Eurokinissi
Πολιτισμός

Σεισμός στη Σάμο: Αυτοψία Μενδώνη στα μνημεία που επλήγησαν - «Αρκετές ζημιές, μπορούν να αποκατασταθούν»

Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στα μνημεία της Σάμου που επλήγησαν από τον σεισμό

Για «αρκετές ζημιές» στα μνημεία της Σάμου μετά τον σεισμό, που όμως «μπορούν να αποκατασταθούν», έκανε λόγο η Λίνα Μενδώνη

 

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκε το νησί του Β. Αιγαίου την Παρασκευή όπου και πραγματοποίησε αυτοψία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από συσκέψεις σε Καρλόβασι και Βαθύ, η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε τον Μητροπολιτικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, που έχει καταρρεύσει σε ένα μεγάλο τμήμα του, τα κτήρια του Πανεπιστημίου, στα Ταμπάκικα», και το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου το κολοσσιαίο (ύψους 4,80μ.) άγαλμα του κούρου από το Ηραίον, παρουσίασε ρωγμή στο τμήμα της σύνδεσης μηρού και του αντιγράφου του γόνατος, απώλεια που άμεσα θα αποκατασταθεί.

 

«Τα ελάχιστα αγγεία που υπέστησαν φθορές έχουν ήδη απομακρυνθεί για συντήρηση, ενώ ήδη δρομολογήθηκε η επανέκθεση του μουσείου», συμπληρώνει η ίδια ανακοίνωση.

 

«Στο Μουσείο στο Πυθαγόρειο, δεν υπήρξαν φθορές. Στην αυτοψία στο Κάστρο Λογοθέτη διαπιστώθηκε η κατάρρευση τμήματος των τειχών, ενώ έχουν προκληθεί φθορές στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Για τη μελέτη αποκατάστασης του Κάστρου θα υπογραφεί άμεσα Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του δήμου Ανατολικής Σάμου», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

 

Μετά την αυτοψία η κ. Μενδώνη δήλωσε: «Οι ζημιές είναι αρκετές. Όμως μπορούν να αποκατασταθούν. Θα γίνει ο προγραμματισμός, ώστε τις επόμενες ημέρες να παρίσταται επί τόπου κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις καταγραφές των ζημιών στα μνημεία. Συγχρόνως, το κλιμάκιο του Υπουργείου θα βοηθήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μία σειρά άμεσων ενεργειών. Αυτό που επείγει είναι να υποστυλωθούν τα μνημεία για να μην υπάρξει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή».

 

»Η απώλεια των δύο παιδιών μας έχει συγκλονίσει. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν υπήρχε μέριμνα για τα ερειπωμένα κτήρια. Στα Μουσεία Βαθέος και Πυθαγορείου δεν έχουμε προβλήματα. Αποκολλήθηκε ένα σημείο στη συγκόλληση του μεγάλου Κούρου. Αποκολλήθηκε τμήμα του γύψου. Το ίδιο το άγαλμα δεν έπαθε τίποτα. Τα γλυπτά είναι όλα στη θέση τους. Μετακινήθηκαν από τις βάσεις τους ελάχιστα αντικείμενα, αγγεία και χάλκινα. Επομένως δεν έχομε απώλειες.

 

»Σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες που είναι μνημεία και χρήζουν προστασίας, θα πάρουμε τα άμεσα σωστικά μέτρα. Θα υποστυλωθούν, θα μπουν τυχόν περιφράξεις, για να μην υπάρχει κίνδυνος για τους πολίτες. Είναι πολλή η δουλειά που πρέπει να γίνει. Με τη βοήθεια των ειδικών θα γίνουν οι μελέτες αποκατάστασης. Χρειάζεται αρκετή δουλειά και σωστός σχεδιασμός».

 

Τα μνημεία που επλήγησαν από τον σεισμό

 

Ο υπερμεγέθης Κούρος της Σάμου -ύψους 4,80μ.- βρέθηκε στην Ιερά Οδό στο Ηραίο, σε βάθος μόλις 20 εκατοστά. Στον σεισμό υπέστη ένα μικρό τραυματισμό στη σύνδεση του μηρού του με την εξαιρετικά καλοκαμωμένη γύψινη προσθήκη του γονάτου του. Για να εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βαθέος χρειάστηκε ειδικό κατασκευαστικό πρόγραμμα, ενώ στήθηκε σε ειδική αντισεισμική βάση, η πρώτη σε αρχαιολογικό μουσείο, στην Ελλάδα.

 

Χωρίς αυτήν, το κολοσσικό άγαλμα θα μπορούσε να έχει πέσει, και τότε η ζημία θα ήταν ανεπανόρθωτη. Η ρωγμή που δημιουργήθηκε στη σύνδεση μηρού και γόνατος θα αποκατασταθεί αμέσως από την Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Οι ανασκαφές στο Ηραίον ξεκίνησαν τον 18ο αιώνα. Την δεκαετία του 1970 η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε την δεξιά μνήμη του γιγαντιαίου κούρου. Το 1980 βρέθηκε ο κορμός του -μηροί και βραχίονες- ενώ το κεφάλι με το τμήμα του προσώπου του βρέθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Στο δεξιό μηρό του φέρει χαραγμένο το όνομα του αναθέτη του: «Ο Ισχής, ο γιός του Ρήσιου».

 

Η επιγραφή μαρτυρεί όχι μόνον τον πλούτο του αναθέτη και της αρχαϊκής Σάμου, αλλά και το επίπεδο της καλλιτεχνικής δημιουργίας της εποχής.

 

Το πρόσωπο του αγάλματος είναι πλατύ, με υψηλό μέτωπο, με μακρόστενα αμυγδαλωτά μάτια και σαρκώδη χείλη, το σώμα του εύπλαστο και εύσαρκο. Χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας που αναπτύχθηκε στο Ανατολικό Αιγαίο. Εξαιρετικό δείγμα μνημειακής ελληνικής τέχνης, με επίδραση από την γλυπτική της Αιγύπτου, με την οποία η Σάμος τότε είχε στενές επαφές.

 

Το Κάστρο της Ελληνικής Επανάστασης

 

Το βυζαντινό Κάστρο στο Πυθαγόρειο της Σάμου πέρασε στη σύγχρονη Ιστορία, ως το Κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη, του ηγέτη του νησιού στην Επανάσταση του 1821. Παρά τις πολλές επεμβάσεις και επισκευές του, ως τον 11ο αιώνα, από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες, η αρχική μορφή του δεν άλλαξε πολύ. Οι Γενουάτες Giustiniani, που κατέλαβαν το νησί, στα μέσα του 14ου αι., ενίσχυσαν την οχύρωσή του.

 

Όταν το νησί υποτάχθηκε στους Οθωμανούς, το 1475, το κάστρο ερημώθηκε. Το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού μετακινήθηκε στη Χίο και στη Μικρά Ασία.

 

Το 1824, ο Λυκούργος Λογοθέτης, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, ηγετική φυσιογνωμία της ελληνικής επανάστασης, ανέλαβε να οχυρώσει ξανά το λόφο του Κάστρου. Οι Σάμιοι δούλεψαν σκληρά για να ολοκλήρωσαν τα οχυρωματικά έργα ως το 1827.

 

Επισκευάστηκαν οι πύργοι της βυζαντινής οχύρωσης και ένας εξ αυτών -με υπερυψωμένο ισόγειο και δύο ορόφους, με επάλξεις στο δώμα του, χωρίς παράθυρα στο ισόγειο για αμυντικούς λόγους και καταχύστρα πάνω από την είσοδο- χρησιμοποιήθηκε ως διοικητήριο και κατοικία του Λογοθέτη.

 

Ο Λογοθέτης έζησε στον Πύργο ως Διοικητής του νησιού μέχρι το 1834, όταν εξορίστηκε με άλλους επαναστάτες, λόγω της αποτυχίας ένταξης της Σάμου στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και την υπαγωγή της στο καθεστώς της Ηγεμονίας.

 

Σήμερα, ο πύργος έχει αποκατασταθεί, είναι επισκέψιμος και φιλοξενεί μια ενδιαφέρουσα έκθεση για την εποχή του. Δίπλα στον Πύργο, ο Λυκούργος Λογοθέτης ανήγειρε τον ιστορικό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος σε ανάμνηση της νίκης και της σωτηρίας των Σαμίων στη ναυμαχία με τον τουρκικό στόλο, στα στενά της Μυκάλης, τον Αύγουστο 1824.

 

Το Κάστρο καταλήφθηκε από τουρκική φρουρά, που λεηλάτησε τις αρχαιότητες που διατηρούνταν στο εσωτερικό του. Το 1863 πωλήθηκε στο Σαμιακό Δημόσιο από τον Αλέξανδρο Λογοθέτη, το γιο του Λυκούργου. Τα τμήματα των τειχών του Κάστρου και οι τοίχοι των πύργων, που κατέρρευσαν από τον πρόσφατο σεισμό, θα τύχουν των άμεσων σωστικών παρεμβάσεων από το ΥΠΠΟΑ, ενώ σε συνεργασία με τον δήμο δρομολογούνται οι μελέτες αποκατάστασής τους».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Πολιτισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Lady Gaga τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ στην ορκωμοσία Μπάιντεν - Χάρις [ΒΙΝΤΕΟ]

Πολιτισμός H Lady Gaga τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ στην ορκωμοσία Μπάιντεν - Χάρις [ΒΙΝΤΕΟ]

20.1.2021
Τατόι: Οι 5 θεματικές για το πρώην βασιλικό κτήμα

Πολιτισμός Τατόι: Οι 5 θεματικές για το πρώην βασιλικό κτήμα

20.1.2021
Πάτρα: Το φετινό καρναβάλι προσαρμόζεται στην πανδημία με livestreaming δράσεις

Πολιτισμός Πάτρα: Το φετινό καρναβάλι προσαρμόζεται στην πανδημία με livestreaming δράσεις

20.1.2021
Αφιέρωμα στον Νέο Ελβετικό Κινηματογράφο από την πλατφόρμα της Ταινιοθήκης

Πολιτισμός Αφιέρωμα στον Νέο Ελβετικό Κινηματογράφο από την πλατφόρμα της Ταινιοθήκης

20.1.2021
Βανδαλισμοί και κλοπές στο κτίριο του Athenaeum: «Με τον Covid 19 οι κλέφτες δρουν ανενόχλητοι...»

Πολιτισμός Βανδαλισμοί και κλοπές στο κτίριο του Athenaeum: «Με τον Covid 19 οι κλέφτες δρουν ανενόχλητοι...»

20.1.2021
Ο Drake έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που έφθασε τα 50 δισ. streams στο Spotify

Πολιτισμός Ο Drake έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που έφθασε τα 50 δισ. streams στο Spotify

19.1.2021
Πέθανε η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου

Πολιτισμός Πέθανε η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου

19.1.2021
Aρχαία ναυάγια ανακαλύφθηκαν στον θαλάσσιο χώρο της Κάσου [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Πολιτισμός Aρχαία ναυάγια ανακαλύφθηκαν στον θαλάσσιο χώρο της Κάσου [ΕΙΚΟΝΕΣ]

19.1.2021
Στα χέρια της αστυνομίας κλεμμένο αντίγραφο έργου του Ντα Βίντσι ηλικίας 500 ετών

Πολιτισμός Στα χέρια της αστυνομίας κλεμμένο αντίγραφο έργου του Ντα Βίντσι ηλικίας 500 ετών

19.1.2021
Καλλιτέχνες υποστηρίζουν πως η Γ.Α.Δασκαλάκη ζήτησε το κατέβασμα σατιρικού βίντεο από το Youtube

Πολιτισμός Καλλιτέχνες υποστηρίζουν πως η Γ.Α.Δασκαλάκη ζήτησε το κατέβασμα σατιρικού βίντεο από το Youtube

18.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια