Τα τρία κτίρια που ανακατασκεύασε η Dimand στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου εκεί όπου ήταν οι πρώην εγκαταστάσεις της «Παπαστράτος»
Οικονομία

Νέα πνοή στην ιστορική περιοχή του Πειραιά - Παρουσιάστηκε το πρότζεκτ ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου

Η Παρουσίαση της Αστικής Ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου Πειραιά

To πρότζεκτ Αστική Ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου Πειραιά αποκαλύφθηκε λίγο πριν την ολοκλήρωσή του.

 

Η παρουσίαση έγινε την Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώπιον του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και πλήθους εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

 

Πρόκειται για ένα πλαίσιο συνδυαστικών ενεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την αναμόρφωση και την ανάπτυξη της ιστορικής περιοχής του Αγίου Διονυσίου Πειραιά, που ξεκίνησε το 2016 και εξελίσσεται με την αναμόρφωση τεσσάρων μεγάλων Οικοδομικών Τετραγώνων.

 

Σε λίγους μήνες, η ανάπλαση που περιλαμβάνει τα πρώην βιομηχανικά κτίρια τα οποία από το 2016 έχουν περάσει στην κατοχή της Dimand Α.Ε., ολοκληρώνεται, ενώ ήδη λειτουργούν ως υπερσύγχρονα hub στεγάζοντας χιλιάδες εργαζομένους. Εκτιμάται πως συνολικά στο πάρκο θα εργάζονται καθημερινά περίπου 10.000 άνθρωποι ενώ εκτός από τα γραφεία, ετοιμάζεται και τομέας εστίασης με καφέ κι εστιατόρια εντός του συγκροτήματος.

 

Nikos Daniilidis

 

Το Πρόγραμμα της Ανάπλασης εξελίσσεται σε δύο άξονες: Στην αναβίωση και επανάχρηση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας "ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ" και την μετατροπή τους σε κτίρια γραφείων διεθνών προδιαγραφών και στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής με έργα και επεμβάσεις σε δημόσιους, κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους.

 

Το Πρόγραμμα Αστικής Ανάπλασης περιλαμβάνει την ανακατασκευή των πρώην εγκαταστάσεων της "ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ", ενώ θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις για το Δήμο Πειραιά. Στο πλαίσιο διεύρυνσης του προγράμματος, η DIMAND πρόκειται να υλοποιήσει τέσσερα επιπλέον οικιστικά έργα, στην ίδια περιοχή όπου εφαρμόζεται το Πρόγραμμα.

 

Η υλοποίηση του Προγράμματος πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μέσω δημόσιων έργων προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της ανάπλασης στην περιοχής από ιδιωτικούς επενδυτικούς φορείς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 250 εκ. ευρώ.

 

Η ανάπλαση εστίασε στις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». Διατηρώντας την ιδιαίτερη βιομηχανική αρχιτεκτονική στο εξωτερικό κέλυφος των κτιρίων, οι εσωτερικοί χώροι μετατρέπονται σε σύγχρονο συγκρότημα στέγασης γραφείων, φιλικό προς το περιβάλλον. Οι ανανεωμένες μονάδες θα πλαισιωθούν από χώρους πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα έργα θα έχουν και οικιστική πτυχή, καθώς θα κατασκευαστούν 200 επιπλωμένα διαμερίσματα που θα διατεθούν προς ενοικίαση ή πώληση.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση της ανάπλασης

 

«Οι γειτονιές ξαναγεννιούνται, ανακτώντας την ασφάλειά τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος ανάπλασης της περιοχής. 

 

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου αποτελεί το πρώτο βήμα σε μία ευρύτερη προσπάθεια αναμόρφωσης της ζώνης του Πειραιά, η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον επενδυτών. Σε συνδυασμό με την κατασκευή σταθμών Μετρό και της σύνδεσης με τη Βούλα μέσω Τραμ, δημιουργείται ένα τόξο παράκτιας ευημερίας.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πως οι οργανωμένες αναπλάσεις θα αναπτυχθούν σύντομα και σε άλλες περιοχές, βάσει σχεδίου, με στόχο ο σχεδιασμός των χρήσεων γης να υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας το 55% έως το τέλος της τετραετίας. Αυτό, προσέθεσε, θα συνοδευτεί από κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό κτηρίων, μεταφορά συντελεστή δόμησης και νομοθετική ρύθμιση για την παρέμβαση σε εγκαταλελειμμένα κτίσματα.

 

Από αριστερά: ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, o Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, η κα Ναταλία Στράφτη, Managing Partner στην Grivalia Management Company,η Επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα & Κύπρο κα Andreea Moraru και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της DIMAND, κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος

 

 

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε ένα εμβληματικό έργο, μια σημαντική δράση πολιτισμού στον Πειραιά τονίζοντας: «Με την κυρία Μενδώνη έχουμε συζητήσει για το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε το παλιό σιλό του λιμανιού στο πιο σύγχρονο, το πιο βιωματικό μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων στον κόσμο. Το αξίζει ο Πειραιάς αυτό το μουσείο. Έχουμε ήδη καταφέρει να εξασφαλίσουμε από ιδιωτικούς πόρους τη χρηματοδότηση της προμελέτης και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

 

Στο βίντεο παρουσίασης του πρότζεκτ οι πρωταγωνιστές, από τους επενδυτές μέχρι το αρχιτεκτονικό τιμ, αφηγούνται βήμα-βήμα πώς δημιουργήθηκαν οι νέοι αυτοί κτιριακοί χώροι. 

 

 

 

O Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων:


«Η μεγάλη αστική ανάπλαση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου είναι μια παρέμβαση που έρχεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα μιας μεγάλης σε έκταση και σημασία περιοχής του Πειραιά, δίνοντάς της νέα πνοή και δυναμική. Δημιουργώντας νέες δυνατότητες για κατοίκους και επισκέπτες και νέες προοπτικές ανάπτυξης για την τοπική επιχειρηματικότητα. Μια παρέμβαση που έρχεται να υπογραμμίσει πως ο Πειραιάς μπορεί και οφείλει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και έχει θέση στην πορεία ανάκαμψης και αλλαγής σελίδας για τη χώρα μας.

 

Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε στην περιοχή, όπως και η Περιφέρεια η οποία συμφώνησε με την ανάπλαση και χρηματοδότησε το έργο. Πιστέψαμε στη βιομηχανική φυσιογνωμία του Αγίου Διονυσίου και στην έντονη ιστορική και πολιτιστική διάστασή του. Θέλουμε να δούμε τον Άγιο Διονύσιο να εξελίσσεται σε κύτταρο επιχειρηματικότητας και πολιτισμού, όπου διαφορετικές δραστηριότητες ήπιας όχλησης θα συνυπάρχουν αρμονικά και αμοιβαία επωφελώς. Οι επιχειρήσεις με τις κατοικίες. Οι χώροι καινοτομίας, όπως το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας Blue Lab, που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, με τους χώρους πολιτισμού και τις αξιόλογες προσπάθειες που ήδη έχουν εγκατασταθεί δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα και χαρακτήρα».

 

 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της DIMAND, κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος ανέφερε:


«Εκτός από την Αξιοποίηση των ακινήτων της Παπαστράτος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου τα τέσσερα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται και άλλες ιδιωτικές επενδύσεις που μαζί με τα κτίρια κατοικιών που αναπτύσσονται από την DIMAND, θα δημιουργήσουν τις πρώτες έννοιες του τριπτύχου Εργάζομαι - Ζω - Διασκεδάζω στην περιοχή μου.


H μεταμόρφωση του Αγίου Διονυσίου θα είναι μια συνεχής διαδικασία, που στην ωρίμανσή της θα μπορεί να συγκριθεί με αντίστοιχες πετυχημένες γειτονιές της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ ή του Βερολίνου.


Με τα έργα που υλοποιούνται θα έχει ενώσει την περιοχή γύρω από τον σταθμό του Μετρό και του τρένου, με την Αγορά και τον Πύργο Πειραιά, θα συνεχίζει στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου από την οδό Σωτήρος στο Πασαλιμάνι και παραλιακά θα φτάνει έως το Μικρολίμανο, το Δελφινάριο και τελικά στο ΣΕΦ. Έτσι, ο Πειραιάς θα γίνει η Αφετηρία του παραλιακού μετώπου, που θα συνδέει τον Πειραιά με το Σούνιο».

 

 

Για την αξιοποίηση των πρώην εγκαταστάσεων της ιστορικής καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτου», ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, τόνισε:

«Το συγκεκριμένο εγχείρημα έρχεται να επιβεβαιώσει την πάγια πεποίθησή μας ότι το θετικό κοινωνικό πρόσημο είναι μονόδρομος όταν συνεργάζονται άνθρωποι με όραμα και όταν ο δημόσιος τομέας τολμά να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό. Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αστική ανάπλαση της περιοχής και στη μεταμόρφωσή της σε ένα σύγχρονο επιχειρηματικό κόμβο. Ως Παπαστράτος δηλώνουμε παρόντες τόσο για τον Πειραιά, που αποτελεί κομμάτι του DNA μας, όσο και για τον στόχο της εθνικής αναβάθμισης της χώρας μας μέσω καινοτόμων επενδύσεων σε ανθρώπους και εγκαταστάσεις».

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες: Νίκος Δανιηλίδης

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Οικονομία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΒΕ: Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο και υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Οικονομία ΙΟΒΕ: Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο και υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

1.12.2020
Κλείνουν τα καταστήματα Debenhams - 12.000 θέσεις εργασίας «στον αέρα»

Οικονομία Κλείνουν τα καταστήματα Debenhams - 12.000 θέσεις εργασίας «στον αέρα»

1.12.2020
Εστίαση: Έως 5.000 ευρώ στους επιχειρηματίες για θερμαντικά σώματα σε εξωτερικούς χώρους

Οικονομία Εστίαση: Έως 5.000 ευρώ στους επιχειρηματίες για θερμαντικά σώματα σε εξωτερικούς χώρους

1.12.2020
Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

Οικονομία Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ

30.11.2020
ΔΝΤ για ελληνικό χρέος: Η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής μπορεί να επηρεαστεί από την πανδημία

Οικονομία ΔΝΤ για ελληνικό χρέος: Η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής μπορεί να επηρεαστεί από την πανδημία

30.11.2020
Έρχεται το νέο ΑΣΕΠ: Τι αλλάζει στις προσλήψεις στο Δημόσιο

Οικονομία Έρχεται το νέο ΑΣΕΠ: Τι αλλάζει στις προσλήψεις στο Δημόσιο

30.11.2020
ΕΛΤΑ: Σχέδιο για εθελουσία έξοδο 2.000 εργαζομένων και μειώσεις μισθών

Οικονομία ΕΛΤΑ: Σχέδιο για εθελουσία έξοδο 2.000 εργαζομένων και μειώσεις μισθών

30.11.2020
H Cyber Monday αναμένεται να γίνει η σπουδαιότερη ημέρα σε δαπάνες online αγορών στην ιστορία των ΗΠΑ

Οικονομία H Cyber Monday αναμένεται να γίνει η σπουδαιότερη ημέρα σε δαπάνες online αγορών στην ιστορία των ΗΠΑ

30.11.2020
Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: 100.000 άνεργοι στην εστίαση χωρίς ειδικά μέτρα- Μία στις 3 επιχειρήσεις θα κλείσουν

Οικονομία Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: 100.000 άνεργοι στην εστίαση χωρίς ειδικά μέτρα- Μία στις 3 επιχειρήσεις θα κλείσουν

30.11.2020
Alpha Tράπεζα: Ενημέρωση για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Οικονομία Alpha Tράπεζα: Ενημέρωση για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

30.11.2020
2 Σχόλια
avatar
ΒρεΜπας...? 17.1.2020 | 10:51
Τον αγαπάω τον Πειραιά.

Γέννημα θρέμμα αυτής της πόλης (που ναι σας μπερδεύει αρκετούς με τους δρόμους της, αλλά κι εγώ χάνομαι στην Κηφισιά χεχε...) χαίρομαι και συγκινούμαι στην ιδέα να καταστεί ο Πειραιάς ο καινούργιος εργασιακός και ψυχαγωγικός πόλος της νέας δεκαετίας.

Μακάρι να έχει ξυπνήσει όντως το κράτος και να αξιοποιήσει μια πόλη που είχε ξεχασμένη για δεκαετίες. Γιατί δεν το λες και πολύ έξυπνο να κρατάς υποβαθμισμένη μια περιοχή που:

-σύντομα θα έχει σύνδεση με όλα τα δίκτυα ΜΜΜ της πρωτεύουσας.
-φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ένα από τα κυριότερα της Μεσογείου
-έχει πλούσια αρχαιολογική και πολιτιστική ιστορία
-έχει ΑΜΕΤΡΗΤΑ αναξιοποίητα ακίνητα, στολίδια από πολλά αρχιτεκτονικά στυλ και περιόδους του περασμένου αιώνα
-παρέχει ΤΑ ΠΑΝΤΑ από είδη ψυχαγωγίας
-έχει και 2 παραλίες (ναι κι εγώ δε ξέρω αν θα κολυμπούσα σε αυτές, αλλά μια βόλτα βραδάκι καλοκαιριού μετά το γραφείο δεν σε χαλάει)

Και χαίρομαι που κάτι διάβασα για την ίδια εταιρία και το ενδιαφέρον της για τον πύργο (σύμβολο ντροπή) της πόλης, καθώς και για αξιοποίηση ενός αμαξοστάσιου του ΗΣΑΠ και μετατροπή του σε νέα κλειστή αγορά της πόλης σε Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Μακάρι!
λukum (το) 17.1.2020 | 16:19
Τσιμέντο, απουσία ελεύθερων χώρων, και διαρκής μείωση πρασίνου. Μετά δε και την επέκταση του τραμ, εκατοντάδες δέντρα θυσιάστηκαν με πολλούς από τους δρόμους να γίνονται πραγματικά ανυπόφοροι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και αισθητικά ολοκληρωτικά υποβαθμισμένοι.

Δεν ξέρω τι ακριβώς ονομάζουν κάποιοι ανάπλαση και έργα πνοής και σε ποιά κατεύθυνση.... Ο Πειραιάς μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις που τον μετέτρεψαν σε ένα απέραντο εργοτάξιο υποβαθμίζεται σε τομείς πρασίνου, ελεύθερων χώρων και αρχιτεκτονικής χρόνο με τον χρόνο...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια