Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
Οικονομία

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων -Διαγραφή αναδρομικών χρεώσεων

Με νομοθετική ρύθμιση διαγραφή αναδρομικών χρεώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Νομοθετική ρύθμιση, που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει τη διαγραφή αναδρομικών χρεώσεων δημοτικών τελών και φόρων, όπως και προστίμων που επιβλήθηκαν σε ιδιοκτήτες ακινήτων όταν δήλωσαν στους δήμους τα πραγματικά τετραγωνικά.

 

Η διαγραφή, σύμφωνα με τη ρύθμιση, θα αφορά τις οφειλές δημοτικών φόρων, δημοτικών τελών και προστίμων που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων αλλά δεν έχουν καταβληθεί ακόμη στους δήμους. Δηλαδή, όσα ποσά καταβλήθηκαν, δεν θα επιστραφούν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

 

Η ρύθμιση καλύπτει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν συμπεριληφθεί σε εκείνη που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και προέβλεπε ότι όσοι δηλώσουν από τώρα τις πραγματικές επιφάνειες των ακινήτων τους, αποκαλύπτοντας αδήλωτα τετραγωνικά ή και ολόκληρα ακίνητα, δεν θα επιβαρυνθούν με δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους της πενταετίας 2015-2019 ούτε με πρόστιμα. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται περιπτώσεις στις οποίες τα επιπλέον τετραγωνικά αποκαλύφθηκαν έπειτα από έλεγχο υπηρεσιών των δήμων, ή πριν από τη χορήγηση βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου.

 

Πέρα από αυτή τη ρύθμιση, το υπουργείο Εσωτερικών συμπεριέλαβε στο πολυνομοσχέδιο δύο ακόμη διατάξεις που αφορούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Η πρώτη διάταξη αφορά τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα παρατείνεται μέχρι τις 30-6-2020. Όσοι ιδιοκτήτες δηλώσουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μέχρι τις 31-3-2020 θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση της παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019 κατοχυρώνοντας απαλλαγή από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη μέχρις ότου τα ακίνητά τους ηλεκτροδοτηθούν.

 

Η δεύτερη διάταξη αφορά αυθαίρετα κτίσματα που θα νομιμοποιηθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Για όσους νομιμοποιήσουν αυθαίρετα από την 1η Απριλίου έως την 30ή Ιουνίου 2020 ισχύει η ρύθμιση για την απαλλαγή αναδρομικών χρεώσεων δημοτικών φόρων και τελών για την πενταετία 2015-2019.

 

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα

 

Στο μεταξύ την Τρίτη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η διαδικτυακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα ακινήτων, ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

 

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα σωστά στοιχεία μέχρι τις 31 Μαρτίου, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την ανακριβή δήλωση. Οι διαφορές σε φόρους, τέλη, εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου 2020.

 

Πώς θα γίνεται η διαδικασία της δήλωσης

 

1) Ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα μπορεί με τους κωδικούς που χρησιμοποιεί για την πρόσβασή του στο σύστημα TAXISnet να εισέρχεται στη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ, στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του που είναι καταχωρισμένα στο Ε9 του και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ. Τα στοιχεία αυτά θα είναι συσχετισμένα με βάση τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

 

2) Μέσω της εφαρμογής αυτής ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Θα μπορεί επίσης να δηλώσει και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο δήμο.

 

3) Αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν που έχει δηλωθεί στο Ε9, αυτή δεν θα μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής της ΚΕΔΕ, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet του υπουργείου Οικονομικών. Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό είναι η διόρθωση αυτή να έχει προηγηθεί. Ομως η αύξηση δηλούμενου εμβαδού στο Ε9 θα δημιουργήσει αναδρομική χρέωση ΕΝΦΙΑ πενταετίας. Πάντως, οι διορθώσεις του Ε9 γίνονται πλέον χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ.

 

4) Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις βάσεις δεδομένων του Ε9 και του ΔΕΔΔΗΕ, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, κατά την υποβολή αυτών των δηλώσεων μέσων κωδικών TAXISnet:

α) Δεν θα χρειάζεται η προσέλευση των πολιτών σε καμία υπηρεσία

β) Δεν θα χρειάζεται η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού.

 

5) Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων δήμων θα εισέρχονται στη συνέχεια με δικούς τους κωδικούς πρόσβασης στην εφαρμογή της ΚΕΔΕ, θα παραλαμβάνουν και θα επεξεργάζονται τις ηλεκτρονικές δηλώσεις που θα έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες και θα τους ενημερώνουν για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους, καθώς και για τα οφειλόμενα δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους που προκύπτουν από την 1η-1-2020 και μετά. Τα ποσά αυτά οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να τα καταβάλουν είτε με αποστολή ειδοποίησης είτε με συμπερίληψή τους στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Οικονομία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

S&P: Στο 9% η ύφεση στην Ελλάδα φέτος- Το αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒ-

Οικονομία S&P: Στο 9% η ύφεση στην Ελλάδα φέτος- Το αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒ-

24.10.2020
ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου

Οικονομία ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου

23.10.2020
Αναδρομικά: «Πιστώθηκαν λάθος ποσά σε 80 χιλ. συνταξιούχους»

Οικονομία Αναδρομικά: «Πιστώθηκαν λάθος ποσά σε 80 χιλ. συνταξιούχους»

23.10.2020
GAP: Στο τραπέζι το «λουκέτο» σε όλα τα καταστήματά της στην Ευρώπη

Οικονομία GAP: Στο τραπέζι το «λουκέτο» σε όλα τα καταστήματά της στην Ευρώπη

23.10.2020
ΓΣΣΕ: De facto κατάργηση του 8ώρου - Δωδεκαπλασιάστηκαν οι υπάλληλοι με μισθό έως 200€

Οικονομία ΓΣΣΕ: De facto κατάργηση του 8ώρου - Δωδεκαπλασιάστηκαν οι υπάλληλοι με μισθό έως 200€

22.10.2020
Νέο σύστημα για το επίδομα θέρμανσης- Τα κριτήρια, τι ισχύει για φυσικό αέριο, ξύλα και πέλλετ

Οικονομία Νέο σύστημα για το επίδομα θέρμανσης- Τα κριτήρια, τι ισχύει για φυσικό αέριο, ξύλα και πέλλετ

22.10.2020
Αναδρομικά συνταξιούχων: Πληρώνονται σήμερα οι πρώτοι δικαιούχοι

Οικονομία Αναδρομικά συνταξιούχων: Πληρώνονται σήμερα οι πρώτοι δικαιούχοι

22.10.2020
15ετές ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών - Στο 1,15% το επιτόκιο

Οικονομία 15ετές ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών - Στο 1,15% το επιτόκιο

21.10.2020
Εισφορά αλληλεγγύης: Αναλυτικά όλα τα εισοδήματα που απαλλάσσονται

Οικονομία Εισφορά αλληλεγγύης: Αναλυτικά όλα τα εισοδήματα που απαλλάσσονται

21.10.2020
Πτωχευτικός Κώδικας: Πώς θα διευθετούνται τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Οικονομία Πτωχευτικός Κώδικας: Πώς θα διευθετούνται τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

21.10.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια