Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
Οικονομία

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων -Διαγραφή αναδρομικών χρεώσεων

Με νομοθετική ρύθμιση διαγραφή αναδρομικών χρεώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Νομοθετική ρύθμιση, που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει τη διαγραφή αναδρομικών χρεώσεων δημοτικών τελών και φόρων, όπως και προστίμων που επιβλήθηκαν σε ιδιοκτήτες ακινήτων όταν δήλωσαν στους δήμους τα πραγματικά τετραγωνικά.

 

Η διαγραφή, σύμφωνα με τη ρύθμιση, θα αφορά τις οφειλές δημοτικών φόρων, δημοτικών τελών και προστίμων που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων αλλά δεν έχουν καταβληθεί ακόμη στους δήμους. Δηλαδή, όσα ποσά καταβλήθηκαν, δεν θα επιστραφούν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

 

Η ρύθμιση καλύπτει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν συμπεριληφθεί σε εκείνη που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και προέβλεπε ότι όσοι δηλώσουν από τώρα τις πραγματικές επιφάνειες των ακινήτων τους, αποκαλύπτοντας αδήλωτα τετραγωνικά ή και ολόκληρα ακίνητα, δεν θα επιβαρυνθούν με δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους της πενταετίας 2015-2019 ούτε με πρόστιμα. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται περιπτώσεις στις οποίες τα επιπλέον τετραγωνικά αποκαλύφθηκαν έπειτα από έλεγχο υπηρεσιών των δήμων, ή πριν από τη χορήγηση βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου.

 

Πέρα από αυτή τη ρύθμιση, το υπουργείο Εσωτερικών συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο δύο ακόμη διατάξεις που αφορούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Η πρώτη διάταξη αφορά τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα παρατείνεται μέχρι τις 30-6-2020. Όσοι ιδιοκτήτες δηλώσουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μέχρι τις 31-3-2020 θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση της παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019 κατοχυρώνοντας απαλλαγή από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη μέχρις ότου τα ακίνητά τους ηλεκτροδοτηθούν.

 

Η δεύτερη διάταξη αφορά αυθαίρετα κτίσματα που θα νομιμοποιηθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Για όσους νομιμοποιήσουν αυθαίρετα από την 1η Απριλίου έως την 30ή Ιουνίου 2020 ισχύει η ρύθμιση για την απαλλαγή αναδρομικών χρεώσεων δημοτικών φόρων και τελών για την πενταετία 2015-2019.

 

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα

 

Στο μεταξύ την Τρίτη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η διαδικτυακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα ακινήτων, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

 

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα σωστά στοιχεία μέχρι τις 31 Μαρτίου, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την ανακριβή δήλωση. Οι διαφορές σε φόρους, τέλη, εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου 2020.

 

Πώς θα γίνεται η διαδικασία της δήλωσης

 

1) Ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα μπορεί με τους κωδικούς που χρησιμοποιεί για την πρόσβασή του στο σύστημα TAXISnet να εισέρχεται στη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ, στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του που είναι καταχωρισμένα στο Ε9 του και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ. Τα στοιχεία αυτά θα είναι συσχετισμένα με βάση τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

 

2) Μέσω της εφαρμογής αυτής ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Θα μπορεί επίσης να δηλώσει και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο δήμο.

 

3) Αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν που έχει δηλωθεί στο Ε9, αυτή δεν θα μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής της ΚΕΔΕ, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet του υπουργείου Οικονομικών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι η διόρθωση αυτή να έχει προηγηθεί. Ομως η αύξηση δηλούμενου εμβαδού στο Ε9 θα δημιουργήσει αναδρομική χρέωση ΕΝΦΙΑ πενταετίας. Πάντως, οι διορθώσεις του Ε9 γίνονται πλέον χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ.

 

4) Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις βάσεις δεδομένων του Ε9 και του ΔΕΔΔΗΕ, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, κατά την υποβολή αυτών των δηλώσεων μέσων κωδικών TAXISnet:

α) Δεν θα χρειάζεται η προσέλευση των πολιτών σε καμία υπηρεσία

β) Δεν θα χρειάζεται η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού.

 

5) Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων δήμων θα εισέρχονται στη συνέχεια με δικούς τους κωδικούς πρόσβασης στην εφαρμογή της ΚΕΔΕ, θα παραλαμβάνουν και θα επεξεργάζονται τις ηλεκτρονικές δηλώσεις που θα έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες και θα τους ενημερώνουν για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους, καθώς και για τα οφειλόμενα δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους που προκύπτουν από την 1η-1-2020 και μετά. Τα ποσά αυτά οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να τα καταβάλουν είτε με αποστολή ειδοποίησης είτε με συμπερίληψή τους στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Οικονομία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός: Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει «μεγάλη παγκόσμια ύφεση»

Οικονομία Κορωνοϊός: Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει «μεγάλη παγκόσμια ύφεση»

4.4.2020
Τα ZARA στην εποχή του κορωνοϊού - Τι συμβαίνει τώρα με τον κολοσσό και πώς χρησιμοποιεί αεροπλάνα και εργοστάσια

Οικονομία Τα ZARA στην εποχή του κορωνοϊού - Τι συμβαίνει τώρα με τον κολοσσό και πώς χρησιμοποιεί αεροπλάνα και εργοστάσια

4.4.2020
Βρούτσης: Σε δύο ταχύτητες η καταβολή των 800 ευρώ

Οικονομία Βρούτσης: Σε δύο ταχύτητες η καταβολή των 800 ευρώ

4.4.2020
Υπ. Ανάπτυξης: Τι ισχύει για το «πάγωμα» επιταγών - Τα νέα δεδομένα σε λαϊκές και πλειστηριασμούς

Οικονομία Υπ. Ανάπτυξης: Τι ισχύει για το «πάγωμα» επιταγών - Τα νέα δεδομένα σε λαϊκές και πλειστηριασμούς

4.4.2020
Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης θα τα επαναλάβουμε και τον Μάιο

Οικονομία Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης θα τα επαναλάβουμε και τον Μάιο

3.4.2020
«Μαξιλάρι» έως 6,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ - Υπέρ επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων

Οικονομία «Μαξιλάρι» έως 6,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ - Υπέρ επιχειρήσεων, εργαζομένων, ανέργων

3.4.2020
ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα «myBusinessSupport»- Ποιες επιχειρήσεις αφορά, ποια είναι η διαδικασία

Οικονομία ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα «myBusinessSupport»- Ποιες επιχειρήσεις αφορά, ποια είναι η διαδικασία

3.4.2020
Κορωνοϊός: Περίπου το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε αναστολή - Η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης

Οικονομία Κορωνοϊός: Περίπου το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε αναστολή - Η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης

3.4.2020
Νόμος Κατσέλη: Ποιους αφορά η αναστολή των δόσεων

Οικονομία Νόμος Κατσέλη: Ποιους αφορά η αναστολή των δόσεων

3.4.2020
Μεξικό: Τέλος από την Κυριακή η παραγωγή της Corona

Οικονομία Μεξικό: Τέλος από την Κυριακή η παραγωγή της Corona

3.4.2020