Τι καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που παραθέτει ο ΣΕΒ για την οικονομική κατάταση των Ελλήνω - EUROKINISSI/APXEIOY
Οικονομία

ΣΕΒ: Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες δεν έχουν ούτε 1.000 ευρώ στον «κουμπαρά» τους

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας.

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται σχεδόν 7 στους 10 Ελληνες, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που παραθέτει ο ΣΕΒ.

 

Σύμφωνα με την Καθημερινή που επικακαλείται στοιχεία του ΟΟΣΑ - τα οποία αξιοποιεί και παραθέτει ο ΣΕΒ - το 68,3% του πληθυσμού ζει κοντά στο όριο της φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα, το 12,9% έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και το 55,4% είναι οικονομικά ευάλωτο. Κινδυνεύει δηλαδή να πέσει ανά πάσα στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας, μιας και δεν έχει αποταμιεύσεις που μπορούν να τον συντηρήσουν για πάνω από 3 μήνες. Το αντίστοιχο ποσοστό στον ΟΟΣΑ ανέρχεται στο 50,4%, εκ του οποίου το 11,5% ζει στη φτώχεια και το 38,9% θεωρείται οικονομικά ευάλωτο. Επίσης, στην Ελλάδα το 67% του πληθυσμού διαθέτει αποταμιεύσεις που δεν υπερβαίνουν το 1/4 του εισοδηματικού ορίου φτώχειας, δηλαδή 983 ευρώ τον χρόνο.

 

Ως εκ τούτου, ο αριθμός των Ελλήνων που αδυνατούν να ζήσουν αξιοπρεπώς είναι δυσανάλογα υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, με την Ελλάδα να καταγράφει, μετά τη Λετονία (78,4%), το υψηλότερο ποσοστό όσων είναι φτωχοί ή οικονομικά ευάλωτοι στον ΟΟΣΑ. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Δανία, που παρέχει μαζί και με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες σχετικά υψηλότερη ποιότητα ζωής, διαμορφώνεται στο 36,3%.

 

Καθημερινή

 

Πέραν όλων αυτών, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα, η οποία μάλιστα διευρύνθηκε την περίοδο των μνημονίων και της κρίσης, επηρεάζοντας αρνητικά, κυρίως στα πρώτα χρόνια της ύφεσης, τα εισοδήματα των κατώτερων εισοδηματικά τάξεων. Στη χώρα μας, το υψηλότερο 20% του πληθυσμού έχει 5,5 φορές μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα από το χαμηλότερο 20%. Μπορεί αυτό το ποσοστό να την κατατάσσει υψηλά σε σχέση με άλλα κράτη της Ε.Ε., ωστόσο χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Μεξικό και η Τουρκία έχουν ακόμη μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα.

 

Πάντως, ο ΣΕΒ σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τη σχετικά χαμηλότερη ανισοκατανομή πλούτου, μαζί με την Ιταλία, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών κατέχει το 42% του καθαρού πλούτου έναντι 52% στον ΟΟΣΑ και 78% στις ΗΠΑ, οι οποίες εμφανίζουν και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά. Καθοριστικός παράγων του χαμηλού αυτού ποσοστού της χώρας μας ενδέχεται να είναι, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η απόκτηση από ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων στεγαστικών δανείων τη δεκαετία του 2000, κάτι που οδήγησε σε αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου αλλά και στη διεύρυνση της μεσαίας τάξης.

 

Στην έρευνα επισημαίνεται ακόμη το φαινόμενο του «επιλεκτικού ζευγαρώματος», που συνίσταται στο ότι ένα μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων ζευγαριών αποτελείται από συντρόφους του ίδιου περίπου εισοδηματικού επιπέδου, το οποίο στην Ελλάδα είναι εντονότερο από άλλες χώρες και έχει ενταθεί κατακόρυφα στη διάρκεια της κρίσης.

 

«Το ένστικτο της επιβίωσης σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο φαίνεται, ενδεχομένως, να αποθάρρυνε την προσέγγιση συντρόφων χαμηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων. Όλες αυτές οι πρακτικές, όμως, διαιωνίζουν τις ανισότητες, και, συνεπώς είναι σημαντικό η πολιτεία να προσφέρει αντισταθμιστικές πολιτικές που δημιουργούν ίσες ευκαιρίες για όλους, και, κυρίως, ευκαιρίες μεταξύ άλλων στην εκπαίδευση, την υγεία, και επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, για να μπορέσουν και άνθρωποι που δεν διαθέτουν αρχική πριμοδότηση, να βελτιώσουν τις προοπτικές της ζωής τους στη διάρκεια του εργασιακού βίου», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος.

 

 

Οικονομία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καταθέσεις των Ελλήνων αυξήθηκαν σχεδόν 3 δισ. κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Οικονομία Οι καταθέσεις των Ελλήνων αυξήθηκαν σχεδόν 3 δισ. κατά τη διάρκεια της καραντίνας

29.5.2020
Πόσο κουρεύονται οι δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες

Οικονομία Πόσο κουρεύονται οι δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες

29.5.2020
Χαμηλό τετραετίας για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης

Οικονομία Χαμηλό τετραετίας για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης

29.5.2020
Ιστορικό χαμηλό για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία: Μόλις 197 αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν εντός Απριλίου

Οικονομία Ιστορικό χαμηλό για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία: Μόλις 197 αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν εντός Απριλίου

29.5.2020
ΦΠΑ: Σε ποια προϊόντα μειώνεται στο 13% από Δευτέρα

Οικονομία ΦΠΑ: Σε ποια προϊόντα μειώνεται στο 13% από Δευτέρα

29.5.2020
Τσακαλώτος: Ευχάριστη έκπληξη, με γκρίζες ζώνες, η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

Οικονομία Τσακαλώτος: Ευχάριστη έκπληξη, με γκρίζες ζώνες, η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

28.5.2020
Aegean: Θετικά τα μέτρα για τις αερομεταφορές, αλλά πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Οικονομία Aegean: Θετικά τα μέτρα για τις αερομεταφορές, αλλά πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

28.5.2020
Παγκόσμιος τουρισμός: 70% συρρίκνωση φέτος, η χειρότερη από το 1950- Κίνδυνος για 110 εκατ. θέσεις εργασίας

Οικονομία Παγκόσμιος τουρισμός: 70% συρρίκνωση φέτος, η χειρότερη από το 1950- Κίνδυνος για 110 εκατ. θέσεις εργασίας

28.5.2020
Κορωνοϊός: Στα 1,683 δισ. ευρώ ο τζίρος των σούπερ μάρκετ σε 4 μήνες - Τι αγόρασαν οι Έλληνες

Οικονομία Κορωνοϊός: Στα 1,683 δισ. ευρώ ο τζίρος των σούπερ μάρκετ σε 4 μήνες - Τι αγόρασαν οι Έλληνες

28.5.2020
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 40 εκατ. οι άνεργοι του κορωνοϊού

Οικονομία ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 40 εκατ. οι άνεργοι του κορωνοϊού

28.5.2020
10 Σχόλια
avatar
σαλιγκάρι 7.2.2020 | 10:35
και τότε πώς έχουν σχεδόν 100% πληρότητα όλες οι μονάδες κάθε που σκάει τριήμερο;
η κλάψα είναι γοητευτική, δεν λέω. προκαλεί την συμπάθεια. έτσι πήρε ψήφους και ο alexis. με την κλάψα.
asmilon 7.2.2020 | 12:58
Προφανως στην χωρα μας υπαρχει ισχυρη μαυρη οικονομια που ειναι δυσκολο να αποτυπωθει, ομως αυτο δεν αναιρει οτι μια μεγαλη μεριδα του πληθυσμου τα βγαζει τσιμα τσιμα. Ποσο μαλλον να αποταμιευσει, απλα ανεκδοτο...
avatar
σαλιγκάρι 7.2.2020 | 13:21
η μερίδα αυτή δεν είναι μεγάλη, υπάρχει και περνάει (πάρα) πολύ δύσκολα αλλά δεν είναι μεγάλη
το μαύρο χρήμα είναι πάρα πολύ και ναι μεν φαίνεται αλλά δεν δηλώνεται πουθενά. γι'αυτό και τα επίσημα στοιχεία είναι πάντα μούφα, είναι τα γνωστά greek statistics.
avatar
Ανώνυμος/η 7.2.2020 | 14:55
Είναι όλα πσέματα, άλλωστε το έχει πει και η Ντόρα: η Ελλάδα ήταν (και μάλλον παραμένει) αταξική κοινωνία. Είναι ελάχιστοι οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι κακοπληρωμένοι. Τύφλα να'χει το Λουξεμβούργο
avatar
σαλιγκάρι 7.2.2020 | 20:55
τα στοιχεία με τα οποία βγάζουν στατιστικές έρευνες που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά δεν είναι τα πραγματικά γιατί οι έλληνες κρύβουν τα λεφτά που έχουν, άρα τα αποτελέσματα δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, είναι ψευδή.
avatar
Ανώνυμος/η 10.2.2020 | 11:31
Δεν ξέρω πού μένετε και πού κινείστε, εγώ πάντως βλέπω παντού γύρω μου την εξαθλίωση που περιγράφουν οι παραπάνω αριθμοί. Επίσης, με το μισθό μου (από 2 δουλειές), δεν έχω καμία πιθανότητα να μαζέψω 1000 ευρώ ούτε σε 2 χρόνια. Έτσι ακριβώς ζουν πολλοί άνθρωποι που γνωρίζω προσωπικά. Οι αριθμοί συχνά λένε ψέματα, αλλά όχι πάντα.
avatar
Γράφων 7.2.2020 | 11:08
https://www.lifo.gr/now/politics/61615

Όταν συνειδητοποιείς ότι οι μαγκιές που έκανες για σχεδόν 10 χρόνια έχουν επιπτώσεις. Karma is a biatch.

Γιατί οι κυβερνήσεις πέφτουνε αλλά τα αποτελέσματά τους μένουν. Αλλά ας μιλήσουμε για άλλα θέματα. Ας ανακαλύψουμε άλλους οχτρούς, αλλού.
avatar
Νικος Νικολαιδης - ΣΦ 7.2.2020 | 12:08
Για την Αμερικη ( Στατιστικα )....
( Πληθυσμος 2010 : 306 εκατομμυρια )


1 ) Ενας στους τρεις Αμερικανους ειναι 'η βρισκεται κοντα στο επιπεδο φτωχειας. 
Οι δημοσιογραφοι των Νιου Γιορκ Ταιμς, Τζε'ισον Παρλ, Ρομπερτ Γκεμπελοφ και η Σαμπρινα Ταβερνις αναφερθηκαν προσφατα σε στοιχεια της Απογραφης που δειχνουν οτι 49.1 εκατομμυρια Αμερικανοι ζουν κατω απο το επιπεδο φτωχειας - που ειναι σε γενικες γραμμες $24,343 για μια τετραμελη οικογενεια . 
Ενα επιπροσθετο 51 εκατομμυρια κοσμος ζει στην επομενη κατηγορια που την ονομαζουν "σχεδον φτωχοι" - με εισοδηματα λιγοτερο απο το 50% ανω του επιπεδου φτωχειας. "
( Πηγη : Εντιτοριαλ των Συντακτων Νιου Γιορκ Τα'ι'μς - 24 Νοεμβριου 2011 / σελιδα Α28 )2 )
α ) 
Το 1979 το περιβοητο 'ενα τοις εκατο' της Αμερικης επαιρνε το 9% του συνολικου ιδιωτικου εισοδηματος της χωρας. Το 2012, το 25%.

β ) Τα κερδη αυξανουν οσο πας πιο ψηλα. 
Το πανω δεκατο του ενα τοις εκατο ειχε το 10% της χωρας. 

Το δε ενα εκατοστο του ενα τοις εκατο το…5% της χωρας. 

Το 2010, 93 % των ετησιων κερδων πηγε στο 1%.


Πηγη για α) " The Great Divergence : America's Growing Inequality Crisis and What We Can Do About It " by Timothy Noah
Πηγη για β ) The New Yorker 23 Απριλιου 2012 σελ. 69.

3) "The Reality Is, Half Of Americans Can’t Afford To Write A $500 Check"
http://www.zerohedge.com/news/2017-03-06/half-americans-cant-write-500-check
avatar
Μαύρος Γάτος 7.2.2020 | 16:22
"συνεπώς είναι σημαντικό η πολιτεία να προσφέρει αντισταθμιστικές πολιτικές που δημιουργούν ίσες ευκαιρίες για όλους, και, κυρίως, ευκαιρίες μεταξύ άλλων στην εκπαίδευση, την υγεία, και επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, για να μπορέσουν και άνθρωποι που δεν διαθέτουν αρχική πριμοδότηση, να βελτιώσουν τις προοπτικές της ζωής τους στη διάρκεια του εργασιακού βίου», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος. Πηγή: www.lifo.gr"

Ο οποίος Σύνδεσμος στην πράξη κάνει ότι μπορεί για να τορπιλίσει αυτά τα παχιά λόγια που λέει, αλλά και για να μην πληρώσει καθόλου φόρους, με αποτέλεσμα η πολιτεία να στερείται των πόρων που θα της επέτρεπαν να υλοποιήσει αυτά που την προστάζει -υποκριτικότατα- π ο ΣΕΒ
avatar
pane 7.2.2020 | 19:19
Να μη μιλήσουμε για το κατώτατο μισθό που πέτυχε
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια