Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βερολίνο με στόχο τις επενδύσεις
Οικονομία

Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βερολίνο με στόχο τις επενδύσεις

Ανακοινώσεις ενεργειακών διμερών πρωτοβουλιών και αποφάσεων, σχεδιάζεται να γίνουν στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βερολίνο, την προσεχή εβδομάδα

Ανακοινώσεις ενεργειακών διμερών πρωτοβουλιών και αποφάσεων σχεδιάζεται να γίνουν στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ «Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στις 9 Μαρτίου με κεντρικούς ομιλητές τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την Γερμανίδα καγκελάριο, 'Αγκελα Μέρκελ.

 

Επίσης, στο πλαίσιο του φόρουμ θα αναδειχθεί πόσο έχει βελτιωθεί το επενδυτικό τοπίο στη χώρα μας και πόσο θα βελτιωθεί περαιτέρω, μέσα στον Μάρτιο, λόγω των νομοθετικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας.

 

Συνέντευξη τύπου για το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ "Vision & Investment Opportunities", πραγματοποιήθηκε σήμερα.

 

Τη συνέντευξη παραχώρησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης και κ. Χρίστος Δήμας, Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Δρ. Ερνστ Ράιχελ και ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός.


Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Μαντζούφας και κ. Δημήτρης Σκάλκος.

 

Στο συνέδριο, όπως σημείωσαν οι ομιλητές, σχεδιάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση για επενδύσεις στην περιφέρεια, με περισσότερα κίνητρα, σε περιοχές δίπλα στα πανεπιστήμια.

 

 

Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων:
«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, το οποίο και ανέλαβε την πρωτοβουλία, τη γερμανική κυβέρνηση και προσωπικά την Καγκελάριο, κ. Άγκελα Μέρκελ για τη διοργάνωση του Ελληνογερμανικού Φόρουμ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την επομένη Δευτέρα, στο Βερολίνο, και το οποίο θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής στις μεταξύ μας οικονομικές σχέσεις.
Υπενθυμίζω ότι η Γερμανία παραμένει ο νούμερο ένα ξένος επενδυτής στην Ελλάδα σταθερά όλα τα τελευταία χρόνια και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αύξησε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Τώρα που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και εξέρχεται της κρίσεως, η οικονομική παρουσία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα καθίσταται ακόμη περισσότερο απαραίτητη και σημαντική για εμάς.
Την επόμενη Δευτέρα, υπό την παρουσία της Καγκελαρίου, κ. Άγκελα Μέρκελ, αλλά και του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όλων ημών και πολλών συμμετεχόντων καθώς έχουμε αθρόα συμμετοχή πολύ σημαντικών εταιριών και από την Γερμανία και από την Ελλάδα, θέτουμε έναν κοινό στόχο: την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα και την ανάπτυξη ακόμα στενότερων μεταξύ μας οικονομικών δεσμών».

 

Δρ. Ερνστ Ράιχελ, Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας:
«Η Γερμανία είναι παραδοσιακά ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα και υπάρχουν επιπρόσθετες μεγάλες προοπτικές. Διαβλέπω ευκαιρίες όχι μόνο στους παραδοσιακούς κλάδους των ελληνογερμανικών επενδύσεων, όπως οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες και ο τουρισμός, αλλά και πέραν αυτών, στους κλάδους των logistics, της φαρμακοβιομηχανίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μ' αυτά τα δεδομένα, το Φόρουμ της 9ης Μαρτίου στο Βερολίνο είναι ένας σημαντικός κρίκος σε μια αλληλουχία γεγονότων, τα οποία θα μας οδηγήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα».

 

Κωνσταντίνος Μαραγκός, Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου:
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό ελληνογερμανικό Φόρουμ που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες με τον τίτλο «Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων». Ένας τίτλος ο οποίος δεν είναι τυχαίος. Έχουμε στα 7 πάνελ 51 εκπροσώπους της αγοράς και στελέχη των δύο κυβερνήσεων. Έχουμε επίσης το πιο ισχυρό, ποιοτικό και καινοτόμο ανθρώπινο δυναμικό – εκπροσώπους των εθνικών αγορών.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός, η Γερμανία είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος επενδυτής στην Ελλάδα. Τα τελευταία 10 χρόνια, από το 2008 έως το 2018, από τη Γερμανία προήλθαν επενδύσεις ύψους 6 δις ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε από χώρα. Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί σέβονται και αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό και αυτό εκφράζεται στο κομμάτι του τουρισμού όπου έχουμε έσοδα περίπου 3 δις από τους Γερμανούς τουρίστες.


Η Ελλάδα κρύβει υπεραξίες και αυτό είναι το μήνυμα το οποίο θέλουμε να περάσουμε στο Βερολίνο, ότι δηλαδή κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και Joint venture μεταξύ Ελληνογερμανικών επιχειρήσεων, θα έχει πολύ σημαντική αξία και για τις δύο πλευρές».

 

Νίκος Παπαθανάσης, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων:
«Στο πολύ σημαντικό για την Ελλάδα Φόρουμ του Βερολίνου θα παρουσιάσουμε τις μεταρρυθμίσεις και το νέο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον που έχουμε δρομολογήσει στη χώρα μας. Στα expert panels θα παρευρίσκονται, μεταξύ των άλλων, πολυεθνικές εταιρείες που επιχειρούν στην Ελλάδα και οι οποίες θα επιβεβαιώσουν τις αλλαγές που συντελούνται. Το μήνυμά μας, ότι θέλουμε η Ελλάδα να γίνει ένας φιλικός προορισμός για τις επενδύσεις, δεν είναι μόνο στα λόγια αλλά γίνεται πράξη.


Το πρόγραμμα του Φόρουμ δουλεύτηκε με μεγάλη προσοχή από τα δύο Υπουργεία και από τα δύο Επιμελητήρια και θεωρούμε ότι θα είναι το πιο σημαντικό φόρουμ που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό να συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων:
«Έχουμε πολύ καλή και στενή συνεργασία με την Γερμανική Κυβέρνηση, είναι η τρίτη μου επίσκεψη αυτούς τους 7 μήνες που είμαστε στη διακυβέρνηση και η διμερής συμφωνία με την Γερμανία στο κομμάτι της έρευνας και της τεχνολογίας έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Στο Φόρουμ θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της καινοτομίας και ειδικότερα στα οικοσυστήματα, τις νεοφυείς (start-up) επιχειρήσεις. Από τη δική μας πλευρά θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε ξανά το σχέδιό μας για την Πολιτεία Καινοτομίας στο ΧΡΩΠΕΙ όπου θα συνυπάρχουν τμήματα R & D μεγάλων επιχειρήσεων, startuppers και spin off ερευνητικών κέντρων με στόχο να δημιουργούνται ουσιαστικές συνέργειες για οικονομική συνεργασία.


Επίσης, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και για την πλατφόρμα νεοφυών επιχειρήσεων που δημιουργούμε ώστε να έχουμε όλο το οικοσύστημα σε μία ιστοσελίδα.
Δεν είναι η πρώτη μας επικοινωνία με το οικοσύστημα στη Γερμανία και ειδικότερα στο Βερολίνο. Είναι ένα οικοσύστημα το οποίο το παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή. Έχουμε στενή συνεργασία και θεωρούμε ότι και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα μπορέσουμε να επισφραγίσουμε την πολύ καλή σχέση που έχουμε μετά και το Φόρουμ».

 

Γεράσιμος Θωμάς, Υφυπουργός Ενέργειας:
«Για εμάς στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αυτό το συνέδριο είναι ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση των στόχων του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, για την υλοποίηση του οποίου προβλέπονται επενδύσεις της τάξεως των 44 δισεκατομμυρίων.
Στο Φόρουμ θα συζητήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας στις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας καθώς σε νέες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου πρόκειται να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια.
Θα συζητήσουμε ακόμη και το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων, της τεχνικής συνεργασίας στο θέμα της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής αποδοτικότητας όπου πάρα πολλές γερμανικές και ελληνικές εταιρίες επιχειρήσεις συνεργάζονται.
Ο στόχος μας είναι να κλειστούν συμφωνίες, να γίνει ανταλλαγή εμπειριών και στη Θεσσαλονίκη να επιβεβαιώσουμε ένα καινούργιο ενεργειακό τοπίο, επενδυτικό τοπίο για την Ελλάδα. Και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν και εκπλήξεις με την ανακοίνωση διμερών πρωτοβουλιών ή και συγκεκριμένων επενδυτικών αποφάσεων».

 

Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών:
«Το τελευταίο 7μηνο έχω πάει στη Γερμανία έξι φορές. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, η οποία όπως έχουμε ξαναπεί γίνεται ένας διεθνής επενδυτικός προορισμός.
Στο Φόρουμ θα έχουμε την ευκαιρία σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας να έχουμε τη συνύπαρξη της Καγκελαρίου, του Πρωθυπουργού, Υπουργών, επιμελητηρίων, συνδέσμων και πολλών συναντήσεων που θα γίνουν για αυτό το σκοπό.
Έχω αναλάβει να συγκεντρώσω όλα τα σχόλια και τις παρατηρήσεις και να εκπονήσω το action plan το οποίο πρόκειται να παρακολουθήσουμε στο τέλος αυτής της ημερίδας και ως εκ τούτου να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τους συναδέλφους μου για την υλοποίηση των αποφάσεων που θα ληφθούν».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Οικονομία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα το λάβουν - Τα βήματα για την αίτηση

Οικονομία Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα το λάβουν - Τα βήματα για την αίτηση

26.11.2020
Επίδομα θέρμανσης: Επιδότηση και για φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα με τροπολογία

Οικονομία Επίδομα θέρμανσης: Επιδότηση και για φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα με τροπολογία

25.11.2020
Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα μοιραστούν τα 32 δισ.- Το καλοκαίρι η εκταμίευση

Οικονομία Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα μοιραστούν τα 32 δισ.- Το καλοκαίρι η εκταμίευση

25.11.2020
Στο 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα- «Στόχος» το 81% το 2030

Οικονομία Στο 67% του ευρωπαϊκού μέσου όρου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα- «Στόχος» το 81% το 2030

25.11.2020
Αύξηση 17,1% στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ την πρώτη εβδομάδα του lockdown

Οικονομία Αύξηση 17,1% στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ την πρώτη εβδομάδα του lockdown

24.11.2020
Wall Street: O Dow Jones ξεπέρασε τις 30.000 μονάδες - Για πρώτη φορά στην ιστορία

Οικονομία Wall Street: O Dow Jones ξεπέρασε τις 30.000 μονάδες - Για πρώτη φορά στην ιστορία

24.11.2020
e-ΕΦΚA: Τέλος η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας

Οικονομία e-ΕΦΚA: Τέλος η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας

24.11.2020
Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα η καταβολή από τον ΟΑΕΔ

Οικονομία Δώρο Χριστουγέννων: Νωρίτερα η καταβολή από τον ΟΑΕΔ

24.11.2020
Στα 19.000 δολάρια η ισοτιμία του Bitcoin

Οικονομία Στα 19.000 δολάρια η ισοτιμία του Bitcoin

24.11.2020
H INTRASOFT International υλοποιεί τον «Ηρακλή» για τον ΔΕΔΔΗΕ

Οικονομία H INTRASOFT International υλοποιεί τον «Ηρακλή» για τον ΔΕΔΔΗΕ

24.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια