AΠΕ-ΜΠΕ
Οικονομία

Κομισιόν: Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού από τις παροχές Τσίπρα

Ράπισμα εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να αποτελέσει η 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που θα δημοσιευθεί αύριο

Τη δημοσιονομική επίδραση των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει η 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Κομισιόν

 

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Καθημερινής, η έκθεση θα είναι «ιδιαίτερα αυστηρή», και εντοπίζει μεγάλα προβλήματα στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «διαπιστώνει καθυστερήσεις στη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών παραμένει "απογοητευτική", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά». Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε προβληματισμός ανάμεσα στους Ευρωπαίους αξιωματούχους για το αν πρέπει να δημοσιευθεί η έκθεση κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά η Κομισιόν θα τη δημοσιεύσει καθώς, όπως κατέληξαν, η μη δημοσίευσή της πάλι θα αποτελούσε πολιτική κίνηση.

 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή «διαβάζοντας το προσχέδιο της έκθεσης κανείς διαπιστώνει ότι οι θεσμοί θέλουν να διατυπώσουν τη διαφωνία τους με τις πρόσφατες παροχές του κ. Τσίπρα, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μη θεωρηθεί παρέμβαση σε μια ευαίσθητη πολιτική συγκυρία». Το τελικό κείμενο της έκθεσης θα είναι έτοιμο σήμερα και η έκθεση θα δημοσιευτεί αύριο. Στην έκθεση αναφέρεται πως «τα μέτρα της 15ης Μαΐου θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019», ωστόσο δεν αναφέρεται το μέγεθος της απόκλισης. Αυτό θα υπολογιστεί το φθινόπωρο. 

 

Ακόμα, σύμφωνα με την Καθημερινή, η έκθεση αναφέρει ότι υπερπλεονάσματα που προβλέπει η κυβέρνηση οφείλονται και στο ότι δημόσιες επενδύσεις «βαπτίστηκαν» επιδοτήσεις σε κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα χρησιμοποιηθούν. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, η Επιτροπή δηλώνει «αναρμόδια» και αναφέρει πως κάθε πρόταση που αλλάζει τη συμφωνία «που επετεύχθη με τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup στο πλαίσιο αναθεωρημένης ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους».

 

Πρωτογενές πλεόνασμα, ΦΠΑ, τράπεζες, 120 δόσεις

 

Επιπλέον η έκθεση αναφέρει πως η Ελλάδα ξεπέρασε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 «κυρίως εξαιτίας της περικοπής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», ένα πρόβλημα που έχουν εντοπίσει από τον περασμένο Απρίλιο. Σε ό,τι αφορά την παροχή 13ης σύνταξης και τη μείωση του ΦΠΑ, η έκθεση είναι αντίθετη καθώς δεν ενισχύει την ανάπτυξη της οικονομίας. 

 

Όσον αφορά τις τράπεζες «η κατάσταση συνεχίζει να ενέχει προκλήσεις, με τις όποιες βελτιώσεις να έρχονται εξαιρετικά αργά και να παραμένουν σημαντικά τρωτά σημεία», ενώ αναφέρει ότι το πρόγραμμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωράει εξαιρετικά αργά. Επίσης, η έκθεση περιγράφει μία λίστα από μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σεβαστεί την οροφή για τις προσλήψεις προσωρινού προσωπικού και ζητείται μείωση κατά 1.550 άτομα μέσα στο 2019. Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου «παραμένει απογοητευτική», καθώς ο ρυθμός της είναι ιδιαίτερα αργός. Η Επιτροπή είναι επίσης αντίθετη με τις 120 δόσεις, καθώς «η ανακοίνωση αυτού του πλάνου ενδέχεται να συμβάλει στη μείωση των φορολογικών εισπράξεων και να δημιουργήσει κινδύνους στην πειθαρχία επί των πληρωμών».

Οικονομία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποίηση από ΕΚΤ: Η ευρωζώνη ίσως χρειαστεί μέτρα 1,5 τρισ.ευρώ

Οικονομία Προειδοποίηση από ΕΚΤ: Η ευρωζώνη ίσως χρειαστεί μέτρα 1,5 τρισ.ευρώ

8.4.2020
Δώρο Πάσχα: Τι ισχύει λόγω κορωνοϊού - Ποιοι θα το πληρωθούν μετά - Οδηγός για εργαζομένους

Οικονομία Δώρο Πάσχα: Τι ισχύει λόγω κορωνοϊού - Ποιοι θα το πληρωθούν μετά - Οδηγός για εργαζομένους

8.4.2020
ΟΟΣΑ: Κατακόρυφη επιβράδυνση στις μεγαλύτερες οικονομίες - Μείωση ρεκόρ της δραστηριότητας

Οικονομία ΟΟΣΑ: Κατακόρυφη επιβράδυνση στις μεγαλύτερες οικονομίες - Μείωση ρεκόρ της δραστηριότητας

8.4.2020
Σταϊκούρας για Eurogoup: Υπάρχουν ακόμα διαφορές, εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο

Οικονομία Σταϊκούρας για Eurogoup: Υπάρχουν ακόμα διαφορές, εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο

8.4.2020
Eurogroup: Στις 11 σήμερα η συνέντευξη Τύπου - «Χάσμα» στη μαραθώνια συνεδρίαση

Οικονομία Eurogroup: Στις 11 σήμερα η συνέντευξη Τύπου - «Χάσμα» στη μαραθώνια συνεδρίαση

8.4.2020
Μαραθώνιο το Eurogroup: Διακοπή της συνεδρίασης - Διαφωνίες για το πακέτο στήριξης

Οικονομία Μαραθώνιο το Eurogroup: Διακοπή της συνεδρίασης - Διαφωνίες για το πακέτο στήριξης

8.4.2020
Λίστα Forbes: Πλουσιότερος Έλληνας ο Φίλιππος Νιάρχος - Ο Ιβάν Σαββίδης στη λίστα των Ρώσων κροίσων

Οικονομία Λίστα Forbes: Πλουσιότερος Έλληνας ο Φίλιππος Νιάρχος - Ο Ιβάν Σαββίδης στη λίστα των Ρώσων κροίσων

7.4.2020
Οι ημερομηνίες καταβολής για τα 800 ευρώ - Επεκτείνεται η άδεια ειδικού σκοπού

Οικονομία Οι ημερομηνίες καταβολής για τα 800 ευρώ - Επεκτείνεται η άδεια ειδικού σκοπού

7.4.2020
Κομισιόν: Πράσινο φως στην Ελλάδα για τις επιστρεπτέες προκαταβολές ύψους 1 δισ. ευρώ

Οικονομία Κομισιόν: Πράσινο φως στην Ελλάδα για τις επιστρεπτέες προκαταβολές ύψους 1 δισ. ευρώ

7.4.2020
Βρούτσης: Βαριά πρόστιμα σε εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους υπό καθεστώς αναστολής

Οικονομία Βρούτσης: Βαριά πρόστιμα σε εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους υπό καθεστώς αναστολής

7.4.2020