Πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας στο Facebook για να αποκλείσετε την κοινή χρήση της πλατφόρμας
Ψηφιακή Ζωή

Πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας στο Facebook για να αποκλείσετε την κοινή χρήση της πλατφόρμας

Τρία βήματα για να περιορίσετε την πρόσβαση ξένων εφαρμογών στα προσωπικά σας δεδομένα στο Facebook.

Μια εναλλακτική λύση από το να διαγράψετε το λογαριασμό σας στο Facebook είναι να ελέγχετε συχνά και να περιορίζετε τις πληροφορίες σας που μοιράζει η πλατφόρμα του με εφαρμογές τρίτων.

 

Το Facebook δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλό στη διαχείριση ή την ιεράρχηση της ιδιωτικής μας ζωής. Εξάλλου, σήμερα, θα πρέπει να έχετε μάθει πια ότι τα δεδομένα σας είναι αυτά που ενδυναμώνουν την επιχείρησή τους. Οι πρόσφατες αποκαλύψεις ότι μια εταιρεία που ονομάζεται Cambridge Analytica συγκέντρωσε τις προσωπικές πληροφορίες 50 εκατομμυρίων χρηστών χωρίς να το γνωρίζουν το έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα αντίδρασης και μια νέα αίσθηση επείγουσας ανάγκης για όσους ελπίζουν ότι μπορούν να έχουν έναν ελάχιστο έλεγχο της προσωπικής τους ζωής τους στο διαδίκτυο.

 

Μέσα σε όλον αυτόν τον πανικό του #deletefacebook κινήματος υπάρχουν και καλά νέα: Παρά τις επανειλημμένες απώλειες ιδιωτικού απορρήτου, το Facebook προσφέρει ένα πολύ καλό σύνολο εργαλείων για να ελέγξει κάποιος τι προσωπικές πληροφορίες θέλει να μοιράσει κάποιος - τόσο στην πλατφόρμα όσο και στον ιστό. Τα άσχημα νέα: Το Facebook δεν αφήνει πάντα αυτές τις ρυθμίσεις εμφανείς, κάποιες είναι δύσκολες να τις βρείτε και επίσης μπορεί να μην προσφέρουν όλοι το επίπεδο προστασίας που θέλετε.

 

Πριν κάνετε το μεγάλο βημα και κλείσετε όλα τα settings στο Facebook (πράγμα που σημαίνει ότι θα χάσετε κάθε επαφή με εφαρμογές οι οποίες είναι χρήσιμο να διατηρήσουν τη σχέση τους με το Facebook, όπως το Twitter, το Instagram ή το YouTube) ακολουθήστε μερικούς light κανόνες να διασφαλίσετε τον έλεγχο στο χάος των κρυμμένων λειτουργιών.

 

Διατηρήστε τις εφαρμογές τρίτων σε συνεχή έλεγχο

Αρχικά πρέπει να ελέγξετε τις εφαρμογές στις οποίες έχετε επιτρέψει να «τρυπώσουν» στον λογαριασμό σας στο Facebook και να σβήσετε όσους δεν έχουν κάποιο πολύ καλό λόγο για να βρίσκονται εκεί. 

 

Μπορείτε να το κάνετε και στα κινητά, αλλά θα είναι πιο εύκολο σε έναν υπολογιστή. Μπείτε στο λογαριασμό σας και πηγαίνετε στο App Settings και από εκεί βρείτε στην αριστερή στήλη το Apps. Κάντε κλικ επάνω σε αυτό. Εκεί θα δείτε πόσες εφαρμογές τρίτων είναι συνδεδεμένες με τον λογαριασμό σας στο Facebook και τι πρόσβαση έχουν στις πληροφορίες σας.

 

Μια σημαντική σημείωση εδώ: Ακόμη κι αν σβήσετε κάποια εφαρμογή οι προγραμματιστές της εξακολουθούν να έχουν οποιαδήποτε δεδομένα έχουν συλλέξει μέχρι αυτό το σημείο σχετικά με εσάς. Πρέπει να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί τους για να τους ζητήσετε να τα διαγράψουν αν και δεν έχουν καμία υποχρέωση να το κάνουν.

 

 

Στη συνέχεια, σκρολάρετε προς τα κάτω στο Apps Other Use, όπου θα δείτε περίπου δώδεκα κομμάτια πληροφοριών για εσάς, όπως τα γενέθλιά σας ή αν είστε online, που οι φίλοι σας ενδέχεται να μοιράζονται άθελά στις δικές τους εφαρμογές και τους λογαριασμούς. Καταργείστε όποια δεν θέλετε να φαίνεται στους άλλους.

 

 

Οι «κακές» διαφημίσεις

Πίσω στον πίνακα των Ρυθμίσεων. Αυτή τη φορά κατευθυνθείτε στις διαφημίσεις (Ads), τις οποίες θα βρείτε ακριβώς κάτω από τις εφαρμογές. Για να είμαστε ξεκάθαροι, το Facebook, όπως και το Google παρακολουθεί κάθε σας κίνηση online. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, ωστόσο, είναι να αποκτήσετε ένα ελάχιστο έλεγχο σχετικά με το τι κάνει με αυτές τις πληροφορίες. Αν βλέπετε συνεχώς ένα προϊόν που στοιχειώνει το News Feed, μπορείτε να το εξαφανίσετε με την απενεργοποίηση των διαφημίσεων, βάση της χρήσης των ιστότοπων και των εφαρμογών που χρησιμοποιείτε.

 

 

Ριζική αποξένωση

Φυσικά, θα μπορούσατε να επιλέξετε να αφήσετε το Facebook τελείως, αλλά για πολλούς αυτό δεν είναι μια βιώσιμη λύση. Εάν θέλετε να διατηρήσετε τα δεδομένα σας μέσω του API του Facebook, μπορείτε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις απορρήτου. Λάβετε υπόψη ότι αυτό απενεργοποιεί όλες τις εφαρμογές πλατφόρμας (όπως το Twitter ή το Instagram) και δεν θα μπορείτε να συνδεθείτε σε άλλους ιστότοπους χρησιμοποιώντας τα στοιχεία σύνδεσης στο Facebook.

 

Πηγαίνετε πάλι στο App Settings κατεβείτε κάτω στο Apps, Websites and Plug-ins. Από εκεί, κάντε κλικ στο κουμπί Edit και κάντε κλικ στην επιλογή Disable Platform - Απενεργοποίηση πλατφόρμας. Αυτό θα εμποδίζει στο εξής το Facebook να κάνει login σε όλες τις εφαρμογές τρίτων.

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η «Οικονομία της Προσοχής» γεμίζει τις τράπεζες δεδομένων

Ψηφιακή Ζωή Πώς η «Οικονομία της Προσοχής» γεμίζει τις τράπεζες δεδομένων

13.8.2019
Ακούστε τους ήχους του διαστήματος όπως έχουν ηχογραφηθεί από τη Νasa

Ψηφιακή Ζωή Ακούστε τους ήχους του διαστήματος όπως έχουν ηχογραφηθεί από τη Νasa

19.7.2019
Τα σκουπίδια με τα οποία το YouTube έγινε πάμπλουτο

Ψηφιακή Ζωή Τα σκουπίδια με τα οποία το YouTube έγινε πάμπλουτο

13.12.2018
Η βρετανική κυβέρνηση διεξάγει έρευνα για τη δραστηριότητα συγκεκριμένων influencers

Ψηφιακή Ζωή Η βρετανική κυβέρνηση διεξάγει έρευνα για τη δραστηριότητα συγκεκριμένων influencers

27.9.2018
Το τέλος του Instagram, όπως το ξέραμε, πλησιάζει

Ψηφιακή Ζωή Το τέλος του Instagram, όπως το ξέραμε, πλησιάζει

26.9.2018
Ο συνιδρυτής του WhatsApp αποκαλύπτει την κόντρα με τον Ζούκερμπεργκ και γιατί αποχώρησε από το Facebook

Ψηφιακή Ζωή Ο συνιδρυτής του WhatsApp αποκαλύπτει την κόντρα με τον Ζούκερμπεργκ και γιατί αποχώρησε από το Facebook

26.9.2018
Dragonfly - To μυστικοπαθές πρότζεκτ της Google στην Κίνα κατηγορείται για λογοκρισία και παρακολούθηση

Ψηφιακή Ζωή Dragonfly - To μυστικοπαθές πρότζεκτ της Google στην Κίνα κατηγορείται για λογοκρισία και παρακολούθηση

26.9.2018
Το Twitter αλλάζει τους κανονισμούς του για να μπλοκάρει τη δράση των νεοναζί

Ψηφιακή Ζωή Το Twitter αλλάζει τους κανονισμούς του για να μπλοκάρει τη δράση των νεοναζί

26.9.2018
Σεξιστικό κρίθηκε το διάσημο meme «Distracted Boyfriend»

Ψηφιακή Ζωή Σεξιστικό κρίθηκε το διάσημο meme «Distracted Boyfriend»

26.9.2018
Διαχειριστές στο Facebook απροστάτευτοι από βίαιο, πορνογραφικό και σοκαριστικό περιεχόμενο, σύμφωνα με μήνυση

Ψηφιακή Ζωή Διαχειριστές στο Facebook απροστάτευτοι από βίαιο, πορνογραφικό και σοκαριστικό περιεχόμενο, σύμφωνα με μήνυση

25.9.2018