Κουντουρά: Τα έσοδα στον τουρισμό θα είναι μεγαλύτερα από τις προβλέψεις
Οικονομία

Κουντουρά: Τα έσοδα στον τουρισμό θα είναι μεγαλύτερα από τις προβλέψεις

Για Κασσάνδρες που θα διαψευστούν, έκανε λόγο η υπουργός

Την εκτίμηση ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα αποδειχθούν πολύ καλύτερα των προβλέψεων που έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και «οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν», εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στον Προϋπολογισμό, και χαρακτήρισε εθνικό κεφάλαιο τον τουρισμό.

 

«Την τελευταία διετία η κυβέρνησή μας οδήγησε τον τουρισμό στις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις παρά τις διαδοχικές προκλήσεις και δυσκολίες» είπε η κ. Κουντουρά και τόνισε ότι αυτό το αποτέλεσμα ήρθε γιατί, για πρώτη φορά, υπήρξε σχεδιασμός και εθνική τουριστική πολιτική στην Ελλάδα. Είπε επίσης ότι το 2015, με άμεσες επιχειρησιακές και επικοινωνιακές ενέργειες, η Ελλάδα πέτυχε ρεκόρ αφίξεων και εσόδων, αν και ήταν χρονιά πρωτόγνωρων δυσκολιών, με δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με δημοψήφισμα, με πολιτικές διαπραγματεύσεις, συνθήκες πολιτικοοικονομικής ασφυξίας, ισχυρών πιέσεων από τους θεσμούς, με μια συνεχή αναπαραγωγή απειλής του Grexit και με διαρκή πλήγματα από το εξωτερικό στη διεθνή εικόνα της χώρας. Κάθε προσδοκία ξεπέρασε και το αποτέλεσμα του 2016, καθώς υπήρξε εγρήγορση και σχέδιο απέναντι σε γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στο Προσφυγικό, στην τρομοκρατία στην καρδιά της Ευρώπης και σε γειτονικές χώρες, στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στο δημοψήφισμα για το Brexit.

 

«Πετύχαμε νέα αύξηση των επισκεπτών κατά ενάμισι περίπου εκατομμύρια έναντι του ιστορικού ρεκόρ του 2015 και συνολικές διεθνείς αφίξεις που θα αγγίξουν τα 27,5 εκατομμύρια, δεδομένου ότι και η κρουαζιέρα έχει αύξηση 20%» είπε η κ. Κουντουρά και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε στην Ελλάδα εθνική τουριστική πολιτική. Είπε: «Για πρώτη φορά επιδιώξαμε και πετύχαμε την επιμήκυνση της περιόδου από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο και, σε συνέχεια των υψηλών πληροτήτων του Ιουλίου-Αυγούστου, οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος ήταν οι καλύτεροι μήνες όλων των εποχών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές περιοχές τα ξενοδοχεία έμειναν για πρώτη φορά ανοιχτά μέχρι και τέλη Νοεμβρίου». Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στα ανοίγματα σε νέες, ξένες αγορές για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων και υψηλών ταξιδιωτικών δαπανών και παράλληλα αναδείχθηκαν νέοι ελληνικοί προορισμοί.

 

Ταυτόχρονα δόθηκε προτεραιότητα στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση και την υλοποίηση νέων τουριστικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό αποτυπώνεται στην κατάθεση φακέλων, καθώς μέσα στο 2016, στην αρμόδια Υπηρεσία, στην ΕΥΠΑΤΕ, εκατόν σαράντα δύο προτάσεων νέων επενδύσεων, ξενοδοχείων και ειδικής τουριστικής υποδομής. Εξ αυτών, εκατόν μία προτάσεις αφορούν σχέδια νέων ξενοδοχείων και υφιστάμενων άνω των τριακοσίων κλινών στις κατηγορίες τεσσάρων και πέντε αστέρων. Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε και σε σειρά παρεμβάσεων για την υποστήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και πρόσθεσε ότι κινητοποιούνται πόροι άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και για νέες δημόσιες τουριστικές υποδομές, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επίσης, κρατικές ενισχύσεις ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ θα κατευθυνθούν μέσα από δύο πολύ μεγάλα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020 για να ενθαρρυνθούν υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τον εκσυγχρονισμό τους και για την αναβάθμισή τους, αλλά και για την ίδρυση νέων. Το υπουργείο επεξεργάζεται νέες ρυθμίσεις που θα εμπλουτίσουν τον τουριστικό χάρτη της Ελλάδος και παράλληλα προετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών για εγκαταστάσεις μονάδων ιαματικής θεραπείας, κέντρων ιαματικού τουρισμού κ.λπ. Επίσης επανασχεδιάζεται και εκσυγχρονίζεται το σύστημα του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων, η κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας και στις προτεραιότητες είναι και οι αλλαγές στη δημόσια τουριστική εκπαίδευση.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα το λάβουν - Τα βήματα για την αίτηση

Οικονομία Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα το λάβουν - Τα βήματα για την αίτηση

26.11.2020
Επίδομα θέρμανσης: Επιδότηση και για φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα με τροπολογία

Οικονομία Επίδομα θέρμανσης: Επιδότηση και για φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα με τροπολογία

25.11.2020
Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα μοιραστούν τα 32 δισ.- Το καλοκαίρι η εκταμίευση

Οικονομία Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα μοιραστούν τα 32 δισ.- Το καλοκαίρι η εκταμίευση

25.11.2020
Στο 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα- «Στόχος» το 81% το 2030

Οικονομία Στο 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα- «Στόχος» το 81% το 2030

25.11.2020
Αύξηση 17,1% στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ την πρώτη εβδομάδα του lockdown

Οικονομία Αύξηση 17,1% στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ την πρώτη εβδομάδα του lockdown

24.11.2020
Wall Street: O Dow Jones ξεπέρασε τις 30.000 μονάδες - Για πρώτη φορά στην ιστορία

Οικονομία Wall Street: O Dow Jones ξεπέρασε τις 30.000 μονάδες - Για πρώτη φορά στην ιστορία

24.11.2020
e-ΕΦΚA: Τέλος η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας

Οικονομία e-ΕΦΚA: Τέλος η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας

24.11.2020
Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα η καταβολή από τον ΟΑΕΔ

Οικονομία Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα η καταβολή από τον ΟΑΕΔ

24.11.2020
Στα 19.000 δολάρια η ισοτιμία του Bitcoin

Οικονομία Στα 19.000 δολάρια η ισοτιμία του Bitcoin

24.11.2020
H INTRASOFT International υλοποιεί τον «Ηρακλή» για τον ΔΕΔΔΗΕ

Οικονομία H INTRASOFT International υλοποιεί τον «Ηρακλή» για τον ΔΕΔΔΗΕ

24.11.2020
1 Σχόλια
A guy somewhere north 8.12.2016 | 11:01
Κυρία Υπουργέ,
οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα με τον/την σύντροφό τους του ίδιου φίλου θα πρέπει να αισθάνονται καλοδεχούμενοι; Το αρμόδιο Υπουργείο τους αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους τουρίστες; Διότι, από εσάς ως αρμόδια Υπουργό λαμβάνουν άλλα μηνύματα καθώς, σε σχετική πορόσφατη ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στρίψατε "δια του απόντος"... Δια της απούσης, έστω.
Πείτε μας, κυρία σοβαρή Υπουργέ, συμπολιτευόμενη με τον κύριο ψεκασμένο και τον κύριο Χαϊκάλη.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια