Eικονογράφηση: Stupid Greg / LIFO
Οικονομία

Έρευνα: Οι Ελληνες «συντηρούν» τα ενήλικα παιδιά τους

Οι Έλληνες στηρίζουν οικονομικά τα νεότερα, ενήλικα μέλη της οικογένειας περισσότερο από κάθε άλλον ευρωπαϊκό λαό, σύμφωνα με τα στοιχεία της πανευρωπαϊκής έρευνας SHARE

Οι Έλληνες στηρίζουν οικονομικά τα νεότερα μέλη της οικογένειας περισσότερο από κάθε άλλον ευρωπαϊκό λαό, σύμφωνα με τα στοιχεία της πανευρωπαϊκής έρευνας SHARE. 

 

Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας για την υγεία, τη γήρανση και τη συνταξιοδότηση, οι Ελληνες ζουν σε συνθήκες μεγαλύτερης οικονομικής πίεσης από τους περισσότερους Ευρωπαίους και σε μεγάλο βαθμό παραμένουν στο οικογενειακό περιβάλλον.

 

Σύμφωνα με τον ελληνικό βραχίονα του SHARE που συντονίζεται από την καθηγήτρια του Παντείου Αντιγόνη Λυμπεράκη, εξαιτίας της ανεργίας, οι μεγαλύτεροι προσφέρουν κάθε είδους βοήθειας στα νεότερα ενήλικα μέλη τους: οικονομική στήριξη, φιλοξενία και φροντίδα των ανήλικων παιδιών τους. 

 

Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα τουλάχιστον το 25% των ατόμων 50 έως 64 ετών υποστηρίζουν οικονομικά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Το ποσοστό διαμορφώνεται στο 21% για άτομα 65-80 ετών και στο 11% για ηλικιωμένους άνω των 80 ετών  Την ίδια ώρα, το 44,1% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών στη χώρα μας, ζει στο ίδιο σπίτι με τουλάχιστον ένα από τα παιδιά του. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό εμφανίζεται στη Δανία, που το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται στο 13,4%.

 

Το 14,3% της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας ζει με τα παιδιά του στο ίδιο κτίριο και το 17,3% σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου. Περίπου μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών φροντίζει τα εγγόνια της σχεδόν σε καθημερινή βάση. Το ποσοστό αυτό είναι τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ευρώπης (9%) και δέκα φορές υψηλότερο σε σχέση με τις σκανδιναβικές χώρες.

 

 

Βιοτικό επίπεδο

Εφτά στα δέκα νοικοκυριά ηλικιωμένων αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στην Ελλάδα. Το χαμηλότερο ποσοστό απαντάται στη Σουηδία (17,3%). Παράλληλα πολλά άτομα μεταξύ 50-69 ετών συνδυάζουν τη συνταξιοδότηση με την απασχόληση. Συγκεκριμένα ενώ έχει βγει στη σύνταξη, συνεχίζει να εργάζεται: το 5,3% των 50-54 ετών, το 11,4% των ατόμων 55-59 ετών, το 18,2% των ατόμων 60-64 ετών και το 17% των ατόμων 65-69 ετών.

 

Τα στοιχεία SHARE αποτελούν ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή και κάθε μήνα δημοσιεύονται δεκάδες μελέτες. Από το 2004, το Share εξετάζει όλες τις διαστάσεις της ζωής των Ευρωπαίων άνω των 50 ετών σε 26 κράτη-μέλη, στην Ελβετία και στο Ισραήλ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Οικονομία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H INTRASOFT International υλοποιεί τον «Ηρακλή» για τον ΔΕΔΔΗΕ

Οικονομία H INTRASOFT International υλοποιεί τον «Ηρακλή» για τον ΔΕΔΔΗΕ

24.11.2020
Σταϊκούρας: Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 - 120 δόσεις

Οικονομία Σταϊκούρας: Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 - 120 δόσεις

24.11.2020
Έρευνα ICAP: Ποιους κλάδους της ελληνικής οικονομίας πλήττει σφοδρότερα η πανδημία

Οικονομία Έρευνα ICAP: Ποιους κλάδους της ελληνικής οικονομίας πλήττει σφοδρότερα η πανδημία

23.11.2020
Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί τις G20 για αύξηση της φτώχειας και άτακτες χρεοκοπίες

Οικονομία Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί τις G20 για αύξηση της φτώχειας και άτακτες χρεοκοπίες

22.11.2020
Βρούτσης: Τι ισχύει για συντάξεις, προσωρινές συντάξεις, αναδρομικά, δώρο Χριστουγέννων

Οικονομία Βρούτσης: Τι ισχύει για συντάξεις, προσωρινές συντάξεις, αναδρομικά, δώρο Χριστουγέννων

22.11.2020
Πώς οι Κινέζοι οδηγούν τώρα το μέλλον των ειδών πολυτελείας - Ο παράγοντας κορωνοϊός και τα λάθη των ΗΠΑ

Οικονομία Πώς οι Κινέζοι οδηγούν τώρα το μέλλον των ειδών πολυτελείας - Ο παράγοντας κορωνοϊός και τα λάθη των ΗΠΑ

22.11.2020
Σταϊκούρας: Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί και το 2021

Οικονομία Σταϊκούρας: Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί και το 2021

21.11.2020
Μετά τον κορωνοϊό η πανδημία χρέους - Η μεγαλύτερη ύφεση από το κραχ του 1929

Οικονομία Μετά τον κορωνοϊό η πανδημία χρέους - Η μεγαλύτερη ύφεση από το κραχ του 1929

21.11.2020
Επίδομα 400 ευρώ: Οι 4 προϋποθέσεις για μακροχρόνια ανέργους - Ειδική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ

Οικονομία Επίδομα 400 ευρώ: Οι 4 προϋποθέσεις για μακροχρόνια ανέργους - Ειδική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ

20.11.2020
Προϋπολογισμός 2021: Κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει ύφεση 10,5% για φέτος

Οικονομία Προϋπολογισμός 2021: Κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει ύφεση 10,5% για φέτος

20.11.2020
7 Σχόλια
avatar
σαλιγκάρι 15.9.2019 | 11:32
υποθέτω ότι στους ξένους φαίνεται παράλογο να μένεις με τους γονείς σου όταν μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά και να νοικιάσεις σπίτι
και γι'αυτό επανειλημμένα γράφουν ότι ο λόγος που στην Ελλάδα οι νέοι δεν φεύγουν από το σπίτι της μαμάς και του μπαμπά είναι οικονομικός
πού νά'ξεραν.....
εδώ και δεκαετίες οι νέοι δεν φεύγουν από το σπίτι της μαμάς και του μπαμπά
οι λόγοι είναι οι περίεργες σχέσεις που αναπτύσσονται στην ελληνική οικογένεια, αλλά και η ελληνική νοοτροπία που διαιωνίζεται πανηγυρικά και με μεγάλη περηφάνια και η οποία υπαγορεύει μεταξύ άλλων και το να μην μένεις μόνος/η σου
avatar
Greek_stig 15.9.2019 | 14:42
Μάλλον ζεις σε παράλληλο σύμπαν ή σε άλλη δεκαετία: στα yolo '00s που όντως ίσχυε κατά μεγάλο βαθμό αυτό που λες και παρόλη την οικονομική ευφορια οι νέοι μενανε με τους γονείς για αυτό τον λόγο. Πλέον θες δε θες αν δεν έχεις εδραιωθει οικονομικά τη βγάζεις με τους δικούς σου και βλέπουμε. Προφανώς και ακόμη ισχύει ακόμη αυτό που υποστηρίζεις και για αυτούς ακριβώς τους λόγους και όχι λόγω οικονομικού θέματος, αλλά όχι στο βαθμό που προβάλλεις.
avatar
σαλιγκάρι 17.9.2019 | 10:40
μάλλον ζεις στον δικό σου κόσμο
avatar
Μαύρος Γάτος 15.9.2019 | 16:46
"υποθέτω ότι στους ξένους φαίνεται παράλογο να μένεις με τους γονείς σου όταν μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά και να νοικιάσεις σπίτι"

Ελα όμως που οι περισσότεροι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά ή, όταν μπορούν σήμερα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορούν και μεθαύριο...

Φυσικά, υπάρχει και μια μειοψηφία 30ρηδων οι οποίοι, ενώ έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν άνετα ανεξάρτητοι, επιλέγουν την παραμονή στην οικογενειακή εστία. Αυτοί συνιστούν μια παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας.
avatar
σαλιγκάρι 17.9.2019 | 10:41
δεν είναι 'αυτοί', είναι οι πολλοί
Ο Νοών... νοείτω 15.9.2019 | 17:39
Σαλιγκάρι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι όπως κάποτε που οι νέοι αργούσαν να φύγουν από την πατρική τους οικία, που κάποια στιγμή αυτό γινόταν, έτσι ή αλλιώς, λόγω της ανάγκης για αυτονομία.
Σήμερα, ξεκάθαρα, το μεγαλύτερο ποσοστό νέων δεν φεύγουν από το σπίτι των γονέων τους λόγω της οικονομικής κατάστασης η οποία θα επιδεινωθεί καθώς οι μισθοί παραμένουν στα ίδια, χαμηλά επίπεδα, όμως τα ενοίκια (και οι γενικότερες δαπάνες διαωβίωσης) αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται, τώρα, που (εικονικά μόνο) βγήκαμε από την κρίση. Στο φαινόμενο αυτό προστίθενται και πολλοί, κυρίως εργένηδες, οι οποίοι εν μέσω της κρίσης, ενώ έμεναν μόνοι τους, επέστρεψαν στην οικογενειακή εστία. Το φαινόμενο όμως δεν παρατηρείται μόνο σε εργένηδες, αλλά και σε ποσοστό οικογενειών που μένουν όλοι μαζί στην οικία των πεθερικών για οικονομικούς λόγους.
Σίγουρα -και αναφέρομαι ως ειδικός σε αυτά τα ζητήματα-, η ελληνική-«παραδοσιακή» οικογένεια με τους ανορίουτους, μπερδεμένους και παρεξηγημένους δεσμούς μεταξύ της διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό το θλιβερό και άρρωστο φαινόμενο, γενικότερα, της ανώριμης πλευράς του ενήλικα Έλληνα, που με το παραμικρό πρόβλημα αναζητάει την γονεϊκή υποστήριξη, συναισθηματική ή οικονομική.
Οι αιτίες του προβλήματος (γιατί κοινωνικά αποτελεί σοβαρό ένα πρόβλημα), είναι βαθιές και ξεκινάνε από την γενικότερη, λανθασμένη νοοτροπία μας ως λαός και στον συγκεκριμένο τομέα.
Δεν είναι τυχαίο πως όταν δυο ενήλικες Έλληνες παντρεύονται, μαζί με εκείνους «παντρεύονται» και τα σόγια τους, έχοντας, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, εξουσία, άποψη και κατευθυντήριες-διαχειριστικές επιβολές, διαφόρων ζητημάτων, στο ζευγάρι αλλά και το αντίθετο, των τέκνων στους γονείς τους.
Σχετικά πρόσφατο παράδειγμα, η εξαφάνιση μιας μεσήλικης γυναίκας σε κατάσταση χηρείας, στην Κρήτη (αν θυμάμαι σωστά), η οποία σύναψε συναισθηματική σχέση με τον γείτονα της, επίσης χήρο και τα παιδιά της αντέδρασαν σε όλο αυτό (ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ), προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη, αρνούμενοι ως κάτι φυσιολογικό την επιλογή της. Όλο αυτό δεν είχε οικονομικές προεκτάσεις, καθώς η κυρία είχε ρυθμίσει τα περιουσιακά και κληρονομικά θέματα προς τα παιδιά της, αλλά την άρνηση τους πως μια γυναίκα στην κατάσταση της έχει δικαίωμα να συνεχίζει την ζωή της όμως εκείνη επιθυμεί.
Όσο αφορά τις διαφορές νοοτροπιών, επειδή έχω ζήσει στο εξωτερικό για πολλά χρόνια, στην Ευρώπη, βόρεια και κεντρική, να αναφέρω ένα παράδειγμα. Πως με τίποτα δεν είναι αυτονόητο (το αντίθετο μάλιστα), πως η περιουσία των γονέων, οι οποίοι θεωρούνται και είναι ανεξάρτητοι από τα τέκνα τους και εκείνα από τους ίδιους, θα μεταβιβαστεί στα τέκνα τους.
Βέβαια μιλάμε για προηγμένα κοινονικο-οικονομικά συστήματα και δομές, οι οποίες επιτρέπουν στους νέους να εξελιχθούν. Ζώντας για χρόνια σε κάποιες από αυτές τις χώρες, πρέπει να είσαι διανοητικά ανίκανος ώστε να μη καταφέρεις να ανεξαρτητοποιηθείς, οργανώσεις και εξελίξεις την ζωή σου, αναλόγως πάντα των προσδοκιών σου.
Μόνο ελληνικό είναι το φαινόμενο, μεσήλικες άνθρωποι, να συνεχίζουν να θεωρούνται «παιδιά» από τους γονείς τους... ..με ότι αυτό, αρνητικά, συνεπάγεται ατομικά και κοινωνικά.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2019 | 12:41
Όταν ο βασικός μισθός έχει διαμορφωθεί στα 5 και 46 ,
Όταν ο πτυχιούχος αμοίβεται με βασικό μισθό για junior θέση ,
Όταν η αύξηση που θα λάβει ,στην καλύτερη θα είναι 2-3 εκατοστάρικα σε βάθος χρόνου με αυξημένες υποχρεώσεις,
Όταν έχουμε ανατίμηση σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών ,
Όταν κράτος πρόνοιας δεν υφίσταται,
ή θα οπλιστεί με υπομονή αυτός και η οικογένεια του με την ελπίδα(;) για ένα καλύτερο αύριο ή θα πακετάρει για έξω και θα διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή με το όποιο κόστος.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια