα

Μια μουσική συλλογή με κομμάτια που γράφτηκαν κατά την διάρκεια της καραντίνας για ανθρωπιστικό σκοπό.


Το Filament Zine είναι ένα διαδικτυακό φανζίν που ξεκίνησε αρχικά ως blog στο Tumblr και αργότερα έγινε λεύκωμα. Το μπλογκ καταγράφει την ανεξάρτητη μουσική σκηνή της χώρας και όχι μόνο.

 

Διάφοροι ανεξάρτητοι μουσικοί και καλλιτέχνες αυτοσυστήνονται, συμπληρώνοντας ένα μικρό ερωτηματολόγιο για τη δουλειά τους. Από το 2015 έχουν απαντήσει πάνω από 245 μουσικοί και συγκροτήματα.


Πριν από λίγες ημέρες ανέβηκε στο Βandcamp και μια συλλογή με τίτλο A piece of music that I wrote during quarantine, που είναι σαν μια έξτρα ερώτηση του Filament.


Είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει ο τίτλος: 35 κομμάτια που έγραψαν μουσικοί από διάφορα σημεία της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη) αλλά και το εξωτερικό. Μια συλλογή που έχει και αλληλέγγυο χαρακτήρα, μια και τα έσοδα θα πάνε στο «Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση».


Ζητήσαμε από την Κατερίνα να μας γράψει το χρονικό του ιδιαίτερου αυτού πρότζεκτ.

 

Σκεφτόμουν ότι σίγουρα η καραντίνα έδωσε περισσότερο χρόνο για δημιουργία σε όσους η "κανονικότητα" δεν το επέτρεπε, ενδεχομένως έμπνευση (ως μια νέα κατάσταση), διάθεση για πειραματισμό και παιχνίδι – λογικά, όσοι το κάνουν σίγουρα θα έχουν γράψει κάτι και τώρα.


«Ένα απόγευμα του Απριλίου, περίπου στη μέση της καραντίνας, άρχισα να σκέφτομαι την ιδέα μιας Filament Ρlaylist με κάποια έξτρα ερώτηση σχετική με τις μέρες που όλοι βιώναμε συγχρονισμένα. Σκεφτόμουν να επικοινωνήσω με όσους συμμετείχαν ήδη στο Filament, δηλαδή όσους έχουν συμπληρώσει ως τώρα το ερωτηματολόγιό του, για να τους θέσω αυτή την έξτρα ερώτηση και να απαντηθεί με ένα κομμάτι κάποιου άλλου, όπως γίνεται και με τις 8 βασικές ερωτήσεις του Filament. Ποια θα ήταν αυτή η ερώτηση; Προσπαθώντας να την ορίσω και μη μπορώντας να καταλήξω σε κάποια ικανοποιητική ιδέα, της οποίας η απάντηση να έχει κάποιο ενδιαφέρον και ίσως νόημα, ήρθε η επόμενη ιδέα, η ιδέα της συλλογής.


Mια συλλογή που θα λέγεται A piece of music that I wrote during quarantine και αυτήν τη φορά οι συμμετέχοντες δεν θα απαντούν με το κομμάτι κάποιου άλλου αλλά με κάποιο που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι. Σκεφτόμουν ότι σίγουρα η καραντίνα έδωσε περισσότερο χρόνο για δημιουργία σε όσους η "κανονικότητα" δεν το επέτρεπε, ενδεχομένως έμπνευση (ως μια νέα κατάσταση), διάθεση για πειραματισμό και παιχνίδι – λογικά, όσοι το κάνουν σίγουρα θα έχουν γράψει κάτι και τώρα. Το open call έγινε για να βρεθούν όλοι όσοι θέλουν να μοιραστούν κάτι, ανεξάρτητα από τις επαφές του Filament.

