Η παγκόσμια αγορά τροφών για pets αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2023. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Οικονομία

Οι Έλληνες διπλασίασαν τα έξοδα για τα κατοικίδιά τους την τελευταία δεκαετία, παρά την οικονομική κρίση

Ξοδεύουμε 198 εκατ. ευρώ ετησίως για τις τροφές των κατοικίδιών μας

ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ

Με αύξηση της τάξης του 8,2% σε σχέση με το 2018 εκτιμάται ότι κινείται η αγορά των τροφών για κατοικίδια φέτος, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 198 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ότι μέχρι το 2023 η εν λόγω αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά με ετήσιους ρυθμούς 4,5%.


Ο φετινός ρυθμός αύξησης είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αν και η κατά κεφαλή δαπάνη στην Ελλάδα είναι ακόμη χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του statista.com, που εξειδικεύεται σε κλαδικές μελέτες παγκοσμίως, η κατά κεφαλή δαπάνη στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 18,92 ευρώ. Βέβαια, δεν έχουν όλοι οι Έλληνες σκύλο ή γάτα, αλλά σε κάθε περίπτωση η κατά κεφαλή δαπάνη δίνει τη δυνατότητα της σύγκρισης με άλλες αγορές του εξωτερικού όπου, λόγω και του πληθυσμιακού παράγοντα και της αγοραστικής δύναμης, οι τζίροι είναι τεράστιοι.


Όπως φαίνεται παρακάτω, στον σχετικό πίνακα, ο οποίος είναι ενδεικτικός με στοιχεία που επεξεργαστήκαμε από τη συγκεκριμένη πηγή και χωρίς να περιλαμβάνει όλες τις χώρες του κόσμου, οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως στις κατά κεφαλή δαπάνες για τα ζωάκια τους με 80,41 ευρώ και 63,36 ευρώ αντίστοιχα. Στον αντίποδα, στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Β. Μακεδονία και Αλβανία) η δαπάνη αυτή είναι κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την ελληνική. Τούρκοι και Κύπριοι, πάντως, μας «περνάνε» με 25,65 και 27,30 ευρώ αντίστοιχα (στην Τουρκία είναι εντυπωσιακός και ο ρυθμός αύξησης σε σχέση με πέρυσι καθώς ξεπερνά το 14%).

 

Η παγκόσμια αγορά τροφών για pets αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2023. Οι μεγαλύτερες αγορές εντοπίζονται στη Β. Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, ενώ εταιρείες «κολοσσοί» στη βιομηχανία αυτή θεωρούνται οι Mars Petcare, Nestle Purina, Hall's Pet Nutrition και J.M. Smucker.

 

Αξίζει να σταθούμε στην αγορά των ΗΠΑ για δύο λόγους: Ο τζίρος στις τροφές των κατοικιδίων ξεπερνά το 25% της παγκόσμιας κατανάλωσης με 26,45 δισ. ευρώ το 2019 και η παροχή αναλυτικών στατιστικών στοιχείων από αρμόδιους φορείς μας δίνει τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε πόσα χαλάμε για τα κατοικίδια αν συμπεριλάβουμε και τις δαπάνες για κτηνιάτρους, καλλωπισμό, φύλαξη και αξεσουάρ των πιστών μας φίλων.


Στις ΗΠΑ υπάρχει η APPA (American Pet Products Association) η οποία ανεβάζει τη συνολική αγορά των pet στα 68,6 δισ. ευρώ (σ.σ. έχουμε μετατρέψει όλα τα ποσά από δολάρια σε ευρώ για τη διευκόλυνση στην ανάγνωση). Από αυτά, πράγματι περί τα 27 δισ. ευρώ αφορούν στις τροφές, ενώ τα έξοδα για κτηνιάτρους και φαρμακευτική αγωγή, φροντίδα κ.λπ. είναι τα υπόλοιπα σχεδόν 40 δισ. ευρώ.


Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα τόσο αναλυτικά στοιχεία, αλλά αν μη τι άλλο καθίσταται σαφές ότι η συνολική δαπάνη των Ελλήνων για τα κατοικίδιά τους είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια περισσότερα από τα σχεδόν 200 εκατ. ευρώ που αφορούν μόνο την τροφή. Και η αύξηση στην αγορά των pets είναι εντυπωσιακή τα τελευταία χρόνια, αν αναλογιστούμε ότι προ δεκαετίας οι σχετικές δαπάνες ήταν περί τα 100 εκατ. ευρώ και ότι μεσολάβησε μία μεγάλη οικονομική κρίση.

 

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

 

Οικονομία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις κλωστοϋφαντουργίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους - 600 εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα

Οικονομία Τέσσερις κλωστοϋφαντουργίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους - 600 εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα

3.4.2020
Ανοδικές τάσεις στο χρηματιστήριο - Άνοιγμα με πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Οικονομία Ανοδικές τάσεις στο χρηματιστήριο - Άνοιγμα με πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

3.4.2020
ΑΑΔΕ: Ανοίγει η πλατφόρμα «MyBusinessSupport» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οικονομία ΑΑΔΕ: Ανοίγει η πλατφόρμα «MyBusinessSupport» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

3.4.2020
«Παγώνει» ο ΕΝΦΙΑ για το 2020 λόγω πανδημίας

Οικονομία «Παγώνει» ο ΕΝΦΙΑ για το 2020 λόγω πανδημίας

2.4.2020
 Έναρξη εργασιών στο Ελληνικό - Ανακοίνωση από το ΥΠΠΟΑ

Οικονομία Έναρξη εργασιών στο Ελληνικό - Ανακοίνωση από το ΥΠΠΟΑ

2.4.2020
Κορωνοϊός: Επιστροφή 43 εκ. ευρώ από εισφορές του 2018 - Ποιοι οι δικαιούχοι

Οικονομία Κορωνοϊός: Επιστροφή 43 εκ. ευρώ από εισφορές του 2018 - Ποιοι οι δικαιούχοι

2.4.2020
Μέσω TAXISnet η ενημέρωση για την επιστροφή φόρων

Οικονομία Μέσω TAXISnet η ενημέρωση για την επιστροφή φόρων

2.4.2020
Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τα 800 ευρώ - Περίπου 60.000 υποβλήθηκαν την πρώτη ημέρα

Οικονομία Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τα 800 ευρώ - Περίπου 60.000 υποβλήθηκαν την πρώτη ημέρα

2.4.2020
Κρίση κορωνοϊού:Το οικονομικό σοκ σε αριθμούς

Οικονομία Κρίση κορωνοϊού:Το οικονομικό σοκ σε αριθμούς

1.4.2020
Κορωνοϊός - Προστασία Α' κατοικίας: Τρίμηνη αναστολή δόσεων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Οικονομία Κορωνοϊός - Προστασία Α' κατοικίας: Τρίμηνη αναστολή δόσεων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

1.4.2020
6 Σχόλια
avatar
Nassos symbantorious 16.10.2019 | 10:44
Αμ δε το βλέπω! Στο σούπερ μάρκετ δεν προλαβαίνουν να γεμίσουν το ράφι με τις κονσέρβες για σκύλους κ γάτες, απο τι μία κατανοώ ότι κάτι πρέπει να ταΐζεις το κατοικίδιο σου αλλα από την άλλη όταν κάποιοι άνθρωποι πεινάνε είναι κ λίγο κατάντια!
JERZY 16.10.2019 | 13:18
Προφανώς και δεν έχεις κατοικίδιο. Εγώ το λέω το φιλαράκι μου. Τι νομίζεις ότι πρέπει να τρώνε; Αποφάγια και όσο αντέξουν ή να τα πετάξουμε στο δρόμο και να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα; Χρειάζονται τροφή με ποιότητα όπως χρειάζεται και οποιοδήποτε άλλο πλάσμα ανθρώπινο και μη; Κατάντια είναι να τα βλέπεις να σε κοιτάνε στα μάτια περιμένοντας λίγη τροφή και νερό, ζώντας στους δρόμους για 2-3 χρόνια το πολύ, άρρωστα και μόνα. Όσο για τις τροφές του σουπερμάρκετ, είναι σαν να ταΐζεις το παιδί σου κάθε μέρα από τα ΜακΝτόναλντ. Οκ θα επιβιώσει αλλά πώς είναι το θέμα.
AntD 16.10.2019 | 14:05
Ειλικρίνά για ποιο λόγο κάθε φορά πρέπει να υπάρχει και ένα τέτοιο σχόλιο "ταϊζουν τα ζώα ενώ άνθρωποι πεινάνε"??!?!?!? Καταρχήν εσύ γι'αυτούς που πεινάνε κάνεις κάτι? Δεύτερον αυτοί που ταϊζουν τα ζώα τους (μάλλον έπρεπε να τα αφήσουν να ψοφησούν, αυτό είναι πιο πολιτισμένο και ανθρώπινο προφανώς)είσαι σίγουρος ότι δεν κάνουν κάτι και γ'αυτό. Το ένα εμποδίζει το άλλο? Ένας άνθρωπος που συμπονάει ένα ζωάκι κ θέλει να βοηθήσει, πιστεύεις ότι όταν δει έναν ανθρωπο να πεινάει θα του πει: "εσύ ψόφα"? Επίσης αν όλοι σταματήσουν να φροντίζουν τα κατοικίδιά τους ή τα αδέσποτα έξω, θεωρείς ότι ως δια μαγείας το πρόβλημα των ανθρώπων εκεί εξώ που πεινάνε θα λυθεί ως δια μαγείας γιατί η αιτία της κακοτυχίας τους ήταν οι άνθρωποι που ταϊζουν τα ζώ αντι για εκείνους? Σε παρακαλώ μπορείς λίγο με επιχειρήματα να εξήγησεις αυτό που έγραψες, γιατί βλέπω πάρα πολλούς να το λέτε κ προσπαθω να κτλβ τη λογική στην οποία το βασίζετε! Για μένα κατάντια είναι που δεν υπάρχει αρκετή συμπονια στην Ελληνική κοινωνία ούτε για τα αδέσποτα που υποφέρουν ούτε για τους ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια και είναι κ δείγμα έλλειψης πολιτισμού κ παιδείας...
Nobody 16.10.2019 | 15:33
Δυστυχώς κατάντια είσαι εσύ και η νοοτροπία σου, αλλά που αντίληψη...
avatar
mouse 16.10.2019 | 15:55
Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με τα λεφτά του. Να ταϊζει το κατοικίδιό του, να ταΐζει αδέσποτα, να φροντίζει τους πρόσφυγες και ό,τι άλλο θέλει. Εξοργιστικοί είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων που αδιαφορούν για το κοινωνικό σύνολο, αφήνοντας τα σκυλιά στα μπαλκόνια να ουρλιάζουν διαταράσσοντας την ησυχία, όλων, αυτοί που δεν μαζεύουν τα περιττώματα των κατοικιδίων τους, αυτοί που αφήνουν τα κατοικίδια να αναπαράγονται και δεν τα στειρώνουν, χωρίς καμιά μέριμνα για τα νεογέννητα, δημιουργώντας έτσι συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αδέσποτων. Αυτούς να δούμε ποιος θα τους μαζέψει.
AntD 16.10.2019 | 17:58
Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες, προσθέτοντας ότι όσοι τα αφήνουν σε μπαλκόνια, ή αντί να τα στειρώνουν γεμίζουν τον τόπο αδέσποτα, δεν είναι φιλόζωοι και πρέπει κ μπορούν να διώκονται ποινικά. Αυτοί που δε μαζευουν τα περιττώματα είναι απλά κλασσικοί Έλληνες κάφροι, στην ίδια λίστα με αυτούς που διπλοπαρκάρουν για να πα΄ρουν καφέ, μπαίνουν σε μια υπηρεσία κ φωνάζουν ή παίρνουν τη σειρά άλλου γιατί βιάζονται, αυτούς που παρκάρουν μπροστά σε ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες, αυτούς που προχωράνε στο δρόμο τρώγοντας κ πίνοντας κάτι κ αντί ναπετάξουν το χαρτί/μπουκάλι στον πλησιέστερο κάδο το πετάνε κάτω, στους ποδηλατάδες οδηγούς μηχανής/παπάκιου που ενώ εσύ προχωράς αμέριμνος στο πεζοδρόμιο με τα ακούστικά ο άλλος έρχεται απο πίσω σου βολίδα, σε αυτούς που σου κάνουν προσπέραση στο δρόμο από πουθενα χωρίς φλας, στους ταρίφες που δε σε παιρνούν γιατί δεν τους βολεύεις (ενώ είναι παράνομο), βλέπεις πόσες πολλές (κ άφησα ΑΠΕΙΡΕΣ απέξω) οι περιπτωσεις του καθημερινού κάφρου Έλληνα? Γιατί δεν επικεντρώνεται κανείς στο θετικό της είδησης? Ότι ίσως πιο πολλοί Έλληνες προσπαθούν να βοηθήσουν αδέσποτα κ μνα ταισουν τα ζωάκια τους παρά την κρίση? Κυρίως γιατί όταν ξεκίνησε η κρίση βρέθηκαν αδέσποτα παρα πολλά σκυλιά ρατσας τα οποία όμως λόγω μεγάλου μεγέθους το ταϊσμα έβγαινε ασύμφορο κ βρέθηκαν παραυτα στο δρόμο (μιλάμε κ για σκυλιά γέρικα ακόμη που τα έβλεπες να περιφέρονται δυστυχισμένα). Ελεος με την αθάνατη ελληνική μιζέρια! Πεινάνε οι φτωχοί ο ενάς, δε μαζευουν τα σκατά ο άλλος...τραγικό!