Μήνυση στο Facebook για διακρίσεις λόγω φύλου - Κατηγορείται πως απέκλεισε γυναίκες από διαφημίσεις αγγελιών
Ψηφιακή Ζωή

Μήνυση στο Facebook για διακρίσεις λόγω φύλου - Κατηγορείται πως απέκλεισε γυναίκες από διαφημίσεις αγγελιών

Την μήνυση έκαναν τρεις εργαζόμενες γυναίκες και η ένωση της Αμερικής, που αντιπροσωπεύει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες.

Το Facebook και μια ομάδα 10 εργοδοτών, κατηγορούνται από εργαζόμενους για διακρίσεις λόγω φύλου μετά την ανακοίνωση θέσεων εργασίας στην πλατφόρμα καθώς οι αγγελίες είχαν στοχευμένα εμφανιστεί στους άνδρες χρήστες και είχαν αποκλείσει τις γυναίκες.

 

Την μήνυση έκαναν τρεις εργαζόμενες γυναίκες και η ένωση της Αμερικής, που αντιπροσωπεύει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες.

 

Ισχυρίζονται ότι οι περισσότερες από τις αγγελίες σε διαφημίσεις που απευθύνονταν σε άντρες ήταν σε τομείς ανδροκρατούμενους όπως η αστυνομική δύναμη.

 

«Ήμουν συγκλονισμένη που διαπίστωνα ότι αυτή η διάκριση εξακολουθεί να συμβαίνει», δήλωσε η Linda Bradley, μια από τις γυναίκες που κατήγγειλαν την υπόθεση.

 

«Δεν πρέπει να μένω αποκλεισμένη από την ευκαιρία να ενημερώνομαι για μια θέση εργασίας μόνο και μόνο επειδή είμαι γυναίκα», προσθέτει, όπως μεταδίδει ο Guardian.

 

Το Facebook δέχεται επικρίσεις για την επί πληρωμή διαφημιστική του πλατφόρμα και για το αν επιτρέπει και ενθαρρύνει τους διαφημιστές να κάνουν διακρίσεις με βάση την ηλικία, την εθνικότητα και το φύλο.

 

Στην αγωγή αναφέρεται ότι το Facebook παρέχει διαφημίσεις εργασίας που επιτρέπουν στους εργοδότες να επιλέξουν με βάση την ηλικία και το φύλο τους χρήστες που θα τις δουν και ότι η εταιρεία κερδίζει χρήματα από τη διάθεση διαφημίσεων εργασίας που αποκλείουν τις γυναίκες και τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους από το να τις λαμβάνουν.

 

Η στόχευση διαφημίσεων εργασίας ανά φύλο είναι παράνομη σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς, τους κρατικούς και τους τοπικούς νόμους περί πολιτικών δικαιωμάτων.

 

Σε μια απόφαση του αμερικανικού ανώτατου δικαστηρίου το 1973, το δικαστήριο έκρινε ότι η κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύσει τη διαφήμιση που δημιουργεί διακρίσεις με βάση το φύλο.

 

«Το διαδίκτυο δεν εξαιρείται από τους νόμους των δικαιωμάτων μας. Παραβιάζει το νόμο ένας εργοδότης που χρησιμοποιεί το Facebook για να αποκρύψει τις διαφημίσεις εργασίας σε γυναίκες », δήλωσε ο Peter Romer-Friedman, δικηγόρος της Outten & Golden, δικηγορικής εταιρίας δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 

«Δεν χρειάζεται να είσαι άντρας για να είσαι οδηγός φορτηγού ή αστυνομικός. Αλλά το Facebook και οι εργοδότες ενεργούν σαν να είναι η δεκαετία του 1950».

 

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν είναι γενικά υπεύθυνες για τη δημοσίευση περιεχομένου που δημιουργείται από άλλους, αλλά οι χρεώσεις σημαίνουν ότι το Facebook μπορεί να θεωρηθεί νομικά υπεύθυνο ως υπεύθυνος προσλήψεων που συνδέει εργοδότες με μελλοντικούς υπαλλήλους.

 

Ένας εκπρόσωπος του Facebook είπε σε μια ηλεκτρονική δήλωση: «Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις στο Facebook και αυστηρά απαγορεύεται στις πολιτικές μας και κατά το παρελθόν έτος έχουμε ενισχύσει τα συστήματά μας για την περαιτέρω προστασία από την κακή χρήση. Εξετάζουμε την καταγγελία και προσβλέπουμε στην υπεράσπιση των πρακτικών μας».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η «Οικονομία της Προσοχής» γεμίζει τις τράπεζες δεδομένων

Ψηφιακή Ζωή Πώς η «Οικονομία της Προσοχής» γεμίζει τις τράπεζες δεδομένων

13.8.2019
Ακούστε τους ήχους του διαστήματος όπως έχουν ηχογραφηθεί από τη Νasa

Ψηφιακή Ζωή Ακούστε τους ήχους του διαστήματος όπως έχουν ηχογραφηθεί από τη Νasa

19.7.2019
Τα σκουπίδια με τα οποία το YouTube έγινε πάμπλουτο

Ψηφιακή Ζωή Τα σκουπίδια με τα οποία το YouTube έγινε πάμπλουτο

13.12.2018
Η βρετανική κυβέρνηση διεξάγει έρευνα για τη δραστηριότητα συγκεκριμένων influencers

Ψηφιακή Ζωή Η βρετανική κυβέρνηση διεξάγει έρευνα για τη δραστηριότητα συγκεκριμένων influencers

27.9.2018
Το τέλος του Instagram, όπως το ξέραμε, πλησιάζει

Ψηφιακή Ζωή Το τέλος του Instagram, όπως το ξέραμε, πλησιάζει

26.9.2018
Ο συνιδρυτής του WhatsApp αποκαλύπτει την κόντρα με τον Ζούκερμπεργκ και γιατί αποχώρησε από το Facebook

Ψηφιακή Ζωή Ο συνιδρυτής του WhatsApp αποκαλύπτει την κόντρα με τον Ζούκερμπεργκ και γιατί αποχώρησε από το Facebook

26.9.2018
Dragonfly - To μυστικοπαθές πρότζεκτ της Google στην Κίνα κατηγορείται για λογοκρισία και παρακολούθηση

Ψηφιακή Ζωή Dragonfly - To μυστικοπαθές πρότζεκτ της Google στην Κίνα κατηγορείται για λογοκρισία και παρακολούθηση

26.9.2018
Το Twitter αλλάζει τους κανονισμούς του για να μπλοκάρει τη δράση των νεοναζί

Ψηφιακή Ζωή Το Twitter αλλάζει τους κανονισμούς του για να μπλοκάρει τη δράση των νεοναζί

26.9.2018
Σεξιστικό κρίθηκε το διάσημο meme «Distracted Boyfriend»

Ψηφιακή Ζωή Σεξιστικό κρίθηκε το διάσημο meme «Distracted Boyfriend»

26.9.2018
Διαχειριστές στο Facebook απροστάτευτοι από βίαιο, πορνογραφικό και σοκαριστικό περιεχόμενο, σύμφωνα με μήνυση

Ψηφιακή Ζωή Διαχειριστές στο Facebook απροστάτευτοι από βίαιο, πορνογραφικό και σοκαριστικό περιεχόμενο, σύμφωνα με μήνυση

25.9.2018