 


Υπήρξε ανταπόκριση. Στάλθηκαν 35 κομμάτια που επιλέχθηκαν χωρίς κάποιο κριτήριο αξιολόγησης. Δεν είμαι πολύ φαν της κριτικής της έκφρασης του άλλου γενικά, και ειδικά σε ένα τέτοιου είδους open call, που δεν θα ταίριαζε κιόλας, γι' αυτόν τον λόγο νιώθω τυχερή που μου αρέσει πραγματικά το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, τα 35 tracks τοποθετήθηκαν σε μια υφολογική, ας πούμε, σειρά, σαν να είναι μέρος ενός DJ set.


Ακούγοντάς τα ξανά και ξανά, και σε συνεργασία με τον αδελφό μου, Κώστα, προέκυψε η ιδέα του εξωφύλλου. Ο Κώστας σχεδίασε το lettering, εγώ το αντέγραψα με έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο παράθυρο του δωματίου του και την επόμενη μέρα το φωτογράφισε. Τελικά, κρατήσαμε την ιδέα ο φωτογράφος (το βλέμμα) να μην είναι στον εσωτερικό χώρο, γι' αυτό η κάμερα τοποθετήθηκε απ' έξω, ως παρατηρητής όσων γίνονται εντός του δωματίου, όπως περίπου θα λαμβάνει την πληροφορία και ο ακροατής της συλλογής.

 

Παράλληλα με όλα αυτά ξεκίνησε και η επικοινωνία με τη φεμινιστική πρωτοβουλία "Το Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση". Πέρασε η ιδέα από τη συνέλευσή τους και συμφωνήσαμε ότι τα έσοδα θα διατεθούν στη δράση τους, που κυρίως αφορά τις μετανάστριες κρατούμενες που ζουν υπό συνθήκες εξαθλίωσης στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη. Πέρα από είδη πρώτης ανάγκης, τους παρέχουν νομική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη. Τις επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αποτελούν ένα κανάλι επικοινωνίας για εκείνες με τον έξω κόσμο. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο παρουσίασής τους, όπως το συνέταξαν οι ίδιες.


Η λήξη της καραντίνας συνέπεσε χρονικά με την καταληκτική ημερομηνία του καλέσματος. Το digital release έγινε στις 6 Μαΐου. Μέχρι σήμερα, που γράφονται αυτές οι λέξεις, τα έσοδα ανέρχονται στα 430 ευρώ και έχω νιώσει μεγάλη χαρά από την αλληλεγγύη που έδειξαν όσοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Ο λόγος που η προτεινόμενη τιμή (€5) της συλλογής είναι τόσο χαμηλή είναι για να είναι όσο το δυνατό πιο προσιτή, ώστε να τη στηρίξουν όσο περισσότεροι γίνεται, γιατί με συλλογικό πνεύμα καμία συνεισφορά δεν είναι ασήμαντη.

 

Αναγνωρίζω ότι μια συλλογή, ότι αυτή η συγκεκριμένη συλλογή, δεν μπορεί να επιφέρει ριζική αλλαγή στη ζωή αυτών των γυναικών, αλλά θεωρώ σημαντικό το ότι λειτουργεί ως υπενθύμιση όσων διαβάσαμε πριν από μήνες, όταν το "Σπίτι των Γυναικών" δημοσίευσε κάποιες επιστολές των γυναικών, στις οποίες περιγράφουν τι βιώνουν καθημερινά και πώς οδηγούνται ομαδικά σε εξόντωση. Μια αθέατη για τους περισσότερους κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια στην Π. Ράλλη, σε ένα πλαίσιο κραυγαλέας κρατικής ανομίας. Εν αναμονή του κλεισίματος των κέντρων κράτησης –σε αυτό ελπίζουμε–, ας σταθούμε δίπλα τους. Η δύναμή μας ας γίνει και δική τους. Ακολουθήστε το "Σπίτι των Γυναικών, για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση" για να ενημερώνεστε για τις δράσεις τους.


Ευχαριστώ τον Νίκο από τη Sonic Playground, που βοήθησε όπου χρειάστηκε στην παραγωγή, τον Κώστα, για τη βοήθεια στο εξώφυλλο της συλλογής, τη Δανάη, τη Μαίρη και τη Νατάσα για τη στήριξη, τον Άγγελο για τα Bandcamp tips και, φυσικά, ευχαριστώ όσους μου εμπιστεύτηκαν τα κομμάτια τους για να γίνει αυτή η συλλογή».

 

Μπορεί κάποιος να την ακούσει και, αν θέλει, να συνεισφέρει εδώ.

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ σε δημοπρασία: 114.000 δολ. για σφραγισμένο Super Mario Bros του 1985

Πολιτισμός Ρεκόρ σε δημοπρασία: 114.000 δολ. για σφραγισμένο Super Mario Bros του 1985

14.7.2020
«Παράθυρο στη θάλασσα»: Μία ανθρώπινη ιστορία για την αγάπη με φόντο τη μαγευτική Νίσυρο

Πολιτισμός «Παράθυρο στη θάλασσα»: Μία ανθρώπινη ιστορία για την αγάπη με φόντο τη μαγευτική Νίσυρο

14.7.2020
«Παρί»: Ένα ατμοσφαιρικό δράμα γυρισμένο εξ ολοκλήρου στην Αθήνα

Πολιτισμός «Παρί»: Ένα ατμοσφαιρικό δράμα γυρισμένο εξ ολοκλήρου στην Αθήνα

13.7.2020
Η Τέχνη μετά την Πανδημία: Διήμερο εκδηλώσεων στους Δελφούς από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Πολιτισμός Η Τέχνη μετά την Πανδημία: Διήμερο εκδηλώσεων στους Δελφούς από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

13.7.2020
O Θάνος Φέσκος, σεφ του τριάστερου Geranium, για ένα βράδυ στην Kobra με τον Άνταμ Κοντοβά

Πολιτισμός O Θάνος Φέσκος, σεφ του τριάστερου Geranium, για ένα βράδυ στην Kobra με τον Άνταμ Κοντοβά

13.7.2020
Ο Eminem ραπάρει εναντίον όσων δεν φορούν μάσκα: «Είμαι στο γαμ***** φέρετρο επειδή έβηχες» (ΒΙΝΤΕΟ)

Πολιτισμός Ο Eminem ραπάρει εναντίον όσων δεν φορούν μάσκα: «Είμαι στο γαμ***** φέρετρο επειδή έβηχες» (ΒΙΝΤΕΟ)

11.7.2020
Ορχάν Παμούκ για Αγία Σοφία: «Είναι σαν να λέμε ότι δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος»

Πολιτισμός Ορχάν Παμούκ για Αγία Σοφία: «Είναι σαν να λέμε ότι δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος»

10.7.2020
Μενδώνη: Ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο η απόφαση για την Αγία Σοφία

Πολιτισμός Μενδώνη: Ανοικτή πρόκληση προς όλο τον πολιτισμένο κόσμο η απόφαση για την Αγία Σοφία

10.7.2020
Βρετανία: Πάνω από 1,5 εκατ. σπάνια αρχαία ευρήματα έχουν εντοπιστεί από πολίτες - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πολιτισμός Βρετανία: Πάνω από 1,5 εκατ. σπάνια αρχαία ευρήματα έχουν εντοπιστεί από πολίτες - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

10.7.2020
Ιταλία: Σε απόγνωση οι διάσημοι κατασκευαστές βιολιών - Πώς ο κορωνοϊός απειλεί τους συνεχιστές του Στραντιβάρι

Πολιτισμός Ιταλία: Σε απόγνωση οι διάσημοι κατασκευαστές βιολιών - Πώς ο κορωνοϊός απειλεί τους συνεχιστές του Στραντιβάρι

10.7.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια