ΣΕΒ - ΙΟΒΕ: Ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι στηρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων του κράτους
Οικονομία

ΣΕΒ - ΙΟΒΕ: Ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι στηρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων του κράτους

Οι δυο φορείς επισημαίνουν την ανάγκη επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την πάταξη της φοροδιαφυγής

Τα στοιχεία που παρουσίασαν στο Φόρουμ των Δελφών ανώτατα στελέχη του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ κάνουν λόγο 5,1 εκατομμύρια φορολογουμένων που το δηλωθέν εισόδημά τους ανάγεται σε μηδενικό φόρο σε αντίθεση με το 1 εκατομμύριο εξ αυτών που ουσιαστικά στηρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του κράτους.

 

Σοβαρές αδικίες έχει το μείγμα φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται καθώς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μίας οικονομίας που επιχειρεί να ανακάμψει μετά από παρατεταμένη ύφεση. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασαν στο Φόρουμ των Δελφών ανώτατα στελέχη του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ.

 

Οι δύο φορείς επισήμαναν την ανάγκη επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών με στόχο τη συρρίκνωση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Μάλιστα, τονίζουν πως μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα είναι δυνατό να δρομολογηθεί μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη και να τόνωση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

 

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι 5,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν ετήσιο εισόδημα έως 8.000 ευρώ, με συνέπεια να πληρώσουν ουσιαστικά μηδενικό φόρο εισοδήματος ενώ στον αντίποδα περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι στηρίζουν πάνω από το 90% των εσόδων.

 

Ο κ.Σκέρτσος εκτίμησε πως το μέγεθος της παραοικονομίας αγγίζει το 21% του ΑΕΠ για τη χρονιά που πέρασε, την στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος ήταν 12,8%. Το 2016 μάλιστα, χάθηκαν 6 δισεκατομμύρια ευρώ από την συναλλαγές που «παρέκαμψαν» τον ΦΠΑ.

 

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας ανέφερε πως το 2015 περισσότεροι από εννέα στους δέκα αγρότες και επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου ενώ αντίστοιχα στην κατηγορία των μισθωτών το ποσοστό δηλώσεων έως 9.000 ευρώ ανήλθε στο 47%, αυξημένο κατά 14 μονάδες σε βάθος τεσσάρων ετών.

 

Ο διευθυντής του ΙΟΒΕ σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για φοροδιαφυγή σε αρκετά μεγάλη κλίμακα. Μάλιστα, ανέφερε ότι το εισόδημα που δηλώνεται στις Εφορίες εμφανίζεται μειωμένο κατά 25% των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ για την πραγματική δραστηριότητα, ενώ συνάμα υπάρχει απόκλιση και ανάμεσα στις εισαγωγές και τα εισοδήματα.

 

Αυτά τα δεδομένα, τόνισε, οδηγούν στην μείωση του αφορολόγητου, το οποίο είναι προγραμματισμένο να πέσει στην ζώνη των 6.250 έως 7.250 ευρώ το προσεχές έτος.

 

Ένα από τα βασικά εργαλεία για την καταπολέμηση της μαύρης οικονομία είναι η διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως είπαν τόσο ο κ. Βέττας όσο και ο κ. Σκέρτσος.

 

Η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής στην καταπολέμηση αδήλωτων συναλλαγών φάνηκε το 2015, μετά την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, με τον ΙΟΒΕ να εκτιμά πως την διετία που ακολούθησε ένα στα επτά ευρώ που δαπανήθηκαν σε αγοραπωλησίες με κάρτα ανήκε προηγουμένως στην παραοικονομία.

 

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ κάλεσε επιτακτικά για την εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην αγορά, ώστε να ψηφιοποιηθεί η έκδοση τιμολογίων και να καταπολεμηθούν οι εικονικές δηλώσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων αλλά και στις δοσοληψίες με το κράτος.

 

Επίσης τόνισε πως η ηλεκτρονική τιμολόγηση μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα και να εξοικονομήσει τουλάχιστον 1 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Ο αντίκτυπος θα φανεί στο διεθνές εμπόριο, όπου μπορεί να υπάρξει αύξηση έως 10%.

 

Σε ό,τι αφορά το κράτος ο κ. Σκέρτσος υπολόγισε ότι η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορεί να αποφέρει περίπου το ισοδύναμο του ΕΝΦΙΑ. Τα δημόσια έσοδα δύναται να αυξηθούν κατά 1,2 δισεκ. χάρη στην επίδραση στο λαθρεμπόριο και στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ ακόμα 1,4 δισεκ. μπορούν να εξοικονομηθούν στις προμήθειες χαρτιού, μελανιού και άλλων υλικών.

 

Κατ' αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για μείωση φορολογικών συντελεστών και βελτίωση ων φορολογικών ελέγχων. Κάλεσε και για μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, αν και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ που εμφανίστηκε στο ίδιο πάνελ στους Δελφούς δεν ενστερνίστηκε την ιδέα, απαντώντας πως ήδη σε ιατρικές υπηρεσίες δεν υπάρχει ΦΠΑ.


Ο κ. Βέττας κάλεσε τις Αρχές να λάβουν στοχευμένα μέτρα για την εμβάθυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε επαγγέλματα και δραστηριότητες όπου υπάρχει υψηλότερο ρίσκο φοροδιαφυγής.

 

Παρέθεσε δεδομένα που δείχνουν πως στα ελεύθερα επαγγέλματα, στην εστίαση και στην αγορά βενζίνης οι ηλεκτρονικές συναλλαγές χρησιμοποιούνται σαφώς λιγότερο από το μερίδιο που έχουν αυτές οι κατηγορίες στην ιδιωτική κατανάλωση.

 

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των φορολογικών κινήτρων στους πολίτες, προτείνοντας μεταξύ άλλων την επιστροφή μέρους της αξίας ορισμένων ηλεκτρονικών αγορών αλλά και την αναμόρφωση της φορολοταρίας.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Οικονομία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύξηση 17,1% στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ την πρώτη εβδομάδα του lockdown

Οικονομία Αύξηση 17,1% στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ την πρώτη εβδομάδα του lockdown

24.11.2020
Wall Street: O Dow Jones ξεπέρασε τις 30.000 μονάδες - Για πρώτη φορά στην ιστορία

Οικονομία Wall Street: O Dow Jones ξεπέρασε τις 30.000 μονάδες - Για πρώτη φορά στην ιστορία

24.11.2020
e-ΕΦΚA: Τέλος η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας

Οικονομία e-ΕΦΚA: Τέλος η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας

24.11.2020
Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα η καταβολή από τον ΟΑΕΔ

Οικονομία Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα η καταβολή από τον ΟΑΕΔ

24.11.2020
Στα 19.000 δολάρια η ισοτιμία του Bitcoin

Οικονομία Στα 19.000 δολάρια η ισοτιμία του Bitcoin

24.11.2020
H INTRASOFT International υλοποιεί τον «Ηρακλή» για τον ΔΕΔΔΗΕ

Οικονομία H INTRASOFT International υλοποιεί τον «Ηρακλή» για τον ΔΕΔΔΗΕ

24.11.2020
Σταϊκούρας: Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 - 120 δόσεις

Οικονομία Σταϊκούρας: Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 - 120 δόσεις

24.11.2020
Έρευνα ICAP: Ποιους κλάδους της ελληνικής οικονομίας πλήττει σφοδρότερα η πανδημία

Οικονομία Έρευνα ICAP: Ποιους κλάδους της ελληνικής οικονομίας πλήττει σφοδρότερα η πανδημία

23.11.2020
Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί τις G20 για αύξηση της φτώχειας και άτακτες χρεοκοπίες

Οικονομία Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί τις G20 για αύξηση της φτώχειας και άτακτες χρεοκοπίες

22.11.2020
Βρούτσης: Τι ισχύει για συντάξεις, προσωρινές συντάξεις, αναδρομικά, δώρο Χριστουγέννων

Οικονομία Βρούτσης: Τι ισχύει για συντάξεις, προσωρινές συντάξεις, αναδρομικά, δώρο Χριστουγέννων

22.11.2020
1 Σχόλια
avatar
Sparrow 3.3.2019 | 17:00
1. Όταν οι φόροι είναι τόσο εξαντλητικοί είναι υποχρέωση του πολίτη να τους παρακάμπτει.
2. Όταν οι ηλεκτρ. συναλλαγές χρεώνονται είναι υποχρέωση του πολίτη να μην συναλλάσσεται ηλεκτρονικά. (Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης χρεώνονται οι ηλ. συναλλαγές;)
3. Όταν οι εφοπλιστάδες φοροαπαλλάσσονται είναι υποχρέωσή μας να αυτο-φοροαπαλλασσόμαστε κι εμείς.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια