Eικονογράφηση: Stupid Greg / LIFO
Οικονομία

Έρευνα: Οι Ελληνες «συντηρούν» τα ενήλικα παιδιά τους

Οι Έλληνες στηρίζουν οικονομικά τα νεότερα, ενήλικα μέλη της οικογένειας περισσότερο από κάθε άλλον ευρωπαϊκό λαό, σύμφωνα με τα στοιχεία της πανευρωπαϊκής έρευνας SHARE

Οι Έλληνες στηρίζουν οικονομικά τα νεότερα μέλη της οικογένειας περισσότερο από κάθε άλλον ευρωπαϊκό λαό, σύμφωνα με τα στοιχεία της πανευρωπαϊκής έρευνας SHARE. 

 

Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας για την υγεία, τη γήρανση και τη συνταξιοδότηση, οι Ελληνες ζουν σε συνθήκες μεγαλύτερης οικονομικής πίεσης από τους περισσότερους Ευρωπαίους και σε μεγάλο βαθμό παραμένουν στο οικογενειακό περιβάλλον.

 

Σύμφωνα με τον ελληνικό βραχίονα του SHARE που συντονίζεται από την καθηγήτρια του Παντείου Αντιγόνη Λυμπεράκη, εξαιτίας της ανεργίας, οι μεγαλύτεροι προσφέρουν κάθε είδους βοήθειας στα νεότερα ενήλικα μέλη τους: οικονομική στήριξη, φιλοξενία και φροντίδα των ανήλικων παιδιών τους. 

 

Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα τουλάχιστον το 25% των ατόμων 50 έως 64 ετών υποστηρίζουν οικονομικά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Το ποσοστό διαμορφώνεται στο 21% για άτομα 65-80 ετών και στο 11% για ηλικιωμένους άνω των 80 ετών  Την ίδια ώρα, το 44,1% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών στη χώρα μας, ζει στο ίδιο σπίτι με τουλάχιστον ένα από τα παιδιά του. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό εμφανίζεται στη Δανία, που το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται στο 13,4%.

 

Το 14,3% της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας ζει με τα παιδιά του στο ίδιο κτίριο και το 17,3% σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου. Περίπου μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών φροντίζει τα εγγόνια της σχεδόν σε καθημερινή βάση. Το ποσοστό αυτό είναι τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ευρώπης (9%) και δέκα φορές υψηλότερο σε σχέση με τις σκανδιναβικές χώρες.

 

 

Βιοτικό επίπεδο

Εφτά στα δέκα νοικοκυριά ηλικιωμένων αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στην Ελλάδα. Το χαμηλότερο ποσοστό απαντάται στη Σουηδία (17,3%). Παράλληλα πολλά άτομα μεταξύ 50-69 ετών συνδυάζουν τη συνταξιοδότηση με την απασχόληση. Συγκεκριμένα ενώ έχει βγει στη σύνταξη, συνεχίζει να εργάζεται: το 5,3% των 50-54 ετών, το 11,4% των ατόμων 55-59 ετών, το 18,2% των ατόμων 60-64 ετών και το 17% των ατόμων 65-69 ετών.

 

Τα στοιχεία SHARE αποτελούν ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή και κάθε μήνα δημοσιεύονται δεκάδες μελέτες. Από το 2004, το Share εξετάζει όλες τις διαστάσεις της ζωής των Ευρωπαίων άνω των 50 ετών σε 26 κράτη-μέλη, στην Ελβετία και στο Ισραήλ.

Οικονομία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα για τα ακίνητα: Πτώση της ιδιοκατοίκησης στην κρίση

Οικονομία Έρευνα για τα ακίνητα: Πτώση της ιδιοκατοίκησης στην κρίση

17.1.2020
Νέα πνοή στην ιστορική περιοχή του Πειραιά - Παρουσιάστηκε το πρότζεκτ ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου

Οικονομία Νέα πνοή στην ιστορική περιοχή του Πειραιά - Παρουσιάστηκε το πρότζεκτ ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου

17.1.2020
Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Οι έμποροι ζητούν την κατάργησή τους και κάνουν λόγο για «παρωχημένο θεσμό»

Οικονομία Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Οι έμποροι ζητούν την κατάργησή τους και κάνουν λόγο για «παρωχημένο θεσμό»

16.1.2020
Οι τράπεζες απαντούν για το χακάρισμα σε χιλιάδες πιστωτικές: «Λήξαν το ζήτημα»

Οικονομία Οι τράπεζες απαντούν για το χακάρισμα σε χιλιάδες πιστωτικές: «Λήξαν το ζήτημα»

15.1.2020
Στα 4,96 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019

Οικονομία Στα 4,96 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019

15.1.2020
Handelsblatt: «Θετικό μήνυμα για την Ελλάδα η αποχώρηση του ΔΝΤ»

Οικονομία Handelsblatt: «Θετικό μήνυμα για την Ελλάδα η αποχώρηση του ΔΝΤ»

15.1.2020
Ξεκινάει σήμερα η πέμπτη αξιολόγηση - Τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα

Οικονομία Ξεκινάει σήμερα η πέμπτη αξιολόγηση - Τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα

15.1.2020
Οι ελληνικές τράπεζες αντικαθιστούν χιλιάδες πιστωτικές κάρτες μετά από χακάρισμα

Οικονομία Οι ελληνικές τράπεζες αντικαθιστούν χιλιάδες πιστωτικές κάρτες μετά από χακάρισμα

14.1.2020
Καμία μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα

Οικονομία Καμία μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα

13.1.2020
Αντικειμενικές αξίες «φωτιά» σε 3.000 περιοχές της χώρας - Τον Φεβρουάριο οι τιμές ζώνης

Οικονομία Αντικειμενικές αξίες «φωτιά» σε 3.000 περιοχές της χώρας - Τον Φεβρουάριο οι τιμές ζώνης

13.1.2020
7 Σχόλια
avatar
σαλιγκάρι 15.9.2019 | 11:32
υποθέτω ότι στους ξένους φαίνεται παράλογο να μένεις με τους γονείς σου όταν μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά και να νοικιάσεις σπίτι
και γι'αυτό επανειλημμένα γράφουν ότι ο λόγος που στην Ελλάδα οι νέοι δεν φεύγουν από το σπίτι της μαμάς και του μπαμπά είναι οικονομικός
πού νά'ξεραν.....
εδώ και δεκαετίες οι νέοι δεν φεύγουν από το σπίτι της μαμάς και του μπαμπά
οι λόγοι είναι οι περίεργες σχέσεις που αναπτύσσονται στην ελληνική οικογένεια, αλλά και η ελληνική νοοτροπία που διαιωνίζεται πανηγυρικά και με μεγάλη περηφάνια και η οποία υπαγορεύει μεταξύ άλλων και το να μην μένεις μόνος/η σου
avatar
Greek_stig 15.9.2019 | 14:42
Μάλλον ζεις σε παράλληλο σύμπαν ή σε άλλη δεκαετία: στα yolo '00s που όντως ίσχυε κατά μεγάλο βαθμό αυτό που λες και παρόλη την οικονομική ευφορια οι νέοι μενανε με τους γονείς για αυτό τον λόγο. Πλέον θες δε θες αν δεν έχεις εδραιωθει οικονομικά τη βγάζεις με τους δικούς σου και βλέπουμε. Προφανώς και ακόμη ισχύει ακόμη αυτό που υποστηρίζεις και για αυτούς ακριβώς τους λόγους και όχι λόγω οικονομικού θέματος, αλλά όχι στο βαθμό που προβάλλεις.
avatar
σαλιγκάρι 17.9.2019 | 10:40
μάλλον ζεις στον δικό σου κόσμο
avatar
Μαύρος Γάτος 15.9.2019 | 16:46
"υποθέτω ότι στους ξένους φαίνεται παράλογο να μένεις με τους γονείς σου όταν μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά και να νοικιάσεις σπίτι"

Ελα όμως που οι περισσότεροι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά ή, όταν μπορούν σήμερα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορούν και μεθαύριο...

Φυσικά, υπάρχει και μια μειοψηφία 30ρηδων οι οποίοι, ενώ έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν άνετα ανεξάρτητοι, επιλέγουν την παραμονή στην οικογενειακή εστία. Αυτοί συνιστούν μια παθογένεια της ελληνικής κοινωνίας.
avatar
σαλιγκάρι 17.9.2019 | 10:41
δεν είναι 'αυτοί', είναι οι πολλοί
Ο Νοών... νοείτω 15.9.2019 | 17:39
Σαλιγκάρι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι όπως κάποτε που οι νέοι αργούσαν να φύγουν από την πατρική τους οικία, που κάποια στιγμή αυτό γινόταν, έτσι ή αλλιώς, λόγω της ανάγκης για αυτονομία.
Σήμερα, ξεκάθαρα, το μεγαλύτερο ποσοστό νέων δεν φεύγουν από το σπίτι των γονέων τους λόγω της οικονομικής κατάστασης η οποία θα επιδεινωθεί καθώς οι μισθοί παραμένουν στα ίδια, χαμηλά επίπεδα, όμως τα ενοίκια (και οι γενικότερες δαπάνες διαωβίωσης) αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται, τώρα, που (εικονικά μόνο) βγήκαμε από την κρίση. Στο φαινόμενο αυτό προστίθενται και πολλοί, κυρίως εργένηδες, οι οποίοι εν μέσω της κρίσης, ενώ έμεναν μόνοι τους, επέστρεψαν στην οικογενειακή εστία. Το φαινόμενο όμως δεν παρατηρείται μόνο σε εργένηδες, αλλά και σε ποσοστό οικογενειών που μένουν όλοι μαζί στην οικία των πεθερικών για οικονομικούς λόγους.
Σίγουρα -και αναφέρομαι ως ειδικός σε αυτά τα ζητήματα-, η ελληνική-«παραδοσιακή» οικογένεια με τους ανορίουτους, μπερδεμένους και παρεξηγημένους δεσμούς μεταξύ της διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό το θλιβερό και άρρωστο φαινόμενο, γενικότερα, της ανώριμης πλευράς του ενήλικα Έλληνα, που με το παραμικρό πρόβλημα αναζητάει την γονεϊκή υποστήριξη, συναισθηματική ή οικονομική.
Οι αιτίες του προβλήματος (γιατί κοινωνικά αποτελεί σοβαρό ένα πρόβλημα), είναι βαθιές και ξεκινάνε από την γενικότερη, λανθασμένη νοοτροπία μας ως λαός και στον συγκεκριμένο τομέα.
Δεν είναι τυχαίο πως όταν δυο ενήλικες Έλληνες παντρεύονται, μαζί με εκείνους «παντρεύονται» και τα σόγια τους, έχοντας, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, εξουσία, άποψη και κατευθυντήριες-διαχειριστικές επιβολές, διαφόρων ζητημάτων, στο ζευγάρι αλλά και το αντίθετο, των τέκνων στους γονείς τους.
Σχετικά πρόσφατο παράδειγμα, η εξαφάνιση μιας μεσήλικης γυναίκας σε κατάσταση χηρείας, στην Κρήτη (αν θυμάμαι σωστά), η οποία σύναψε συναισθηματική σχέση με τον γείτονα της, επίσης χήρο και τα παιδιά της αντέδρασαν σε όλο αυτό (ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ), προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη, αρνούμενοι ως κάτι φυσιολογικό την επιλογή της. Όλο αυτό δεν είχε οικονομικές προεκτάσεις, καθώς η κυρία είχε ρυθμίσει τα περιουσιακά και κληρονομικά θέματα προς τα παιδιά της, αλλά την άρνηση τους πως μια γυναίκα στην κατάσταση της έχει δικαίωμα να συνεχίζει την ζωή της όμως εκείνη επιθυμεί.
Όσο αφορά τις διαφορές νοοτροπιών, επειδή έχω ζήσει στο εξωτερικό για πολλά χρόνια, στην Ευρώπη, βόρεια και κεντρική, να αναφέρω ένα παράδειγμα. Πως με τίποτα δεν είναι αυτονόητο (το αντίθετο μάλιστα), πως η περιουσία των γονέων, οι οποίοι θεωρούνται και είναι ανεξάρτητοι από τα τέκνα τους και εκείνα από τους ίδιους, θα μεταβιβαστεί στα τέκνα τους.
Βέβαια μιλάμε για προηγμένα κοινονικο-οικονομικά συστήματα και δομές, οι οποίες επιτρέπουν στους νέους να εξελιχθούν. Ζώντας για χρόνια σε κάποιες από αυτές τις χώρες, πρέπει να είσαι διανοητικά ανίκανος ώστε να μη καταφέρεις να ανεξαρτητοποιηθείς, οργανώσεις και εξελίξεις την ζωή σου, αναλόγως πάντα των προσδοκιών σου.
Μόνο ελληνικό είναι το φαινόμενο, μεσήλικες άνθρωποι, να συνεχίζουν να θεωρούνται «παιδιά» από τους γονείς τους... ..με ότι αυτό, αρνητικά, συνεπάγεται ατομικά και κοινωνικά.
Artyom 15.9.2019 | 12:41
Όταν ο βασικός μισθός έχει διαμορφωθεί στα 5 και 46 ,
Όταν ο πτυχιούχος αμοίβεται με βασικό μισθό για junior θέση ,
Όταν η αύξηση που θα λάβει ,στην καλύτερη θα είναι 2-3 εκατοστάρικα σε βάθος χρόνου με αυξημένες υποχρεώσεις,
Όταν έχουμε ανατίμηση σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών ,
Όταν κράτος πρόνοιας δεν υφίσταται,
ή θα οπλιστεί με υπομονή αυτός και η οικογένεια του με την ελπίδα(;) για ένα καλύτερο αύριο ή θα πακετάρει για έξω και θα διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή με το όποιο κόστος.