Οι μεγάλες αλλαγές στην Airbnb - Tα μέτρα της κυβέρνησης που είναι στο σχέδιο ρύθμισης
Οικονομία

Οι μεγάλες αλλαγές στην Airbnb - Tα μέτρα της κυβέρνησης που είναι στο σχέδιο ρύθμισης

Πλησιάζει η ώρα των νέων κανόνων για την Airbnb

Ρύθμιση στο φαινόμενο της Airbnb και αντίστοιχων βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά με μεγάλες αλλαγές φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που αναμένεται σύντομα να θέσει σε διαβούλευση η κυβέρνηση.

 

Τα μέτρα περιλαμβάνουν νέους κανόνες που θα κάνουν πολύ πιο αυστηρή την διάθεση ακινήτου στην Airbnb. Στόχος είναι η δίκαιη φορολόγηση αλλά και να ελεγχθεί το φαινόμενο λόγω των επιπτώσεων στις πόλεις, όπως η εκρηκτική αύξηση των ενοικίων. Σημειώνεται πως τώρα ένα στα τρία σπίτια εξακολουθεί να μη διαθέτει αριθμό μητρώου.

 

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού είχαν ορίσει ως χρονοδιάγραμμα το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου που πλησιάζει και αυτό σημαίνει πως πριν τελειώσει το 2019 θα υπάρξουν εξελίξεις.

 

Το μέτρο που σίγουρα θα αλλάξει δραματικά το πόσα σπίτια θα μπορούν να διατεθούν για μίσθωση, είναι αυτό που επιβάλλει πως όποιο ακίνητο μισθώνεται θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά πλήρη φάκελο με την «ταυτότητά» του (πολεοδομικές άδειες κ.ά.). Μεταξύ άλλων, ακίνητα θα πρέπει να πληρούν προδιαγραφές και να ακολουθούν γενικούς κανονισμούς ασφαλείας όπως για παράδειγμα να διαθέτουν οδηγίες για το τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση σεισμού, πλημμύρας ή πυρκαγιάς. Από το επιτελείο εξετάζεται επίσης να καλύπτουν υποχρεωτικά ένα μίνιμουμ ασφαλιστικών καλύψεων για αποζημιώσεις σε όσους μισθώνουν το ακίνητο.

 

Παράλληλα, τα προς μίσθωση ακίνητα δεν θα πρέπει να υστερούν έναντι των παροχών των ενοικιαζόμενων δωματίων, ενώ ανοικτό είναι ακόμη και το θέμα της επιβολής του τέλους διαμονής.

 

Σύμφωνα με τα υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών, θα υπάρξει συνολική, βιώσιμη και λειτουργική ρύθμιση, η οποία θα περιορίσει και τη φοροδιαφυγή, δεδομένου ότι με βάση τις εκτιμήσεις των ίδιων των ιδιοκτητών, περίπου 1 στα 3 σπίτια που νοικιάζονται στους τουρίστες δεν διαθέτει Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ), με αποτέλεσμα να υπάρχει φοροδιαφυγή.

 

Οικονομία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για δάνεια έως 25.000 ευρώ χωρίς υποθήκες

Οικονομία Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για δάνεια έως 25.000 ευρώ χωρίς υποθήκες

7.6.2020
Τα οικονομικά κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση- Το ποσοστό έκπτωσης και το κόστος χρήσης

Οικονομία Τα οικονομικά κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση- Το ποσοστό έκπτωσης και το κόστος χρήσης

7.6.2020
Σε ιστορικό υψηλό ο δείκτης Nasdaq - Πώς επηρέασε η πτώση της ανεργίας

Οικονομία Σε ιστορικό υψηλό ο δείκτης Nasdaq - Πώς επηρέασε η πτώση της ανεργίας

5.6.2020
Κλείνουν ξανά ξενοδοχεία και ακυρώνονται κρατήσεις - Λάθος στον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας

Οικονομία Κλείνουν ξανά ξενοδοχεία και ακυρώνονται κρατήσεις - Λάθος στον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας

5.6.2020
Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης: Εκτός δείκτη DAX η Lufthansa μετά από 32 χρόνια

Οικονομία Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης: Εκτός δείκτη DAX η Lufthansa μετά από 32 χρόνια

5.6.2020
FT: Η Ελλάδα και άλλα κράτη πιέζουν για τουριστικούς «διαδρόμους» με την Βρετανία παρά τα κρούσματα

Οικονομία FT: Η Ελλάδα και άλλα κράτη πιέζουν για τουριστικούς «διαδρόμους» με την Βρετανία παρά τα κρούσματα

5.6.2020
ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0,9% στο ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2020

Οικονομία ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0,9% στο ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2020

4.6.2020
Ο πλούτος των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά μισό τρισ. εν μέσω καραντίνας

Οικονομία Ο πλούτος των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά μισό τρισ. εν μέσω καραντίνας

4.6.2020
Ταμείο Ανάκαμψης: «Όχι» από την Φινλανδία στην πρόταση της Κομισιόν

Οικονομία Ταμείο Ανάκαμψης: «Όχι» από την Φινλανδία στην πρόταση της Κομισιόν

4.6.2020
Έπεσε η απόδοση του ελληνικού ομολόγου - Μετά τη νέα «ένεση» της ΕΚΤ

Οικονομία Έπεσε η απόδοση του ελληνικού ομολόγου - Μετά τη νέα «ένεση» της ΕΚΤ

4.6.2020
7 Σχόλια
avatar
Dimimor28 17.10.2019 | 10:37
Γραφειοκρατία και τρικλοποδιές για να λιγοστέψει το άνοιγμα μιας εταιρίας που σε δύσκολους καιρούς έσωσε την χώρα!!!
Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα! Είμαστε ότι μας αξίζει!!!
avatar
sokofretaFountouki 17.10.2019 | 10:55
Αγαπητή/έ Dimimor28, έχετε δίκιο πως το AirBnB έδωσε εισόδημα σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη, ειδικά σε καιρούς που ήταν δύσκολοι. Αλλά ταυτόχρονα αγνοείται την πραγματικότητα όλων όσων έψαχναν να νοικιάσουν σπίτι και έρχονταν αντιμέτωποι με βραχυπρόθεσμες χρεώσεις μόνο ή παράλογα ενοίκια γιατί "αν το έβαζα airbnb θα έβγαζα πολλά παραπάνω". Άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους όταν ο ιδιοκτήτης θέλησε να βγάλει περισσότερα λεφτά με αυτό το μοντέλο χρέωσης και ολόκληρες γειτονιές της πόλης χάνουν τον χαρακτήρα τους καθώς γίνονται αποκλειστικά οικοδομικά μπλοκ για ενοικιάσεις airbnb. Επίσης οι "επενδύσεις" που λέτε έγιναν, αλλά σε μεγάλο βαθμό από εταιρίες που αγόραζαν/έχτιζαν ολόκληρες πολυκατοικίες με αποκλειστικό σκοπό την βραχυπρόθεσμη χρέωση. Και όσον αφορά τον ιδιώτη που είχε ένα σπίτι και κυνηγούσε ένα μεγαλύτερο εισόδημα τα στοιχεία έχουν δείξει πως χιλιάδες συμπολίτες μας δεν δήλωναν ποτέ το επιπλέον αυτό εισόδημά τους. Πιστεύω αν είχατε βρεθεί στην απέναντι μεριά και προσπαθούσατε να βρείτε σπίτι να μείνετε, θα είχατε μία διαφορετική άποψη.

Υ.Γ Το "είμαστε ότι μας αξίζει" το κρεμάω στο χολ μου, δίπλα από το "οι έλληνες θέλουν βούρδουλα" και στο "μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος". Ο ισοπεδωτισμός δεν μας έβγαλε ποτέ πουθενά.
ο Φθιώτης 17.10.2019 | 12:32
...ή να εκλογικεύσει επιτέλους αυτή την ασυδοσία και τις επιπτώσεις της σε όσους ξεσπιτώνονται στα καλά του καθουμένου ή εκείνους που δε καταφερνουν καν να βρουν σπίτι.. Εάν υπερασπίζεστε με τόση θέρμη την εταιρεία, μήπως ανήκετε στους ιδιοκτήτες έχουν διαμέρισμα, πώς να δεχτείτε
ο Φθιώτης 17.10.2019 | 12:33
ότι θα αλλάξει μια τόσο βολική κατάσταση ...
avatar
Enas allos 17.10.2019 | 11:41
Έχω καλούς φίλους που πράγματι "ξελάσπωσαν" με τη διάθεση των διαμερισμάτων τους μέσω airbnb. Και με στενοχωρεί που τους βλέπω να φοβούνται ότι θα επανέλθουν στην πρότερη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Αλλά ανέκαθεν αναγνώριζαν πως ήταν "εύκολα λεφτά", χωρίς να πρέπει να προβληματιστούν με προδιαγραφές, αδειοδοτήσεις και λοιπές λογιστικές διαδικασίες. Και το παραδέχονταν: του γκουντ του μπι τρου.

Έφτασε η ώρα να μπει μια σειρά. Και στην Ελλάδα δε γίνεται τίποτα άλλο από ό,τι έχει ξεκινήσει σε τόσες πόλεις του εξωτερικού. Εκτός αν όλοι, από το Βερολίνο μέχρι την Καλιφόρνια, τρελάθηκαν και βάζουν επίσης τρικλοποδιές στην "ανάπτυξη".

υγ. ελπίζω όσα άτομα αντιδρούν (που πιθανότατα είναι hosts) να προνόησαν και κάποια από τα "μαύρα" να τα φύλαξαν στο σεντούκι.
λukum (το) 17.10.2019 | 13:19
Η ουσία και η ανάπτυξη του Airbnb έγινε με τη λογική «μένω για λίγες μέρες στο σπίτι ντόπιων» η ασυδοσία και τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν την πλατφόρμα άρχισαν να εκμεταλλεύονται εταιρείες που αγόραζαν ολόκληρες πολυκατοικίες και τις μετέτρεπαν σε ξενοδοχεία.

Έαν μπουν όρια στην εκμετάλλευση ακινήτων ανά ΑΦΜ και τον αριθμό διανυκτερεύσεων ανά έτος τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν.

Αντιθέτως οι αλλαγές που προωθούνται τώρα φαίνεται πως μάλλον ευνοούν τις εταιρείες εις βάρος των κατοίκων που θέλουν να νοικιάσουν για λίγες μέρες το σπίτι τους
Βαγγέλης 17.10.2019 | 16:53
Προ μηνών διαβάζαμε για τα αδήλωτα ακίνητα που εντοπίστηκαν στην Airbnb. Ας μας ενημερώσει υπεύθυνα η ΑΑΔΕ: Εκδόθηκε γι' αυτούς πρόστιμο; Κατέβηκαν απ' τη σελίδα; Έγινε ανάλογο σκανάρισμα στις άλλες πλατφόρμες; Μαντεύω πως όχι. Άρα κοιτάξτε πώς πάει το πράγμα. Όποιος είναι νόμιμος, θα φάει στο κεφάλι κι όποιον επόμενο νόμο σκεφτεί η (νέα) κυβέρνηση. Όποιος πάλι είναι αόρατος για το σύστημα, θα συνεχίζει κανονικά.

Η πολυνομία κι η γραφειοκρατία, όχι απλά πριμοδοτούν την παρανομία, συχνά την κάνουν μονόδρομο. Λίγοι κι ενιαίοι κανόνες για όλους, έτσι βοηθάς το επιχειρείν.

Τώρα, ειδικά για τα ενοίκια, ένα έξυπνο κράτος θα προτιμούσε να φέρνει μέσα κεφάλαια και ανάλογους φόρους, κι ας δίνει κι ένα πιο γενναίο επίδομα ενοικίου μέχρι να παρακολουθήσουν κι οι μισθοί την άνοδο. Εμείς κλασσικά θα θάψουμε τον κλάδο που τόλμησε λιγάκι να ξεχωρίσει...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια