ΕΡΑ
Πολιτισμός

Ρότερνταμ: Μουσείο θα εκθέσει όλη τη συλλογή του σε «ανοιχτή αποθήκη» - Το εντυπωσιακό κτίριο με τις «κλιματικές ζώνες»

Το σπουδαίο μουσείο Boijmans Van Beuningen εκθέτει όλη του τη συλλογή, σε μία φουτουριστική «αποθήκη» ανοιχτή σε όλους

Κατακτώντας μία παγκόσμια πρωτιά το μουσείο Boijmans στο Ρότερνταμ εκθέτει ολόκληρη τη συλλογή του σε μία κολοσσιαία νέα «αποθήκη». 

 

Καθώς και το Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο εξετάζει να προχωρήσει σε ένα παρόμοιο εγχείρημα, ο Guardian, σε ένα εκτενές αφιέρωμα, ερευνά αν η ιδέα της «ανοιχτής αποθήκευσης» αποτελεί μοντέλο για το μέλλον για τα μουσεία. 

 

«Από ένα τετράγωνο μακριά, φαίνεται σαν ένα σκάφος από κάποιον προηγμένο πολιτισμό να προσγειώθηκε στο κέντρο του Ρότερνταμ», μεταδίδει ο Andrew Dickson περιγράφοντας το φουτουριστικό κτίριο ύψους σαράντα μέτρων που στους επενδυμένους με γυαλί τους κοίλους τοίχους του αντικατοπτρίζονται τα σύννεφα και ο αστικός ορίζοντας. «Καθώς πλησιάζω, ένα ζευγάρι μεσηλίκων Ολλανδών συζητά αν τους αρέσει. Δεν αποφασίζουν, αλλά τράβηξαν selfies μπροστά του ούτως ή άλλως». 

 

Οι κάτοικοι της πόλης είναι συνηθισμένοι στην υψηλή αρχιτεκτονική, αναφέρει ο Guardian, η λειτουργία του κτιρίου αυτού όμως είναι ασυνήθιστη: πρόκειται για μία αποθήκη. Σχεδιασμένο από την ολλανδική εταιρεία MVRDV, είναι γνωστό ως Depot, και έχει κατασκευαστεί για ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της Ολλανδίας, το Boijmans Van Beuningen.

 

Όταν ο Andrew Dickson το επισκέφθηκε, στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι τεχνίτες εγκαθιστούσαν βιτρίνες και γυάλιζαν τα δάπεδα από μπετόν. Τον Δεκέμβριο, θα αρχίσει η μεταφορά της συλλογής του μουσείου που περιλαμβάνει έργα των Ρέμπραντ, Μπος, Μαγκρίτ και Νταλί - περίπου 150.000 εκθέματα. Το κτίριο θα ανοίξει πλήρως στα τέλη του επόμενου έτους.

 

Στο αίθριο, ο Sjarel Ex, διευθυντής του Boijmans, έχει την έκφραση του ανθρώπου που δεν μπορεί να πιστέψει ότι το εγχείρημα τελικά υλοποιείται. «Ό,τι έχουμε θα εκτίθεται», αναφέρει. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα το νέο κτίριο αποτελεί μία προσπάθεια για να φέρει «τα μέσα έξω» καθώς το μουσείο, αντί να κρατά τις συλλογές του πίσω από κλειστές πόρτες, επένδυσε 55 εκατομμύρια ευρώ σε μια «ανοιχτή αποθήκη» στην καρδιά της πόλης, ακριβώς δίπλα στο κεντρικό κτίριο της δεκαετίας του 1930.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

It defies the laws of nature and architecture. It is the triumph of the imagination, of the belief in what can be done. text: @franklinneuteboom photo: @ossipvanduivenbode

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Boijmans Van Beuningen (@boijmans) στις

 

 

Παρότι μουσεία έχουν καταπιαστεί στο παρελθόν με το ζήτημα της «ανοιχτής αποθήκευσης» ο Ex και οι συνεργάτες τους υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει δημιουργήσει μια εγκατάσταση ανοιχτού χώρου αποθήκευσης για να φιλοξενήσει ολόκληρη τη συλλογή ενός μουσείου. Ο ίδιος κάνει λόγο για «ριζοσπαστική διαφάνεια». «Είμαι λίγο Ολλανδός, φοβάμαι», συμπληρώνει. 

 

Σύμφωνα με τον Ex το 2013, οι υπόγειες αποθήκες του Boijmans πλημμύρισαν. Παρότι η ζημιά ήταν ελάχιστη, ήταν προφανές ότι το μουσείο έπρεπε να αναβαθμιστεί. Άλλωστε το 90% του Ρότερνταμ βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και με την κλιματική αλλαγή, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί.

 

Αλλά αντί να χτιστεί κάτι σε μια βιομηχανική ζώνη, ο Ex είχε την ιδέα να μετατρέψει τις αποθήκες σε πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Παράλληλα υπήρχαν ήδη σχέδια για το κλείσιμο του κεντρικού κτιρίου για επτά χρόνια για ανακαίνιση - αναμένεται να ανοίξει ξανά το 2026 - οπότε αυτός θα ήταν ένας τρόπος να να γεφυρωθεί το χάσμα.

 

«Πολλά από όσα κάνουν τα μουσεία συμβαίνουν στο σκοτάδι. Θέλαμε να τα φέρουμε στο φως» υποστηρίζει ο Ex. Πρόκειται για μία ελκυστική ιδέα, αναφέρει ο Guardian, αλλά δυστυχώς δύσκολα υλοποιήσιμη καθώς, όπως υποστηρίζει ο Ολλανδός αρχιτέκτονας Winy Maas, το φως είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. 

 

Το μουσείο επέμενε ότι, παρόλο που το Depot είναι κτίριο ανοιχτό στον κόσμο, οι συνθήκες θα πρέπει να είναι τόσο καλές, αν όχι καλύτερες, από ένα «κανονικό θησαυροφυλάκιο». Έτσι ο υψηλής ποιότητας κλιματισμός φιλτράρει τη σκόνη, ενώ το κτίριο χωρίζεται σε πέντε «κλιματικές ζώνες» όπου και θα φιλοξενούνται διαφορετικά είδη αντικειμένων. 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

As if it had landed on earth like some sort of comet or meteorite. A building somewhere between science and fiction. text: @franklinneuteboom photo: @ossipvanduivenbode

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Boijmans Van Beuningen (@boijmans) στις

 

 

«Τι είναι ασφαλέστερο, αλήθεια; Να τοποθετήσετε την αποθήκη σας στα περίχωρα μιας πόλης, ή να την έχετε εδώ στο κέντρο, περιτριγυρισμένη από ανθρώπους;» αναρωτιέται ο διευθυντής του μουσείου. Ο Guardian σημειώνει πως παρότι λίγα μουσεία αναγνωρίζουν το γεγονός οι εκτιμήσεις θέλουν το 95% των συλλογών να μην είναι προσβάσιμες για το κοινό. 

 

Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ο χώρος. Ορισμένα μουσεία, ανάμεσα τους η Tate Modern και το MoMA, έχουν επεκταθεί ενώ και το Victoria and Albert Museum αναμένεται, σε νέες εκαταστάσεις «ανοιχτής αποθήκευσης», να εκθέσει 250.000 αντικείμενα.

 

«Όμως, οι συλλογές, όπως το σύμπαν, επεκτείνονται συνεχώς», υπογραμμίζει ο Guardian γεγονός που οφείλεται στο ότι πολλά δημόσια μουσεία απαγορεύεται να «απαλλαγούν» από αντικείμενα. «Δείξτε μου ένα μουσείο που δεν έχει πρόβλημα αποθήκευσης», αναφέρει στην εφημερίδα ένας διευθυντής μουσείου. «Θα ήθελα πολύ να το επισκεφτώ». 

 

Η ανοιχτή αποθήκευση αποτελεί μια λύση, ωστόσο ακολουθεί και μία σειρά προκλήσεων. Αρχικά, τα περισσότερα μουσεία δεν έχουν τους πόρους για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου «βλέπουν» τους προϋπολογισμούς να συρρικνώνονται εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. 

 

Ορισμένοι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν πως τα έργα «ανοιχτής αποθήκευσης» αποτελούν περισσότερο συμβολική παρά πραγματική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των μουσείων. Έχει κάποιος τη διάθεση να δει, τα 155 εκατομμύρια αντικείμενα που βρίσκονται στη συλλογή του Smithsonian; Από που να ξεκινήσει; Δεν είναι αυτή η δουλειά των επιμελητών; 

 

Όταν Dickson αναφέρει τα ζητήματα αυτά στον Ex εκείνος κουνάει το κεφάλι του. «Σίγουρα. Έργα όπως τα δικά μας είναι ένα πείραμα. Θα έρθει κάποιος; Θα προτιμήσουν το Depot και όχι τις όμορφα επιμελημένες εκθέσεις που έχουμε στο μουσείο;» Σηκώνει τους ώμους. «Θα δούμε», συμπληρώνει. 

 

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξήντα χιλιάδες μέλισσες «φιλοτέχνησαν» μια προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης

Πολιτισμός Εξήντα χιλιάδες μέλισσες «φιλοτέχνησαν» μια προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης

15.1.2021
Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Bong Joon Ho, πρόεδρος της κριτικής Επιτροπής

Πολιτισμός Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Bong Joon Ho, πρόεδρος της κριτικής Επιτροπής

15.1.2021
Ψηφιακά και χωρίς την παρουσία κοινού η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

Πολιτισμός Ψηφιακά και χωρίς την παρουσία κοινού η Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου

15.1.2021
To 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα είναι αφιερωμένο στον Διονύσιο Σολωμό

Πολιτισμός To 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα είναι αφιερωμένο στον Διονύσιο Σολωμό

15.1.2021
Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών γίνεται τηλεοπτική σειρά - Η Amazon ανακοίνωσε μόλις την επίσημη σύνοψη

Πολιτισμός Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών γίνεται τηλεοπτική σειρά - Η Amazon ανακοίνωσε μόλις την επίσημη σύνοψη

15.1.2021
Επίδομα 534 ευρώ για καλλιτέχνες: Ποιοι είναι δικαιούχοι για Νοέμβριο - Δεκέμβριο - Τα κριτήρια

Πολιτισμός Επίδομα 534 ευρώ για καλλιτέχνες: Ποιοι είναι δικαιούχοι για Νοέμβριο - Δεκέμβριο - Τα κριτήρια

15.1.2021
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει νέο τμήμα Podcast

Πολιτισμός Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει νέο τμήμα Podcast

14.1.2021
Η ελληνική ταινία «Μήλα» διεκδικεί υποψηφιότητα για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους

Πολιτισμός Η ελληνική ταινία «Μήλα» διεκδικεί υποψηφιότητα για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους

14.1.2021
Στο Διαδίκτυο μια συναυλία του Dylan του 2002 με εξαιρετικό ήχο

Πολιτισμός Στο Διαδίκτυο μια συναυλία του Dylan του 2002 με εξαιρετικό ήχο

14.1.2021
Ακριβή αντίγραφα αρχαιοτήτων και e-shop προαναγγέλλει το υπουργείο Πολιτισμού

Πολιτισμός Ακριβή αντίγραφα αρχαιοτήτων και e-shop προαναγγέλλει το υπουργείο Πολιτισμού

13.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια