Προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Η κρίση είναι τεράστια - Ιστορική συρρίκνωση το 2020 λόγω κορωνοϊου
Οικονομία

Προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Η κρίση είναι τεράστια - Ιστορική συρρίκνωση το 2020 λόγω κορωνοϊου

Το παγκόσμιο εμπόριο αντιμέτωπο με μια ιστορική κρίση, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να καταγράψει ιστορική συρρίκνωση το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς ο πλανήτης είναι σε καραντίνα με τα εμπόδια στην οικονομική δραστηριότητα και στο εμπόριο να επιδεινώνουν ένα ήδη δυσμενές περιβάλλον εντάσεων και αβεβαιότητας, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

 

Το εμπόριο μπορεί να καταρρεύσει από 13% σε 32% φέτος στο χειρότερο σενάριο, αφού αυξήθηκε κατά 2,9% το 2018 και μειώθηκε κατά 0,1% το 2019, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των οικονομολόγων του ΠΟΕ. «Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη χάσει τη δουλειά και το εισόδημά τους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Ρομπέρτο Αζεβέντο, κατά τη διάρκεια ψηφιακής συνέντευξης Τύπου. Η πανδημία μπορεί να προκαλέσει «τη χειρότερη ύφεση ή τη σοβαρότερη οικονομική ύφεση της ζωής μας», πρόσθεσε.

 

Έχοντας υπονομευτεί από εμπορικές εντάσεις και αναταράξεις από το Brexit, το εμπόριο αναμένεται να καταγράψει «διψήφια» ποσοστιαία πτώση «σχεδόν σε όλες τις περιοχές» του πλανήτη, ανέφερε ο ΠΟΕ στις ετήσιες προβλέψεις του που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η μείωση απειλεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή στη Βόρεια Αμερική και την Ασία, των οποίων οι εξαγωγές θα μπορούσαν να καταρρεύσουν περισσότερο από 40% και 36% αντίστοιχα, στο πιο απαισιόδοξο ενδεχόμενο. Η μείωση στην Ευρώπη και την Νότια Αμερική αναμένεται επίσης πάνω από 30%.

 

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μπορούν και πρέπει να θέσουν τα θεμέλια μιας ενεργητικής και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης (...) Αν οι χώρες συνεργαστούν, θα δούμε ταχύτερη και πιο σταθερή ανάκαμψη από ό,τι αν κάθε χώρα ενεργήσει μόνη της», προειδοποίησε ο Αζεβέντο.

 

Συνολικά, η κρίση του παγκόσμιου εμπορίου θα είναι «πιθανότατα μεγαλύτερη από τη συρρίκνωση του εμπορίου που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009», τόνισε ο ΠΟΕ. «Ολόκληροι κλάδοι εθνικών οικονομιών έχουν κλείσει, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, μη βασικό λιανικό εμπόριο, τουρισμός και σημαντικό μέρος της μεταποιητικής δραστηριότητας», πρόσθεσε.

 

Μια ανάκαμψη είναι εφικτή

 

Οι δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη, η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε η πανδημία, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το νέο επίκεντρό της, διοχετεύουν εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες, δισεκατομμύρια δολάρια και γιουάν στις οικονομίες τους, για τον περιορισμό της ύφεσης.

 

Οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί της ευρωπαϊκής οικονομίας πλήττονται επίσης: στη Γερμανία, η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά σχεδόν 10% το δεύτερο τρίμηνο, ανήκουστο στην πρόσφατη ιστορία, ενώ η Γαλλία αναμένεται να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή ύφεση με την πτώση του ΑΕΠ κατά περίπου 6% το πρώτο τρίμηνο, τη χειρότερη τριμηνιαία απόδοση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

«Η αναπόφευκτη μείωση του εμπορίου και της παραγωγής θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εκτός από τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί η ίδια η ασθένεια», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Οργανισμού.

 

Τουλάχιστον 1,25 δισεκατομμύριο εργαζόμενοι κινδυνεύουν να πληγούν άμεσα από την κρίση, ενώ περισσότεροι από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή περισσότερο από το ήμισυ της ανθρωπότητας, αναγκάζονται ή παροτρύνονται να παραμείνουν σπίτι, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).

 

«Οι αριθμοί είναι άσχημοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Εντούτοις, μια γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη είναι εφικτή. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα θα καθορίσουν τη μορφή της ανάκαμψης και των προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης. Θα πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια για μια ισχυρή ανάκαμψη, διαρκή και κοινωνικά χωρίς αποκλεισμούς», σημείωσε ο Αζεβέντο.

 

Τα διάφορα σενάρια του ΠΟΕ προβλέπουν μια ανάκαμψη του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου από πάνω από 21% το 2021 σε 24% και έως 36% στην Ασία. Αυτές οι εκτιμήσεις περιβάλλονται από έναν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, αναγνώρισε ο ΠΟΕ, σε συνάρτηση με τη διάρκεια της πανδημίας και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την καταπολέμησή της.

 

«Η πιθανότητα μιας ισχυρής ανάκαμψης είναι μεγαλύτερη εάν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θεωρούν την πανδημία ένα προσωρινό και έκτακτο σοκ», υπογράμμισε ο Οργανισμός.

Οικονομία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 35 κατηγορίες επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές έως τις 31 Μαΐου

Οικονομία Οι 35 κατηγορίες επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές έως τις 31 Μαΐου

25.5.2020
Σόιμπλε: Δεν υπάρχει εναλλακτική από το γαλλογερμανικό σχέδιο ανάκαμψης

Οικονομία Σόιμπλε: Δεν υπάρχει εναλλακτική από το γαλλογερμανικό σχέδιο ανάκαμψης

24.5.2020
Eπιδοτήσεις έως και 8.000 ευρώ για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Οικονομία Eπιδοτήσεις έως και 8.000 ευρώ για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

24.5.2020
Οινοποιοί: Μεγάλος ο αδιάθετος όγκος κρασιού - Οι δυσκολίες της επόμενης μέρας

Οικονομία Οινοποιοί: Μεγάλος ο αδιάθετος όγκος κρασιού - Οι δυσκολίες της επόμενης μέρας

24.5.2020
Οι δεξιοτέχνες πίσω από την πολυτελή μόδα της Ιταλίας τρέμουν για το μέλλον τους

Οικονομία Οι δεξιοτέχνες πίσω από την πολυτελή μόδα της Ιταλίας τρέμουν για το μέλλον τους

23.5.2020
Ταμείο Ανάκαμψης: Όχι από Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία & Δανία στο σχέδιο Μακρόν-Μέρκελ - Τι προτείνουν

Οικονομία Ταμείο Ανάκαμψης: Όχι από Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία & Δανία στο σχέδιο Μακρόν-Μέρκελ - Τι προτείνουν

23.5.2020
Σταϊκούρας: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα των 534 ευρώ και τον Ιούνιο

Οικονομία Σταϊκούρας: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα των 534 ευρώ και τον Ιούνιο

23.5.2020
Αντιδρούν οι επιχειρηματίες εστίασης - «Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον καταναλωτή»

Οικονομία Αντιδρούν οι επιχειρηματίες εστίασης - «Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον καταναλωτή»

23.5.2020
Τον Ιούνιο η «επιστρεπτέα προκαταβολή» στις επιχειρήσεις - Ποιους αφορά

Οικονομία Τον Ιούνιο η «επιστρεπτέα προκαταβολή» στις επιχειρήσεις - Ποιους αφορά

23.5.2020
Moody’s: Σε τάση βελτίωσης το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας - «Προσωρινό το σοκ από τον κορωνοϊό»

Οικονομία Moody’s: Σε τάση βελτίωσης το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας - «Προσωρινό το σοκ από τον κορωνοϊό»

22.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια